Lumea romaneasca

Redactia
Class- Cand s-au lansat acum sase ani, lumea ii arata cu degetul si spunea: "Uite, mai, in formatia asta sunt copiii lui Misu, de la Sfinx!". Pe atunci, aveau doar 17 ani, iar Class era pentru ei un nou episod dintr-o aventura frumoasa de liceu. Apoi, timpul a trecut incet-incet, iar Class nu a inse...

Class</b><b>- Cand s-au lansat acum sase ani, lumea ii arata cu degetul si spunea: "Uite, mai, in formatia asta sunt copiii lui Misu, de la Sfinx!". Pe atunci, aveau doar 17 ani, iar Class era pentru ei un nou episod dintr-o aventura frumoasa de liceu. Apoi, timpul a trecut incet-incet, iar Class nu a inselat promisiunile de prima trupa dance aparuta in Romania dupa 1989 -Pe scena, la 17 ani

Mihaela Cernea si Mihaela Florea (Miky) erau colege in clasa a Vii-a la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti"; Vladut Cernea si Florin Cojocaru invatau amandoi la "Gheorghe Lazar". Intr-o zi, Mihaela, marturisindu-i lui Miky dorinta ei din copilarie - aceea de a canta pe scena - a fost surprinsa sa descopere la prietena ei acelasi vis. Mai departe, totul a fost mult mai usor. "Vladut s-a dus la Facultatea de Informatica, cedand pasiunii pentru calculator, iar noi, ceilalti, am facut Conservatorul. Dupa prima piesa lansata la un bal de boboci, a urmat colaborarea cu Scoala Vedetelor. Iar mai tarziu, am pornit de unii singuri. Aveam 17 ani si emotii de inceput de drum. Eram niste copii carora li se implineau visele. Eram plini de energie. Viata avea un aer vesel si fericit, iar noi paream gata sa cucerim lumea."

O valuta neconvertibila: prietenia

- Sunteti de atata timp impreuna, iar trupa nu si-a schimbat deloc componenta in toti acesti ani. Care e secretul? Ce va tine alaturi?
Miky: - Intre noi patru s-a legat o prietenie foarte stransa. In fond, toti iubim muzica si avem acelasi scop: ca urmatorul album sa fie si mai bun. Daca la inceput existau diferente peste care ne era greu sa trecem (fiindca ne suparam imediat si plecam de la studio), acum ne intelegem din ce in ce mai bine. Si la gusturile muzicale, si in viata de fiecare zi. Avem 24 de ani si ne-am mai maturizat.
- Si cand aveti chef de distractie, tot impreuna iesiti?
Mihaela: - Eu ies cu Miky, iar baietii - separat. Colegii nostri sunt mai casnici. Florin e insurat de un an de zile, iar cu actuala lui sotie a fost prieten vreo cinci ani inainte de-a se casatori. Ne intelegem foarte bine cu ea. Oricum, el nici inainte nu prea agrea iesirile in oras. Nu se poate spune ca s-a schimbat prea mult. El are alta gasca si alte pasiuni - una dintre ele fiind motocicletele. Chiar si acum, cred ca e pe Harley Davidson-ul lui - pe care si l-a dorit enorm - intr-o cursa in afara Bucurestiului. Vladut munceste foarte mult. Aproape toata ziua e in studio. El a imbinat pasiunea pentru calculator cu cea pentru muzica. Dar in meseria noastra, nu avem un program fix si, daca vrei cu adevarat sa te distrezi, o poti face oricand. Vlad prefera restaurantele seara, iese cu prietena lui. Doar cand avem aniversari, evenimente deosebite, iesim toti patru.
Miky: - Noi suntem prietene foarte bune si avem o gasca de suflet. Prietenii mei sunt aceiasi pe care-i am de mult timp si de la care "fur" cate ceva: optimism, veselie, umor sau alte lucruri care-mi lipsesc mie. Singura nu as putea trai.
Mihaela: - Si nu suntem numai seara impreuna. Cand nu suntem la studio, tot impreuna ramanem, facem planuri, ascultam muzica, ne gandim ce sa mai schimbam. Mergem prin magazine, ne alegem haine de scena si ne gandim la stilul vestimentar al trupei. De baieti, tot noi ne ocupam. Ei lasa hainele pe mana noastra.
- Ce gen de imbracaminte va caracterizeaza?
Miky: - Pe scena, purtam haine care stralucesc, ies in evidenta, in culori tari. Pe strada, ne imbracam banal, dar nu neingrijit. Avem cam aceleasi gusturi la imbracaminte si, in general, nu ne place sa iesim in evidenta cand nu suntem pe scena.

