Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Mama mea sufera de 5 ani de cancer la maxilar". As dori sa ma ajutati, daca se poate, intr-o problema grava de sanatate cu care se confrunta mama mea. Are 45 de ani si sufera de cancer de cinci ani. In 1996 a debutat cancerul, localizat in masivul etmoido-maxilar si printr-o o...

Cititorii Intreaba...
"Mama mea sufera de 5 ani de cancer la maxilar"

As dori sa ma ajutati, daca se poate, intr-o problema grava de sanatate cu care se confrunta mama mea. Are 45 de ani si sufera de cancer de cinci ani. In 1996 a debutat cancerul, localizat in masivul etmoido-maxilar si printr-o operatie, la Clinica Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, s-a facut hemirezectia maxilarului drept (extirparea partii drepte a maxilarului cu gingie si cu palatul sinusului), dupa care a fost iradiata cu raze Cobalt la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca. Boala a avut o remisie. In vara anului 1999, cancerul a recidivat, intinzandu-se in fosa infratemporala si pe aripa mare a sfenoidului. Tratamentul pe care l-a facut a constat in trei cicluri de perfuzii citostatice si iradiere. Boala a intrat in remisie. Acum a aparut o noua recidiva tot in zona sfenoidului care a atins si clivusul (osul pe care se sprijina trunchiul cerebral) si fosa orbitala dreapta. Mentionez ca, pe langa aceste afectiuni foarte grave, mama mea mai sufera si de hipertensiune, cardiopatie ischemica, cheratita ulcerata exulcerata o.d. (o urmare a recidivei din 1999, cand i s-a cusut pleoapa de sus de pleoapa de jos a ochiului drept), o usoara semipareza pe partea dreapta, ulcer gastric. Starea mamei mele se inrautateste vazand cu ochii (are pierderi totale de echilibru foarte dese, are dureri ingrozitoare de cap, de oase, sufera de pierderi de memorie din ce in ce mai grave, nu se ridica din pat decat foarte rar), iar doctorii care au vazut-o pana acum au dat prognostice foarte sumbre, pe care eu refuz sa le cred. Am fi recunoscatori pentru orice fel de sugestie, nume si adrese la care putem apela sau orice medicamente care ne-ar putea ajuta.
Adresa familiei mele este: Fam. Sabo Ioan - str. Parcului nr. 19/B, bl. R5, sc. 1, ap. 9, et. 3, Gherla, jud. Cluj, cod 3475.
Adresa caminului de studenti in care eu locuiesc in timpul saptamanii este: Sabo Diana - str. Observatorului nr. 34, Caminul 4, camera 324, Cluj-Napoca, cod 3400
Adresele de e-mail la care puteti sa-mi scrieti sunt: dias@personal.ro, diasabo@yahoo.com. Va multumesc din suflet.

"Am alergie medicamentoasa severa"

Ma confrunt cu o alergie medicamentoasa severa care se manifesta prin soc anafilactic, cu manifestari cardio-vasculare si in special respiratorii. Pana acum am facut un soc anafilactic la vitaminele de tip B in combinatie cu ser Ringer si la Xilina. In momentul in care am luat Algocalmin, m-am confruntat cu o eruptie cutanata la nivelul membrelor inferioare, care a trecut, fara sa lase urme, in 5-6 ore. La administrarea de Norfloxacin, m-am confruntat cu o eruptie cutanata la nivelul zonei toracice. Toate aceste neplaceri m-au determinat sa fac analize pentru a sti la ce medicamente sunt alergic. Rezultatul a fost de-a dreptul alarmant: Xilina, Penicilina, Novocaina, Cefalosporine, Chinolone, vitaminele de tip B, Algocalmin - toate imi sunt interzise, iar la celelalte medicamente la care am fost testat sunt la limita maxima (mi se pot administra doar antihistaminice). Nu pot sti intreaga gama de medicamente la care sunt alergic, deoarece prin aceasta metoda ar trebui sa dau prea mult sange pentru analize. Cealalta metoda de testare, cea cutanata, mi-a fost aproape fatala, deoarece am facut soc anafilactic la o doza infima de Xilina. Curios este faptul ca, in momentul in care am luat Claritine - care este un antihistaminic -, am avut aceleasi simptome ca in cazul altor medicamente la care sunt alergic. Am incercat sa iau medicamente homeopate care, si ele, mi-au creat aceleasi neplaceri. In speranta ca exista vreo persoana care cunoaste vreun tratament pentru necazul descris, il rog sa ma contacteze urgent.
Tudor - tel. 094/64.21.70,
e-mail: tudy3@hotmail.com

