Editorial

Redactia
Legea statutului si protocolul Psd-Udmr. Dupa cateva luni de tensiuni diplomatice intre Romania si Ungaria, care au afectat relatia dintre Psd si Udmr, dintre romanii majoritari si maghiarii minoritari, verdictul Comisiei pentru Democratie prin Drept de la Venetia cu privire la Legea statutului magh...

Legea statutului si protocolul Psd-Udmr

Dupa cateva luni de tensiuni diplomatice intre Romania si Ungaria, care au afectat relatia dintre Psd si Udmr, dintre romanii majoritari si maghiarii minoritari, verdictul Comisiei pentru Democratie prin Drept de la Venetia cu privire la Legea statutului maghiarilor din afara Ungariei a adus detensionarea. Intalnirea de la Vila Lac 2 dintre conducerile Partidului Social Democrat (fostul Pdsr) si Uniunii Democrate Maghiare din Romania a aratat opiniei publice cat de stranse sunt relatiile celor doua partide. Ele se bazeaza pe o viziune pragmatica asupra relatiilor interetnice. Faptul ca primul-ministru Adrian Nastase pare sa nu mai aiba probleme cu aplicarea legii statutului, ceea ce l-a condus catre propunerea unei solutii (apartenenta la Udmr ca baza a acordarii legitimatiei de maghiar), are mai multe explicatii. Unele interne, altele externe.
In ciuda pronosticurilor privind esecul diplomatiei romanesti, verdictul Comisiei de la Venetia nu a dezavantajat Guvernul Romaniei. Recunoasterea faptului ca o lege votata intr-un alt stat nu se poate aplica pentru cetatenii altui stat decat cu acordul statului in care acestia traiesc era tot ceea ce isi dorea Guvernul roman. Recunoasterea dreptului Romaniei de a decide chiar si asupra felului in care cetatenii sai minoritari inteleg sa beneficieze de oportunitatile oferite pe teritoriul altor state se potriveste cu dorinta lui Nastase de a arata ca se afla in fruntea unui guvern si a unui partid sigure pe ele. Miza nu era internationala, ci una de politica interna. De acum incolo, partidele din Opozitie nu mai pot acuza Psd-ul ca face jocurile maghiarimii.
Dupa mai putin de un an de la preluarea puterii, relatiile dintre Psd si partidele opozitiei parlamentare au devenit extrem de tensionate, chiar explozive cu Prm si Pd. Impotriva traditiei de ambiguitate, partidul lui Nastase a decis sa puna piciorul in prag in relatia cu partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Nici dupa intrarea in turul al doilea al prezidentialelor din 2000, "tribunul" nu a fost perceput ca o amenintare. Nici cand a scris cele mai insultatoare calomnii si insulte despre Iliescu, Nastase si Hrebenciuc, directorul gazetei "Romania Mare" nu a fost privit altfel decat un clovn. Doar cand Vadim a facut afirmatiile cu luptatorii Hamas si ar fi pus astfel sub semnul intrebarii reputatia internationala a presedintelui, a Guvernului si a Romaniei, atunci s-au enervat cei care l-au creat in 1990. Tot ceea ce inainte i se trecea cu vederea, acum nu i se mai iarta lui Vadim. El a devenit extrem de periculos pentru ca este suficient de iresponsabil sa isi puna in practica amenintarea ca isi va termina adversarii politici, daca va veni la putere. Acum, Psd-ul a decis sa-l termine.
O amenintare mai serioasa vine din partea lui Traian Basescu. El joaca dur in aceasta perioada soarta sa si a partidului sau. Popularitatea si populismul sau au o baza reala, spre deosebire de cea a presedintelui Prm, cladita doar pe vorbe. Basescu detine functia pentru care este nevoie in Romania de cele mai multe voturi dupa functia de presedinte al tarii. A fi primar este o pozitie simultan administrativa si politica. Un om inteligent, pragmatic si ambitios isi poate cladi pe activitatea de la Primaria Capitalei Romaniei un prestigiu inegalabil. Nici unul dintre predecesorii lui Basescu nu a avut insa ambitiile sale politice. Psd nu se poate baza pe Pd. Pnl-ul lui Valeriu Stoica este intr-un proces de ascensiune, fiind preocupat sa inghita (prin fuziune) mai multe partide. Liberalii si-au anuntat in ultima vreme mai multe dezacorduri cu social-democratii. Este clar ca singurul partid pe care se poate Psd baza in Parlament, pentru votarea bugetului pe 2002, dar si pentru alte legi importante, este Udmr-ul. Dar nu se pot cere atatea partidului condus de Marko Bela fara a i se da ceva in schimb.
