Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Sotul meu sufera de distonie cervicala". Citesc destul de frecvent revista dvs. pe Internet. Parerea mea este ca Scoala Naturista Romaneasca are o traditie bogata si da rezultate de exceptie. De aceea, m-am hotarat sa cer ajutorul celor din tara. Sotul meu sufera de cinci luni...

Cititorii Intreaba...

</b><b>"Sotul meu sufera de distonie cervicala"

Citesc destul de frecvent revista dvs. pe Internet. Parerea mea este ca Scoala Naturista Romaneasca are o traditie bogata si da rezultate de exceptie. De aceea, m-am hotarat sa cer ajutorul celor din tara. Sotul meu sufera de cinci luni de o crampa musculara la ceafa, cunoscuta in medicina ca distonie cervicala. Cunoaste cineva un tratament naturist pentru aceasta boala, care in medicina alopata este considerata incurabila? Va multumesc anticipat si sa dea Dumnezeu sanatate la toata lumea!
Isabela Nicola - Germania

</b><b>"Mi s-a pus diagnosticul stare septica grava"</b> Am 53 de ani si sunt imobilizata la pat de la varsta de 6 ani. In urma cu trei ani, la piciorul stang, mi-a aparut o eczema si genunchiul mi s-a inflamat. De atunci, situatia s-a agravat, ajungand acum sa am o plaga care in ultima perioada s-a infectat si supureaza. Mi s-a pus diagnosticul stare septica grava, iar medicul mi-a propus sa-mi amputeze piciorul de deasupra genunchiului. As dori din tot sufletul sa ma ajutati cu un tratament naturist sau alopat cu care sa-mi vindec aceasta rana. Am incercat cu tot felul de unguente, dar nu au dat nici un rezultat. Va multumesc.
Maria - Bacau

<b>
"Sotul meu sufera de arterita obliteranta la membrele inferioare"

Sotul meu are arterita obliteranta la membrele inferioare si acum un an, din aceasta cauza, i s-a amputat un picior. In prezent, face tratament cu Tsentol si Tanakan. Rog cititorii acestei reviste care stiu un tratament naturist sa ma ajute pentru a-i salva celalalt picior. Sunteti ultima noastra speranta! Cu mii de multumiri,
Irina - Bucuresti

</b><b>"Sufar de tumora parotidiana recidivanta"

Am 42 de ani si sunt coplesita de ceea ce mi se intampla. In 1993, mi-a crescut pe fata (mai exact sub urechea dreapta) un chist. L-am operat in 1994 la Spitalul C.F.R. - Timisoara, unde mi s-a pus diagnosticul chist sebaceu. Dupa numai un an, in acelasi loc, a aparut altul, mai mare. M-am operat din nou. La numai o luna, am fost operata a treia oara la Cluj, unde mi s-a pus diagnosticul tumora parotidiana dreapta mixta. Necazul meu este ca acum boala a recidivat. Pentru a evita o noua operatie, va rog sa-mi recomandati un tratament naturist eficient. Dumnezeu sa va dea sanatate si tot binele din lume!
Leontina Pop - Timisoara</b>
<b>

</b><b>"Am nevoie de un tratament mai ieftin, pentru recuperare dupa un A.V.C."

Am 48 de ani, sunt paralizata pe partea stanga si sunt internata la Centrul de Ingrijire si Asistenta din Comanesti, jud. Bacau. Accidentul vascular pe care l-am avut in Ajunul Craciunului 1996 mi-a schimbat total viata. Pe cand eram internata in spital, sotul meu a vandut apartamentul si a trimis toate lucrurile noastre la parintii lui. Am ramas acum doar cu mama mea, batrana si bolnava. Eu am o pensie de numai 491.000 lei, din care trebuie sa achit si caminul. Va rog sa ma credeti ca toata "averea" mea consta intr-o cana, o lingura, doua farfurii si niste pijamale. As dori sa fac si eu un tratament de recuperare, de aceea va rog sa-mi recomandati niste remedii naturiste mai ieftine. Va multumesc din suflet si va dau adresa unei rude, pentru ca aici nu sunt sigura ca voi primi corespondenta.
Carnaru Coca - str. Republicii, bl. 20, ap. 12, Comanesti, jud. Bacau,
tel. 034/37.07.75 (fam. Popa Ioan)

