Sub lupa

Redactia
Rrromani bronzati. Unul dintre membrii marcanti ai Guvernului, cu misiunea sa convinga investitorii straini sa vina cu portofelul doldora in Romania, a spus acum catva timp ca ii displac negresele. Ele ar emana un miros specific, insuportabil nasurilor exersate cu esente de trandafiri si cu binecuno...

Rrromani bronzati

Unul dintre membrii marcanti ai Guvernului, cu misiunea sa convinga investitorii straini sa vina cu portofelul doldora in Romania, a spus acum catva timp ca ii displac negresele. Ele ar emana un miros specific, insuportabil nasurilor exersate cu esente de trandafiri si cu binecunoscutele arome ale closetelor nationale. Aceasta remarca, strecurata intr-un interviu monden, tradeaza, daca mai era nevoie, ca prezenta prietenilor lui Jean Marie Le Pen in Parlamentul Romaniei nu este o intamplare. Nici faptul ca acestia sau amicii lor si-au facut mana in revistele de extrema dreapta. S-ar spune ca ei traiesc, bine mersi, din cultivarea diferentelor, dovada votul din toamna trecuta, dar si sondajele de opinie care avertizeaza ca, in vreme ce toate partidele pierd din voturi si incredere, Partidul Romania Mare castiga simpatizanti. Sociologii sustin ca saracia da aripi extremistilor si ca nici o groapa ideologica nu este prea adanca pentru a nu-i inspira pe unii politicieni sa impinga in ea o populatie dezamagita, nerabdatoare si infometata.
Cu toate acestea, seful statului este optimist. Cel putin, de ochii lumii. Prezent la un seminar Unesco, el a afirmat, printre strangeri de maini si discursuri inaugurale, ca, dupa 11 ani de exercitiu democratic, romanii nu mai pica in capcana extremismului, iar discursurile rasiste sunt taxate cu promptitudine de electorat. Mesajul era clar: Romania este imuna la xenofobie si rasism. Totodata, el a spus ca pentru romani, diversitatea etnica este un avantaj care intareste patriotismul cultural si stiintific.
Toate bune, frumoase si patriotice, cand sunt privite din inaltimea celor cateva mandate prezidentiale. Situatia insa este dramatica. O spun statisticile Politiei si anchetele sociologilor. Multe ziare si posturi de televiziune vorbesc despre o infractionalitate etnica, iar in clasamentele lor rromii conduc detasat. In unele oferte de munca se specifica de-a dreptul ca nu se angajeaza rromi. Unii lideri ai tiganilor sustin ca Politia a inventat operatiunea Din nou acasa, pentru a se descotorosi de tiganii din Bucuresti.
Parca pentru a nu se spune ca ignora problemele minoritatilor, Guvernul a pus la punct o strategie pe 10 ani pentru integrarea rromilor. Conform acestei strategii, institutiile centrale si locale ar fi trebuit sa-i sprijine pe rromi sa se angajeze in administratie sau politie. Siguranta din vocea presedintelui si chemarea guvernamentala la toleranta etnica nu au ramas fara rezultate. Au reactionat chiar si cei pentru care diferenta dintre romani si restul lumii este ratiune de existenta. Primarul Clujului, persoana cu puternice convingeri personale si de partid, a cautat si a gasit calea cea mai dreapta pentru a rezolva problema. Dupa ce a primit decizia Guvernului, primarul si-a pierdut o vreme cheful de munca si uzul ratiunii. Cum sa mai intre el in biroul sau intesat de tricoloruri si icoane, stiind ca imparte cladirea cu dusmanul de rasa? Acum cateva zile, viata si mintea i s-au luminat. I-a convocat pe jurnalisti pentru a le spune ce a decis. Se va intalni cu seful sindicatului functionarilor din Primarie, cu care va conveni ca, pentru a nu se spune ca face angajari pe principii rasiale, va trimite 20 de salariati la bronzat artificial. Angajatii care vor salva mandria nationala a primarului vor merge dimineata la bronzat, iar dupa-amiaza vor recupera orele de relaxare. Scrupulos, primarul a stabilit si unde se vor bronza functionarii, daca vremea le-o va permite. Pe terasa Primariei!N.C. Munteanu