Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Ajutati-ma sa scap de virusul hepatitei C!". Va scriu cu lacrimi in ochi, dar si cu multa speranta. Cred ca sunteti singurii care ma mai pot tine in viata. Am parasit tara acum 26 de ani, pentru a ma muta in California. In urma cu 19 ani, eu si partenerul meu am fost impuscati...

Cititorii Intreaba...

"Ajutati-ma sa scap de virusul hepatitei C!"

Va scriu cu lacrimi in ochi, dar si cu multa speranta. Cred ca sunteti singurii care ma mai pot tine in viata. Am parasit tara acum 26 de ani, pentru a ma muta in California. In urma cu 19 ani, eu si partenerul meu am fost impuscati. Pana a venit salvarea si pana am ajuns la Urgenta, am pierdut foarte mult sange. La spital, mi s-au administrat doua sau trei pungi de sange si pe acesta cale am luat virusul de hepatita C. Mi s-a pus acest diagnostic acum patru ani. Singurul tratament pe care il urmez este cel cu Interferon. Dupa primul an de tratament, doctorul mi-a spus ca m-am vindecat. Am plecat acasa bucuros, dar, dupa numai doua luni, boala a revenit. Am mai incercat inca un an tratament cu Interferon si cu o combinatie de pastile, dar doctorul a oprit tratamentul, pentru ca starea mea de sanatate nu era deloc buna. Mi-a spus ca nu mai este nimic de facut, si ca in California moare mai multa lume de hepatita C decat de Sida. Anul acesta, in California, au murit 9000 de pacienti cu hepatita C si toti cei care au murit au avut virusul in sange de 19-21 de ani. Eu am hepatita C de aproape 20 de ani si acum stau in pat, asteptandu-mi sfarsitul. Ma simt din ce in ce mai rau: nu mai am putere, sunt obosit tot timpul, nu pot sa merg mai mult de doua minute, fiindca simt ca nu mai am aer. Nu mai pot dormi, nu mai pot manca am pierdut 25 kg in doua-trei saptamani. Va rog in numele lui Dumnezeu, daca puteti face ceva pentru mine, ajutati-ma! Dvs. sunteti ultima mea sansa, va rog sa-mi raspundeti cat mai urgent posibil. Va multumesc,
Nicu Bakai 2031 Via Como Ct. 102, Corona, California, 92881, U.S.A., fax: 909 279 2033,
e-mail: Ozzyhn@Aol.Com
(Sunati-l de urgenta pe d-l biolog Mircea Ciuhrii, care are un remediu pentru hepatita C. Tel. 0040-1/210.00.82, 619.36.34, e-mail: insectfarm@xnet.ro)

"Tatal meu are tumora la cap"

Tatal meu in varsta de 69 de ani sufera de o tumora la cap intr-o faza destul de avansata. Am incercat la diferite spitale, dar operatia nu prezinta nici o garantie. As dori sa-mi recomandati niste tratamente naturiste, cabinete de medicina naturista sau bioenergie.
Cristina

"Sotul meu sufera de arterita obliteranta la membrele inferioare"

Sotul meu are arterita obliteranta la membrele inferioare, iar de un an si jumatate i s-a amputat un picior. Urmeaza tratament cu Trental. Ii rog pe cei care stiu un tratament naturist sa ma ajute, pentru a-i salva celalalt picior. Astept raspuns de la acesti oameni cu suflet. Cu respect si multumiri,
Irina Bucuresti

In anul 1996, am fost diagnosticata cu o boala grava: cancer la san. In urma cu cateva luni, am inceput sa simt dureri la sanul drept, sanul stang fiind extirpat, ca de altfel si ovarele. Am dureri si la subtioara, in ambele parti. De doi ani de zile, mananc numai cruditati, dar recunosc ca in ultimul timp am gustat si mancare gatita. Sa fie acesta motivul pentru care nu ma simt bine? Tare mult as vrea sa mai traiesc, pentru ca am patru copii. Dorinta mea cea mare este ca, prin intermediul revistei, sa cunosc cat mai multe persoane care au fost in situatia mea si s-au vindecat cu ajutorul medicinii naturiste. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Tereza Duma Aleea Prieteniei nr. 14, bl. 13, ap. 11, Sfantu-Gheorghe, jud. Covasna, cod 4000, tel. 067/31.82.92

"Doresc un tratament naturist pentru incontinenta urinara"