"Nepotelul meu are rana la etajul superior abdominal"

Sunt o bunica disperata si apelez la dvs. ca la o ultima speranta. In urma cu doi ani, faceam sapun in curte si tineam langa cazan o sticla de soda caustica lichida. Nepotelul meu s-a apropiat si, fara ca eu sa observ, a baut din sticla. Arsura provocata de soda caustica nu s-a vindecat nici pana acum si baietelul a ramas cu o rana la etajul superior abdominal. De doi ani, face tratament alopat, dar acesta nu-i ajuta la nimic. Nu poate manca si are usturimi foarte mari. Ma puteti ajuta cu un tratament naturist? Cu respect,
Elena Popa - Iasi

</b>
<b>
"Fac crize de inima din care ies doar cu socuri electrice"

Am 35 de ani si am luat hotararea de a va trimite aceste randuri, in speranta ca cineva o sa ma ajute si pe mine. Sufar de o boala de inima care mi-a fost descoperita in urma cu doi ani. De atunci, din trei in trei luni, fac crize din care nu pot iesi decat cu socuri electrice. Diagnosticul pus de medici este T.P.S.V. repetitiva. Mai am si astm bronsic infecto-alergic. Am facut tratament cu Aspacardin, Cardarone, iar acum iau Ritmonam si Cancor. Stie cineva vreun tratament naturist care ma poate vindeca sau un doctor foarte bun? Imi pun toata increderea si speranta in dvs. Va multumesc.
Mocanu Iuliana - str. Callatis, bl. Mg31, sc. A, ap. 9, Mangalia, jud. Constanta, tel. 041/75.34.24

</b><b>"Am fost diagnosticat cu volvulus gastric in ax orizontal"</b> Sufeream de dureri cumplite de stomac si, la controlul medical, mi s-a pus diagnosticul volvulus gastric in ax orizontal (o rasucire a stomacului in cavitatea abdominala). Medicii au emis doua ipoteze: ca boala e cauzata de faptul ca ligamentele tubului digestiv sunt neobisnuit de flexibile sau ca presiunea gazelor adunate in stomac a declansat rasucirea. Am fost propus pentru operatie (pentru a-mi repozitiona corect stomacul), dar as vrea sa stiu daca mai exista si alta cale de rezolvare a problemei. Cu multumiri,
Zaharia Filea - Bucuresti,
e-mail: kurtcob_82@yahoo.com
As dori sa-mi recomandati preoti deosebiti, cu har si sa-mi dati si adresele bisericilor lor (sau manastirilor). Daca se poate, sa fie din zona Transilvaniei, intr-un loc accesibil cu trenul, pentru ca nu am masina. Va rog mult sa-mi raspundeti cat mai rapid posibil pentru ca am o problema destul de urgenta.
Ely - Cluj-Napoca

<b>
"Doresc un tratament naturist pentru flebita"

Apelez la cititorii "Formulei As", in speranta ca cineva cunoaste un tratament alopat sau naturist pentru flebita sau tromboza venelor superficiale, dupa cum este denumita stiintific. Precizez ca am urmat mai multe tratamente cu diverse unguente si geluri, dar nu am obtinut nici o ameliorare. La recomandarea medicilor, am facut analiza sangelui la Institutul de Virusologie din Bucuresti, unde mi s-a depistat Chlamydia. Pentru aceasta am facut tratament cu Doxiciclina si cu Sumamed, dar fara nici un rezultat. Multumesc anticipat celor care imi vor impartasi din propria lor experienta in tratarea flebitei.
Magureanu Aurel - Ploiesti

</b>
<b>
"Cum pot scapa de acnee vulgara?"

