Pe scurt

Redactia
Musetelul. . Nu Impuscati Musetelul!Prin manevre oculte, industria romaneasca de produse din plante medicinale este impinsa la faliment(Are interes Ministerul Sanatatii din Romania ca piata sa fie ocupata de medicamente straine?). De mai bine de un deceniu, Romania se zbate intr-una din cele mai grel...

Musetelul

Nu Impuscati Musetelul!Prin manevre oculte, industria romaneasca de produse din plante medicinale este impinsa la faliment(Are interes Ministerul Sanatatii din Romania ca piata sa fie ocupata de medicamente straine?)

De mai bine de un deceniu, Romania se zbate intr-una din cele mai grele crize pe care le-a cunoscut in istoria ei - criza economica, politica, culturala, morala. Aproape toti vecinii nostri ne-au luat-o inainte, mai ales din punct de vedere economic. Prin contrast cu aceasta situatie, o zona a micii productii (despre care se scrie mult, dar nu se face nimic), industria de produse din plante medicinale a progresat in ultimii ani enorm, devenind tot mai indrazneata si mai competitiva. Alaturi de firmele cu mare traditie ("Plantavorel" - Piatra-Neamt functioneaza de peste 200 de ani), au aparut noi si noi nume: "Exhelios" - Timisoara (producatorii Boicilului), "Plantextrakt" - Cluj (produse de exceptie, solicitate pe piata europeana), Laboratoarele Medica (cu cateva zeci de medicamente naturale, din care unele medaliate la Geneva), "Hofigal" etc. In plus, romanii s-au dovedit tot mai deschisi la tratamentele cu produse farmaceutice naturale aduse din strainatate, care au castigat mult mai repede teren decat medicamentele chimice. Cifra de afaceri a vanzarilor de plante si produse din plante a ajuns anul trecut la zeci de milioane de dolari si este intr-o crestere exponentiala. Adaugati la toate acestea faptul ca:
- Romania are padurile cel mai putin poluate din Europa (deoarece nu s-au folosit pesticide si alte substante chimice), cu o flora medicinala sanatoasa si foarte variata.
- Suntem printre putinele tari care mai au o medicina populara activa, care gaseste solutii ingenioase si extrem de eficiente la noile maladii ce apar.
- Avem zeci de specialisti formati la scoala medicala si farmaceutica romaneasca, care este tot mai apreciata in lume, oameni capabili sa conceapa medicamente competitive.
- Pe plan mondial, orientarea - chiar si a marilor trusturi farmaceutice - este spre medicamentele naturale, existand o adevarata cursa de a cunoaste plante si a forma culturi din speciile cele mai valoroase.
- Saracii Romaniei, in frunte cu bietii pensionari, sunt in mare majoritate consumatori de produse din plante, mult mai ieftine decat medicamentele de import, inabordabile ca pret pentru ei.
Iata, asadar, un domeniu in care romanii au toate sansele sa se afirme si sa ajunga in varful ierarhiei europene si chiar mondiale, dar...


Patriotismul este o no]iune folosit` doar in campaniile electorale!