Votarea legii statutului in Parlamentul de la Budapesta a pus sub semnul intrebarii protocolul Psd-Udmr. Aparent, Psd guverneaza singur (Pur este un partid fantoma). Evitarea unei coalitii guvernamentale, cand Psd nu avea majoritatea in Parlament, a condus la o coalitie legislativa cu Udmr. Adica, Psd beneficiaza de sprijinul Udmr in Parlament. Mai precis, partidul primului-ministru depinde de formatiunea maghiarilor din Romania. Dupa ce toata lumea a vazut ca a fost cea mai serioasa formatiune a coalitiei care a guvernat intre 1996 si 2000, care se preocupa temeinic de interesele maghiarilor pe care ii reprezinta, dar si de toate celelalte probleme mari ale Romaniei, nici un om rational nu mai percepe Udmr ca pe o amenintare. Intotdeauna, Udmr-istii si-au onorat promisiunile. Dar formatiunea condusa de Marko si moderatii sai are mari probleme cu "reformistii" (sau "radicalii"). Acestia sunt total nemultumiti de protocolul dintre Psd si Udmr. Ei sunt slabi deocamdata in Udmr, dar sunt sustinuti politic si financiar de guvernul lui Orban, precum si de partidul acestuia (Fidesz), care nici el nu agreeaza protocolul incheiat de moderati cu Psd-ul. Cand Nastase a decis ca legitimatiile sa fie date in functie de apartenenta la Udmr, el le-a dat astfel aliatilor sai din Parlament o mana de ajutor in confruntarea directa cu reformistii si in cea indirecta cu Orban.
Acum trebuie ca si guvernul de la Budapesta sa tina seama de preferintele guvernului de la Bucuresti. Va mai dura o perioada pana cand se vor clarifica lucrurile. Dar poate ca tocmai asta asteapta Nastase si Psd-ul, sa vada care va fi rezultatul alegerilor de anul viitor din Ungaria. Formatiunile de dreapta ale coalitiei guvernamentale actuale de la Budapesta se aflau in bune relatii cu fosta coalitie de la noi, in special cu Cdr-ul. In schimb, relatia cu guvernul Psd este de raceala. Psd-ului i-ar conveni ca la putere in Ungaria sa se afle socialistii lui Kovacs Laszlo. Acesta din urma s-a aflat la Bucuresti zilele trecute, la un seminar organizat de socialistii europeni, impreuna cu Fundatia Friedrich Ebert (asociata Partidului Social Democrat din Germania, condus de cancelarul Schroder). Partidul lui Kovacs a promis sprijin Psd-ului in tentativa sa de a fi primit ca membru cu drepturi depline in Internationala Socialista. Iar daca ar veni la putere in Ungaria, ar acorda un sprijin mai consistent eforturilor guvernului social-democrat din Romania pentru integrarea in Nato si in Ue. Pana la urma, relatia noastra cu Ungaria (singura tara membra Nato si cu sanse mari pentru intrarea in Ue, dar si singura tara vecina inrudita cu cea mai numeroasa minoritate nationala de la noi) este cea importanta pentru viitorul Romaniei. Orice guvern cu scaun la cap ar miza pe intarirea legaturilor de incredere cu Ungaria si cu minoritatea maghiara, reprezentata de Udmr. Desigur, se poate merge si pe varianta extremismului nationalist, de tip Prm, dar prin asta Romania si-ar inchide portile Europei. Ar fi un joc politic in care fiecare jucator ar avea ceva de pierdut. Daca s-a intamplat ceva important cu fostul Pdsr al lui Iliescu si Nastase, este faptul ca a invatat ca in politica este mai bine sa joci jocul de suma pozitiva. Cel in care fiecare jucator are ceva de castigat.Dan Pavel