Spectator

Redactia
Prof. univ. Mihai Voiculescu. Decanul Facultatii de Constructii Civile,. Consilier General Municipal al Consiliului General al Municipiului Bucuresti. "Hotararile d-lui Basescu au creat un climat de isterie in Romania"- Brutalitatea cu care Traian Basescu ucide cainii din Bucuresti reprezinta un atenta...

Prof. univ. Mihai Voiculescu
Decanul Facultatii de Constructii Civile,
Consilier General Municipal al Consiliului General al Municipiului Bucuresti
"Hotararile d-lui Basescu au creat un climat de isterie in Romania"- Brutalitatea cu care Traian Basescu ucide cainii din Bucuresti reprezinta un atentat la normalitatea vietii publice. Expansiunea necontrolata a violentei naste victime si calai. Pofta venala de a ucide starneste frica. Astazi - cainii, maine - si oamenii? -

- D-le profesor Mihai Voiculescu, sunteti presedintele Comisiei de analiza si verificare a programului de sterilizare a cainilor fara stapan din municipiul Bucuresti, din cadrul Primariei. Cum apreciati ceea ce se intampla acum cu bietele animale ucise cu salbaticie din ordinul Primarului General?
- Comisia din care fac parte, formata din zece persoane, din mai toate partidele politice, de la Pntcd la Romania Mare, ar trebui sa controleze si sa verifice "programul de sterilizare". Dar ceea ce se intampla acum este de fapt un program de omorare a cainilor, cu care nu putem fi de acord. Domnul Primar General nu respecta aproape niciodata legalitatea, iar in acest caz, legea de baza dupa care ar trebui sa lucram si pe care domnia sa o incalca este Hotararea nr. 75/1996. Aceasta prevede sterilizarea, vaccinarea, deparazitarea, inscrierea intr-o evidenta unica si intoarcerea in teritoriu a cainilor ceruti de comunitatea sociala, care astfel vor avea statut de "caini comunitari" ocrotiti de lege. Eutanasierea se va face numai de catre personal specializat, prin metode admise de legislatia internationala, iar categoriile de animale ce vor fi eutanasiate vor fi stabilite de personalul medical veterinar si nu la comanda, asa cum se face acum. Exista un protocol, in care se stabileste ca, daca fundatiile de protectie a animalelor se angajeaza sa ingrijeasca animalele bolnave, acestea nu vor mai fi eutanasiate. Acum, nici macar eutanasia nu se aplica (moarte fara durere), ci avem informatii ca unii caini sunt omorati chiar in timpul transportului, sunt strangulati in momentul prinderii de catre persoanele neinstruite care fac aceasta munca, sunt aruncati cu salbaticie in custile mult prea stramte pentru numarul mare de animale prinse si cei mai mici mor. Un spectacol terifiant! Cu fostul primar, Viorel Lis, incheiasem un protocol, un act oficial, pe care d-l Basescu ar trebui sa-l respecte, pentru ca, atunci cand a preluat portofoliul de primar, a preluat si activul si pasivul lui si ar trebui sa se incadreze in lege. Numai ca primarul Basescu nu respecta legea si, in pofida tuturor normelor si legilor, cere sa fie omorati cainii.

</b><b>Localnicii din Chiajna sunt disperati de urletele animalelor omorate cu injectii in inima

- Cine face asa-zisele eutanasieri in adaposturi?
- Singurul medic veterinar care a refuzat categoric sa omoare cainii este d-na dr. Maria Vasiliu, de la adapostul Chiajna. Drept pedeapsa, a fost mutata undeva in Primarie. "Eutanasieri" au facut si dr. Nitescu si dr. Preda, cu injectii in inima cu sulfat de magneziu, substanta neomologata pentru asa ceva, in urma carora animalele mor in chinuri cumplite. Mi-au spus localnici din Chiajna, a caror disperare e groaznica, ca se aud la mari distante urletele animalelor in suferinta. Luni, 23 aprilie, au fost "eutanasiati" 104 caini: circa 34 la Chiajna si circa 70 la Berceni. La Berceni, a venit cineva din afara sistemului, imbracat ca un vanator, cu un soi de haina militara. La iesire, a fost protejat de fortele de ordine. La poarta adapostului se stransese lume multa. Oamenii isi cereau cainii inapoi. Erau caini adusi de stapani pentru a fi castrati si vaccinati, dar care au fost omorati cu cruzime. Tot in dimineata aceea, directorul Taru sustine ca masinile Asa au plecat pe teren abia dupa ora 8.30 -9.00. Dar, curios este ca, in timpul noptii, doamnei Maricica Puica, marea noastra campioana la atletism, i s-a deschis poarta si i s-au furat cainii care n-au mai fost gasiti in nici un adapost. Pe strada respectiva, s-au mai luat caini si din alte curti: au deschis poarta si au luat cainii.