O demonstratie in sprijinul afirmatiei de mai sus sunt noile masuri luate de catre Ministerul Sanatatii, menite pur si simplu sa distruga industria de medicamente naturale din Romania (industria de medicamente alopate a fost pusa deja pe butuci). Ca sa va convingem, vom enumera in continuare aceste demersuri (sin)ucigase:
1. In anul 2000, ministrul sanatatii, Hajdu Gabor, da o ordonanta bizara, prin care plantele care intra in pilule trebuie sa fie omologate printr-un organism birocratic numit Anm (Agentia Nationala a Medicamentului). Aceasta inseamna ca pentru a ajunge in farmacie, o pilula cu musetel sau sunatoare trebuie sa fie analizata vreme de doi-trei ani, ca nu cumva sa fie toxica (de parca miile de ani de folosire n-ar fi fost de ajuns pentru a-i demonstra lipsa de toxicitate!).
2. In anul 2001, noul ministru al sanatatii, Daniela Bartos, intregeste opera predecesorilor, emitand o noua ordonanta, prin care plantele medicinale raman in continuare cu statutul de medicamente, cot la cot cu cele mai toxice medicamente alopate, pentru care este justificata trecerea printr-o serie intreaga de teste si analize.
3. Se pregateste alinierea la normele internationale de producere a medicamentelor, care presupun dotari obligatorii de milioane de dolari. O masura buna, daca s-ar avea in vedere si o sustinere considerabila a firmelor romanesti (cum fac, de exemplu, guvernantii din Ungaria, cu firmele maghiare de medicamente naturiste). Lipsa unei asemenea protectii va distruge prea tanara industrie particulara romaneasca de produse din plante, care nu are forta financiara. Adaugati la toate acestea oribila inscenare facuta celor care produc medicamentul romanesc anticancer Nicolit: descinderea politiei (pentru a confisca doua-trei borcane cu substante uzuale); zvonul lansat de mass-media ca au fost otraviti zeci de oameni; punerea sub acuzare a "periculosului" inventator (un medic cu mare experienta). Rezultatul? Medicamentul nu va mai ajunge la vreo cateva sute de bolnavi care erau in curs de insanatosire si care astfel sunt condamnati la moarte. In schimb, produsul va fi omologat si fabricat in Ungaria, o veritabila rampa de lansare a medicamentelor naturiste.
Cine are interes ca mica industrie romaneasca de medicamente din plante sa fie adusa la faliment? Nu cumva niste functionari ai Ministerului Sanatatii, care favorizeaza patrunderea medicamentelor occidentale, in speranta unor recompense in dolari?


Mihai Talpos,
presedintele Asociatiei Producatorilor, Importatorilor si Comerciantilor de Produse Dietetice si Suplimente Nutritionale din Romania"Cerem Guvernului alinierea la standardele europene"

- D-le Talpos, sunteti unul din cei care au luptat si lupta direct cu Ministerul Sanatatii, in incercarea de a obtine pentru plantele medicinale statutul lor firesc. Care sunt argumentele de care guvernantii ar trebui sa tina seama?
- Primul argument este chiar legislatia europeana. In toate tarile civilizate, plantele medicinale si produsele apicole sunt considerate suplimente nutritionale naturale, care nu au acelasi regim cu substantele de sinteza. Or, prin balbaiala legislativa a reprezentantilor ministerului, chiar si polenul de pe taraba apicultorilor devine medicament, la fel ca si laptisorul de matca ori propolisul. Toate necesita aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentului, a carei eliberare dureaza trei ani, altfel este interzisa desfacerea lor catre populatie. Aceasta eroare a fost facuta, inca din trecuta guvernare, de catre ministrul Hajdu Gabor, dar noi am sperat ca noua Putere sa o corecteze. Din pacate, noul ordin dat de minister, emis pe 11 mai 2001, nu contine nici o referire la plantele medicinale, lasand mai departe plantelor si produselor apicole acelasi statut nefiresc de medicament.


