Forma maxima

Redactia
Cromoterapia (Ii)Culorile Primaverii. Asezat in mijlocul minunilor lumii, omul se straduieste sa si le apropie, cu insusirile pe care i le-a daruit Dumnezeu. Pipaie, miroase, gusta, dar mai presus decat toate vede belsugul de culori in care e imbracat universul din preajma lui. Iar culorile acestea i...

Cromoterapia (Ii)Culorile Primaverii

Asezat in mijlocul minunilor lumii, omul se straduieste sa si le apropie, cu insusirile pe care i le-a daruit Dumnezeu. Pipaie, miroase, gusta, dar mai presus decat toate vede belsugul de culori in care e imbracat universul din preajma lui. Iar culorile acestea i se strecoara in suflet, dandu-i stari de bucurie sau de tristete, de speranta si de optimism. Tot mai atenti la necazurile cu care ne este impodobita viata, uitam sa ne ridicam fruntea sus si sa privim frumusetile lumii din care facem parte nemijlocit. Tot ceea ce ne inconjoara e facut sa ne ajute, sa ne sprijine sufleteste, iar daca sufletul ne este puternic, el ajuta sa fim sanatosi. Priviti cu liniste si cu ochi larg deschisi primavara. Stralucirea ei proaspata si gingasa e cel mai redutabil medicament al momentului. Ca sa va fim de folos, va vom oferi in continuare un mic ghid de utilizare a culorilor primaverii. Sunt gratuite si au efect garantat.

Verdele

Este, prin excelenta, culoarea vietii, a regenerarii si a vindecarii, a multumirii si a concilierii contrariilor. Acum, cand primavara ne scalda efectiv in aceasta culoare, este momentul sa beneficiem din plin de efectele sale minunate. Privitul verdelui ierbii, expunerea la lumina filtrata prin tinerele frunze ori chiar asezonarea alimentelor cu verdeturile de primavara pentru efectul coloristic sunt tot atatea modalitati de vindecare, pentru o multitudine de afectiuni.</b>
<b>

</b><b>Indicatii terapeutice</b> In terapie, verdele este unanim considerat drept culoarea regeneranta si antitumorala cea mai puternica. Ca atare, ea este indicata in primul rand in cancer, indiferent de localizare, precum si in tratamentul tumorilor benigne (de unde si recomandarea, frecvent intalnita, de a dormi cu lumina verde in camera, recomandata in aceste boli). Fiind o culoare calmanta, este indicata pentru tratarea durerilor de cap acute, a alergiei, a gastritei hiperacide si a ulcerului gastric, a hipertensiunii, a gripei insotite de febra, a nevralgiilor de tot felul, a tulburarilor cardiace. Ca regenerant, este indicata pentru stimularea vindecarii ranilor vechi si a fracturilor. Este recomandata si in starile de oboseala acuta, insomnie, nevroze insotite de anxietate.
Culoarea verde induce stari de calm profund, liniste, buna dispozitie (dar nu exploziva, ca la portocaliu sau rosu), flexibilitate in gandire si diplomatie, multumire. Simbolizeaza concilierea, acceptarea si rafinarea, perseverenta.
Respingerea culorii verde semnifica rigiditate in gandire, rezistenta la nou, teama de schimbare, intoleranta si fanatismul.
Contraindicatii pentru culoarea verde: nu se cunosc.
Important: La toate culorile, dar la verde in mod special, exista nenumarate nuante care sunt sensibil diferite intre ele atat ca actiune asupra organismului, cat si asupra psihicului:
- Verdele crud al primaverii este prin excelenta regenerant si reintineritor, dinamizeaza procesele fiziologice din organism, induce o stare de expansivitate si buna dispozitie. Este indicat in tratarea tuturor afectiunilor cronice, a bolilor produse de uzura si intoxicarea organismului, a starilor de indispozitie ori de pesimism. In astenii si depresii poate avea un efect aparent paradoxal, la inceput agravand putin simptomele, dupa care facandu-se simtite si efectele sale binefacatoare.
- Verdele profund al padurilor de rasinoase este mai mult calmant, favorizand totodata si o stare de interiorizare. Este un adevarat balsam in tratamentul gastritelor si ulcerelor gastrice, al starilor de iritare psihica.
- Verdele foarte inchis, specific vegetatiei din zonele umede si umbroase, este o culoare care conserva si favorizeaza acumularea. Este mai putin folosit in terapie, fiind recomandat in tratamentul starilor de devitalizare, anemie, de lipsa a unor minerale.

