Medicina naturista

Redactia
Ochii si sanatateaIridologia. Se zice ca ochii sunt oglinda sufletului. O privire poate spune mai mult decat o suta de vorbe. Totusi, marii invatati ai Antichitatii au mai descoperit ceva. Hipocrate, parintele medicinii, afirma in lucrarile sale ca "Ochii exprima starea de sanatate a trupului. Cercet...

Ochii si sanatateaIridologia

Se zice ca ochii sunt oglinda sufletului. O privire poate spune mai mult decat o suta de vorbe. Totusi, marii invatati ai Antichitatii au mai descoperit ceva. Hipocrate, parintele medicinii, afirma in lucrarile sale ca "Ochii exprima starea de sanatate a trupului. Cerceteaza irisul globului ocular, care seamana cu o harta, si vei afla multe lucruri despre starea de rau sau de bine a organismului". Intr-adevar, iridoscopia (cu alte cuvinte, metoda de cercetare a irisului) poate dezvalui boli ascunse sau faze incipiente ale bolii, care nu pot fi diagnosticate prin alte metode. Ironizata si pusa la indoiala, ca multe alte ramuri ale medicinii alternative, iridologia - corect practicata - este o metoda de diagnosticare precisa si ieftina. Cateva lamuriri legate de practica terapiei ne-au fost oferite de d-l Ene Voinea Fanica, cunoscutul terapeut naturist de la Valenii de Munte.
-D-le Ene, iridoscopia pare, la prima vedere, un fel de vrajitorie, la fel ca "datul in bobi" sau ghicitul in cafea. E ceva samanic la mijloc? De unde vine metoda asta ciudata de diagnosticare?
- In pofida unor opinii rautacioase, care califica metoda ca fiind vecina cu impostura, iridoscopia este un procedeu stiintific de diagnosticare a bolilor, cu nimic mai prejos decat investigatiile clinice. De altfel, practica indelungata in domeniu si fundamentarea ei teoretica au dat nastere la o veritabila disciplina medicala - Iridologia, cu radacini in vechea medicina chinezeasca. Asemenea acupuncturii si presopuncturii, care se bazeaza pe principiul proiectarii unor parti sau functii ale organismului pe anumite zone ale corpului, iridoscopia are ca fundament teoretic corespondenta unor suprafete de pe membrana irisului cu anumite organe anatomice. Am efectuat cercetari in acest domeniu impreuna cu regretatul prof. dr. in stiinte medicale Ion Plesca, cercetari rezumate in lucrarea "Sa ne tratam singuri. Ghid de terapie naturista", aparuta la Editura "All Bic" din Bucuresti. Contributia noastra la perfectionarea metodei consta mai ales in studii comparative de verificare a diagnosticului dat de semnele de pe iris, prin analize de laborator si alte mijloace clinice. Rezultatele ne-au confirmat in proportie de 100% afectiunile renale, pancreatice, splenice, hepatobiliare, hipofizare si toxemice; intr-un procent de 90% - infectiile, bolile de colagen, afectiunile ischemice cardiace si cerebrale si bolile pulmonare; in proportie de circa 80% afectiunile tiroidiene, paratiroidiene, uterine si ovariene; intr-un procent de 70% - unele forme de cancer si o parte din dereglarile glandelor sexuale si suprarenale. In scopul maririi preciziei analizei iridoscopice, am conceput un aparat special, cu ajutorul caruia sa pot compara un iris "amprentat" de organul in suferinta cu un iris care indica o stare perfecta de sanatate. Astfel, am ajuns la o inventie: "Dispozitiv pentru localizarea semnelor iridiene", brevetata in 1993 la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania.
- Cat de mult este folosita iridologia in lume, ca metoda de diagnosticare?