Din moment ce pe strazile Capitalei ies indivizi care trag cu pusca, ne aflam in plin razboi civil

- S-a creat acum in Romania, prin hotararile d-lui Basescu, un climat de isterie, in care oamenii se lupta cu oameni, se comit violente fara rost si, in loc sa gasim solutii umane si civilizate, ne uram unii pe altii si ne lasam purtati de resentimente. Aceasta este atmosfera "de siguranta" creata cetatenilor Capitalei de primar.
- Din moment ce ies pe strada indivizi si trag cu pusca, ne aflam in plin razboi civil, nu intr-o atmosfera "de siguranta". D-l Basescu nu respecta nici actele semnate de domnia sa. Contractul incheiat cu asociatiile straine de protectie a animalelor: Vier Pfoten, Brigitte Bardot, Animaux sans frontieres prevede ca animalele sa fie inapoiate in locurile de unde au fost luate, persoanelor care se ocupa de ele. Acum, domnul Primar General s-a "razgandit": le omoara. In data de 19 aprilie, d-l Basescu a dat o dispozitie, nr. 891 - ilegala si in total dezacord cu ce hotarase inainte - prin care interzice adoptiile sau inapoierea cainilor "pretinsilor stapani". De asemenea, hotaraste ca animalele aflate in adaposturi sau prinse dupa aceasta data "sa fie eutanasiate imediat". Prin urmare, pe de o parte declara la televizor ca incurajeaza adoptiile, pe de alta ordona omorarea cainilor. Cum poate fi calificat comportamentul unui asemenea individ?

Prefectura orasului a invalidat hotararea de omorare a cainilor, dar primarul Basescu nu o respecta. Toate uciderile de animale sunt ilegale

- Exista cineva, o autoritate in Romania care sa poata opri legal actiunile criminale ale Primarului Capitalei?
- Prefectul poate invalida hotararile primarului si, conform legii, in aceeasi zi, dispozitia a fost invalidata de Prefectura, iar d-l Basescu ar trebui sa inceteze imediat omorarea cainilor. Tot in aceeasi zi, Consiliul General, micul parlament al Bucurestiului, a hotarat sa fie respectata Hotararea 75/1997. In concluzie, toate uciderile de caini din aceste zile sunt ilegale, deoarece deciziile luate de primarul Basescu in aceasta privinta au fost invalidate de Prefectura.
Adaposturile de caini au devenit niste abatoare. Lagare ale mortii
- Dar prinderile continua, zilnic sunt prinsi trei-patru sute de caini, castrati si necastrati si "fabrica mortii" a d-lui Basescu functioneaza. Ca sa nu se vada ca printre cei prinsi se afla si caini castrati, prinzatorii - care lucreaza la norma - le scot cordelutele si... bietele animale sunt ucise. Practic, adaposturile au devenit niste abatoare, sunt lagare ale mortii. Portile s-au inchis si nu mai are acces nimeni. Dincolo de portile ferecate continuu cu salbaticie, se omoara. Ne punem problema si ce se intampla cu cadavrele. I s-a raportat primarului ca cei o suta patru caini au fost dusi la "Protan" si arsi. Dar cainilor li se injectase o substanta neomologata, iar linia tehnologica a "Protanului" nu poate sa arda caini, pentru ca acestia sunt infestati si pot infesta linia tehnologica a fabricii. Atrag, asadar, atentia Politiei Veterinare din Romania, asupra pericolelor ce decurg din aceasta. Mai este insa ceva si mai grav si, prin revista dvs., imi permit sa atrag atentia si altor organe abilitate ale statului roman: exista alte echipaje in paralel, care au, se pare, o intelegere cu cineva, iau cainii, ii transporta fie pe camp, fie in paduri, ii abandoneaza si abia acum incepe pericolul, caci ei pot lua rabia de la vulpile bolnave. Ba chiar se pare ca exista niste baze secrete, unde cainii sunt jupuiti, iar blana lor vanduta. Voi cere organelor abilitate sa cerceteze si sa pedepseasca sever asemenea samavolnicii, asemenea barbarii. Cat priveste cifrele celor "muscati de caini", pe care le vehiculeaza Primarul General, acestea sunt mult umflate. Cineva a controlat registrele in care fusesera trecuti toti cei care au facut injectii si a descoperit ca erau numarate nu persoanele, ci injectiile facute. Daca cineva a facut, sa spunem, trei injectii, a fost numarat de trei ori, ca trei persoane diferite. Foarte multe cazuri erau de oameni muscati de propriii caini sau de caini cu stapan. Si cifrele vehiculate in legatura cu numarul cainilor fara stapan sunt exagerate. Am vorbit cu specialisti, care mi-au spus ca in Bucuresti sunt maximum 60-70 de mii de caini, nu mai mult. Diferenta pana la doua sute de mii este invocata doar din cauza banilor care ar trebui cheltuiti cu atatea animale.

Si totusi, exista solutii civilizate!