<b>Albastrul


Nu exista un elixir mai bun pentru a ne aerisi si curata sufletul si intreaga fiinta decat privitul cerului senin de primavara, spalat si limpezit de ploile abundente ale acestui sezon. Albastrul pur al cerului este considerat, prin excelenta, culoarea aspiratiilor inalte, a libertatii launtrice, a calmului, a iubirii altruiste si lipsite de gelozie si posesivitate (acesta fiind, fara doar si poate, unul din motivele pentru care primavara este unanim considerata drept anotimpul iubirii si al indragostitilor).

Indicatii terapeutice

Albastrul este o culoare care stimuleaza imunitatea, calmeaza accesele de febra, decongestioneaza si reduce inflamatia, aduce linistea, seninatatea si optimismul. Cele mai bune rezultate se obtin in tratamentul inflamatiilor de tot felul (oculare, intestinale, urinare, a durerilor de gat, de cap si de dinti, a migrenei si encefalitei, a reumatismului acut, a senzatiilor de voma, a diareei si insolatiei). Efecte bune s-au observat si in tratarea urmatoarelor boli: aritmie cardiaca, anexita si cistita, menstruatie dureroasa, spasme, icter. Este considerat un bun adjuvant si in febra tifoida, holera, infectii cu Hiv (datorita efectelor imunostimulatoare), variola, pojar.
In plan psihic, ajuta la restabilirea echilibrului launtric, avand efecte psihostabilizante. Albastrul este culoarea fidelitatii, dar si a aspiratiei spre libertate. Induce trairi pozitive, cum ar fi: calmul, linistea interioara, concentrarea si seriozitatea, detasarea de emotiile negative. Este folosit in tratarea isteriei, a tulburarilor psihice posttraumatice (este o culoare antisoc), a labilitatii psihice si a apoplexiei (profilaxie si recuperare).
Respingerea culorii albastru semnifica frustrarea generata de imposibilitatea de a trai starea de liniste si echilibru interior, lipsa afectiunii si a increderii in cei care ne inconjoara, egoismul, frica de a iubi si de a fi iubit.
Contraindicatii pentru albastru: scarlatina, stare generala de frig.
Atentie la excesul de albastru - s-a observat ca expunerea prea indelungata la lumina albastra si, mai ales, interioarele de culoare albastra induc, in timp, locatarilor o stare de oboseala, tristete, depresie. Este o diferenta foarte mare intre albastrul stralucitor al cerului sau al marii luminate de soare (care sunt nuantele de referinta pentru cromoterapie) si albastrul folosit in decorarea interioarelor, care, la lumina sensibil mai slaba, genereaza, cu timpul, problemele anterior amintite. De asemenea, se recomanda ca lenjeria intima, atat la barbati, cat si la femei, sa nu aiba culoarea albastra. Motivul? S-a constatat, ca in timp, folosirea acestei culori duce la diminuarea vitalitatii si la anumite forme de astenie.

Galbenul

O poveste interesanta si cu referiri precise la efectele terapeutice ale acestei culori este legata de... sotii Ceausescu. Una din trasaturile stranii pe care le prezenta cuplul de trista amintire era repulsia violenta a ambilor fata de nuantele de galben auriu. Aceasta repulsie mergea pana acolo, incat in luna aprilie, cand infloreau masiv papadiile, oamenii trebuia sa le smulga floare cu floare pentru a nu crea zone de un galben intens acolo unde ateriza elicopterul prezidential. Explicatia acestei aversiuni o dau studiile psihologice facute asupra efectelor culorii galben, care arata ca, intr-adevar, aceasta confera calitati pe care, fara indoiala, cei doi nu le aveau. Luciditatea, stapanirea de sine, simtul onoarei, optimismul si dragostea de viata - sunt numai cateva dintre acestea.