Pe data de 3 mai 2001, am fost internat de urgenta la sectia Urologie din Targoviste, unde am fost operat de adenom de prostata (dimensiuni 6,5/6 cm, benigna). Desi de atunci au trecut mai mult de sase luni si operatia a reusit, am ramas cu o incontinenta urinara, astfel ca, zi si noapte, urina curge sub forma de picaturi fara "jet" si sunt nevoit sa port pampers. Am fost internat de doua ori dupa operatie, dar am inteles ca nu exista un tratament alopat pentru asa ceva. Va rog foarte mult, daca stiti vreun tratament naturist, sa mi-l comunicati si mie. Cu multumiri,
Ion Badea B-dul Libertatii, bl. A3C, sc.C, et. 3, ap. 8, Targoviste, jud. Dambovita

</b><b>"Urinez de 6-7 ori pe noapte si nu ma pot odihni"</b> De mai bine de o jumatate de an, in fiecare noapte ma scol de sase-sapte ori pentru a urina. Din cauza noptilor nedormite, sunt atat de obosit ziua, incat nu mai sunt in stare sa fac nimic. Am 63 de ani, sunt pensionar si-i rog pe cititorii revistei care au avut un asemenea necaz sa ma ajute sa depasesc aceasta perioada foarte grea. Ce sa fac sa revin la normal, ce fenomen s-a petrecut cu mine, cum sa procedez? Cu stima si considerare, va doresc multa sanatate!
Sandu Brasov

<b>"De la coate in jos, mainile imi sunt mereu amortite"


De cativa ani de zile, m-am trezit cu un fel de amorteala la ambele maini: pielea palmelor este mai groasa si am incontinuu niste furnicaturi prin maini. Noaptea ma trezesc cu dureri puternice, parca m-ar intepa cineva cu acul, de la coate in jos. Mobilitatea degetelor a scazut, parca articulatiile se misca cu intarziere si le simt incontinuu reci. Am fost la medic, dar nu mi-a pus nici un diagnostic. Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Ioan Sulighetean sat Barsau, jud. Hunedoara

"Am timpanele fisurate si vreau sa evit operatia"

De cateva saptamani, au inceput sa-mi curga urechile, intai dreapta, apoi a inceput si urechea stanga cu niste dureri insuportabile. M-am prezentat la medicul Orl care mi-a recomandat medicamentul Bronhovaxom. Am urmat tratamentul acesta, dar durerea nu mi-a trecut. N-am mai suportat durerile si m-am prezentat la un alt medic Orl-ist, care a considerat tratamentul urmat ca neadecvat, punandu-mi diagnosticul: timpane fisurate. Va rog din suflet, daca stiti un tratament naturist pentru aceasta maladie, raspundeti-mi pe adresa redactiei. Medicul mi-a recomandat sa-mi pun timpane din plastic, dar eu nu stiu in ce consta aceasta metoda. Este costisitoare? Este o interventie chirurgicala sofisticata? Va rog sa ma ajutati!
Georgeta M. Ramnicu-Valcea

"Am streptococ Beta hemolitic"

Am 25 de ani si de la o varsta frageda ma confrunt cu o problema de sanatate pe care nu o mai pot tolera: infectii repetate in gat care imi provoaca temperatura, dureri la inghitire, raguseala, tuse. Trece numai daca fac tratament cu antibiotice. Nu mai pot bea nimic rece, nu pot sa mananc inghetata si nu suport fumul de tigara, care imi provoaca instantaneu raguseala. Am fost la medic si mi-a spus ca am streptococ Beta hemolitic si singura solutie ar fi sa-mi scot amigdalele. Rog din suflet cititorii "Formulei As" sa ma ajute cu un tratament naturist. Va multumesc!
Luana Boicescu Bucuresti

</b><b>"Doresc un tratament naturist pentru cocciolimie"

Am 40 de ani si ma confrunt cu o problema de sanatate: de un an de zile, sufar de cocciolimie (dureri la "noada"). Aceste dureri se manifesta cand stau pe scaun. Durerea se transmite la incheieturile picioarelor. In urma examenelor radiologice, nu s-au observat modificari. Doresc sa stiu daca exista vreun tratament naturist sau o alta forma de tratament. Cu multa stima,
A. Ionica Ramnicu-Valcea

"Am conjunctivita bilaterala si glaucom"

Am 66 de ani si am fost diagnosticata cu conjunctivita acuta bilaterala si glaucom in faza incipienta. As dori mai multe amanunte despre glaucom: se poate transmite, se poate vindeca? Multumesc din suflet.
Augustina Teodorescu Craiova

"Am dureri cumplite in zona genitala"

