Sub lupa

Redactia
Fat-Frumos cu mana grea. Cu totii am invatat, de pe genunchii bunicilor, ca, pana sa ajunga la Ileana Cosanzeana lui, Fat-Frumos are de infruntat, mereu, paduri ostile, ziduri de foc, munti care se bat cap in cap si zmei pofticiosi care pazesc poarta castelului. Cum ar veni, Fat-Frumos duce tot greul...

Fat-Frumos cu mana grea

Cu totii am invatat, de pe genunchii bunicilor, ca, pana sa ajunga la Ileana Cosanzeana lui, Fat-Frumos are de infruntat, mereu, paduri ostile, ziduri de foc, munti care se bat cap in cap si zmei pofticiosi care pazesc poarta castelului. Cum ar veni, Fat-Frumos duce tot greul povestii. Surazatoare, blonda, cu pielea ca laptele, Ileana Cosanzeana sta cuminte pana cand barbatul viteaz rezolva problemele. Dupa aceea, cei doi se casatoresc. Drept rasplata, pun mana si pe jumatate din imparatia socrului mic.
Fetii-Frumosi contemporani s-au plictisit de monotonia povestilor. Stefan C., Fat-Frumos de Galati, a venit intr-o seara acasa, convins ca sotia are un amant. Ca s-o invete minte, a scos o bata de baseball si i-a crapat capul, sub ochii copilului. Femeia a murit la spital. Octavian si Mariana G. din Aiud erau casatoriti de circa zece ani si aveau o fetita. Intre ei lucrurile nu mai mergeau si, intr-o seara, Octavian si-a strangulat sotia. De fata era si fetita lor. Apoi, barbatul si-a pus capul pe sina trenului. Doua cazuri extreme, de violenta domestica, dintr-o lista nesfarsita.
Sondajele de opinie au pus in evidenta faptul ca, in comparatie cu situatia familiilor din alte tari in tranzitie post-comunista, cuplul autohton are o viata mult mai colorata. Romanii se casatoresc de timpuriu si nu prea stiu ce sa faca dupa ce basmul se termina si cei doi se asaza in castelul confort doi, de la periferia orasului. Convins ca barbatul nu intra de-a binelea in viata daca nu face armata, nu tine la bautura si la bataie si nu se casatoreste, odata casatorit, Fat-Frumos se asaza la casa lui. In scurta vreme capata burta, tupeu, concubina, citeste numai ziarul sportiv, invata pe de rost biblia microbistului si prinde chelie, ca un cap de familie ce se afla.
O institutie de sanatate publica a vrut sa afle ce fac Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana dupa ce "am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea-asa". Rezultatele confirma faptul ca femeia este egala barbatului, insa el are pumnul mai greu, iar ea trebuie sa-si bage bine in cap acest lucru. Cei doi stau impreuna la bine si, mai ales, la rau. E lucru stiut: mai bine rau de la al tau, decat bine de la lume straina.
Una din doua romance este injurata sau blestemata, cel putin o data in viata, de consort. 33 de romance dintr-o suta sunt batute mar la fiecare chenzina si 7 dintr-o suta de partenere sunt violate cel putin o data in viata de sotii lor. Putine sunt femeile care au primit, in ultimii cinci ani, o floare de la sot. Asa intelege el vorba ca pe o femeie nu e bine s-o atingi nici cu o floare.
Sotiile paruite sunt convinse totusi ca bataia este rupta din Rai. Convinse ca, undeva, acolo sus, efortul lor de a pastra intact legamantul de credinta in ale casatoriei va fi apreciat. Mai bine un ochi scos, decat un divort zgomotos. Trei sferturi dintre femeile batute si-au spalat rufele in familie. Chiar daca mai toate au povestit rudelor sau prietenilor despre umilintele la care au fost supuse, numai 16 femei din o suta au si reclamat agresiunea. Nu se poate miere fara fiere - sunt consolate ele de soacre, cumnate si cumetre, si tocmai de-aia nici nu merita sa depuna plangere la Politie. Mai mult chiar, considerand ca bataia este un rau necesar, fara de care cuplul nu ar mai simti ca viata e frumoasa, doar o femeie dintr-o suta a apelat la sfaturile unui avocat. Sotiile care au mers mai departe si si-au cautat dreptatea in justitie au fost in proportie de 80% convinse de familie, in special de sot, sa renunte la divort.
Este cert ca boala se ia si multe, prea multe dintre cazurile de violenta domestica se petrec in familiile de tineri, grabiti, ca intotdeauna, sa aplice lectiile de buna purtare deprinse in familie sau pe strada, pe principiul: fapte, nu vorbe. Iar pentru Fat-Frumos, fapta e totuna cu pumnul.N.C. Munteanu