Sunt un tanar de 22 de ani si de sase ani sufar de acnee vulgara pe fata si pe frunte. Pentru unii, poate parea o boala usoara, dar va asigur ca nu este, din pacate. Desi am fost la diversi medici dermatologi, care mi-au prescris antibiotice si solutii pe baza de propolis, acneea nu mi-a disparut. Mai mult, am ramas cu multe cicatrice, extrem de inestetice. Unii medici mi-au spus ca nu voi scapa de aceasta boala decat dupa varsta de 30 de ani, dupa ce imi imbatraneste tenul. Ii rog pe cei care stiu o cale de vindecare a acestei boli sa ma ajute. Multumesc din suflet!
P. Stanciu - Aiud(Cumparati de la o farmacie veterinara unguentul numit Mibazon. Contine patru antibiotice si da rezultate deosebite in vindecarea acneei.)
</b><b>"Tatal meu a fost diagnosticat cu ganglio blastom secundar"
Tatal meu, in varsta de 45 de ani, a suferit o interventie chirurgicala la cap, in urma careia a fost diagnosticat cu ganglio blastom secundar. Rog din suflet cititorii revistei, care au un diagnostic asemanator sau sunt medici specialisti, sa ne ajute cu un tratament naturist. Va doresc tot binele din lume si sarbatori fericite!
Camelia - tel. 041/69.18.22

"Cum se poate trata un infarct mezenteric?"

Cineva drag din familie a fost diagnosticat cu infarct mezenteric. Este o urgenta chirurgicala, insa nu vrea sa se opereze. Se poate salva cu un tratament naturist de la aceasta nenorocire? Iar eu caut un cabinet de reflexoterapie si un osteopat cu experienta in orasul Timisoara. Asteptam un raspuns cat se poate de urgent.
Maria Vlad - str. Amforei nr. 1, ap. 4, Timisoara, cod 1900, tel. 056/14.91.23

"Caut un cabinet care practica laseroterapia in tratarea paraliziilor"

Acum doi ani, mama mea a suferit un accident vascular cerebral, de pe urma caruia i-au paralizat bratul si piciorul stang. Am inteles dintr-o emisiune televizata ca o noua procedura - laseroterapia - trateaza cu succes paralizia. De aceea, as dori sa aflu adresele unor cabinete care practica aceasta terapie. Tot pentru mama as dori sa aflu unde o pot gasi pe doctorita chinezoaica - prezentata mai demult in "Formula As" -, care practica acupunctura, intr-o statiune balneoclimaterica din Romania.
Manuela Simionescu - Targoviste

Cititorii Multumesc Pentru Vindecari

</b>
<b>
"Dupa tratamentul cu medicamentul Bio-Biloba, ne simtim mult mai bine"

Am 63 de ani, sunt pensionara si din cauza unei spondiloze cervicale netratate am o circulatie cerebrala deficitara, care se manifesta prin dureri puternice de cap si prin pierderea echilibrului la mers. Am luat tot felul de medicamente, inclusiv ceaiuri, dar boala nu s-a ameliorat decat foarte putin, pana cand am citit in revista "Formula As" reclama facuta pentru medicamentul natural Bio-Biloba (produs de firma Pharma Nord). Va spun sincer ca a fost ca o binefacere, desi a trebuit sa facem sacrificii ca sa-l cumparam, fiindca e foarte scump si pensiile noastre, a mea si a sotului meu, sunt mici. Am cumparat totusi doua cutii, una pentru mine si alta pentru el (sufera de arteriopatie obliteranta, cu inceput de tromboflebita la piciorul stang). Am facut tratament cu Bio-Biloba 15 zile si va spun sincer ca ne simtim mult mai bine amandoi. Multumim lui Dumnezeu si celor care au descoperit aceasta minune binefacatoare. Am recomandat produsul si altor oameni, care l-au cumparat si au fost, de asemenea, multumiti. La noi, in Beclean, nu se gaseste. L-am cumparat de la Cluj.
Moldovan Vera - Aleea Ghiocelului nr. 1, bl. B,
sc. 2, ap. 4, loc. Beclean, jud. Bistrita-Nasaud

"Prin tratamentul d-lui Vasile Cozac, m-am vindecat de melanom malign"

In urma cu sase ani, am suferit o operatie de melanom malign. Evolutia bolii era dramatica. Din fericire, imediat dupa operatie, am avut sansa de a afla despre existenta tratamentului d-lui Vasile Cozac, pe care l-am urmat cu o strictete deosebita, reusind sa ma vindec. Mentionez ca am urmat numai tratamentul d-lui Cozac. Iata de ce am dorit sa-i multumesc in mod public acestui om deosebit. Dumnezeu sa va ajute tuturor!
Rosioru Cornelia - Bucuresti, tel. 01/675.50.66
Cabinet "Cozac Plant" - str. Stefan Furtuna nr. 109, Sector 1, Bucuresti, tel. 01/638.30.88, 638.75.10.