"Doresc un tratament pentru reducerea hipoacuziei de perceptie"

Sotia mea, in varsta de 74 de ani, sufera de sase luni de hipoacuzie de perceptie (zgomote in urechi). Din cauza zgomotelor nu poate dormi noaptea decat cu somnifere, care ii creeaza somnolenta, tulburari de vedere, ameteli etc. Am incercat cu o multime de medicamente indicate de diferiti medici specialisti, care n-au adus nici cea mai mica ameliorare. Sotia mea este disperata, nemaiputand suporta zgomotele care se manifesta in permanenta. Daca cineva cunoaste vreo metoda de tratament, va rog sa o ajutati si pe sotia mea. Va multumesc.
Mircea Ivan - str. Baiculesti nr. 25, bl. E13, sc. B,
et. 4, ap. 57, Bucuresti

"Stomacul meu nu digera si organismul nu asimileaza nimic"

Din luna februarie a acestui an ma simt foarte rau. Am fost internata in spital de doua ori pana acum si am consultat patru doctori, fiecare punandu-mi cate un diagnostic: ba nu am mucoasa la stomac, ba am semidiaree, ba bila puturoasa si gastroenterocolita acuta... Am urmat tratament cu Triferment, Colebil, Luminal, Hepatobil, Spasmomen, Smecta, Calciu Carbonic si am tinut regim alimentar, dar tot nu ma simt bine. In prezent, stomacul meu nu digera deloc mancarea, iar organismul nu asimileaza nimic. Slabesc pe zi ce trece, ma simt foarte rau si am diaree incontinuu. De doua luni de zile am inceput sa vomit tot ce mananc. Meniul meu zilnic este compus din covrigi tari, o banana si pufuleti (altceva nu pot manca), pe care dupa o ora le vomit. Ultima mea speranta sunteti dvs., cititorii revistei, poate stiti vreun tratament naturist care ma poate pune din nou pe picioare. Va multumesc anticipat!
Lacramioara - Iasi

</b><b>"Am fost diagnosticata cu gusa polinodulara cu chisturi multiple"

Am varsta de 42 de ani si in luna septembrie a acestui an am fost dignosticata cu gusa polinodulara cu chisturi multiple, din ecografie dimensiunea a doua dintre acestea fiind de 60/25 mm locul stang si 54/24 mm lobul drept. Am speranta ca voi primi un raspuns cu un tratament naturist, ca o alternativa la interventia chirurgicala, de la unul dintre cititorii revistei. Multumiri anticipate si viata lunga "Formulei As"!
L.V.M. - Braila

</b><b>"Sunt cuprinsa de frig indiferent de anotimp"

Va rog sa ma ajutati intr-o problema care este o povara pe capul meu: imi simt coloana rece, ca un sloi de gheata, si nu pot sa ma incalzesc nici vara, nici iarna. Cat de cald ar fi afara, eu tot trebuie sa ma imbrac cu pulover gros, fiindca altfel tremur toata ziua. Ma gandesc cu groaza ca vine iarna. Va rog sa ma ajutati cu un tratament naturist. Cu respect,
Chira Bancu - com. Ciocile, jud. Braila

</b><b>"Sufar de o psihoza anxioasa cu crize functionale de personalitate"