Am 30 de ani si va scriu in speranta ca ma poate ajuta cineva cu un tratament sau cu un sfat. In urma cu un an, am inceput sa am niste dureri cumplite in zona genitala, atat la intrarea in vagin, cat si pe labii. Am efectuat o serie de investigatii si analize, dar, de fiecare data, rezultatele au fost bune, medicii neputand sa-mi puna un diagnostic. Mentionez, de asemenea, faptul ca am o viata sexuala normala. La inceputul actului sexual, am dureri care cedeaza pe parcurs, dar dupa aceea durerile reapar. S-ar putea sa fie vorba si de o igiena excesiva? Ma spal de cate patru-cinci ori pe zi. Va multumesc.
Monica Targu-Mures

"Fetita mea are virilism pilar"

Am doi copii, fiecare cu cate o problema de sanatate: fetita (14 ani) este diagnosticata cu virilism pilar. Ce putem face, pentru ca parul castiga teren pe picioare, piept si fata? Baietelul (12 ani) are o transpiratie abundenta a mainilor si picioarelor. Mainile lui sunt permanent ude, cand scrie, ii aluneca pixul din mana, iar vara este si mai rau. Ma tem de tratamentele hormonale, dar am mare incredere in cele naturiste. Cu mii de multumiri,
Mija Marga Victoria Bucuresti

Va scriu in numele mai multor pensionari, cititori fideli ai revistei "Formula As". Aducem pe aceasta cale numai cuvinte de lauda la adresa revistei, pentru sfaturile medicale si, in general, pentru continutul interesant. Avem o mare rugaminte la cititorii revistei: sa ne dati lamuriri in legatura cu folosirea petrolului distilat in afectiunile prostatei. Dorim sa ne spuneti mai multe despre petrolul distilat: ce culoare are, ce gust, daca are contraindicatii si cat dureaza o cura? Va multumim din suflet!
Ion Popescu Ramnicu-Valcea

Leacuri De La Cititori

</b><b>Pentru intarirea memoriei

Obligeana (Acorus calamus) este o planta care actioneaza favorabil asupra sistemului nervos central, imbunatatind memoria. Va propun doua retete de mare eficienta, cu conditia sa fie urmate consecvent:
1. Infuzie dintr-o lingurita de pulbere de rizom de planta (se gaseste la Plafar), peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute, se strecoara si se iau patru linguri pe zi.
2. Vin tonic se pun la macerat timp de 8 zile, intr-un litru de vin negru, 100 g rizom maruntit de obligeana, agitandu-se zilnic sticla pentru omogenizare. La expirarea timpului, se strecoara si se indulceste cu 3-4 linguri de miere de salcam. Se bea un paharel (50 ml) inainte de mesele principale.
Nicolae Petre str. Arinului nr. 1, bl. 46, ap. 67, sc. D, et. 1, Ploiesti, jud. Prahova, O.P. 3

Cateva retete contra caderii parului
Un tratament cu medicamente

Observ ca in revista dvs. apar frecvent intrebari legate de caderea parului. Pentru ca in anii liceului m-am confruntat si eu cu aceeasi situatie, as vrea sa va propun o reteta foarte eficienta, recomandata de un dermatolog foarte bun. Tratamentul se desfasoara in doua etape, pe parcursul unui an. In prima etapa, se frictioneaza foarte bine si puternic zona fara par si portiunile din jur, cu Revulsin (ar fi bine ca aceasta operatiune s-o efectueze alta persoana). Se aplica de trei ori pe zi. Dupa aceea, dupa fiecare frictionare, se va aplica Pivalat De Flumetazon (unguent), tot de trei ori pe zi. In paralel, se vor bea cate doua fiole de Pantotentat De Calciu, de doua ori pe zi. In timpul tratamentului, parul se spala o data la doua saptamani. Este necesar sa se evite enervarile, cafeaua, tutunul si alcoolul, deoarece caderea parului este o boala a sistemului nervos. In a doua etapa se foloseste Clorura De Etil (Kelen), care se aplica o data pe saptamana. De trei ori pe zi, se unge suprafata respectiva cu Ultralan. Spre sfarsitul tratamentului, va aparea in regiunea respectiva un puf (ca la puii de gaina), dupa care firele de par se vor dezvolta normal.
Buleandra Vali str. Virgil Madgearu, bl. J15, sc. 1, ap. 13, Craiova, tel. 051/19.36.75