Capsulele cu bomba atomica

- Cu alte cuvinte, in plina cursa de integrare europeana, cu un ordin gata pregatit si aliniat la standardele europene, ministerul a preferat o solutie "originala", in stilul vechilor normative "stiintifice" staliniste de incadrare a medicamentelor?
- D-na Velea, sefa Directiei Generale de Sanatate Publica, ne-a dat un raspuns stupefiant: "Dom"le, toate plantele - fie ca sunt medicinale, alimentare sau condimentare, chiar daca sunt doar taiate sau bagate in capsule - nu ma privesc. Ele sunt medicamente. In acest caz, nu mai sunt de competenta mea. Duceti-va cu ele unde vreti voi, dar nu veniti la mine. Eu nu stiu nimic despre plante, deci nu vreau sa ma complic cu plantele". I-am raspuns: "Doamna, dar plantele nu mai figureaza nicaieri. Nu le putem aviza nici la Agentia Nationala a Medicamentului, nici la Directia de Sanatate, nu ramane decat sa punem lacatul pe usa, sa inchidem, si raman mii de oameni fara locuri de munca." Raspunsul acestei doamne Velea m-a lasat cu gura cascata: "Nu ma intereseaza. N-aveti ce cauta in minister, nu este treaba voastra. Veti afla din Monitorul Oficial care este decizia ministrului". A doua zi, am fost in audienta la doamna ministru Bartos, care nu era in minister, asa ca am inaintat ministrului secretar de stat, d-lui Stefan Tiron, un memoriu stiintific, intocmit de d-l dr. farmacist Ovidiu Bojor, cel mai apreciat fitoterapeut din tara noastra, care delimita clar plantele medicinale de cele toxice si stupefiante. El ne-a spus: "Domnilor, eu sunt medic ortoped, nu ma pricep la plante, dar - dupa parerea mea - aveti dreptate". Am revenit pe 18 mai la minister, unde s-a facut o sedinta: de o parte, noi, producatorii romani si importatorii de produse din plante din Occident, de cealalta parte - Directia Farmaceutica, Directia de Sanatate Publica si Agentia Nationala a Medicamentului. Interesant este faptul ca si d-l prof. dr. Ioan Fulga, presedintele Anm-ului, a recunoscut ca plantele nu sunt de competenta Anm si s-a retras. D-na Velea a ramas insa ferma pe pozitie. Ne-a spus ca institutele de sanatate publica nu se pot ocupa de avizarea preparatelor din plante si produse apicole, deoarece nu au aparatura de testare. I-am propus sa le cumparam noi, sa-i sponsorizam. Vazand ca nu are incotro, ne-a spus ca nu are spatii. Or, spatii exista si la Institutul National din Bucuresti, si la Timisoara, si la Cluj-Napoca, si la Iasi - sunt etaje intregi care stau nefolosite. Ultimul argument a fost: "Nu avem personal". Va spun foarte clar: toate acestea sunt minciuni! In final, d-na Velea ne-a spus: "Orice praf, chiar si explozibil sa fie, daca-i pus in capsule, devine medicament".


Mii de someri

In aceste conditii, noi cui sa ne adresam? In toata lumea exista organisme care se ocupa de suplimentele nutritionale, inclusiv de plante, asa cum suna definitia suplimentului nutritional in S.U.A. si in Comunitatea Europeana: "Suplimentele nutritionale cuprind () plante si produse apicole sub orice forma de administrare orala (capsule, tablete, pulberi, gelule)". Noi nu vrem decat ca Ministerul Sanatatii si Familiei sa reintre in legalitate. In acest moment, ministerul este in culpa mare. Prin Ordinul 282, se pun pe butuci peste 80 de firme producatoare de ceaiuri, 20 de importatori si 20 de producatori de suplimente nutritionale. Toate aceste firme vor muri o data cu angajatii lor. Sunt foarte multi oameni amarati care traiesc din recoltarea plantelor medicinale, a fructelor de padure Plafarul, de exemplu, are 800-900 de angajati permanenti, plus mii de colaboratori din mediul rural, care nu au alta sursa de venit. Noi stim exact ce spunem. Sunt afectati culegatorii de plante, apicultorii, cei care prelucreaza aceste materii prime, distribuitorii, magazinele si farmaciile care le vand. Ce vor face acesti oameni? Dar omul simplu, care nu are bani sa-si cumpere medicamente si apeleaza la remediile naturale? Daca nu va mai gasi pe piata nici macar ceaiul de care are nevoie, se va duce sa culeaga plantele de pe marginea santului, cand deja avem o industrie care - slava Domnului! - functioneaza? Acelasi dezastru priveste si produsele naturale americane, care se bucura de mare succes in Romania. De altfel, firmele americane din domeniu au inaintat un protest oficial catre Departamentul de Stat si Congresul S.U.A., cat si catre Guvernul Romaniei, prin intermediul Ambasadei S.U.A. la Bucuresti.


dr. Ionut Morar,
directorul Laboratoarelor "Medica""In spatele acestei brambureli legislative exista interese financiare majore"