Am citit in numerele trecute ale revistei ca o doamna a scapat de dureri si ameteli de cap (provocate de o spondiloza cervicala) datorita extractului natural Morinda citrifolia. Am incercat sa-l cumpar de la Plafar, dar nu l-am gasit. Daca cineva stie de unde pot procura acest extract, sa-mi spuna si mie. O alta problema este ca sufar si de o psihoza anxioasa cu crize functionale de personalitate tip hipocondric, dureri insuportabile de cap si tample, frica, palpitatii, tensiune nervoasa, ameteli. Urmez tratament cu Carbomazepina, Rudotel si Doxepin, dar nu ma simt deloc bine. In urma tratamentului medicamentos, am dureri in capul pieptului, senzatie de foame tot timpul si gust acru in gura. Daca cineva stie vreun tratament naturist, il rog din suflet sa-mi scrie pe adresa redactiei. Va multumesc,
Paula Cismaru-Bacanu - Sibiu
In revista F. As nr. 487, o cititoare multumea pentru reteta propusa de d-l inginer Bogdan Victor din Bucuresti, pentru eliminarea pietrelor de la vezica biliara. Va rog respectuos sa-mi spuneti care este acest tratament sau adresa dumnealui. Multumesc!
Vasilica Roman - Galati
Aceeasi intrebare ne-a fost adresata si de cititorii: Maria Filipciuc - Drobeta Turnu-Severin, Elena Bancila - jud. Brasov, Florin Cojocariu - Resita, Ion Ghita - jud. Vrancea
Reteta d-lui Bogdan Victor a aparut de mai multe ori in revista noastra (ultima data in F. As 464). Consultati colectia revistei sau adresati-va direct semnatarului retetei, la urmatoarea adresa: str. Ion Berindei nr. 1, bl. S22, sc. 4, ap. 167, sector 2, Bucuresti, tel. 01/687.73.97.

"Baiatul meu sufera de bulbita"

Sunt o mama disperata deoarece am un baiat de 21 de ani care sufera cumplit cu stomacul si, in ciuda tuturor eforturilor mele de a-l vedea sanatos, nu am reusit. L-am tratat cu tot felul de ceaiuri, polen, tinctura de propolis, iar in cele din urma am apelat la testarea cu bariu, in urma careia i s-a pus diagnosticul bulbita, o gastrita acuta facuta pe fond nervos. A urmat tratament cu Omezan, De-Nol, Papaverina, dar fara rezultate. In continuare baiatul se simte rau, cu balonari, scaune diareice, arsuri in stomac. Va rog din suflet, ajutati-ma sa-mi vindec copilul. Poate cineva cunoaste vreun tratament naturist eficient. Nu am incredere in tratamentele medicamentoase. Multa sanatate!
Filofteia Stoian - Brasov

"Sufar de bulimie"

Am 20 de ani si ma confrunt cu o problema de sanatate. In urma unei cure de slabire, am ajuns la greutatea normala, dar am dat in bulimie. Va rog, ajutati-ma foarte urgent cu un remediu naturist sau orice tratament pe care mi-l puteti recomanda. Multumesc!
Ioana - Brasov

"La numai 26 de ani, am cancer testicular"

Am varsta de 26 de ani si, ca multi dintre cititorii revistei, am "ceva" probleme cu sanatatea: am fost diagnosticat cu cancer testicular. In decembrie 1999, s-a scris in revista despre terapia cu oxigen, prezentandu-se pe larg produsul peroxid de hidrogen alimentar 35%. Daca stiti unde anume as putea gasi acest produs, va rog mult sa-mi dati un raspuns prin intermediul revistei. Va multumesc!
Sandu - Piatra-Neamt
(Luati legatura de urgenta cu d-na dr. Elena Ionascu din Craiova, tel. 051/14.72.41. Daca nu va raspunde - telefonul este, de regula, suprasolicitat - cautati-o la adresa: str. Emanoil Chinezu, bl. F9, sc. 2, ap. 9)

</b><b>"Doresc adresa d-nei dr. dermatolog Mihaela Leventer din Bucuresti"