"La Centrul de recuperare <<Mick-Med>>, am avut surpriza sa vedem cum bolile noastre dispar"

Ma adresez dvs. pentru ca va consider cea mai serioasa revista din cate citesc si cred ca in paginile ei isi pot gasi locul urmatoarele destainuiri. Ca urmare a unui interviu de prezentare pe care l-ati facut Centrului de recuperare "Mick-Med" din Bucuresti, am mers acolo, impreuna cu sotia mea, fiind amandoi suferinzi de nenumarate afectiuni. Nevindecate, ca urmare a unor tratamente clasice, am avut surpriza sa vedem cum bolile noastre dispar, prin metodele folosite de acest centru al medicinii alternative. Drept urmare, sotia mea, cu o veche coxartroza, nu mai are nici un fel de dureri, dioptriile i-au scazut, la fel si glicemia, ea fiind diabetica. De asemenea, tonusul ei vital este excelent. In ce ma priveste, ulcerul meu, mare cat o unghie, a disparut (constatare facuta in urma unei ecografii), la fel si adenomul de prostata. Cefaleele pe care le aveam le-am lasat, de asemenea, la acest centru. Pentru toate acestea, tin sa aduc multumirile noastre echipei de specialisti de la "Mick-Med" si le recomand si altora acest cabinet unde, efectiv, exista leac pentru orice boli. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Ioan si Sanda Maduta - str. Lastarisului nr. 28, bl. B2, sc. A, et. 10, ap. 44, Bucuresti, tel. 01/668.64.46
Adresa Centrului Mick-Med: str. Prof. Georgescu nr. 23, sector 2, Bucuresti, tel. 01/327.13.07

"Dupa doua saptamani de tratament cu Electropunctorul, durerile reumatice au cedat"

Fiind un fidel cititor al revistei "Formula As", in numarul 458/2 - 9 aprilie 2001 al revistei, am gasit la pagina "Sanatate" articolul "Curentul electric pe post de medicament - electropunctura". Fiind suferind, am solicitat firmei "Senerg" Cercetari Aplicate din str. Somesului nr. 43, Cluj-Napoca aparatul de electropunctura si in scurt timp am fost beneficiarul lui, cu toate detaliile de folosire, care sunt pe cat se poate de simple. Dupa doua saptamani de tratament, durerile reumatice lombare si la genunchi au cedat, renuntand la medicamentele antiinflamatoare si analgezice. Va aduc mii de multumiri pentru publicarea acestui articol si pentru dragostea ce-o purtati fata de semenii in suferinte, iar cercetatorilor Luminita si Nicolae Barlea le doresc multa sanatate si succes deplin in a inventa cat mai multe aparate medicale la preturi accesibile celor suferinzi. Cu stima si consideratie, al dvs. fidel cititor,
Ion Ciobarceanu - str. Iii-a nr. 242, sc. A, et. 3, ap. 16, Sulina

Cititorii Raspund

</b>
<b>
"Baietelul meu nu se poate vindeca de viroza"
(Raspuns pentru Rusu Maria Eliza - Galati,
F. As nr. 454)