- Astazi, iridologia reprezinta o metoda simpla si moderna de identificare a unor afectiuni. Mai mult, prin folosirea calculatorului pentru interpretarea datelor investigatiilor, s-a ajuns la adevarate performante. De exemplu, echipajele navetelor spatiale americane sunt verificate in primul rand prin acest procedeu, el orientand medicii de la Nasa asupra analizelor de laborator care urmeaza a fi efectuate.
- Chiar toate bolile pot fi diagnosticate prin aceasta metoda?
- E de precizat ca iridoscopia ofera informatii doar despre functiile afectate ale organelor, nu si despre ce boala este vorba. De pilda, se poate vedea pe iris ca rinichiul este afectat, insa nu si de ce suferinta anume: litiaza urinara, infectie, tumora etc. Exista si maladii care nu pot fi identificate prin acest procedeu: anumite forme de cancer, miastenia gravis, leuconevraxita, meningita etc. Ca atare, chiar daca medicina naturista poate stabili pe baza iridoscopiei o formula terapeutica eficienta, trebuie sa apelam si la un laborator medical specializat. Iridoscopia ne indica ce analize trebuie sa facem, scutind medicul de investigatii inutile.
- Care este explicatia acestor transformari la nivelul irisului? Ce anume le determina?
- Mecanismul proiectarii unei anume suferinte pe membrana irisului nu-i deloc simplu. Fara a oferi o explicatie stiintifica a acestui fenomen, pot spune ca el se realizeaza prin intermediul fluxului nervos central si periferic dintre tesuturile corpului nostru si membrana irisului. Daca functia unui organ se mentine in limitele starii de sanatate, membrana irisului este normala in zona corespunzatoare acestuia. Cand starea organului respectiv este intr-un fel sau altul afectata, atunci fluxul nervos transmite informatia centrilor nervosi superiori, care comanda nervului optic inserarea ei in structura membranei irisului. Acesta isi va schimba configuratia si culoarea in sectorul de proiectie a organului suferind.
- Cum interpretati semnele de pe suprafata irisului? Ce anume se vede pe iris?
- Este de remarcat faptul ca ne putem forma o conceptie generala privind predispozitiile spre anumite boli dupa culoarea irisului. Oamenii cu iris albastru au inclinatie spre afectiuni reumatice si ale cailor respiratorii. Cei cu iris caprui - spre boli de sange (anemii, eritremie, hemofilie etc.) si de circulatie sangvina (varice, hemoroizi, arterite, hipertensiune sau hipotensiune arteriala, boli cardiovasculare sau cerebro-vasculare). Irisul verde indica o inclinatie spre bolile ereditare.
Si mai importante sunt semnele care apar pe membrana irisului. Liniile radiale, ca spitele unei roti, exprima hiperfunctii organice si hiperexcitabilitate. Inelele inchise sau deschise la culoare, continue sau intrerupte, apar mai ales in afectiuni nervoase si cardiace. Petele de pe iris constituie indicii ale unor tulburari metabolice si ale slabirii sistemului imunitar; aceeasi semnificatie o are si supraincarcarea albicioasa din jurul gulerasului irian sau tenta circulara de culoare inchisa de la circumferinta irisului. Marginea superioara albicioasa a irisului semnifica afectarea vaselor sangvine craniene: scleroza cerebrala, hipertensiune craniana, circulatie sangvina cerebrala deficitara s.a. Legatura nervoasa permanenta dintre membrana irisului si tesuturile corpului nostru este deosebit de fina si precisa, astfel incat permite recunoasterea organului bolnav cu mult inaintea aparitiei unor simptome ale bolii. In concluzie, se poate spune ca pe iris apar semnele unor afectiuni trecute, prezente si chiar viitoare, in sensul reflectarii unor perturbatii incipiente care nu se exteriorizeaza prin altfel de simptome. Trebuie retinut ca semnele difera de la om la om. Descoperirea lor cere intuitie, dar mai ales experienta. Iridoscopia se invata. Nu-i pentru neinitiati.