Sunt o tanara in varsta de 26 de ani si sufar de o boala groaznica de piele. Pentru a ma putea vindeca, mi s-a recomandat cabinetul dermatologic al d-nei dr. dermatolog Mihaela Leventer din Bucuresti, dar din pacate nu stiu unde o pot gasi. De aceea ii rog din suflet pe aceia care poseda vreo informatie sa imi transmita prin intermediul revistei adresa sau numarul de telefon unde as putea sa o contactez pe d-na doctor. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru noi, cititorii!
Oana Dinu - Braila
Cititorii Multumesc Pentru Vindecari

"Eridiaromul a fost minunea care m-a salvat"

Va scriu pentru a aduce elogii medicamentului romanesc Eridiarom, fabricat de doctorul Roman Morar din Cluj. Preluand informatia din revista "Formula As", am apelat la medicament si m-am vindecat de o diaree pe care o aveam de doi ani si jumatate. Luasem medicamente franceze si germane, dar nu m-au ajutat, numai Eridiaromul a fost minunea care m-a salvat. Va rog sa publicati scrisoarea mea in revista, poate mai ajuta pe cineva. Eram disperata.
Ehe Elisabeta - Bucuresti
D-l prof. Roman Morar poate fi contactat la tel. 064/43.90.82 sau 064/19.63.84.

</b>
<b>
"Dupa 15 sedinte de masaj la cabinetul Revital, sunt un alt om"

Desi m-am casatorit in Turcia, vin des in Romania, la parintii mei, care sunt cititori fideli ai "Formulei As". Din paginile ei am aflat despre centrul de sanatate Revital, care practica reflexoterapia, prin masajul talpilor. Mutandu-ma din Romania intr-o tara cu obiceiuri alimentare diferite, sufeream de o constipatie cronica, balonari, un inceput de ulcer, picioare si maini umflate, multe kilograme in plus. Dupa 15 zile de masaj la cabinetul Revital, sunt un alt om. Problemele digestive si de constipatie s-au rezolvat total, am slabit 12 kilograme, am glezne de balerina. Dorm bine, sunt relaxata, starea generala a organismului meu este foarte buna. Sunt foarte multumita de serviciile cabinetului Revital, pe care l-am recomandat si prietenilor mei din Turcia, care vin vara in Romania, precum si rudelor mele din tara. Va multumesc pentru informatiile nepretuite pe care le gazduiti in revista.
Anca Dumitru Onur - Antalya, Turcia
Adresele Centrului de Sanatate "Revital": str. Fainari nr. 2-4, bl. 51, sc. C, et. 2, ap. 82, interfon 82, Bucuresti, tel. 01/210.15.98; Sos. Mihai Bravu nr. 6, bl. P23-P24, sc. B, et. 4, ap. 46 (vizavi de Parcul Obor), interfon 5240C, Bucuresti, tel. 01/252.89.31, 092/31.08.77

"Dupa tratamentele de la cabinetul Mick-Med, nevralgia mea de trigemen a devenit un vis urat"

Sunt medic radiolog, in prezent pensionara. Am 64 de ani, iar ultimii 15 ani ai vietii au reprezentat un calvar pentru mine. In octombrie 2000, am aflat prin intermediul revistei dvs. despre vindecarile cu adevarat miraculoase care se petrec la cabinetul Mick-Med. Cu pasi sovaielnici la inceput (medicii nu accepta "minunile" asa de usor), am mers si eu la acel cabinet. Dupa primele sedinte combinate, de energoterapie si masaj terapeutic, nevralgia mea de trigemen a inceput sa bata in retragere, iar noptile au devenit mai odihnitoare. Dupa zece sedinte de tratament, boala care mi-a afectat 15 ani din viata a devenit un vis urat. A trecut de atunci mai bine de un an, iar starea de bine este permanenta. Prin mijlocirea acestei scrisori, vreau sa fac cunoscut si altor persoane cu probleme de sanatate, despre profesionalismul colectivului de la Mick-Med, de caldura si afectiunea cu care esti inconjurat.
Vanta Liliana - Bucuresti, tel. 665.40.85
Adresa Centrului Mick-Med: str. Prof. Georgescu nr. 23, sector 2, Bucuresti, tel. 01/327.13.07