- D-le Ionut Morar, sunteti unul din cei mai puternici producatori de suplimente nutritionale din tara. Aveti pe piata interna peste 20 de produse, pe care le si exportati. Ce parere aveti de situatia creata prin manevrele Ministerului Sanatatii?
-...Va spun sincer ca in ultimul timp nu am mai avut cum sa ma ocup de activitatea firmei mele. Stau si pazesc usile ministerului, in speranta ca vom putea schimba cumva acest aberant Ordin 282. Impreuna cu d-l Mihai Talpos, am participat la sedintele din minister si nu pot sa inteleg obtuzitatea forurilor de conducere din Ministerul Sanatatii, in ceea ce priveste solutionarea acestui caz. Acum vreo doua saptamani, am fost invitat la o emisiune radio pe postul "Romania Actualitati", la care au fost prezenti specialisti in fitoterapie, medici care au recunoscut virtutile plantelor medicinale si d-na Velea. Dansa si-a sustinut in continuare punctul de vedere, spunand ca "daca mananci morcovi e una, dar daca bei trei cani cu suc de morcovi te poti ingalbeni sau inrosi, deci, clar, este patologic. In concluzie, sucul de morcovi trebuie folosit ca medicament!" Si a auzit-o toata tara.
Firma mea are 100 de angajati, dar lucram, in plus, cu cel putin 500 de colaboratori pentru achizitia de materii prime. Va dati seama ce piramida s-a format in spatele nostru! Ceea ce cerem mi se pare un lucru de bun simt: demisia incompetentilor! Sa vina in minister oameni care-si pot asuma responsabilitatea, care cunosc problemele fitoterapiei, ale apiterapiei si ale suplimentului nutritional. Sa vina altii, capabili, care vor sa faca ceva in tara asta, nu unii care stau efectiv pe spinarea noastra. Platim lunar taxe si impozite de sute de milioane, iar ei nu fac altceva decat sa incurce lucrurile Vreau sa subliniez ca aceasta criza este creata artificial. Nu cumva sa se creada ca acum incercam sa reinventam roata. Cutuma a fost stabilita: de zeci de ani, aceste produse naturale au urmat un drum foarte clar - Institutele de Sanatate Publica - Directia de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii. Acest mod de omologare a produselor a fost folosit si pana acum in Romania, fara nici un fel de impediment. Transformarea suplimentului nutritional in medicament inseamna moartea firmei producatoare. Sunt medic si mi se pare normal ca unui medicament de sinteza sa i se impuna sute de conditii pentru omologare. De exemplu, studii de citogenotoxicitate pe "n" specii de animale, pe "n" generatii, care dureaza doi-trei ani si al caror cost se ridica la cel putin 500 de milioane de lei. Dar sa se impuna aceleasi teste unui unguent de galbenele, de exemplu, mi se pare o nebunie. Daca ar fi sa ma refer strict la produsele mele, omologarea lor ca medicamente m-ar obliga sa sistez exporturile. Omologarea produselor in strainatate se face pe baza dosarului de omologare din tara de origine a produsului. Daca eu omologhez un supliment nutritional ca medicament si vreau sa-l export, va trebui sa fac acelasi lucru si in strainatate. Partenerii mei externi vor rade -...cu siguranta - de mine si vor bloca importul produselor noastre.
Ciudat este ca se aproba vitaminele de sinteza, despre care se stie foarte clar ca nu se pot compara cu vitaminele naturale. Cand vorbesti de vitamina C, una e sa consumi un produs de sinteza, si alta e sa consumi vitamina C naturala. Nu mi se pare logic sa se aprobe ca supliment nutritional o vitamina de sinteza, in defavoarea catinei sau macesului - care au un continut de vitamine naturale extrem de ridicat. Asta nu e prima aberatie a Ministerului Sanatatii. De doi ani de zile, avem depuse dosare de avizare pentru cateva noi produse. Am platit toate taxele, avem avizul Directiei de Sanatate Publica, dar dosarele sunt blocate la minister, unde se petrec lucruri cel putin ciudate. De exemplu, ni s-a spus ca dosarele au luat foc o data cu calculatoarele ministerului. Am refacut dosarele, dar - mai nou - nu ne sunt primite. Suntem trimisi de colo-colo, umblam ca bezmeticii de luni de zile si nu ni se elibereaza avizele decat daca inregistram la Osim, ca marca, nume gen "sunatoare", "usturoi", "patrunjel", "pastarnac". Rade tot Osim-ul de noi. O dementa totala! Cei de la Osim au sunat la minister, au vorbit in fata noastra: "Nu-i mai trimiteti pe oamenii astia la noi. Numele de plante nu pot fi inregistrate ca marca!". Dupa parerea mea, trebuie sa fim constienti ca in spatele acestor "brambureli" legislative exista interese financiare majore. Daca acest Ordin s-ar pune in aplicare, toate produsele naturale romanesti si de import ar disparea de pe piata. Astfel, se elibereaza un segment de piata, pe care noi il estimam la ora actuala la cateva zeci de milioane de dolari anual, segment care va fi ocupatcu ce credeti dvs.? Cu medicamente, care la ora actuala in Romania sunt produse de import in proportie de 80%!


