Medicina naturista

Redactia
Ora de consultatieDr. Ion Nica in dialog cu cititoriiO boala cu sute de milioane de purtatori:Hepatita Cu Virus C (Hcv). Prezenta virusului C este estimata de epidemiologii Oms la circa 300 de milioane de oameni, din care un milion se afla la noi in tara. Frecventa uriasa a bolii se explica prin fap...

Ora de consultatieDr. Ion Nica in dialog cu cititoriiO boala cu sute de milioane de purtatori:Hepatita Cu Virus C (Hcv)

Prezenta virusului C este estimata de epidemiologii Oms la circa 300 de milioane de oameni, din care un milion se afla la noi in tara. Frecventa uriasa a bolii se explica prin faptul ca hepatita nu poate fi totdeauna recunoscuta de la inceput, ea fiind purtata in stare latenta, cu perioade bune ori cu prezenta unor simptome minore, nespecifice. Din aceasta cauza, se vorbeste despre "o bomba cu efect intarziat".
Hepatita cu virus C se alatura celor cu virus B, cu virus A, celor numite Non A - Non B, Delta si, mai recent, cu virus G. Dupa infectia acuta, 80% din hepatitele C se cronicizeaza, iar un sfert din aceste cazuri cronice devin ciroze, dupa 10-15 ani, mai ales la barbatii in varsta de peste 40 de ani, consumatori de peste 40-50 mililitri de alcool zilnic. In 5% din cazuri, infectia cronica a hepatitei de tip C degenereaza in cancer de ficat. In fata acestor date, este justificata necesitatea cunoasterii cat mai depline a surselor de infectie, a simptomelor bolii si a primelor masuri medicale ce se impun.
Transmiterea infectiei cu virus C se face pe cale nedigestiva. Boala poate fi prezenta la persoanele carora li s-au facut transfuzii de sange inainte de 1990, cand nu se stia de acest virus. Alte cazuri de risc: bolnavii cu dializa, personalul din unitatile sanitare, care vin in contact cu sange infectat, calea ginecologica ori sexuala, interventiile stomatologice si chirurgicale, circumcizia, acele de acupunctura, tatuajele, manichiura si pedichiura, barbieritul etc. Nu in ultimul rand, virusul poate fi transmis de la mama la fat. In lipsa unui vaccin, masurile de prevenire, aplicate prin respectarea regulilor de igiena personala, de evitare a contactului cu sangele altei persoane, pot bloca raspandirea acestei boli epidemice.
Diagnosticarea hepatitei virale de tip C, de fapt punerea in evidenta a prezentei virusului in organism, se face prin analize specifice, realizate in laboratoarele unitatilor spitalicesti.
Simptomatologia sub care se prezinta infectia cu Hcv este saraca in manifestari tipice (dureri de ficat sau digestive), prezenta ei manifestandu-se nespecific. Pentru a avea o imagine a acestei boli, relatez cazul unei femei in varsta de 41 de ani, internata in spital, acuzand slabiciune si dureri musculare, probleme vizuale trecatoare, cu episoade de orbire mono-oculara, de cate 10-15 minute. Bolnava s-a simtit bine pana in urma cu patru luni, inaintea spitalizarii, cand au aparut dureri asimetrice lombare, cu iradieri in picioare si in fese. In schimb, simptomele stiute, ale bolilor de ficat, nu s-au manifestat: pacienta nu a avut greturi sau stari de voma, nici febra sau pete pe piele.
Evolutia infectiei cu virusul hepatitic C (fibrizarea si cirozarea ficatului) depinde in mare masura de varsta bolnavului in momentul infectarii, de consumul de alcool, de apartanenta sexuala (barbatii sunt mai predispusi la boala decat femeile), de prezenta unor boli concomitente. Fara tratament, o treime din bolnavii de hepatita C ajung mai repede la ciroza, decat cei tratati si care renunta la alcool. Hepatita C se asociaza frecvent cu alte boli grave: nefrita, tiroidita, boala vasculara a nervilor periferici, poliartrita reumatoida, ulceratie la ochi, fibroza pulmonara, boala hepatica alcoolica etc.