1. Doamna Rusu, probabil pentru ca nu a fost bine dirijat tratamentul pentru viroza, copilul dvs. a ramas cu sechele, cronicizandu-se, plamanii fiind incarcati cu flegma. Din experienta si cunostintele mele, va sugerez procedurile de mai jos, cu care eu am reusit sa ma vindec in mai putin de o saptamana. - Reduceti in alimentatia copilului consumul de lapte, produse lactate, dulciuri, prajeli, carne fripta (deoarece favorizeaza formarea mucozitatilor). - Copilul sa doarma fara perna, in schimb cu picioarele ridicate la 45¡. Aceasta pozitie favorizeaza eliminarea secretiilor bronhice. - Dati-i copilului sa manance 50 g hrean ras si zeama de la 1/2 lamaie, cu carne. La doua ore de la masa, sa bea un pahar de suc de morcov + 50 g suc de ridiche neagra. Hreanul topeste secretiile; ridichea le elimina. - Concomitent, sa ia picaturi de Bromhexin si sa consume multe lichide, pentru ca acesta sa-si faca efectul. - Cumparati de la farmacie jeleuri chinezesti cu eucalipt si mentol (la plic sau cutie). Dati-i copilului seara cate un jeleu sa-l tina in gura, fara sa-l mestece. Poate lua si in cursul zilei, dar catva timp sa nu mai manance altceva, pentru ca substantele active sa ramana in cavitatea bucala mai mult timp. - Sa consume zilnic mere coapte in cuptor. - Inaintea meselor, dati-i 1-2 lingurite suc de ridiche neagra cu putin zahar (este antiseptic al bronhiilor si calmeaza tusea). - Ceaiul de cimbru (infuzie) calmeaza tusea. - Pentru a expectora, sa bea infuzie de coada-soricelului (o lingura de planta la o cana de apa in clocot) - 2-3 cani pe zi. - Masati-i seara toracele si gatul cu ulei de cimbru, eucalipt, menta sau ienupar. Uleiurile acestor plante au efecte bronhodilatatoare, expectorante si usureaza respiratia. Sper ca aceste proceduri sa dea rezultate in foarte scurt timp. Unele sunt culese din revista "Formula As", careia ii multumesc din suflet pentru grija pe care o are fata de cei in suferinta.
Zoica Ursache - Micro 17, bl. H, ap. 37, Galati
2. Intr-o situatie similara a fost si fetita mea, cand avea trei ani si jumatate. In 4 luni de zile, i-am facut de trei ori tratamente cu antibiotice. La scurt timp, s-a instalat o tuse insotita de flegma, care se manifesta mai ales noaptea, in accese suparatoare. A tusit aproximativ doua luni noapte de noapte, desi in a doua luna era in tratament. Un medic cu experienta ne-a recomandat sa-i facem un exudat faringian. Rezultatul analizei a confirmat banuiala medicului: copilul avea infectie cu Candida albicans, localizata la nivelul cavitatii bucale si in gat. Aceasta ciuperca apare pe un fond de imunitate scazuta sau in urma administrarii indelungate a antibioticelor. In ciuda tratamentului recomandat, infectia nu a cedat definitiv. In final, i-am dat fetitei mele tinctura de propolis (de la Apicola sau de la apicultorii din piata) timp de o luna, dimineata, pe stomacul gol. Intr-o lingura se pune miere cat un nasture mijlociu si se picura tinctura de propolis. Numarul picaturilor este egal cu jumatate din greutatea corporala a pacientului (un copil de 30 kg va lua 15 picaturi). Dupa administrarea propolisului, sa nu manance o jumatate de ora. Cu acest tratament, copilul meu s-a insanatosit. I-am repetat exudatul, iar rezultatul a fost negativ. Multa sanatate!
Daniela Popescu - Targoviste, tel. 045/61.48.32

</b><b>"Nepotelul meu sufera de hipospodias"
(Raspuns pentru Hanciuc Ana - Pascani,
F. As nr. 454)

Am si eu un baietel de 5 anisori, care s-a nascut cu hipospodias. L-am operat in Bucuresti, la Spitalul "Grigore Alexandrescu", la d-l dr. Basca Ion (tel. 01/650.40.46), care are program lunea intre 13-15 si miercurea intre 9-13. Sunt foarte multumita de rezultatele tratamentului recomandat. Va sfatuiesc si pe dvs. sa mergeti la dumnealui. Rezultatele nu vor intarzia sa apara. Daca doriti mai multe lamuriri, ma puteti contacta telefonic. Va doresc multa sanatate si sa va bucurati, ca si mine, de reusita!
Profira Postolache - str. Unirii, bl. E1, sc. B, ap. 47, Buzau, tel. 038/44.54.83

</b><b>"Pana nu-mi reglez tensiunea arteriala, nu pot face un copil"
(Raspuns pentru Dragomir Florina - Targoviste,
F. As nr. 454)

Soacra mea a suferit zeci de ani de hipertensiune cerebrala, in ciuda tratamentelor pe care, de tot atatia ani, le urma zi de zi. Suferinta s-a sfarsit cand i-au fost depistate niste tumori pe glandele suprarenale si, in functie de aceasta situatie, i-a fost schimbat tratamentul. Va recomand investigatii de specialitate in aceasta directie. Multa sanatate!
Luminita - Cluj-Napoca