"Prin tratamentul d-nei Valentina Liciu m-am vindecat de chisturi ovariene"

Suntem familia unui preot din Ploiesti, care apreciaza inca de la aparitia sa revista "Formula As". Ca in orice familie, am cunoscut impliniri, dar si multe incercari, mai mult sau mai putin grele. Una dintre ele a reprezentat-o suferinta mea (sunt mezina familiei), legata de prezenta unor chisturi ovariene. Citind in revista dvs. despre tratamentele d-nei prof. biolog Valentina Liciu, am apelat fara intarziere la ele. Dupa trei ani de suferinta, dupa ce am incercat trei feluri de anticonceptionale prescrise de medic si multe alte feluri de tratament, deloc usor de suportat, acum - multumesc lui Dumnezeu! - sunt bine, sanatoasa. Ii transmit pe aceasta cale multumirile mele distinsei d-ne Liciu, cu ajutorul careia m-am vindecat.
O familie de preot, intotdeauna fidela cititoare a revistei "Formula As"
Puteti comanda tratamentele d-nei Valentina Liciu pe adresa: Bucuresti, C.P. 138, O.P. 32, sector 1 sau la tel. 01/650.62.96.

Cititorii Raspund

</b><b>"Copilul meu are picioarele umflate, cu lipoame"
(Raspuns pentru V. Barbu - Slobozia, F. As nr. 415)

Se va face o tinctura din 1 l alcool de 87¡, 200 g vasc macinat (de la Plafar), 100 g coaja de soc (o gasiti la vanzatorii de plante medicinale din piete) macinata fin in rasnita de cafea. Se pun toate componentele intr-un recipient de plastic de 2 l cu capac, care se tine la soare 15 zile, agitandu-se de 3-4 ori pe zi. Dupa 15 zile, se strecoara prin tifon si se mai adauga 200 ml apa fiarta si racita si 100 g miere poliflora. Produsul rezultat se pune in sticle inchise la culoare si se pastreaza in frigider. Se consuma cate 50 ml de doua ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de micul dejun si de cina. Suplimentar, va trebui sa consume zilnic cate o lingura de ulei de masline presat la rece si 500 ml ceai din frunze de mesteacan (daca nu gasiti, luati ceai renal de la Plafar). Se face infuzie din doua linguri de planta maruntita la 500 ml apa. Extern, sunt foarte indicate baile cu iedera - preparati un decoct din 3-4 maini bune de frunze si tulpini, care se fierb 30 de minute in 5 l de apa. Decoctul se toarna in cada de baie, iar baiatul va sta 30 de minute cu picioarele in acest decoct, la temperatura de 37¡C. Insanatosire grabnica!
Eugen Giurgiu - Aleea Detunata,
bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba-Iulia, cod 2500

"Doresc un tratament naturist pentru tulburari somatoforme"
(Raspuns pentru C.M. - Caras-Severin, F. As nr. 448)

Din relatarea dvs. nu rezulta daca vi s-au efectuat si radiografii dentare. In caz negativ, cred ca ar fi utila o radiografie dentara generala, deoarece durerile ar putea fi provocate si de un focar de infectie dentar sau de o sinuzita maxilara, care va trebui sa fie tratate corespunzator. Puteti incerca si un tratament naturist: cu ceai de soc (Sambucus nigra) - infuzie din o lingura de flori de soc la 200 ml apa, sau cu ceai din frunze de iedera (Hedera helix) - decoct din o lingura de frunze de iedera fierte in 200 ml apa. Aplicatiile locale externe cu unguentul Boicil Forte (se gaseste in farmacii) pot contribui si ele la reducerea durerilor faciale. Apreciez ca v-ar putea fi de un real folos un tratament fizioterapic (ionizari, galvanizari) intr-o statiune balneara, prin internare (sau chiar ambulator) la sectia de Balneologie a Spitalului Municipal Timisoara (B-dul Constantin Diaconovici Loga nr. 46), de care puteti beneficia pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, insotita de carnetul de asigurare medicala si de dovada platii contributiei de asigurari medicale.