Potere in farmacii

Mai mult, oamenii Anm-ului si Ministerului Sanatatii din teritoriu pun in practica Ordinul lui Hajdu Gabor (pentru ca Ordinul d-nei Bartos nu l-a modificat cu nimic). Ei merg in controale prin farmacii si-i ameninta pe farmacisti ca, daca mai vand produse naturale, le vor inchide farmaciile. Putem da exemple concrete. Angajatii laboratoarelor Anm din tara merg pe principiul "cosa nostra". Niciodata n-ai sa vezi de la ei un document scris, o dovada pe baza careia sa-i poti da in judecata. Sa-mi arate si mie cineva scris negru pe alb ca nu este voie sa primesti produse naturale in farmacii. Insa farmacistii se tem. Nici unul n-a avut curajul sa-i intrebe in temeiul carei legi actioneaza. Foarte putini au comentat, au indraznit sa le spuna: "Domnilor, mie nu-mi puteti scoate aceste produse din farmacie. Eu nu traiesc de pe urma medicamentelor compensate sau gratuite. Pe produsele naturale eu iau banii pe loc, in timp ce de la Casa Asigurarilor de Sanatate ii vad peste sase luni, cand deja s-au devalorizat". Noua insa ne-au spus clar ca nu au voie sa ne mai vanda produsele.
- De curand, ati fost medaliat cu aur la Salonul International de Inventica de la Geneva, pentru cateva noi produse naturiste.
- Da, am luat trei medalii de aur si Premiul Special al Portugaliei - toate pentru produse naturale. Produsele medaliate le tinem insa in depozit. Conform instiintarii Anm-ului nr. 3611/ 06.04.2001, am fost somati sa retragem "medicamentul" Masculin de pe piata, fiindca altfel suntem pasibili de inchisoare. Culmea ironiei! - asta se intampla chiar in ziua in care produsul era medaliat la Geneva. Or, produsul meu nu are nimic comun cu un medicament. El contine Gingko biloba, radacina de Sizipi Jujube, Ginseng, Apilarnil si extract de telina. Spuneti-mi si mie cum pot eu sa incadrez aceste componente in categoria medicamentelor? Exista un produs natural pe piata americana omologat ca supliment nutritional, la care trei dintre componente sunt comune cu cele ale produsului meu (Gingko biloba, Sizipi Jujube si Ginseng). Oare americanii astia sunt mai tampiti decat noi? Scuza reprezentantilor ministerului, ca plantele pot fi toxice, nu este reala. Din start am precizat, conform legislatiilor internationale, ca in categoria suplimentelor nutritionale intra plantele alimentare, aromatice si medicinale, cu exceptia celor toxice si stupefiante. Acolo ar fi treaba Anm-ului. Daca vrea cineva sa foloseasca matraguna, treaba lui! Sa-l avizeze cine-o vrea! Dar restul plantelor trebuie considerate "suplimente nutritionale". Produsele apicole sunt in aceeasi oala. Toate aceste nereguli sunt facute cu buna stiinta. Exemplul cel mai clar il reprezinta omologarea unui extract de Gingko biloba (nu-i dau numele) ca medicament, inca din 1993. Atentie: medicamentele sunt scutite de taxe vamale, au avut Tva de doar 11%, deci pe un singur produs s-au pierdut, din 1991 pana in prezent, de cand acest produs exista pe piata romaneasca, sute de miliarde de lei. Asta se intampla la noi: mai dai un pic din coate, dai o spaga si treci produsul pe lista medicamentelor compensate sau gratuite si astfel prejudiciezi statul cat vrei. Prostii platesc Nu cred ca aceste lucruri nu se cunosc la minister. Dar "omerta" functioneaza si la romani


Arestati patrunjelul!