</b><b>"Baietelul meu sufera de constipatie inca din primele saptamani de viata"
(Raspuns pentru Florentina Bocanu - Campina,
F. As nr. 454)

1. Verisoara mea a suferit de constipatie 5 ani, timp in care a incercat toate tratamentele posibile, cele mai multe fara nici un rezultat. Dar, in urma cu aproximativ doi ani, a urmat o cura cu gel de aloe si de atunci nu mai are probleme. Acest tratament poate fi aplicat peste varsta de doi ani, iar pentru copii exista o varianta de gel imbunatatit cu extract de piersica, care-l face delicios la gust.
Emil Stegar - Sos. Oltenitei 40-44, bl. 6A, sc. 5,
ap. 154, sector 4, Bucuresti
2. Si eu m-am confruntat cu aceeasi problema. Baietelul meu, acum in varsta de 3 ani, a suferit de constipatie pana la aproximativ 2 ani. Medicul pediatru mi-a recomandat sa-i prepar hrana cu foarte multe fibre vegetale si tarate de grau. O perioada de 2-3 luni a consumat tarate de grau macinate prin rasnita de cafea (aproximativ 1 lingurita /portie), in orice aliment se putea adauga - fasole pastai, legume de tot felul, miere de albine, fructe cu tot cu coaja. Acum are un scaun regulat si fara probleme. Multa sanatate!
Mirela Anicai - Targu-Ocna, tel. 034/34.28.28
3. Dati copilului compot de prune. Este foarte bun si cel din comert. Cautati sa fie din prune inchise la culoare, "bistritene". Cu doua prune rezolvati situatia. Nepotica mea (azi in varsta de 13 ani) a suferit de constipatie de cand era foarte mica, bebelus de 4-5 luni. Era atat de constipata, incat printre plans si chinuri ii iesea anusul. Nimic nu a ajutat-o, decat compotul de prune inchise la culoare. Incercati, pentru ca este cel mai simplu remediu. Cu timpul, scaunul se va regla de la sine. Multa sanatate micutului!
Zoe Teres - str. Cerbului nr. 4, bl. A5, ap. 13, Hunedoara, cod 2750
4. Doamna Florentina, iata solutia: mergand in urma cu doua-trei luni in Piata Mare din Craiova, la iesire am intalnit un vechi prieten (are peste 80 de ani) cu un dovleac alb in brate. "Ce faci, nea Milane cu acest dovleac atat de mare?" - l-am intrebat. Mi-a raspuns: "Cand nu gasesc sa cumpar dovleci, intru in panica. Inca de mic, de la varsta de 2-3 ani, sufar de constipatie si, consumand dovleac copt, imi reglez excelent tractul digestiv". Va propun sa-i dati si dvs. baietelului dovleac copt. Va doresc succes in insanatosirea baietelului!
Costica Balan - str. Eroilor nr. 37, Craiova, tel. 051/12.06.98

"Caut o cale de dezintoxicare a plamanilor"
(Raspuns pentru Stefanescu Monica,
F. As nr. 454)

Exista un produs nou: Smokerade - care protejeaza fumatorii activi, fiind de un real folos celor care vor sa se lase de fumat. Este un preparat special, o combinatie complexa de antioxidanti, cu rolul de a reduce si chiar de a neutraliza (intr-o oarecare masura) dependenta de nicotina si efectele distrugatoare ale acesteia. Produsul nu se gaseste in farmacii. Il pot pune la dispozitia celor interesati. Multa sanatate!
Ioana Popescu - Bucuresti, tel. 095/54.53.53

"Sufar de ameteli cronice,
cu stari de lesin"
(Raspuns pentru Ileana Rozembaigher - Canada, F. As nr. 454)

