Frumusete

Redactia
Frumusete. Din nou despre...Celulita(O problema "fierbinte", ridicata in scrisorile cititoarelor noastre). Termenul "celulita" a fost inventat de medicii francezi, pentru a denumi ceea ce credeau ei ca ar fi o forma speciala de grasime, localizata mereu in aceleasi zone ale corpului femeilor (coapse,...

Frumusete

Din nou despre...Celulita(O problema "fierbinte", ridicata in scrisorile cititoarelor noastre)

Termenul "celulita" a fost inventat de medicii francezi, pentru a denumi ceea ce credeau ei ca ar fi o forma speciala de grasime, localizata mereu in aceleasi zone ale corpului femeilor (coapse, fese, brate, burta) si avand un aspect granulat si capitonat. Celulita afecteaza femeile - chiar si pe cele slabe - mai cu seama in perioada menopauzei si este extrem de dificil de tratat.
Potrivit unor medici si esteticieni, celulita provine dintr-o acumulare de deseuri in tesuturi, care provoaca aparitia pungilor de apa, de grasime si de impuritati, si formarea de depuneri in sange, avand ca efect perturbarea circulatiei sangvine. Dar aceasta teorie nu este acceptata de toti medicii, multi dintre ei refuzand sa considere celulita drept o afectiune medicala.

Sfaturile terapeutilor
Dieta cu cruditati

La domiciliu. Este vorba de un regim compus din 75% alimente crude, menit sa elimine sau sa impiedice formarea celulitei. Consumul a trei citrice pe zi are, de asemenea, efecte benefice.
Se recomanda alimentele urmatoare:
- Sucul de sfecla - ajuta ficatul sa elimine grasimile stocate de organism. Preparati-va suc din sfecla proaspata (in centrifuga) si beti zilnic 120 ml.
-Telina - combate retentia de apa. Consumati-o cruda in salate sau sub forma de suc, amestecat cu suc de morcovi si de sfecla (toate proaspete).
- Castravetele - favorizeaza activitatea rinichilor (mictiunea). Beti zilnic suc de castravete sau mancati castraveti sub forma de salata.
- Algele - contin minerale, proteine, vitamine si iod. Catifeleaza pielea si impiedica fixarea grasimilor in anumite zone ale corpului. In farmacii a aparut sub forma de comprimate Spirulina - o alga de provenienta africana, albastra-verzuie. Are reputatia de a fi foarte bogata in substante nutritive si de a taia pofta de mancare. Se pot lua pana la 8 g pe zi.
Motivatie. Nutritionistii cred ca vinovat de aparitia celulitei este regimul alimentar, care contine o cantitate prea mare de fecule, de grasimi, de proteine si de zaharuri. De aceea, ei recomanda un regim bazat pe legume proaspete, de preferinta crude. Acest regim trebuie asociat cu exercitii de gimnastica - cate o jumatate de ora, de trei ori pe saptamana - pentru ameliorarea circulatiei sangvine si pentru mentinerea formei fizice.

Alte tratamente alternative

- Sauna.
- Talasoterapia si curele termale - in stabilimente care propun si programe specifice de combatere a celulitei (jeturi de apa, masaje...).
- Aromoterapia (masaje cu uleiuri aromate de rozmarin, muscata, amestecate cu trei linguri de untdelemn natural de plante): se maseaza zilnic locurile cu celulita.

Punctul de vedere al medicinii alopate ("ortodoxe")

Majoritatea medicilor considera ca celulita nu este decat o forma de grasime obisnuita, a carei localizare este strans legata de hormonii feminini. Cand grasimea dispare, dispare - la randul sau - si aspectul granulat al pielii.
Unele studii au aratat totusi ca femeile predispuse la celulita sufera, in general, de constipatie, de tulburari ale circulatiei sangvine, de insuficienta renala si hepatita.
Singurul tratament recunoscut stiintific este scaderea in greutate a persoanelor in cauza, care se alimenteaza incorect si au tendinta de ingrasare. Eficienta produselor comercializate de diferite retele de magazine, care ar putea veni de hac celulitei, ramane de demonstrat, caci rezultatele obtinute se datoreaza mai degraba masajelor efectuate pentru ca ele sa patrunda in piele, decat produselor in sine.

Crema anticelulita

Amestecati crema dvs. obisnuita de masaj cu urmatoarele ingrediente, la alegere: o lingurita de cafea naturala, o fiola de cofeina, o castana salbatica (curatata de coaja si rasa), extract de iedera (se pun frunze de iedera intr-o sticla si se acopera cu spirt natural. Se lasa 10 zile la macerat, apoi se pune cate o lingurita in crema).

Clubul dietelor de slabitDieta lipotropa

As vrea sa va impartasesc acum, in apropierea sarbatorilor iernii, o reteta de slabit care sa le ajute pe frumoasele si inimoasele cititoare ale "Formulei As" sa le intampine cu o silueta de vis.
Conceptia dietei pe care o recomand apartine cercetatorilor de la universitatile californiene. Se bazeaza pe o combinatie de alimente naturale, de mare eficienta in arderea depozitelor de grasimi.
Ce aveti voie sa mancati: peste, carne de pasare, raci, ficat, rinichi, fructe si legume proaspete. Zilnic se recomanda o jumatate de ceasca de branza de vaci, amestecata cu orez nedecorticat (fiert circa 20 min.) si ulei de plante. Si soia este binevenita in aceasta combinatie. Carnea de pasare, peste sau organele trebuie asezonate cu mult suc de lamaie. Se recomanda cat mai multe citrice. Dieta poate fi tinuta pana se ajunge la greutatea dorita. Eficienta: - in prima saptamana se pierd aproximativ 750 g; - in a doua saptamana pierderea ajunge la 1,250 kg; - in a treia saptamana - 2 kg; in a patra saptamana - 3 kg; in a cincea saptamana - 4 kg; in a sasea saptamana - 5 kg. Sa fie de folos cititoarelor si toate cele bune colectivului revistei!Razvan Firescu - Bucuresti, tel. 093/55.33.56