</b><b>Masuri Generale Si Tratamentul Acestei Boli

Infectia cu virusul hepatitic C poate deveni o prioritate a sanatatii publice, avand in vedere ca, in prezent, 75% din cazurile existente se cronicizeza, motiv care impune aplicarea unui tratament adecvat chiar de la declansarea infectiei. Mijloacele terapeutice urmaresc refacerea imunitatii, impiedicarea cronicizarii bolii prin eradicarea prezentei virusului si evitarea trecerii spre ciroza. Printr-un tratament adecvat aplicat in faza de inceput a infectiei, boala poate sa fie stopata. La multi bolnavi, analizele se normalizeaza (transaminazele) si dispare multiplicarea virusului.
Regimul alimentar foarte riguros respectat este prima urgenta obligatorie a acestei boli, indiferent de stadiul evolutiv sau de tratamentul prescris! Acest organ minunat, ficatul, laboratorul organismului nostru, ce indeplineste peste 500 de functii, trebuie (inca din primii ani de viata) ocrotit, ferindu-l de grasimi, substante toxice, alcool s.a., pentru a rezista la agresori (virusi tot mai numerosi si mai agresivi). Tot ce rezulta din digestie, substante bune si rele, trece prin ficat, care in infectiile viral-hepatitice se afla in mare suferinta. Volumul de mancare trebuie redus la maximum, fapt ce impune in consecinta repaus fizic si intelectual (adaptat la un aport caloric redus).
Postul, tinut doua zile pe saptamana, are rolul sau bine stabilit, pentru insanatosirea ficatului. Bolnavul de hepatita se va hrani cu un volum de mancare egal repartizat, in 4-5 mese pe zi, avand in vedere ca in aceasta maladie si stomacul si pancresul sunt in suferinta.
S-a constatat ca la finalul de saptamana si in ziua de luni survin mai multe probleme de sanatate, motivele fiind mesele copioase cu multa mancare si bautura, activitatile fizice exagerate si excesul raporturilor sexuale. O recomandare: bolnavii de hepatita sa nu consume alimente si bauturi reci, deoarece golirea continutului gastric catre intestin se face numai cand acesta atinge o temperatura de circa 38¡C, iar sangele din tubul digestiv ajuns la ficat trebuie sa depaseasca 40¡C, motiv pentru care se recomanda pastrarea caldurii abdomenului, printr-o imbracaminte corespunzatoare.
Reducerea excedentului greutatii corporale duce, adesea, la reinsanatosirea ficatului.
Cat mai putine medicamente! La un suferind de hepatita virala C, stomacul este foarte predispus la hemoragii, uneori aproape de nestapanit.
Renuntarea la alcool. Ultimele cercetari au stabilit fara dubii ca oprirea consumului de alcool incetineste agravarea hepatitei C. (Consumul de alcool, fie doar bere ori vin, la bolnavii tratati cu Interferon diminueaza eficacitatea acestui tratament foarte costisitor!)
Reducerea cafelei si a fumatului este o masura ce se bazeaza pe o ampla documentare si in cazul hepatitei C.
Din toate cele aratate mai sus, se intelege ca, in prezenta acestei infectii, bolnavul trebuie sa se adapteze la un anumit regim de viata si de hranire, ca parte integranta a vointei de vindecare.
Tratamentul cu medicamente al hepatitei C este prioritar in clipa actuala, fata de alte metode, ca de pilda injectarea in ficat de celule originare numitele celule stem , care produc o regenerare hepatica, sau transplantul de ficat, practicat si in clinicile din Romania. Tratamentul, la inceputul bolii, cu Interferon alfa, precum si permanentizarea lui, are rol cert in ameliorarea clinica a acestei boli. O noutate in tratament o reprezinta asocierea Interferonului cu Ribavirinul, o combinatie de patru ori mai eficienta decat administrarea Interferonului. Tratamentul cu Prostaglandina este o alta noutate, demna de retinut, pentru bolnavii candidati la transplantul de ficat.
Tratamentul preventiv, cu un vaccin specific, ramane, in continuare, doar "o mare promisiune", actualul vaccin antihepatitic nefiind eficient in cazul virusului hepatitic C.
De retinut: in toate clasele de medicamente exista produse daunatoare (toxice) ficatului si ele trebuie evitate, mai ales de catre persoanele cu valori anormale la analizele hepatice (enzime, timol s.a.). Toxicitatea medicamentelor este mult sporita, devenind chiar fatala, de consumul bauturilor continatoare de alcool.
In unele zone din Asia, unde se consuma ceaiul verde, cancerizarea hepatitelor cronice virale este semnificativ mai redusa decat la populatiile ce beau ceai negru. In general, in aceste tari, cancerul post-hepatitic viral este foarte frecvent.
Un caz aparte il reprezinta femeile bolnave de hepatita C, care trebuie sa constientizeze faptul ca virusul bolii influenteaza fertilitatea, sarcina si sanatatea viitorului fat. Decizia, in cazul lor, este strict medicala, intreruperea sarcinii fiind, adeseori, un imperativ.
Cele mai eficiente remedii naturale in tratamentul hepatitelorPlante MedicinaleRostopasca (Chelidonium majus)

Se ia sub forma de pulbere obtinuta prin macinare in piua sau cu rasnita electrica de cafea, urmata de cernere prin sita fina pentru faina alba. Doza este de 3 varfuri de cutit de pulbere, luata pe stomacul gol; planta se tine sub limba vreme de 10 minute, dupa care se inghite cu apa. Rostopasca este fara doar si poate panaceul in bolile ficatului, avand efect tonic hepatic, regenerativ hepatic, drenor biliar si hepatic, antiviral, colagog (stimuleaza formarea bilei), coleretic (favorizeaza eliminarea bilei). Rezultatele cele mai spectaculoase in tratamentul hepatitei se obtin prin asocierea sa cu alte doua plante, cu efecte deosebite asupra ficatului: turita mare si sunatoarea.
Atentie! Rostopasca este toxica, motiv pentru care nu va fi supradozata. Tratamentul cu rostopasca este de minimum trei luni: doua saptamani de administrare sunt urmate de o saptamana de pauza. La copii, doza este de un varf de cutit de pulbere pe zi, iar tratamentul se va face 10 zile, cu 10 zile pauza.