Salvati de iridologie

- Octavian T. (61 ani) - Fagaras. I s-a pus diagnosticul de carcinom epidermoid. Aceasta afectiune (maligna) este, de regula, o metastaza a unui cancer primar care nu a putut fi descoperit la timp. (In cazul nostru, pacientul efectuase investigatii si in S.U.A.) Semnele de pe iris au aratat ca originea metastazei este in zona mediastinala, unde, cu ani in urma, s-a instalat o forma de cancer care a evoluat insidios, fara a putea fi descoperita prin nici un mijloc modern. Identificarea sursei carcinomului a condus la un tratament mai precis. Desi nu a trecut decat o luna de la inceperea tratamentului, pacientul se simte mult mai bine.
- Viorica C. (46 ani) - Ploiesti. Suferea de obezitate accentuata (180 kg la o inaltime de 1,62 m - de circa trei ori greutatea normala). A urmat numeroase tratamente si diete alimentare, dar fara nici un rezultat. Analiza iridoscopica a evidentiat ca boala se datora in principal unei insuficiente tiroidiene avansate. In urma tratamentului prescris, a slabit in trei luni 24 de kilograme, de doua ori mai mult decat era preconizat. Urmeaza in continuare cura recomandata.
- Manuela C. (38 ani) - Italia. Avea periodic arsuri gastrice, dureri in capul pieptului, sughit, salivare intensa si greata. I s-a pus diagnosticul de gastrita hiperacida, insa din cauza tratamentului alopat pe care l-a urmat, boala i s-a agravat, asa ca a renuntat la el. Vizitandu-si mama in Romania, l-a contactat pe d-l Fanica Voinea Ene, pentru diagnostic si tratament. Cercetarea irisului a relevat ca era vorba de gastrita hipoacida, nu hiperacida - lucru deosebit de grav, tratamentul inadecvat putand dezvolta anumite forme de cancer. Analiza pH-ului urinar, efectuata chiar a doua zi, a confirmat aciditatea scazuta. Dar dovada cea mai buna a corectitudinii diagnosticului a fost faptul ca, in urma tratamentului recomandat, pacienta s-a simtit foarte bine.
- Ion V. (50 ani) - Posesti, jud. Prahova. Diabet zaharat tip Ii, cu valori ale glicemiei de trei ori mai mari decat cele normale (circa 330 mgä). Tratamentul - urmat timp de mai bine de un an, cu diferite medicamente de sinteza schimbate periodic - nu a dus la normalizarea glicemiei. Investigarea irisului a dus la concluzia ca afectiunea a aparut pe fondul unei pancreatite cronice, asociata cu insuficienta tiroidiana si toxemie (eliminarea deficitara a toxinelor din organism). Dupa numai doua luni de cura cu ceaiuri de plante medicinale si argila, glicemia i-a revenit la normal. In prezent, urmeaza un tratament de intretinere.
- Maria D. (36 ani) - Vancouver, Canada. Suferea de ameteli, dureri de cap, lipsa poftei de mancare si o stare de slabiciune vecina cu lesinul. Investigatiile efectuate in Canada au relevat ca e vorba de anemie feripriva si hipocalcemie. Administrarea de fier si calciu nu a schimbat insa situatia. Afland despre d-l Fanica Voinea Ene prin intermediul revistei "Formula As", transmisa pe Internet, a venit special in Romania pentru a fi diagnosticata si tratata de acesta. Cercetarea irisului a evidentiat ca sufera de toxemie avansata, care afectase functiile pancreasului, ficatului si bilei. Starea sanatatii i s-a imbunatatit vizibil, dupa numai doua luni de la inceperea tratamentului prescris.
- Elena P. (41 ani) - Ploiesti. Acuza dureri de cap atroce, ameteli, insomnie si astenie accentuata. I s-a pus diagnosticul de nevroza anxioasa, dar tratamentul urmat nu a dat rezultate. Investigatia irisului a scos la iveala o afectiune hipofizara. La cateva saptamani de la consultatia iridoscopica, a efectuat un test de rezonanta magnetica nucleara (Rmn) care a confirmat diagnosticul. In prezent, se simte foarte bine datorita tratamentului naturist administrat.
- Constantin B. (60 ani) - Buciumeni, jud. Dambovita. A fost diagnosticat cu carcinom pancreatic. Scazuse mult in greutate (avea 50 kg la o inaltime de 1,74 m). Abia se mai tinea pe picioare. Tratamentul cu citostatice l-a slabit si mai mult. Analiza iridoscopica a scos in evidenta faptul ca boala s-a dezvoltat pe fondul unei toxemii avansate si al afectarii functiei hepatice. In urma tratamentului prescris, care in afara neoplasmului pancreatic a vizat si celelalte suferinte, pacientul a revenit in circa trei luni la greutatea normala (aproximativ 76 kg). Se simte foarte bine. Urmeaza o cura de intretinere.
- Marioara L. (44 ani) - Ploiesti. Avea o stare de rau general cu ameteli, dureri de cap si senzatie de nod in gat, mai ales la emotii si enervari. Analizele de laborator au iesit normale. I s-a prescris tratament pentru nevroza anxioasa, dar situatia nu s-a imbunatatit. Investigatia iridoscopica a evidentiat ca suferea de hipertiroidie avansata, asociata cu ischemie cerebrala. Dupa numai doua saptamani de tratament, s-a simtit foarte bine.Florentin Popa

D-l Fanica Voinea Ene poate fi contactat la
tel. 044/28.33.28 sau la urmatoarea adresa:
str. Cismari nr. 38, Valenii de Munte,
jud. Prahova, cod 2100