Tratament contra alopeciei cu usturoi si masline

In fiecare dimineata si seara se va masa pielea capului, in portiunile de unde a cazut parul, cu catei de usturoi, taiati in jumatate, pe lung. Dupa aceea, se va proceda la o noua frictionare, cu jumatati de masline negre. Este bine ca aceste operatiuni sa fie facute de o alta persoana, spre a vedea portiunile bolnave si a le unge temeinic. Dupa aceea, se leaga capul cu o basma sau se pune un fes, timp de doua-trei ore, dupa care se spala parul cu apa calduta, fara a-l usca cu foehnul. Cam la trei-patru zile, se va spala parul cu urmatoarea compozitie: 2-3 galbenusuri de oua de la tara se bat cu 5 picaturi de rom si 10-15 picaturi de otet de mere. Se obtine clabucul necesar pentru degresarea parului si nu se vor folosi alte sampoane sau sapunuri. Dupa circa 6-7 luni, pe portiunile atinse de chelie va creste un perisor alb, care ulterior se va normaliza. Trebuie multa rabdare, deoarece tratamentele naturiste sunt de durata, insa toti cei care au folosit aceasta reteta au fost extrem de multumiti de rezultate.
Motru Gabriela str. Sperantei, bl. 30, sc. A,
ap. 15, Targoviste

Un remediu simplu contra caderii parului: sapunul de casa

De cand ma stiu, ma uitam ingrozita cum imi cad sute de fire de par cand ma spalam pe cap. Dar iata ca, absolut intamplator, s-a produs o minune: in vara anului 1999, mi s-a terminat samponul si, nemaiavand bani sa-mi cumpar, am inceput sa ma spal cu sapun de casa. Dupa patru luni in care am folosit neintrerupt acest procedeu (o data pe saptamana), am constatat cu uimire ca, in timpul spalarii, imi cadeau tot mai putine fire de par, pana n-a mai cazut deloc. A fost o experienta extraordinara. Nu stiu daca exista o explicatie de specialitate, dar eu le recomand tuturor celor care au probleme cu parul sa recurga la sapunul de casa.
Pop Marioara B-dul Unirii, bl. 12, ap. 17, Reghin, jud. Mures

Cititorii Raspund

"In urma unei arsuri cu solutie chimica, am ramas cu o cicatrice scortoasa"
(Raspuns pentru Andreea Buzau, F. As nr. 446)

Se pun cataplasme cu tataneasa si marul lupului, macinate si amestecate cu apa, in parti egale. Pasta rezultata se intinde pe cicatrice si se acopera cu un tifon, lasandu-se sa actioneze cateva ore. Se repeta operatiunea pana la disparitia cicatricei. - Se amesteca 1 l de ceai de coaja de soc cu 250 ml ulei rafinat de floarea-soarelui, trei linguri de miere de albine si un bulgare mic de ceara, cat o nuca. Ceaiul se fierbe bine (pana devine inchis la culoare), se strecoara si se pune la fiert cu uleiul, mierea si ceara, pana scade la jumatate. Se aplica la fel ca o alifie. - Se spala cicatricea cu urina, cat de des posibil. - Se pun cataplasme cu frunze de varza zdrobite cu sticla pana devin mustoase, peste care se pune spirt. Frunzele zdrobite se schimba des si se tin toata noaptea. Acest tratament se aplica si la luxatii, arsuri, dureri reumatice.
Andreea Haiducu str. Firidei nr. 3, bl. H19, sc. 5, ap. 90, sector 3, Bucuresti, cod 74603

</b><b>"Am dureri de gat cumplite"
(Raspuns pentru Achim Vlad Cristian Sua,
F. As nr. 464)