"Mama sufera de arteriopatie obliteranta in stadiu avansat"
(Raspuns pentru Mircea, F. As nr. 448)

Asa cum am mai aratat si cu alta ocazie, efecte foarte bune in ameliorarea circulatiei arteriale si venoase, reducerea edemelor (inflamatiilor membrelor) precum si tratarea cu succes a unor afectiuni reumatismale se pot obtine prin aplicatii locale, exclusiv externe, cu tinctura de spanz. Incercati si dvs. si sper ca stadiul actual al bolii mamei dvs. sa-i permita sa beneficieze de aceste efecte. Tinctura de spanz o puteti prepara singur, turnand intr-o sticla inchisa la culoare 6 parti alcool de 60¡, peste o parte radacina de spanz. Lasati apoi la macerat, la intuneric, timp de o luna, dupa care tinctura obtinuta poate fi folosita. Aveti insa o deosebita grija ca tinctura sa nu ajunga pe mana unor persoane neavizate, care sa o confunde cu o bautura alcoolica, deoarece spanzul face parte din categoria plantelor medicinale otravitoare. Dupa aplicatiile externe cu tinctura (care se fac numai pe zone ale pielii lipsite de ulceratii, rani sau zgarieturi), este necesar ca persoana care o utilizeaza sa se spele bine pe maini. In cazul in care aveti posibilitatea, v-as recomanda cu caldura sa o trimiteti pe mama dvs. in statiunea balneara Buzias din judetul Timis, care este specializata in asemenea afectiuni si unde, pe langa alte tratamente, va putea beneficia si de mofete.

"In urma unor repetate infectii, am o leziune micotica in vezica urinara"
(Raspuns pentru Ilina Timisan - Timisoara, F. As nr. 449)

Fiind timisoreanca, aveti sansa de a putea apela relativ usor la sprijinul d-lui prof. univ. dr. P. Dragan, unul dintre cei mai renumiti urologi din Romania, care se bucura in acelasi timp de o deosebita apreciere in lumea medicala internationala. Solicitati medicului de familie o trimitere pentru internarea dvs. in Clinica de urologie a Spitalului Judetean din Timisoara, unde veti putea fi consultata si tratata cu competenta de acest eminent medic si de colaboratorii sai.
Valeriu Munteanu - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

</b><b>"Am dureri permanente la genunchi"
(Raspuns pentru Zoia Rada - Bucuresti, F. As nr. 453)

Pentru boala inflamatorie, degenerativa si dureroasa ce va afecteaza genunchiul, puteti sa aplicati cu incredere un "plasture" cu mustar, al carui efect este imediat. Procedati in felul urmator: amestecati trei linguri de boabe de mustar (macinate sau zdrobite) cu apa rece, pana ce rezulta un piure mai gros. Ungeti o bucata de panza cu un strat de piure, lasati sa stea cateva minute (pentru ca uleiurile eterice sa actioneze) si aplicati-o pe locul dureros. Cand simtiti ca va arde, dati-o jos, apoi clatiti locul cu apa calda. Pentru lipsa de calciu: sfaramati marunt o coaja de ou si puneti pudra obtinuta intr-o sticla inchisa ermetic. Adaugati sucul de la o lamaie si lasati-l la rece doua ore. Agitati sticla, filtrati, adaugati 0,5 l de apa si indulciti cu miere. Beti preparatul pe parcursul unei zile. Urmati tratamentul timp de trei saptamani. Multa sanatate!
Cristina Dulgheru - str. Progresului nr. 20,
bl. P52, ap. 15, sector 5, Bucuresti

"Fetita mea sufera de migrena de crestere"
(Raspuns pentru Daniela Tudor - Braila, F. As nr. 484)