1. In brosura "Mierea si alte produse naturale", D.C. Jarvis mentioneaza ca ametelile survin atunci cand reactia urinei devine alcalina (se poate determina simplu cu hartie de turnesol, care se albastreste). Cand reactia devine acida (hartia de turnesol se inroseste), ameteala scade in intensitate sau dispare. Pentru prevenirea alcalinizarii urinei (cea recoltata dimineata), se indica otetul de mere: 2 lingurite de otet la un pahar de apa, la care se pot adauga 2 lingurite de miere poliflora. Se amesteca si se bea incetul cu incetul, de trei ori pe zi si chiar mai mult, cate un pahar la fiecare masa sau intre mese. Dupa circa doua saptamani se observa o sensibila scadere a frecventei ametelilor, iar disparitia lor se produce abia dupa o luna de zile. Deci, e necesara multa rabdare si perseverenta. Rezultate pozitive se obtin si cu produsul natural american Gingko Biloba si cu ceai de papadie (macerat la rece). Seara, se pun in 1/4 l apa rece o lingurita de radacini maruntite de papadie, care se lasa pana dimineata. Dimineata se incalzeste pana cand incepe sa fiarba si se strecoara. Se bea inghititura cu inghititura, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Este recomandat in arteroscleroza cerebrala. Ceaiul de vasc, preparat la fel ca cel de papadie, normalizeaza tensiunea arteriala - atat cea crescuta, cat si cea scazuta (in ambele cazuri apar si ameteli, printre alte simptome). Se procedeaza astfel: se beau timp de trei saptamani cate 3 cani pe zi, timp de doua saptamani cate 2 cani pe zi si timp de o saptamana cate 1 cana pe zi. Pentru ca starea buna sa se mentina constant, este bine ca timp de un an sa se bea in fiecare dimineata cate o cana de ceai de vasc. Se bea jumatate de ceasca inainte de micul dejun si jumatatea cealalta dupa ce s-a terminat de mancat - asa recomanda Maria Treben in cartea "Sanatate din Farmacia Domnului".
P.S.: Acelasi raspuns este valabil si pentru Dragomir Florina - Targoviste, semnatara scrisorii "Pana nu-mi reglez tensiunea arteriala, nu pot face un copil".
Victoria Stoica - Aleea Snagov, bl. Iv, sc. 3, ap. 118, Cluj-Napoca, cod 3400, tel. 064/15.53.18
2. Daca se afla cauza care produce ameteala, e mult mai simplu. Iata cateva cauze posibile: leziuni ale urechii interne, hipertensiune, tumori cerebrale, epilepsie, spondiloza cervicala, intoxicatii grave (alcool, nicotina), diabet, uremie, menopauza, indigestii, constipatii grave etc. In primul rand, se va suprima alcoolul si fumatul (daca e cazul), apoi se inlatura stresul. Ca tratament, va recomand ceaiurile de maghiran, marar sau patrunjel. Cel mai bun efect il are insa radacina de ghimbir, care, proaspata, dupa spalare, se rade si se consuma 5-10 g/zi (se poate folosi si cea uscata). Se poate administra in amestec cu miere poliflora. In S.U.A. exista casete cu praf de ghimbir. Se iau 6-10 buc/zi. In alimentatie se va suplini zaharul cu miere poliflora. Simptomele dispar atat timp cat faceti tratament, dar necunoscand cauza si neputand lua masuri, nu se va produce vindecarea. Consumati multa vitamina C (sucuri de lamaie), vitamina E si Omega 3-6 (de trei ori pe saptamana consumati conserve de sardele, somon etc.). Multa sanatate!
Eugen Giurgiu - Aleea Detunata, bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba-Iulia, cod 2500
3. - Mergeti la medicul alopat pentru diagnostic diferentiat intre: lipotimie, sincopa, criza epileptica. - Faceti investigatii de laborator asupra glandelor: epifiza, tiroida, suprarenala, pancreas (insulele Langerhans), hepatice. - Examenele sa fie facute (daca se poate) chiar in timpul unei crize. - Ametelile cronice, cu stari de slabiciune si lesin, survin mai mult ca sigur in urma unei ischemii cerebrale. Va recomand un tratament pana la obtinerea datelor solicitate. - In timpul crizei: daca va aflati in pozitie sezanda, ghemuiti-va, bagand capul intre genunchi; daca va aflati in pozitie verticala, intindeti-va pe un pat; intotdeauna, pozitia capului sa fie intr-o parte; puneti comprese reci pe fata si gat; acoperiti-va corpul cu o patura, daca survine hipotermia; nu va ridicati din pat decat dupa disparitia slabiciunii. - In afara crizelor: regim alimentar de dezintoxicare si protectie; remineralizarea corespunzatoare a organismului; ceaiuri hepato-biliare; ceaiuri diuretico-depurative; pentru imbunatatirea circulatiei (in special a circulatiei cerebrale), se recomanda tinctura de paducel - 15 picaturi in 50 ml apa, de trei ori pe zi, ultima priza inainte de culcare; imbracaminte lejera, fara gulere stranse pe gat; evitarea statului prea mult in picioare; dormit fara perna sau cu o perna foarte mica; monitorizarea tensiunii arteriale si a pulsului; ceaiuri care sa normalizeze tensiunea; miscari cat mai lente ale capului fata de trunchi, de preferat intoarcerea cu tot corpul; ridicarea din pat sa se faca cat mai lent si cu pauza de acomodare.
dr. Traian Chiva - Sos. Alexandriei nr. 7, bl. A4, ap. 14, Giurgiu, tel. 046/21.32.24, 046/23.02.52