Indicatii terapeutice

Privind aceasta culoare din punct de vedere medical, este demn de mentionat ca in traditia populara romaneasca exista credinta ca toate florile care au culoare galbena sunt bune pentru vindecarea bolilor de ficat (a galbinarii) si de piele. Si, intr-adevar, foarte multe din plantele cu flori galbene sunt deosebit de eficiente in tratarea bolilor hepatice si a dermatozelor: papadia, rostopasca, sunatoarea, sanziana galbena, bulbucii de munte etc. Cromoterapia moderna a ajuns, la randul ei, in urma unor cercetari riguroase, la aceeasi concluzie: culoarea galbena stimuleaza activitatea ficatului, amplifica procesele trofice la nivelul pielii, normalizand totodata si digestia. Cele mai bune rezultate le da folosirea culorii galbene in hepatitele cronice si acute, in dischinezia biliara, in dispepsii si balonari, in colita de fermentatie si de putrefactie, in eczeme si in afectiuni ale pielii, in tulburari stomacale, in edeme, in diabet, in migrena, in paralizie (a membrelor inferioare, in special).
Culoarea galbena este considerata cea mai vesela din tot spectrul. Ea stimuleaza trairea unor sentimente pozitive, cum ar fi: optimismul, cutezanta, tendinta de autodepasire, stapanirea de sine, luciditatea si atentia, generozitatea. Este indicata in mod special persoanelor lipsite de initiativa si inventivitate, temperamentelor melancolice, depresive, persoanelor care au probleme din cauza lipsei de deschidere afectiva si a incapacitatii de a se darui.
Respingerea culorii galbene indica deceptia, lipsa aspiratiei, izolarea masochista, retragerea dureroasa in sine, incapacitatea de a darui.
Contraindicatii pentru galben: stari febrile, inflamatii acute, palpitatii cardiace, constipatie cronica, stare de supraexcitare.

Albul

Este culoarea florilor de mai, a tineretii si a frumusetii vesnice. Mai expresiv decat albul-argintiu al zapezii, albul florilor primaverii este un adevarat izvor de pace, liniste si puritate sufleteasca. Imbratisati cu privirea, cu sufletul, cu intreaga fiinta o iasomie sau un paducel inflorit. Observati contrastul pe care albul imaculat al florilor il face cu albastrul cerului ori cu verdele ierbii, iar apoi sorbiti cu nesat acest alb impreuna cu aerul. Veti remarca realmente cum intreaga fiinta este inundata de o senzatie de pace profunda, de puritate si de libertate. Inmanunchere a tuturor nuantelor din spectrul vizibil, albul pare a fi si o incununare a efectelor terapeutice ale acestora. Aceasta reiese cel putin din multitudinea de indicatii terapeutice ale acestei culori:

Efecte terapeutice

Albul este in primul rand culoarea protectiei absolute, fiind util deopotriva pentru prevenirea si combaterea bolilor infectioase (gripa, bronsita, hepatita, infectii hepatice, cistite etc.), a bolilor endocrine (diabet, obezitate, dismenoree, tulburari de crestere, de apetit sexual), nervoase (paralizii, epilepsie) ori psihice (depresie, anxietate, nevroze diverse, manii etc.). Practic, nu exista boala care sa reziste unei "bai" de lumina alb- stralucitoare. Aceasta este si explicatia pentru care tot ceea ce tine de medicina ori farmacie este invesmantat intr-un alb deplin, de la culoarea hainelor personalului medical la culoarea tavitelor, a peretilor ori a paturilor. Este foarte important sa retineti insa ca exista o diferenta enorma intre albul plin de viata al florilor, al zapezii ori al norilor profilati pe cerul albastru si majoritatea imitatiilor de alb pe care le ofera industria colorantilor. Nuantele impure, terne de alb (obsedantul "alb de spital") au efecte deprimante, diametral opuse albului natural, stralucitor. De aceea, este bine sa va luati ca model albul minunat pe care ni-l ofera natura in perioada de primavara, prin florile cu care sunt impodobiti copacii si pajistile.
In plan sufletesc, albul este un balsam pentru toate tensiunile emotionale, avand darul de a calma, alina si purifica deopotriva gandurile si sentimentele. Marea majoritate a celor care s-au vindecat prin credinta, cu post si rugaciune, ori prin adorarea unei icoane, relateaza ca momentul de gratie in care au primit raspunsul la rugile lor a fost insotit de un fulger sau de o raza de lumina alb-stralucitoare, care i-a cuprins din cap pana in picioare. De asemenea, ingerii vazuti de persoanele care s-au intors, dupa o moarte clinica, din lumea de dincolo erau invaluiti de o lumina alb-stralucitoare (uneori cu irizatii galben-aurii sau albastrui-diafane), care emana pace, liniste, siguranta. Intotdeauna cand ne raportam la culoarea alb ca medicament, este util sa ne raportam si la aceste experiente si sa cautam sa simtim incarcatura spirituala a acestei lumini albe.
Respingerea culorii albe reprezinta inchiderea fata de latura spirituala a vietii, scepticismul, inchistarea, absenta aspiratiei spre sublim.
Contraindicatii pentru alb: nu exista.Ilie Tudor
Fotografii de Victor H. Mercea