Am suferit si eu de migrene asemanatoare de la 14 la 30 de ani. Medicii din tara nu au gasit cauza si parintii mei m-au supus unui control in fosta U.R.S.S. Aici mi s-a spus ca nu poate fi vorba decat de reumatism sau, cel mai probabil, de o migrena ereditara. Intr-adevar, o bunica suferise de asa ceva. Cauza migrenelor inca nu se cunoaste si nu exista alt tratament decat analgezicele, care insa dau dependenta. La 30 de ani, din alte motive, mi-am schimbat complet regimul alimentar: am renuntat treptat la carne si am trecut la un regim naturist cu multe cruditati. Dupa circa un an, am constatat cu uimire ca migrenele imi disparusera, fara sa bag de seama. Acum am 42 de ani si nu mai am migrene decat o data sau de doua ori pe an, cand nu dorm suficient. In cazul dvs., mi se pare potrivita opinia regretatului medic acupunctor Ladea, care incrimina un blocaj energetic pe meridianul corespunzator bilei. Va sfatuiesc sa va adresati cu toata increderea unui medic acupunctor; acupunctura a rezolvat multe astfel de cazuri.
Maria Popa - Bucuresti

"Sufar de ingrozitoare dureri de cap"
(Raspuns pentru Calin Serban - Vancouver, F. As nr. 484)

Faptul ca in timpul durerilor ochiul stang se inroseste, va lacrimeaza si se infunda nara stanga ma face sa cred ca are legatura cu o reactie alergica, mai ales ca s-a declansat la un an de la stabilirea dvs. in Canada. Asa se explica rezultatele normale ale analizelor. Mai poate fi afectat canalul lacrimal, care se infunda si da acele reactii: dureri, hipersecretie, congestionarea ochiului. Va recomand cu caldura sa folositi vitamina A (solutie uleioasa) - cate o picatura pe zi in fiecare ochi, seara, la culcare. In traditia tibetana exista un leac pe care l-am folosit cu succes: inchideti pleoapele si ungeti-le cu fiere (secretia colecistului) de pasare sau orice alt animal, de la nas pana la coada ochiului. Mareste si acuitatea vizuala. Nu fiti neincrezator, nu se intampla nimic. Lasati sa se usuce si deschideti ochiul. Se aplica seara, iar dimineata va spalati in mod obisnuit. Sanatate si voie buna!

"Cum se poate scapa de tartru?"
(Raspuns pentru Elena C. - Bucuresti, F. As nr. 484)

Daca medicul stomatolog v-a spus ca este un fel de ciuperca care este intretinuta de mediul acid din cavitatea bucala, va recomand sa va clatiti dupa fiecare masa cu apa bicarbonatata (o lingurita de bicarbonat la un pahar de apa). Puteti folosi si ceai de rostopasca - infuzie din o lingurita rasa de planta uscata la 300 ml apa, in care adaugati 1-2 frunze de pelin. Clatiti-va gura si faceti gargara de cat mai multe ori pe zi. Incercati si badijonari cu clorura de zinc 1ä (se gaseste la farmacie). Tamponati-va gingiile o data pe zi, de preferinta seara, si nu inghititi solutia! Sanatate!

"La 25 de ani, sunt in pericol sa-mi pierd unicul testicul functional"
(Raspuns pentru Daniel P. - Timisoara, F. As nr. 484)

Cel mai important pas in cazul dvs. este un examen bacteriologic si, eventual, o antibiograma. Undeva, in organism, aveti un focar de infectie. Si viata dvs. intima poate avea o mare influenta in evolutia bolii. Nu uitati, totdeauna trebuie sa folositi mijloace de protectie! Dermatoza (atipica) trebuie urmarita cu atentie. Puneti-va comprese cu pelin pe locul dermatitei. Este umeda, uscata? Va scarpinati? Sunt nenumarate simptome care pot indica tratamentul adecvat. Pelinul (infuzie din o mana de planta la 500 ml apa) face bine la toate. Pentru orhiepididimita, beti o infuzie preparata din ghimpe, coada-soricelului si valeriana - cate o lingura din fiecare planta la 700 ml apa. Intreaga cantitate se consuma in trei reprize, cu inghitituri mici, intre mese. Puneti si pe testicul comprese cu ceai de pelin, la temperatura corpului. Trebuie sa luati legatura cu un medic sexolog, pentru consiliere. Am intalnit cazuri asemanatoare, rezolvate total. Va doresc multa sanatate!