</b><b>Turita mare (Agrimonia eupatoria) si
Sunatoarea (Hypericum perforatum)

Cele doua plante se folosesc tot sub forma de pulbere cate o jumatate de lingurita din fiecare, de trei ori pe zi, putand fi administrate impreuna cu rostopasca. Turita mare este mai blanda ca actiune decat rostopasca, drenand ficatul si ajutand la regenerarea sa. Sunatoarea este una din plantele antistres redutabile, asigurand pacientului climatul psihologic potrivit pentru a se vindeca. In plus, sunatoarea, la fel ca si rostopasca, este o planta antivirala puternica, actionand direct asupra germenilor patogeni care produc boala.

Marul-lupului (Aristolochia clematitis)

Este stimulent imunitar si antiviral puternic, fiind utilizat mai ales in cazul hepatitelor virale, care nu cedeaza la alte forme de tratament. Ca si rostopasca, este o planta toxica in doze mari, motiv pentru care va fi administrata in acelasi mod descris mai sus.

Tortelul (Cuscuta europaea)

Este o planta parazita, cu un fir subtire, portocaliu, care creste atarnata pe frunzele de ceapa sau lucerna. Tratamentele cu el au dat rezultate uimitoare, fiind extrem de eficient mai ales in tratamentul hepatitei de tip B, cu antigen Australia. Se face un ceai din o lingurita de tortel, oparit cu o cana de apa. Se bea caldut, cate o ceasca inainte de fiecare masa. Nu se prepara decat atat cat se consuma o singura data. Cura dureaza 2-3 luni.

Secara

Sucul din mladite verzi de secara (mladitele pot fi obtinute si iarna, in ghiveci) sau chiar ceaiul de paie de secara (1-2 linguri oparite cu o cana de apa) are efecte spectaculoase de regenerare a ficatului. Se foloseste in cure de minimum 21 de zile. Se bea jumatatea de pahar cu suc pe zi sau trei cani de ceai de paie.

Alimente-Medicament

Dintre legume si zarzavaturi se recomanda:
- salata verde: se foloseste mai ales cea creata, cu frunzele ceva mai tari, care, desi sunt mai aspre si destul de amare, au un efect puternic de drenare a ficatului si de stimulare intensa a activitatii sale. Se prepara cu putina sare, cu ulei de masline presat la rece si acrita cu suc de lamaie.
- sucurile de radacinoase: cel din radacina si frunze de patrunjel este antiviralul si drenorul cel mai puternic, urmat de cel de telina, morcov, sfecla rosie. Se face un cocktail in care se pun cate 50 ml din fiecare suc, care se bea pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa principala.
Dintre fructe, cele mai eficiente sunt:
- catina este deopotriva drenor, stimulent hepatic si stimulent imunitar. Sucul se prepara prin zdrobirea fructelor (eventual cu un mixer), neurmata de filtrare. Se consuma 5-6 linguri pe zi, simplu sau diluat cu apa.
- merele, gutuile, strugurii: sucurile din aceste fructe sau chiar fructele ca atare pot ajuta foarte mult in vindecarea acestei afectiuni. Daca hepatita este combinata cu constipatia, este in mod special indicat sucul proaspat de prune.

</b><b>Alte Mijloace De Tratament

Medicamentele naturale care au dat rezultatele cele mai spectaculoase sunt: Liv 52 (ajuta la regenerarea celulei hepatice, il gasiti in farmacii sub forma de tablete), Elcohep (este creatia doctorului Ladislau Elethes din Oradea), Spirulina (se administreaza in cure de 30 de zile, va recomandam comprimatele de alge, produse la Institutul de Ecologie Aplicata Bucuresti).
Cura de ape minerale facuta in statiunea Olanesti este foarte eficienta in aceasta categorie de afectiuni. Este indicata pentru recuperare dupa hepatita, precum si pentru tratarea hepatitei cronice si a hepatitei cronice evolutive. La Olanesti, sunt peste 30 de izvoare de ape minerale sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, oligominerale, hipotone, izotone folosite pentru cura de ingestie (interna). Proprietatile terapeutice ale apelor de Olanesti sunt potentate de aerul ozonat, puternic incarcat cu ioni negativi, si de climatul de crutare, conferit de altitudinea la care este situata statiunea.
Odihna, aerul curat si iubirea sunt mijloacele de care, din pacate, foarte multi pacienti si terapeuti uita. Organismul uman este capabil sa lupte singur si sa se refaca, dar trebuie ajutat. Acordati-i constant aceste trei panacee si este posibil sa va uimeasca rapiditatea cu care el va reactiona pozitiv.
Ilie Tudor