- Sunteti de mai multi ani consilier la Primaria Municipiului Bucuresti, aveti, prin urmare, multa experienta in domeniul administratiei. Ce solutii credeti ca s-ar impune pentru rezolvarea actualei crize?
- Printr-un program inteligent de castrare si de adoptie, prin cooperarea intre Primarie si societatea civila, reprezentata de fundatii si asociatii, cu sprijinul unor sponsori si unitati economice, eu zic ca problema se poate rezolva foarte civilizat si elegant. In cele din urma, va trebui totusi ca d-l Primar General Basescu sa fie obligat sa respecte Legea. O solutie ar fi si cea de optimizare a activitatii primariilor de sector, un fel de descentralizare a acestei activitati. Probabil, vom promova o hotarare prin care sa divizam acest mastodont Asa (Asociatia de Supraveghere a Animalelor) in centre teritoriale, in fiecare sector. In sectorul 2, de pilda, s-a inceput o asemenea actiune si cu mare succes. As vrea, in incheiere, sa-l citez pe parintele Galeriu care, tulburat de faptul ca in aceste zile sute de caini sunt ucisi cu salbaticie, a spus: "Dumnezeu ne-a dat Viata si numai El ne-o poate lua. Nimeni nu are dreptul sa ia viata unei fiinte!".Sanda Anghelescu

Parintele Constantin Galeriu"Cu fiecare caine ucis cu salbaticie, in noi moare o parte de omenie"

Prin uciderea in masa a cainilor fara stapan, se cultiva violenta si crima. Copiii care astazi asista la asemenea atrocitati mai tarziu vor da in cap oamenilor, pentru ca pierd respectul fata de Viata. Crimele impotriva Vietii tin de invatatura marxista, de ateism. In lumina acestei "invataturi", batjocorim tot ce ne inconjoara, batjocorim flora si fauna, distrugem natura. "Cele dinafara se tocmesc dupa cele dinauntru", ne invata Simeon Teologul. De aceea, Mantuitorul poruncea furtunii si mergea pe creasta valului. Asa faceau odinioara sfintii. Noi, astazi, batjocorim viata, natura. In preajma Omului Sfant, si leul, si ursul, si cainele sunt blanzi. Cainii, mai ales, nu musca decat daca sunt atatati, loviti. Iar asta o fac oamenii lipsiti de respect fata de viata. Noi, oamenii, sa cultivam iubirea, bunatatea, armonia. Si-atunci, toate se sfintesc in jurul nostru. Caci omul sfinteste locul.
Vrem sa ne innoim. Dar persoana umana se reveleaza prin ceea ce face; ura ne demonizeaza, iubirea ne indumnezeieste. Aceasta este cu adevarat vocatia umana: de a se asemana lui Dumnezeu.
Acum, de Sfintele Sarbatori ale Pastelui, ne-am rugat pentru lumina cea neincetata si pururea vie. Prin ea, reinviem sensul existentei noastre, cultivam viata. Or, dintre vietuitoare, cainele este cel mai credincios omului si trebuie sa-l privim cu respect si cu iubire, nu sa-l ucidem, pentru ca, o data cu fiecare caine ucis cu salbaticie, in noi moare o parte de omenie. Sa ne apere Dumnezeu de tot ce e rau!
Cristian Dumitrescu - deputat Pd"<<Tonalitatea>> Primarului General ar putea avea un impact negativ considerabil asupra alegatorilor"<b></b> - D-le Cristian Dumitrescu, in calitate de membru al Partidului Democrat, v-am ruga sa comentati sangeroasa ucidere a cainilor strazii, declansata de colegul dvs. de credinta politica, Traian Basescu. Oare imaginea publica a Pd-ului nu va avea de pierdut de pe urma isteriei anticanine a Primarului General?
- In opinia mea, modul in care, in ultima vreme, se desfasoara operatiunea "Cainii strazii" nu mai este in limitele unei incercari rezonabile de rezolvare a unei probleme sociale. Nu exista nici un motiv pentru care primarul Basescu sa nu fi respectat intervalul de timp cu privire la adoptii; chiar daca acestea nu se realizeaza, sansa ca timp de zece zile sa fie adoptat un caine eu cred ca trebuie respectata si aceasta hotarare nu poate fi incalcata, pe motive ca cineva, de o parte sau de alta, nu a respectat niste angajamente. Am fi asteptat un comportament care sa nu fie crud la adresa animalelor. Sigur ca "tonalitatea" Primarului General, care reprezinta in cele din urma Partidul Democrat, ar putea avea un impact negativ considerabil in fata alegatorilor. In ce masura aceste efecte vor fi negative sau pozitive - asta nu pot inca aprecia, pentru simplul motiv ca nu am posibilitatea sa verific. E clar insa ca nimeni nu este indiferent la ceea ce se intampla nici pe plan national, nici international. Din pacate, raspunderea pentru modul in care se desfasoara aceasta actiune apartine atat persoanei in cauza, cat si partidului nostru in intregul sau.