"Am o alergie la polen care m-a sleit de puteri"
(Raspuns pentru Paul B. - Bucuresti, F. As nr. 484)

1. La Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti se fac autovaccinuri. Va recomand sa mergeti acolo. Rezultatul va fi uimitor. Pentru intarirea sistemului imunitar, va recomand sa consumati un ceai preparat din urmatoarele plante medicinale: trei-frati-patati (partile aeriene), busuioc, lavanda, maghiran, musetel si coada-soricelului - amestec in parti egale. In 500 g apa se pun 6 linguri de amestec si se face o infuzie. Se beau 3 cani pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese, apoi se sta pe partea dreapta timp de 20 de minute. Este un puternic dezinfectant. Cu acest ceai se dreneaza bila si se reechilibreaza functia ficatului, a pancreasului si mai ales a splinei, care este responsabila de imunitatea organismului. Nu consumati alcool, conservanti, arome sintetice, coloranti, carne si preparate de porc pe toata perioada tratamentului! De asemenea, fumatul este cu desavarsire interzis! Sa auzim numai de bine!
Valeria Petriu - str. Lacurilor nr. 12,
Brasov, cod 2200
2. Am avut si eu aceleasi probleme. Stiam ca sunt alergica la polen, dar anul acesta, la testele alergologice pe care le-am repetat, a reiesit ca sunt alergica si la chimicale, carne de porc etc. In luna mai am fost la d-l doctor Victor Filip, medic alergolog, si am urmat tratamentul recomandat de dumnealui pana la sfarsitul lunii septembrie. Este cam scump, dar merita. M-am simtit extraordinar! In continuare, trebuie sa fac tratament in lunile noiembrie si martie, pe o perioada de trei ani, pentru desensibilizare. D-l dr. Victor Filip da consultatii la cabinetul particular din str. Grigore Alexandrescu nr. 14, sector 1, Bucuresti. Programul este de luni pana vineri, intre orele 7-13. Puteti face o programare la tel. 659.79.66, 312.07.28. Multa sanatate!
C. Vasilescu - Bucuresti</b>
<b>

</b><b>"Trebuie sa fac o operatie de grefare cu piele artificiala"
(Raspuns pentru I.P. - Bucuresti, F. As nr. 485)

Ia legatura urgent cu d-l prof. univ. Ion Brad, care poate vindeca tot felul de cicatrice dupa arsuri. Tin minte ca, pe vremea cand eram studenta, o angajata de la facultate avea mereu capul acoperit cu un batic, din cauza unei cicatrice de la o arsura grava, care i-a cauzat si caderea parului. El a facut o adevarata minune in cazul acestei femei, cu ajutorul uleiului de catina preparat in laboratorul propriu (este biochimist). Cred ca ti-ar folosi si tie acest ulei si tratamentul recomandat de profesorul Ion Brad (tel. 330.52.30).
Valentina N. - Tecuci

"Stiti vreun tratament pentru limfom leucemizat?"
(Raspuns pentru Dan Repede, F. As nr. 486)

Nu pierdeti timpul! Pentru problema dvs. exista un tratament pe care l-a urmat si sotul meu, care a avut o problema similara: limfom medular cu celula T. Pentru aceasta, luati legatura de urgenta cu d-na biolog Livia Nena, tel. 092/64.27.26, 01/222.59.87. Dumneaei i-a recomandat un tratament care in patru zile a dat rezultate extraordinare. Sotul meu a revenit la greutatea normala (slabise 30 kg), a renuntat la Prednison si Leukeran (un citostatic dur), iar analizele de sange s-au imbunatatit considerabil. Tratamentul se adreseaza in special sistemului imunitar si are rezultate daca este sustinut si de un regim adecvat. Va doresc sanatate!
E. Vlaicu - Bucuresti