Sub lupa

Redactia
Parinti vitregi. Abia zvantata cerneala pe raportul baronesei Emma Nicholson, ca o alta femeie a venit sa zguduie buna impresie pe care o au romanii despre ei insisi. Este vorba despre americanca Barbara Walters, celebra realizatoare de televiziune. Ea a prezentat, la postul privat Abc, un documentar...

Parinti vitregi

Abia zvantata cerneala pe raportul baronesei Emma Nicholson, ca o alta femeie a venit sa zguduie buna impresie pe care o au romanii despre ei insisi. Este vorba despre americanca Barbara Walters, celebra realizatoare de televiziune. Ea a prezentat, la postul privat Abc, un documentar despre exportul la care romanii bat toate cifrele tarilor lumii a treia - cel de copii. Reporterii americani au umblat din usa-n usa, intreband candid de unde pot cumpara un copil. Si n-au umblat pe oriunde, ci pe minunatul nostru picior de plai. Ce puteau sa descopere colaboratorii Barbarei Walters, pe langa mizeria vietii de zi cu zi, careia trebuie sa-i faca fata milioane de romani? Ei bine, multe. In primul rand ca, pentru fiecare copil exportat, cineva - nu spui cine, persoana importanta - ia bani grei, adica vreo 25 de mii de dolari, fara Tva, accize si taxa de drum.
E drept, nu numai copiii abandonati aduc un ban cinstit, ci si cei proveniti din minunatele noastre familii, care respecta atat de mult glasul sangelui. Reporterii americani, insotiti de o camera ascunsa au batut la diverse usi dindaratul carora se auzeau suduind mame nervoase. Vizitatorii au intrebat, ca in basme, daca n-au copii de vanzare. Ba bine ca nu! E Gigel - care umbla cu aurolacii, e Aurica - pe care concubinul vrea s-o violeze, mai sunt si gemenii pe care i-ar putea cumpara la pachet. S-au targuit ceva la pret, pana cand femeia a acceptat 700 de dolari. Pe bucata!
Mai mult decat documentarul prezentat de televiziunea americana Abc, raportul Emmei Nicholson a starnit in valuri ample patriotica indignare a guvernantilor. Baroneasa a fost invitata, cu o politete de smirghel, sa faca un efort de imaginatie. Cum ar fi sa traiasca ea, pacatoasa baroneasa, cu o suta de dolari pe luna si sa ingrijeasca doi-trei copii? Aceasta mizera intelepciune - hranita de resentimentele celor care au mancat salam cu soia, si nu numai, in vreme ce stramosii baroanei construiau alte alea prin nenorocita aia de Europa - e un alt fel de a le spune alora sa nu se mai amestece in "trebili" noastre de familie. Marea familie romaneasca, care e asa si pe dincolo.
E drept ca realitatea din cuibusorul de nebunii al familiilor din Romania scapa reporterilor straini. Asa se si explica de ce documentarele si emisiunile despre problema copiilor par a fi, cumva, imperfecte. Umbrele realitatii, mai groase ca obrazul politicienilor, au si alte nuante. Viata multor copii din familii dezmembrate, sacrificati de frustrarile si handicapurile propriilor lor parinti, este, adeseori, mai tragica decat cea a copiilor strazii. Certificatele de nastere, ca si cele de casatorie, nu sunt si certificate de garantie. Multe familii ascund cu strasnicie infernul vietii de zi cu zi.
Barbara Walters nu stie, desigur, ca, doar in ultimele zile, bacauanul Iosif Enachel si-a muscat fetita de nas, pentru ca nu se ruga cum trebuie. E drept, icoana de pe perete a cazut cu zgomot, si omul s-a aruncat de la etaj, crezand ca-l pedepseste Dumnezeu. Nici ca Vasilica Apostol, pusti de 9 ani, a fost strivit, mai zilele trecute, de furia pietarilor din Focsani, care l-au bagat in spital pentru o capsuna furata. Nici ca Sorina Buhai, din satul bacauan Ungureni, a nascut prin cezariana un copil. Sorina are 11 ani si nu stie ce este un act sexual, dar a invatat-o prietenul ei de 30 de ani totul despre viata.
Aceste fapte si multe asemenea lor, cu care ne bombardeaza realitatea din fiecare zi, demonstreaza, o data in plus, ca drama copiilor din Romania nu poate fi solutionata prin cadouri de la ferme proprii, texte lacrimogene de 1 Iunie si sfinte indignari patriotice. Si ca, daca s-ar da examene pentru obtinerea dreptului la copil, multi dintre parinti si multi dintre politicieni ar fi niste eterni repetenti. Mai ales cei care se cred si parintii natiunii.N. C. Munteanu