1. M-am confruntat si eu cu o astfel de durere de gat, pe care tratamentul cu medicamente nu m-a ajutat s-o rezolv; din contra, boala se agrava pe zi ce trecea (ma durea gatul, tuseam si am ramas ragusita o perioada de doi ani). Datorita acestui tratament naturist, pe care il recomand cu multa caldura tuturor suferinzilor de gat, eu am reusit sa ma vindec, ba mai mult, vocea mi-a revenit si azi sunt o persoana sanatoasa. Iata retetele: Ingrediente 500 g radacina de tataneasa cruda, 300 g usturoi, 200 g sanziene (dragaica), 50 g propolis, 1 litru tuica de secara sau de pruna de 40¡. Mod de preparare Se pun intr-o oala mai mare radacina de tataneasa bine spalata si data pe razatoarea cu gauri mari, usturoiul pisat, sanzienele taiate marunt, propolisul si tuica. Se amesteca toate si se pun la macerat timp de 10 zile, intr-un loc intunecos si rece, amestecandu-se, cu o lingura de lemn, in fiecare zi. Dupa cele 10 zile, se strecoara lichidul si se pune intr-o sticla care se va pastra la rece. In fiecare dimineata, se ia cate o lingura pe stomacul gol, cu inghitituri mici (cate 4-5), ca sa ramana pe gat. Nu se mananca nimic timp de o ora! Seara, inainte de culcare, se ia din nou o lingura, cu inghitituri mici, fara a mai consuma altceva. In cursul zilei, se face gargara cu ceai cald de sanziene (o lingura de planta se pune la infuzat, timp de 5 minute, intr-o cana cu apa fiarta), dupa care se strecoara. Se va face gargara cu ceaiul cald, inghitind din cand in cand cate-un pic de lichid. Operatiunea se repeta de cinci-sase ori pe zi. Rezultatele se simt imediat.
Un alt remediu pentru durerile de gat este petrolul lampant, de la statiile Peco. Se filtreaza petrolul prin paine si se inghite seara, cu inghitituri mici, o lingura de petrol, dupa care nu se mai consuma nimic. Seara, in jurul gatului se aplica o compresa (cat puteti suporta de fierbinte) cu spirt medicinal, pe care o lasati pana dimineata. Va doresc multa sanatate! Pentru amanunte, va stau la dispozitie.
Georgeta Tocoi Rosia Montana, jud. Alba, cod 3385, tel. 058/78.33.54, 094/56.06.33
2. Si eu am avut probleme cu gatul, am facut diverse investigatii si tratamente, dar am ameliorat simptomele bolii folosind produse apicole de la farmacia "Apifarm" din Bucuresti (tel. 211.89.34): Propolis pastile (se sug); Propofaringit badijonaj in gat cu propolis; Propoheliant (picaturi cu propolis pentru nas). De cand le folosesc, ma simt mult mai bine. Un alt remediu simplu: stand cu fata in sus (mai ales seara, la culcare), sa tineti palma dreapta pe plexul solar (zona unde incepe stomacul), iar palma stanga, la baza gatului (gaura din capatul sternului). Aceasta impozitie diminueaza sau chiar face sa dispara durerile. Ma rog bunului Dumnezeu sa va aiba in paza, iar d-lui Cristian sa-i fie de folos sfaturile mele. Cu deosebit respect,
Miu C. str. Constructorilor nr. 13, Bl. E3, ap. 70, Galati

</b><b>"Cum se pot evita complicatiile diabetului insulino-dependent?"
(Raspuns pentru Constantin M. Bucuresti,
F. As nr. 469)