Practic, produsele mele nu se vor mai putea vinde pe piata romaneasca. Stau si ma intreb ce se va intampla cu produsele naturale care se comercializeaza in mod curent in piete si care, conform Ordinului 282, tin de avizarea Anm-ului. Ce-si imagineaza Ministerul Sanatatii ca va face Anm-ul? Se va duce in piete, sa-i ia de gat pe taranii care vand catina, patrunjel sau usturoi, sa le ceara buletine de analiza si certificate de calitate? Se va transforma Anm-ul intr-un organ de represiune? Apicultorii ce vor face? Vor fugi cu borcanele de miere, sa nu-i amendeze sau sa-i aresteze Anm-ul? Pentru mine e limpede ca in spatele acestei campanii se afla interese materiale majore. Buzunare de umplut cu bani. Daca din vanzarea suplimentelor nutritionale se incasau sume mai mici de un milion de dolari pe an, nimeni nu ne-ar fi bagat in seama. Cum vanzarile au luat avant in Romania si incasarile sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari anual, deja aceasta piata reprezinta o mare primejdie pentru importatorii de medicamente alopate.


Ministerul, la Tribunal!

Am sfatuit Asociatia "Planta Romanica" sa dea in judecata Ministerul Sanatatii, pentru prejudiciile cauzate de Ordinul lui Hajdu Gabor. Fiecare firma sa-si calculeze pierderile si sa impute pagubele celor care au emis aceste ordine prostesti. Sa ne plateasca cineva despagubiri. Eu un leu vreau! Dar sa-si recunoasca vina. Daca nu, macar sa-si ceara scuze pentru miliardele pierdute efectiv de firmele noastre. Dar nu am pierdut numai noi. Ne-am chinuit un an si jumatate sa punem pe picioare o crescatorie de prepelite, care apartinea unui orfelinat din Cluj. Treaba mergea bine, incepuse sa fie rentabila, achizitionam sute de mii de oua anual de la ei si toata lumea era multumita. Datorita blocajului in care ne aflam, nu am mai cumparat nici macar un ou. Sarmanii orfani au inceput sa-si sacrifice prepelitele, deoarece nu mai aveau cui sa vanda oua. Un alt exemplu este cel al produselor apicole. Achizitiile noastre de polen, propolis, laptisor de matca, larve de trantor se ridica la circa 2 miliarde de lei anual. Se stie ca larvele de trantor se formeaza in lunile aprilie, mai, iunie. La ora actuala, datorita Ordinului 282, nu mai achizitionam larve de trantor, deci nu vom avea anul acesta materie prima pentru nici unul dintre cele zece produse in care foloseam Apilarnil. Puteam eu sa-mi asum responsabilitatea achizitionarii catorva tone de Apilarnil si sa ma trezesc ca, fiindu-mi oprit produsul de la comercializare, sa nu-l pot intrebuinta? Gata! Zece produse au zburat! Nici la export nu le pot da, nici pe piata interna. Pierd eu, pierde si statul. Si se mai intreaba politicienii de ce n-avem bani la buget. Stam ca aurolacii, cu mana intinsa la portile Europei, insa nu suntem in stare sa vedem interesele propriei noastre tari Rusine!


*

Insistentele noastre de a afla punctul de vedere al Ministerului Sanatatii au fost, din pacate, zadarnice. Intelegand ca d-na ministru Daniela Bartos are un program extrem de incarcat, pentru a se mai ocupa si de presa, nu ne pierdem totusi speranta ca pe agenda sa de lucru isi va gasi loc si contestatul Ordin 282. Solidari intotdeauna cu oamenii deznadajduiti, care in nenumarate randuri si-au gasit leac in plantele medicinale, avem increderea ca, macar in ultimul ceas, reprezentantii ministerului vor avea intelepciunea sa nu considere plantele medicinale medicamente, ci suplimente nutritionale, asa cum sunt peste tot in lume.Ilie Tudor, Florentin Popa,
Delia Hanzelik

(In numarul viitor, interviu cu dr. farmacist Ovidiu Bojor)