Medicina naturista

Redactia
Ora de consultatieDr. Ion Nica in dialog cu cititoriiUn mare risc de cancer al sanului:Chisturile Palpabile Expertii estimeaza ca in urmatoarele doua decenii, in lipsa unor descoperiri spectaculoase, cancerele vor ajunge principala cauza de deces a omenirii, numarul vietilor omenesti secerate in pre...

</b><b>Ora de consultatie</b><b>Dr. Ion Nica in dialog cu cititorii</b><b>Un mare risc de cancer al sanului:Chisturile Palpabile Expertii estimeaza ca in urmatoarele doua decenii, in lipsa unor descoperiri spectaculoase, cancerele vor ajunge principala cauza de deces a omenirii, numarul vietilor omenesti secerate in prezent fiind de aproximativ 6 milioane pe an.
Explozia bolilor neoplazice este pusa de specialisti pe seama faptului ca tot mai multe persoane se hranesc necorespunzator, ca au un stil de viata nociv, "condimentat" in exces cu alcool si tutun, ca se abuzeaza exagerat de tot felul de medicamente stimulante, anabolizante, de droguri si de hormoni, de anticonceptionale, implanturi siliconice etc. Nu in ultimul rand, se vorbeste cu insistenta despre vietuirea periculoasa in medii citadine poluate in exces.

</b><b>Ce trebuie stiut despre chisturile palpabile

La foarte multe femei se dezvolta chisturi in sani, existand un risc sporit ca ele sa evolueze malign, spre forme de cancer mamar. Multi cercetatori considera chisturile si fibroza o singura boala, preferand denumirea de "tumora fibrochistica". Aceasta maladie afecteaza, la etatea de 40-50 de ani, aproape jumatate dintre femei, astfel ca se pune intrebarea daca nu cumva chisturile mamare fac parte integranta din "istoria naturala" a sanului, in perioada de premenopauza. Riscul de cancerizare sporeste pentru chisturile mari, indiferent de numarul lor. Boala fibrochistica este de obicei bilaterala, cancerul insa apare mai des la sanul cu chisturi mari. Fenomenul este asociat unui plus de hormon estrogenic (foliculina) in sange si/sau san, in perioada de premenopauza. Masurarea concentratiei acestui hormon in lichidul chistic permite identificarea femeilor cu risc ridicat de cancerizare a mastopatiei chistice.
Depistarea si diagnosticarea la timp sunt cele mai importante masuri de prevenire a cancerizarii chisturilor mamare!
Din nefericire, chisturile mamare sunt descoperite din vreme, numai de catre femeile care practica regulat (la 2-4 saptamani) autoexaminarea ori de catre cele care sunt in supraveghere medicala activa, in cadrul unor actiuni organizate. Este absolut necesar ca orice femeie sa consulte ginecologul anual, iar in cazul in care la palparea sanilor remarca o modificare, sa solicite un examen radiologic (mamografie) sau ecografie, ce pot stabili daca este vorba de un chist sau de o tumora solida, caz in care se efectueaza si o punctie-biopsie. Intr-un viitor nu prea indepartat, vestea buna este ca un examen microscopic cu raze X al unui fir de par va identifica femeia susceptibila de cancer la san.

La ce varsta poate incepe depistarea tumorilor glandei mamare?

Insusirea unui procedeu de autocontrol, trebuie sa inceapa chiar de la varsta adolescentei, deoarece o tumora descoperita din vreme si tratata corespunzator se poate vindeca, conservand fizionomia sanului!
Ce atitudine trebuie adoptata in prezenta chisturilor palpabile?
In primul rand, medicii recomanda sa nu se intre in panica, pentru a putea depasi momentul psihic critic. Cat timp modificarea este numai in san, iar axila (subsuoara) ramane normala, un tratament adecvat asigura vindecarea. Redobandirea sanatatii este conditionata insa de respectarea unor masuri, de insusirea a noi reguli de nutritie, de invatarea tehnicii de autocontrol. Este necesara pastrarea legaturii cu medicul, de ale carui sfaturi trebuie tinuta seama pentru a nu cadea, intr-un moment de deznadejde, prada unor tamaduitori ce ofera tratamente-miracol, printr-o publicitate agresiva. Se stie ca aparitia acestor chisturi este dependenta hormonal de dereglarea bilantului grasimilor din sange. Numeroase studii de medicina nutritionala au aratat ca abaterile de la plafonul standard de grasimi in sange sunt rezultatul unor erori indelungate de alimentatie, cat si al obiceiului fumatului, abuzului de alcool si cafea, al excesului in administrarea pilulelor anticonceptionale, al medicatiei hormonale in premenopauza etc. Fibroza chistica la san poate fi una din complicatiile diabetului, o boala renumita pentru dereglarea grasimilor din sange.

Ce este de facut?

Cu putina vointa si perseverenta, trebuie operate modificari in obiceiurile alimentare, pentru a se obtine normalizarea bilantului lipidelor. In caz contrar, creste riscul cancerizarii sanilor. Trebuie reevaluate cantitativ-calitativ obiceiurile alimentare, adica ce si cat se mananca zilnic. In nenumaratele recomandari de viata ale bolilor canceroase, sfaturile de nutritie sunt prioritare! Consumul marit de grasimi este raspunzator in mod dramatic de prezenta bolilor cardiovasculare, neoplazice si a infectiilor acute sau cronice. Acolo unde uleiurile vegetale inlocuiesc grasimile animale, boala maligna este mult mai rara.
Aceasta constatare este un solid argument pentru ca aportul energetic sa fie asigurat in principal din cereale, legume si fructe, preferabil proaspete. Proteina din painea din faina de grau ori secara, considerata de calitate superioara, cu adaos de tarate, asigura un bun tranzit intestinal, prevenind constipatia, are si efect de diminuare a colesterolului si optimizeaza absorbtia glucidelor din tractul digestiv. Consumul privilegiat de produse naturale de sursa marina (regimul zis mediteranean), sarace in colesterol sau lipide daunatoare este de preferat si pentru ca acestea sunt bogate in substante antioxidante. Acestea neutralizeaza radicalii liberi ai oxigenului din corpul nostru, niste puternice toxine, acuzate cu temeinice dovezi stiintifice ca initiaza si dezvolta cancerul, bolile degenerative si imbatranirea.
Fireste, cancerul depinde si de terenul genetic (nu in mod exclusiv), fara ca acesta din urma sa faca inutila eficacitatea interventiilor nutritionale in vindecarea bolii.
Ce dovada poate fi mai buna ca aceea a ciclistului american in varsta de 24 de ani, victorios doi ani la rand in turul Frantei, dupa ce cu cinci ani inainte a supravietuit unui cancer testicular cu metastaze in creier si plamani (in prezent tatal unei fetite), vindecat complet, prin credinta cu care a urmat un regim cu vegetale proaspete si multa miscare. Modificarea obisnuintelor alimentare ale unei persoane sau a intregii familii necesita timp si pregatire dietetica, dar in prezent nu exista o alternativa mai eficienta (o recenta conferinta Oncologica de la Paris nu a adus mari noutati privind tehnicile de lupta impotriva cancerului).
Exista o concluzie? Raspunsul este doar unul singur: pentru pastrarea si redobandirea sanatatii, calea cea mai buna de urmat este sa ne apropiem cat mai mult de natura nealterata, asa cum a fost creata de Dumnezeu!