</b><b>"Fiul meu sufera de arsuri de gr. Ii, Iii si Iv"
(Raspuns pentru Croitoru Carmen - loc. Panciu, jud. Vrancea, F. As nr. 454)

1. In urma cu multi ani, sotului meu i-a luat foc spatele de la niste ventuze pe care i le-a pus mama sa. Tot spatele era numai rani. Soacra mea si-a adus aminte ca un frate de-al dumneaei a suferit o arsura pe toata fata si s-a vindecat cu ceai din scoarta si coaja de ulm. Sotul meu s-a vindecat intr-o saptamana, iar cicatricele i-au disparut cu timpul. Se face un ceai foarte concentrat (rosu-inchis) din scoarta si coaja de ulm, se unge locul respectiv cu o pana si se lasa se se zvante. Se repeta ungerea din timp in timp (trebuie sa stea la caldura si sa nu se acopere cu nimic). Faca bunul Dumnezeu ca fiul dvs. sa se vindece. Si eu am suferit de multe boli si la multe dintre ele le-am aflat leacul din revista "Formula As". Va multumesc ca existati! Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru tot ce faceti! Cu stima,
Paula Buzoianu - Fundulea, jud. Calarasi
2. In urma cercetarilor a numerosi medici dermatologi de renume mondial, s-a concluzionat ca Aloe Vera este cu 50% mai eficienta in tratamentul arsurilor, decat toate remediile cunoscute. Aloe First-Spray de prim ajutor contine gel de aloe stabilizat 78%, restul fiind extracte din 11 plante medicinale cu proprietati curative deosebite si propolis. Efectele complexe astringente de Aloe First sunt antiinflamatoare, detumefiante, hemostatice, cicatrizante, epitelizante, antiseptice, antimicotice. Rezultate deosebit de bune s-au obtinut in tratamentul arsurilor. Pulverizat pe zona afectata, dispare durerea, nu se mai formeaza flictene, refacerea tisulara este mult mai rapida si nedureroasa.
Letitia Bogdanel - str. Caminului nr. 16, bl. F3, sc. 9, ap. 55, sector 2, Bucuresti, tel. 01/642.45.29
3. Un tratament eficient pentru arsuri grave, de orice natura, se face cu frunze de liliac alb cu flori simple. Se culeg frunzele care pot fi proaspete, uscate sau culese de sub zapada, daca se stie locul acestui liliac. Se pun frunzele la fiert (se apreciaza cantitatea in functie de suprafata afectata, cat sa o acopere). Se fierb pana se innegreste apa, se lasa sa se racoreasca si, cand frunzele sunt caldute, se aplica pe suprafata arsa (chiar nedezinfectata si chiar daca are resturi de materiale arse). Se leaga cu panza curata sau cu tifon si, timp de 24 de ore, se umezeste continuu pansamentul cu apa in care au fiert frunzele. Sub nici un motiv nu trebuie lasat sa se usuce, altfel frunzele uscate agraveaza rana. Dupa 24 de ore se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de impuritati si arsura, lasand locul curat si sterilizat. In functie de gravitatea arsurii, se repeta operatiunea inca 24 de ore, 48 de ore etc., dar la fiecare 24 de ore trebuie inlocuite frunzele de liliac. Pielea ramane catifelata si elastica, fara cicatrice. Multa sanatate!
Petruta Gabriela Cazan - loc. Ion Roata, jud. Ialomita, cod 8242