Medicina naturista

Redactia
Ora De Consultatie. Dr. Ion Nica in dialog cu cititoriiSindromul Menopauzei. Popular, despre o femeie aflata in aceasta perioada a vietii sale, se spune "ca a fost iertata", ceea ce, in termeni stiintifici, inseamna incetarea fiziologica a functiei genitale si a tulburarilor care o insotesc. Intercal...

Ora De Consultatie

Dr. Ion Nica in dialog cu cititoriiSindromul Menopauzei

Popular, despre o femeie aflata in aceasta perioada a vietii sale, se spune "ca a fost iertata", ceea ce, in termeni stiintifici, inseamna incetarea fiziologica a functiei genitale si a tulburarilor care o insotesc. Intercalata intre perioada de activitate sexuala fertila a femeii si faza de repaus, climacteriul (sau menopauza) este un fenomen fiziologic complex: ovarele isi inceteaza functia hormonala si producerea de foliculina.

</b><b>Cum se manifesta "prapadul"

Simptomele sindromului de menopauza se manifesta, in primul rand, prin oprirea fluxului menstrual (amenoree), ce survine intre 45-55 de ani, dar si la 40 sau la 60 de ani. Incetarea menstruatiei este frecvent precedata de sangerari abundente sau, alteori, doar de cateva picaturi. Bufeurile sunt dese si apar frecvent: senzatia de cap greu, cresterea in greutate (mai ales la hipotiroidiene), labilitatea psihica, irascibilitatea, insomniile, diversele fobii, delirul de gelozie, starile depresive, durerile de sani si cele musculo-articulare. Modificari sexuale: usturimi si dureri la contactul sexual (dispareunie), frigiditate si o scadere a apetitului sexual, cauzate de involutia mucoasei vulvare si vaginale. Psihic, pot aparea diferite complexe si aprecieri negative, legate de infatisarea fizica, ca urmare a unor erori subiective de apreciere. De altfel, multe dintre simptomele menopauzei sunt psihologice, in fruntea lor aflandu-se mai frecvent depresia si anxietatea. Este interesant si faptul ca unele femei nu manifesta niciodata semne de menopauza, in vreme ce pentru altele, "stingerea" sexuala reprezinta un chin. Menopauza chirurgicala sau prin iradiere difera de cea naturala, prin debutul brusc si prin intensitatea mai mare a manifestarilor tipice, carora li se asociaza adesea afectiuni ale oaselor si incheieturilor.
Tratamentul sindromului de menopauza se aplica in mod diferit, dupa caz, si anume: daca incetarea functiei menstruale a intervenit ca un fenomen normal, fiziologic, sau ca rezultat al unui accident ori a unei interventii chirurgicale asupra aparatului genital, la femei foarte tinere. Tratamentul este indreptat spre combaterea simptomelor imediate, iar, in caz de osteoporoza, suferinta psihica, cardiovasculara s.a.m.d., trebuie mentinut perioade indelungate. Important de precizat este faptul ca, in perioada de menopauza, activitatea sexuala poate avea o desfasurare normala, numai functiile de reproducere incetand. La majoritatea pacientelor, asigurarea ca nu trebuie sa-si modifice modul de viata din cauza menopauzei, s-a dovedit eficienta, iar in cazul in care intervin factori psihici, ce produc un blocaj emotional, se poate cere ajutorul unui psihiatru.
Tratamentul de substituTie cu hormoni, practicat pe scara larga in Occident, are drept scop fie amanarea climacteriului, fie "imblanzirea" manifestarilor produse de lipsa foliculinei. Nu se folosesc doze mari de estrogeni, deoarece nu se urmareste reaparitia menstruatiei, ci inlaturarea tulburarilor prezente in menopauza si prevenirea sau tratarea osteoporozei, bolilor cardiovasculare, obezitatii, diabetului (situatii in care sunt suficiente doze infime de foliculina, cu sau fara asocierea cu progesteron). Privitor la terapiile cu hormoni, exista sustinatori, dar si multi opozanti, care acuza riscul cancerului uterin si de san. Efectuat necontrolat si neindividualizat, tratamentul cu hormoni este chiar foarte periculos. Uterul fibromatos sufera o regresie la menopauza, nu mai sangereaza, iar administrarea de hormoni poate risca o degenerare maligna.

