Cosul cu targuieli

Redactia
Salate De Sezon. Salata cu pepene galben si grapefruit. Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 piepti de pui (a 125 g), 1 pepene galben, 2 grapefruit-uri roz, zeama de la o lamaie, 25 g migdale sau nuci taiate, 100 g frisca lichida (sau smantana dulce), 20 g unt, 2 linguri maioneza, 12o ml suc de mere, ca...

Salate De Sezon

Salata cu pepene galben si grapefruit
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 piepti de pui (a 125 g), 1 pepene galben, 2 grapefruit-uri roz, zeama de la o lamaie, 25 g migdale sau nuci taiate, 100 g frisca lichida (sau smantana dulce), 20 g unt, 2 linguri maioneza, 12o ml suc de mere, cateva picaturi de sos Tobasco (din comert), sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: - Se taie pepenele in doua, se scot semintele, se taie pulpa cubulete sau se scot sfere mici (cu o lingura pentru bule de inghetata), se stropesc cu suc de mere (sau cu vin dulce), se acopera si se lasa o ora la frigider sa se odihneasca. - Se zvanta bine carnea de pui intr-un stergar si se prajeste in untul incins, pana ce se rumeneste usor pe ambele parti. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se raceasca. - Se curata de coaja grapefruit-urile si se desfac in sferturi, indepartand pielita alba. Se scot din frigider cubuletele de pepene si se scurg de zeama (care se pastreaza). Se amesteca frisca cu maioneza, zeama de lamaie si sosul picant (Tobasco) si se adauga - dupa gust - putin din sosul lasat de pepene. Se bat bine toate ingredientele pana ce sosul devine neted, dupa care se gusta de sare si piper. Se taie carnea fasii subtiri si se amesteca cu cubuletele de pepene. Pe un platou se asaza sferturile de grapefruit in forma de stea, la mijloc se pun cubuletele de pepene si fasiile de carne si peste ele se toarna sosul. Se decoreaza salata cu nucile zdrobite si se serveste imediat.

Salata de sunca Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g sunca de Praga (taiata felii groase de 1 cm), 100 g morcovi, 100 g telina, 1/2 ardei gras, 1/2 legatura patrunjel verde, 6 linguri ulei de floarea soarelui, 4 linguri otet alb, 2 linguri zeama rece de zarzavat (Knorr + apa), 2 lingurite capere, 1 lingurita boabe de piper verde, 8 castraveciori murati, 1/2 lingurita mustar iute, 1 varf de cutit zahar, sare.
Mod de preparare: Se curata si se spala morcovii, telina si ardeiul si se taie cubulete. Se amesteca otetul cu zeama de zarzavat, mustarul, sarea si zaharul, se incorporeaza uleiul si se adauga caperele, legumele taiate si patrunjelul verde tocat. Se taie castraveciorii in evantai (capatul ramane intreg si restul se taie fasii), iar sunca - bastonase late de 1 cm. Se asaza legumele pe platou, peste ele se pune sunca si se stropesc cu sosul de otet si mustar. Se decoreaza cu castraveciorii murati.

Salata de parizer cu ardei
Ingrediente: 350 g parizer (sau salam Mortadella) taiat felii de 3 mm grosime, 8 frunze de salata verde, 3 ardei (verde, galben si rosu), 6 rosii mici si rotunde, 1/2 castravete, 1 ceapa rosie mica, 1/2 legatura patrunjel verde, 5 linguri ulei de masline, 3 linguri otet aromat, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se coc ardeii, se sareaza si se lasa intr-un vas acoperit cu capac. Rosiile curatate de pielita se taie rondele, iar castravetele curatat de coaja si seminte se taie in doua (pe lung) si pe urma felii. Parizerul se taie fasii lungi de 3 cm si late de 1 cm, iar ceapa si patrunjelul se toaca marunt. Se curata ardeii copti de pielita, nervuri si seminte si se pun intr-un vas impreuna cu celelalte ingrediente. Se bate otetul cu sare (putina) si piper (mult), se incorporeaza uleiul, iar sosul astfel preparat se toarna peste legume si parizer si se amesteca bine. Salata se baga la frigider si se lasa 30 de minute sa se odihneasca. Se tapeteaza un castron cu frunzele de salata verde spalate si zvantate, se rastoarna peste ele salata scoasa din frigider si se serveste imediat.

Salata de heringi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g sfecla rosie fiarta, 1 castravate, 250 g telina, 1/2 legatura patrunjel verde, 400 g fileuri de heringi, 4 linguri otet aromat, 2 linguri vin dulce, 2 linguri vin alb sec, 6 linguri ulei, 1/2 lingurita mustar iute, zahar, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se curata castravetele, se taie in doua pe lung, se indeparteaza semintele si se taie cubulete. Se sareaza si se lasa sa se odihneasca 45 de minute. Telina, spalata, se fierbe 35 de minute - cu capac - in apa cu putin otet, sare si zahar, se curata de coaja si se taie cubulete. Sfecla fiarta se curata si se taie bucatele, la fel ca si fileurile de heringi, curatate si sterse cu hartie absorbanta. Patrunjelul verde se toaca marunt. Se amesteca cubuletele de castravete si patrunjelul cu telina, sfecla si heringii. Din restul ingredientelor se prepara sosul care se toarna peste salata si se amesteca bine. Se acopera vasul si se tine la rece aproximativ 30 de minute.
Dulciuri
Prajitura cu branza de vaci si sos de zmeura
Ingrediente: 500 g branza de vaci, 150 g zahar, 50 g faina, 20 g unt, 4 albusuri, sucul unei lamai. Pentru sos: 300 g zmeura, 100 g zahar, 2 fire de menta proaspata.
Mod de preparare: - Puneti branza de vaci sa se scurga vreme de o ora. Spalati lamaia si dati-o pe razatoarea mica. Intr-un castron, amestecati branza stoarsa cu faina. Adaugati zaharul si coaja rasa de lamaie. - Bateti spuma albusurile. Incorporati-le usor in aluatul de branza. Varsati compozitia intr-o forma rotunda care se desface, unsa in prealabil cu unt. Varati-o la cuptor pe un vas cu aburi, vreme de 35 de minute. - Spalati si curatati zmeura. Pasati-o cu mixerul. Adaugati zaharul si menta rupta in bucatele. Bagati vasul la frigider. Cand prajitura e coapta, se lasa sa se raceasca, se scoate usor din forma, apoi se serveste, turnand peste ea sosul de zmeura.