1. In cazul diabetului, trebuie respectate indicatiile medicului si tratamentul medicamentos, dar se pot obtine rezultate si prin terapia naturista. - Infuzie dintr-o lingurita de frunze de afin la o cana de apa 2-3 cani pe zi, timp de 40 de zile, cu pauza de 14 zile. - Infuzie dintr-o lingura de frunze de urzica la o cana cu apa 2-3 cani pe zi. Se poate bea si infuzie de dud (frunze) si fragi de padure (frunze). - Decoct dintr-o lingura de teci de fasole (fara seminte), la o cana cu apa 2-3 cani pe zi.
Draga "Formula As",
Perfect nu se poate, dar tu esti cea mai aproape de perfectiune, mai ales prin sufletul pe care il pui in slujba semenilor. Mai ales acum, cand totul in jur denota vulgaritate si lipsa de respect (mai ales la televizor), cand oamenii s-au inrait peste masura, tu esti calea catre drumul cel drept al iubirii si al deschiderii oamenilor catre oameni. Ajungem si noi sa ne descretim fruntile si sa mai invatam cuvinte parca uitate de mult, precum Dragoste, Omenie, Respect si mai ales Credinta. Banuiesc, si probabil ca asa si este, ca multi au vrut si vor vrea "sa-ti puna bete-n roate", vorba romanului. Dar nu este nimic mai adevarat decat faptul ca orice lucru bun si cu adevarat dainuitor trebuie sa fie facut cu mari eforturi, nu atat materiale, cat sufletesti. Continua sa lupti pe drumul pe care mergi si soarele va fi tot timpul sus, iar noaptea va deveni zi, si pentru cei care nu se descurca in viata. Iti multumesc fiindca existi, iti multumesc fiindca tu imi redai o parte din copilarie, din sufletul meu pierdut. Cu drag,
Andreea Haiducu str. Firidei nr. 3, bl. H19, sc. 5, ap. 90, et. 2, sector 3, Bucuresti, cod 74603
2. Va recomand tratamentul cu samburi de masline, care face ca glicemia sa revina la normal. 200 de samburi de masline se lasa la uscat doua-trei saptamani, se sparg in piua, se dau prin rasnita, pana devin o pulbere. In fiecare dimineata, se pune o lingurita de pulbere la o cana de apa si se fierbe la foc domol, timp de 10 minute. Se strecoara si se bea cu inghitituri mici, pana la ora 12 (la pranz). In timpul acesta, se ia si o lingurita de ulei de masline (presat la rece). Tratamentul se opreste cand se termina pulberea. Cura se repeta la 4-6 luni. Va doresc multa sanatate!
Lenuta Sararu B-dul Alex. Lapusneanu nr. 95, bl. Lu31, sc. D, et. 2, ap. 67, Constanta, cod 8700
3. Va recomand un tratament naturist foarte eficace cu Biocalciu pentru reducerea glicemiei, care a dat rezultate bune in multe cazuri asemanatoare. Biocalciul pentru reducerea glicemiei este un produs naturist chinezesc, cu calciu dietetic, elaborat in mod special pentru oamenii cu un nivel inalt de glicemie. Constituentii principali ai acestui produs sunt: pudra de calciu obtinuta in urma tratarii enzimolitice a oaselor proaspete de vite cornute, cu adaos de pulbere de bostan, extract de malt, vitamine si microelemente. De mentionat ca pulberea de bostan este foarte eficienta in tratarea diabetului. De aceea, acest tip de produs poate fi numit "antidiabetic". Produsul satisface diabeticilor nevoia zilnica de calciu, ridica tonusul, contribuie la secretarea insulinei. El completeaza insuficienta de calciu, intalnita la oamenii cu un nivel inalt de glicemie. Daca va decideti sa incercati preparatul, va pot ajuta sa-l procurati prin comanda sau sa aflati informatii suplimentare. Va doresc multa sanatate!
Rodica Constanta, tel. 093/87.87.08
(Acest raspuns este valabil si pentru d-na Zana L. Iasi, "Cum se poate corecta o glicemie oscilanta?", F. As nr. 481)

</b><b>"Nu pot scapa de un parazit intestinal"
(Raspuns pentru M.C. Sua, F. As nr. 469)

In aceste afectiuni, se recomanda consumul urmatoarelor legume: varza, dovleac, morcov, praz, patrunjel, naut; fructe: rodie mica, revent. Se recomanda si folosirea argilei. - Consumul de usturoi: 3-4 catei de usturoi pisati se pun intr-un pahar de apa sau lapte clocotit si se lasa la macerat toata noaptea. Se administreaza timp de trei saptamani, dimineata, pe stomacul gol. Pentru neutralizarea mirosului se mesteca doua-trei boabe de cafea sau chimen ori un fir de patrunjel. - In locul usturoiului se poate consuma ceapa. Doua cepe potrivite, tocate marunt, se pun intr-un pahar de lapte, se fierb un sfert de ora, apoi se strecoara. Dupa racire, se adauga doua linguri de miere si se amesteca. Se poate tine in frigider timp de o saptamana. Se beau cate 3-4 pahare, de una-doua ori pe saptamana, timp de doua saptamani. Se administreaza la copii mari si adulti. - Se ia cate o lingurita de ulei de alune, dimineata, timp de 15 zile. - Seminte de dovleac: timp de 24 de ore, i se da bolnavului foarte putina mancare, dupa care i se administreaza 40-60 g de seminte (pisate sau macinate), cu putin zahar pudra. La doua ore dupa aceasta, se administreaza si 20-30 g de ulei de ricin. Viermii sunt eliminati dupa aproximativ sapte ore. Se poate lua si urmatorul amestec: 40-60 g seminte de dovleac + 30 g ulei de ricin + 30 g miere. - Ceaiuri: 40 g coaja de crusin + 60 g pelin. Se face un ceai din doua lingurite de amestec. Se bea o cana dimineata, pe stomacul gol, timp de o saptamana. La un sfert de ora dupa ce se bea ceaiul, se ia preparatul cu ceapa sau usturoi. Va doresc sanatate!
prof. biolog Maria Velciu str. Nicolae Filipescu nr. 45, sector 2, Bucuresti, cod 70136

"Nu pot sa duc sarcina la capat"
(Raspuns pentru Alina Brasov, F. As nr. 469)