</b>
<b>
Sfaturi pentru drum lung

Rolul Si locul factorilor de nutriTie Si dietetici In terapia menopauzei este de prim ordin, atat la femeile care se confrunta cu oprirea menstruatiei la termen normal (45-50 de ani), cat si la femeile tinere, supuse unor interventii chirurgicale radicale, iradierii ovarelor sau la cele suferinde de boli care pot produce oprirea functiei ovariene (de ex. diabet, malabsorbtie, anorexie, tuberculoza, disfunctii ale altor glande endocrine, cancer).
In meniul zilnic, ponderea trebuie sa revina vegetalelor - fructelor si legumelor - in stare cat mai proaspata. Sa se reduca consumul de mancare gatita, de grasimi animale, margarina, conserve, temutele "E"-uri dovedite nocive si toxice. Trebuie redusa, de asemenea, alimentatia de tip fast-food, cu hamburgeri, hot-dog, cu nelipsitii cartofi prajiti si ketchup, cu sucurile conservate de fructe, pentru ca toate produc explozii calorice (in momentul de fata, circa 35% dintre romani sunt supraponderali). Mai ales femeile care sufera de obezitate, o data intrate in menopauza, trebuie sa stie ca numai un regim alimentar perseverent si bine alcatuit le poate ajuta sa depaseasca cu bine aceasta perioada. Cu cat tulburarile si bolile ce insotesc instalarea menopauzei sunt mai suparatoare, cu atat regimul alimentar trebuie sa fie mai riguros si urmat cu credinta. Un regim, fara multa carne si grasimi, fara alcool, cafea, tutun, cu un aport sporit de lichide, cu mai multa miscare in aer liber, inlatura depresia, migrenele, combate insomnia si constipatia, fara a apela la medicamente, nu lipsite de efecte daunatoare. Tot astfel poate sa fie prevenit hirsutismul de menopauza, cresterea in exces a parului in zone ce nu sunt specifice femeilor: barbie, mustata. O recomandare: parul acesta sa nu fie inlaturat prin smulgerea radacinilor, pentru a evita complicatiile.
Tratamentul chirurgical se impune in cazul femeilor tinere, la care oprirea menstruatiei s-a produs timpuriu, prin scoaterea ovarului polichistic ori canceros, si cand infertilitatea aparuta poate fi inlaturata prin recurgerea la transplant de tesut ovarian activ, apt sa produca hormoni.
Terapia cu medicamente In sindromul de menopauza are menirea sa completeze celelalte masuri pomenite mai sus. Se recomanda vitamina E (pentru rolul sau antioxidant, de neutralizare a radicalilor liberi ai oxigenului) - 2-3 capsule/zi, vitaminele D si A, in asociere cu preparate cu calciu si antinevralgice (pentru tratarea osteoporozei si a durerilor reumatice, mult exacerbate la menopauza). Aspirina, 20-30 mg/zi, amelioreaza microcirculatia sangelui, mineralele - magneziu si potasiu - suprima spasmele din tetanie, iar noile antidepresive se dovedesc tot mai eficiente si mai sigure, cu precizarea ca acest tratament trebuie efectuat sub supravegherea medicului.

</b><b>Alte sfaturi utile

Se poate apela la meloterapie (tratament prin muzica), homeopatie, acupunctura, radiestezie, practici neconventionale, putin nocive si ce au frecvent bune rezultate. Cand apar cearcane, pielea devine mai uscata si aveti tendinta de a spune: "Mie nu imi este sete niciodata", este semn ca organismul e deshidratat! In ceea ce priveste vederea incetosata si deshidratarea cronica, se stie ca acestea sunt semne ale cataractei, keratitei sau glaucomului, mult mai frecvente la menopauza, motiv de a consuma mai multe lichide si de a apela la consult oftalmologic frecvent. Este bine sa fie controlata periodic si tensiunea arteriala. De asemenea, de doua-trei ori pe an, un consult ginecologic este o masura foarte inteleapta, stiut fiind ca bolile tumorale - frecvente dupa incetarea functiei ovariene - surprinse la timp se vindeca in totalitate. Daca, dupa multe luni de la oprirea menstruatiei, deci de la menopauza instalata, reapar mici pete de sange, de culoare deschisa sau puternica, este un motiv de consult medical urgent: ceea ce pare a fi un fel de menstruatie, poate fi in realitate, un semn pentru ceva mult mai grav!