Reteta succesului? Optimismul

- Cu asemenea spirite vesele, cred ca zilele de turneu sunt o sarbatoare...
Mihaela: - De obicei, plecam cu masina lui Vladut, dar pe distantele lungi, mergem cu trenul. Indiferent cu ce am merge, starea de spirit e grozava. Dar asta nu inseamna ca n-am avut si patanii in turnee. Anul trecut, dupa lansarea albumului, am avut o emisiune in direct la Bucuresti, apoi trebuia sa ajungem la mare la alta emisiune in direct, iar seara, din nou in Bucuresti, la un concert. Am cantat in Bucuresti, Florin a plecat mai repede cu motocicleta spre litoral, ca sa ajunga inaintea noastra. Dar a facut accident si a ajuns la spital, si-a pus mana in ghips... Am ajuns pana la urma la emisiunea de la mare si am tinut si concertul in Bucuresti. Daca vrei cu adevarat, poti. Noi suntem foarte optimisti.
- Dupa sase ani de muzica, nu cred ca mai trebuie sa va intreb daca sunteti independente financiar...
Miky: - Avem banii nostri, dar o mare parte din ei se duc pe haine si farduri. Florin si-a indeplinit visul de a avea o motocicleta Harley Davidson. Totusi, multi bani se investesc pentru imaginea trupei. Chiar daca unele haine le-am primit gratis de la magazinul "Escape", majoritatea ni le cumparam noi. Cat despre masina si despre telefonul mobil, nu m-as putea desparti de ele.
Mihaela: - Iar eu, daca as avea un milion de dolari, mi-as cumpara o vila cu piscina, curte foarte mare, cu multa vegetatie... si cu ce ramane, as pleca in vacante prelungite.
Miky: - Eu, in schimb, niciodata nu visez imposibilul.

</b><b>Hipnoza muzicii

- Cum va vedeti peste 10 ani?
Miky: - Ceva mai apropiata de ideea de familie, dar in continuare dedicata muzicii. As vrea ca personalitatea mea sa se schimbe in bine, sa receptez tot ce e bun in jurul meu. Intotdeauna ma gandesc ca trebuie sa evoluez permanent.
Mihaela: - Tot in Class. Nu concep, deocamdata, viata altfel.
- Mai aveti emotii, dupa atata experienta pe scena?
Miky: - Avem si-acum emotii, dar de alta natura. Nu stii niciodata ce-o sa se-ntample. Daca nu merge monitorul pe dreapta? Daca avem probleme cu instalatia de sunet? Dar noi stim ca, daca zambim, totul e Ok. De multe ori, publicul nu-si da seama de dificultatile aparute, decat daca ne vede pe noi crispati.
- Ati lansat un album de putin timp si ati filmat si un clip. De ce l-ati intitulat "Hipnotizat"?
Mihaela: - Pentru ca fiecare melodie aduce ceva nou, o alta stare pe care vrem sa o exprimam, o alta forma de inspiratie, o alta senzatie atunci cand o asculti. Fiecare piesa pe care o scriem inseamna o noua provocare, o noua emotie...
Miky: - "Hipnotizat" e un titlu sonor, care exprima starea pe care ti-o da muzica. Iar "Te visez", piesa pentru care am turnat clipul, este o melodie de suflet, pe care vrei sa o asculti intins, cu ochii inchisi, gandindu-te la ceva sau la cineva care ti-e mai aproape de inima...Dia Radu
Fotografii de Iulian Ignat