Cunosc, din experienta, o categorie de probleme ale colului uterin care se deschide inainte de vreme, sub sarcina. Cauza este colul foarte scurt la mine, partea inchisa era doar de 1,5 cm lungime (analiza facuta la internare). Doctorul observa aceasta anomalie si-si previne, de obicei, pacienta, mai ales in cazul sarcinilor cu probleme. Colul, fiind atat de scurt, are tendinta sa se deschida sub greutate, mai ales atunci cand fatul este mare si gravida sta mult timp in pozitie verticala. Exista o procedura care se foloseste, numita serclaj. Consta intr-o cusatura ce se face pe col si care se desface inainte de nastere. Interventia medicala este foarte simpla, se face sub anestezie locala si singura problema pe care o ridica este ca portiunea de col ce se coase sa nu fie foarte mica, pentru a nu se intepa sacul in care sta fatul. Deci, sarcina trebuie urmarita indeaproape. Evident, statul in pat este cel mai indicat, pentru ca greutatea sa nu apese pe capatul colului. Pozitia corecta a sarcinii o puteti urmari si singura: cand proeminenta abdomenului (burta) se afla sus, sub sani, totul e in regula; cand coboara, nu este bine. Parerea mea este ca o sarcina cu probleme, pentru a fi dusa la bun sfarsit, trebuie urmarita de un doctor, pana la nastere. Multa sanatate!
Marina Sofronie str. Masina de Paine nr. 69, sc. D, ap. 165, sector 2, Bucuresti

</b><b>"Doresc un tratament naturist pentru adenom de prostata"
(Raspuns pentru Constantin Gadescu Brasov,
F. As nr. 471)

Dupa cum va este probabil cunoscut, adenomul de prostata este practic o tumora benigna, care afecteaza un procent ridicat al barbatilor ajunsi la varste mai inaintate. Este evident ca, o data ce tumora s-a instalat, eliminarea ei este posibila numai chirurgical, dar, prin unele tratamente alopate sau naturiste, se poate incetini dezvoltarea ei si se reduc manifestarile neplacute pe care le genereaza. Va recomand ceaiul de ghimpe (Xarthium Spinosum), pe care il puteti procura usor de la magazinele Plafar sau de la vanzatorii ambulanti din piete. Este insa neaparat necesar sa consultati un medic specialist urolog, pentru a se stabili daca adenomului de prostata nu i se asociaza cumva si o prostatita cronica, ce necesita a fi tratata corespunzator, pentru reducerea procesului inflamator. De fapt, urologul este singurul in masura sa determine, pe baza tuseului rectal si a ecografiei, stadiul si marimea adenomului si, in functie de acestea, necesitatea interventiei chirurgicale imediate sau posibilitatea amanarii ei. Va pot fi utile si baile calde de sezut, cu ceai de musetel. Faptul ca va temeti de operatie, avand 67 de ani, nu justifica amanarea ei, in cazul in care se va dovedi neaparat necesara, tinand cont si de potentialul de malignizare (cancerizare) al adenomului. Un prieten de-al meu, cu trei ani mai in varsta decat dvs., a fost operat de urgenta in urma cu doi ani, extirpandu-i-se adenomul fara nici o problema. Practic, nici nu a stiut ca are adenom de prostata, acesta manifestandu-se brusc, in decursul unei nopti, printr-o retentie totala a urinei in vezica urinara, care i-a impus un control urologic de maxima urgenta si care a condus la eliminarea prin sonda (potrivit afirmatiilor sale) a circa doi litri de urina. Temandu-se de operatie, a incercat cu disperare sa o evite, dar peste doua zile, cu tot consumul redus de lichide, a ajuns in aceeasi situatie, respectiv blocaj total de urina. Operatia s-a dovedit inevitabila. Exista in prezent tehnici operatorii urologice moderne, care reduc considerabil riscurile operatorii, post-operatorii si durata de spitalizare. La Clinica de Urologie a Spitalului Judetean din Timisoara, condusa de eminentul urolog prof. dr. P. Dragan, i s-a efectuat operatia pe cale laparoscopica, fara nici o incizie externa. Aceasta tehnica de varf presupune introducerea laparoscopului prin uretra, sectionarea tumorii benigne in bucati mai mici si extragerea ei pe aceasta cale. Vindecarea a fost rapida, prietenul meu fiind externat in numai cateva zile, fara nici o complicatie ulterioara. In prezent se simte excelent. Cred ca si Spitalul Judetean Brasov dispune de aparatura moderna necesara unei asemenea operatii pe cale laparoscopica. In caz contrar, ca asigurat al Casei de Asigurari de Sanatate din jud. Brasov, puteti solicita medicului de familie o trimitere pentru internare la orice spital din tara. Ramane ca dvs. sa decideti, in urma unei consultatii urologice competente si amanuntite. Va doresc sa treceti cu bine peste aceasta incercare.
Valeriu Munteanu str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

</b><b>"La 66 de ani, sotul meu orbeste pe zi ce trece"
(Raspuns pentru Anastasia Trifanov Tulcea,
F. As nr. 488)

Am ramas foarte impresionata de apelul dvs. Pentru ca vederea sotului sa se imbunatateasca, este bine sa respecte cu strictete una dintre urmatoarele retete de sucuri de legume, pe care le voi prezenta mai jos. In functie de legumele de care dispuneti, alegeti una dintre ele. Sucul rezultat trebuie consumat intre orele 7-11, cu inghitituri mici, timp de o ora. La prepararea sucurilor nu se vor folosi linguri si cani de metal! Pentru obtinerea unor rezultate bune, este obligatorie respectarea intocmai a volumului amestecului de sucuri. Daca nu dispuneti de un cantar performant, puteti folosi cilindri gradati (mensuri), pe care ii puteti procura de la magazinele tehnico-medicale. Cu o mensura cu capacitatea de pana la 100 ml si una de 250 ml puteti sa pregatiti amestecul de sucuri cu mare precizie.
Reteta 1: 283 ml suc de morcovi, 173 ml suc de spanac. Reteta 2: 198 ml suc de morcov, 142 ml suc de telina, 57 ml suc de patrunjel. Reteta 3: 340 ml suc de morcov. Reteta 4: 283 ml suc de morcov, 85 ml suc de sfecla, 85 ml suc de castraveti. In acelasi timp, sotul dvs. trebuie sa respecte un regim alimentar. Alimente recomandate: orez, grau, legume cu ulei sau untura, produse lactate, toate fructele, oua, spanac, sucuri dulci de fructe. Alimente interzise: carne, peste, bauturi alcoolice, fasole, bauturi fierbinti (ceai, cafea), otet, usturoi, ceapa, praz, alimente uscate (porumb), condimente iuti, ardei iute si sare (se va consuma paine fara sare). Respectarea cu strictete a sfaturilor de mai sus va duce la imbunatatirea vederii sotului dvs. Daca doriti amanunte, va rog sa ma contactati.
ing. Victor Bogdan str. Ion Berindei nr. 1, bl. S 22, sc. D, ap. 167, sector 2, Bucuresti, tel. 687.73.97, 093/74.23.98

"Am alergie medicamentoasa severa"
(Raspuns pentru Tudor, F. As nr. 492)

Nu trebuie sa va faceti probleme, pentru ca acum exista la noi in tara produsele 100% naturale ale unei firme americane, care nu au contraindicatii, nu dau efecte secundare, sunt avizate de Ministerul Sanatatii si sunt perfect echilibrate din punct de vedere nutritional. Aceste produse sunt recomandate de Comitetul de Cercetare Stiintifica Mondiala, condus de dr. Arthur Furst (toxicolog, farmacolog de renume mondial), pentru reglarea metabolismului celular, cresterea sistemului imunitar, refacerea sistemului nervos, sistemului osos etc. Renuntati complet la medicamente si treceti pe o dieta bazata pe cat mai multe legume si fructe. Multa sanatate!
Irina Belinschi Bucuresti, tel. 092/56.67.57

"Doresc un tratament naturist pentru tromboflebita hemoroidala"
(Raspuns pentru Florin Craiova, F. As nr. 493)

Tatal meu s-a confruntat cu aceeasi problema, dar acum se simte bine si urmeaza tratamentul pe care i l-am prescris: 2 catei de usturoi zdrobiti (cu tot cu coaja) se pun la fiert in 200 ml lapte. Dupa ce a dat in cateva clocote, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se tamponeaza zona bolnava, dimineata si seara. S-ar putea sa apara senzatia de usturime, dar aceasta se va diminua in timp si veti constata ca hemoroizii dispar. Trebuie sa perseverati. De asemenea, tatal meu a luat pe cale interna Aloe Vera Plus si Carotenoid un puternic imunostimulator, recomandat de cercetatorii americani in tratamentul diferitelor afectiuni digestive. Va doresc multa sanatate!
Dr. Cristina Dan Bucuresti, tel. 092/14.31.72