Forma maxima

Redactia
Apa si Sarea:. adevarate "minuni" ale naturii. - Costa mai nimic, elimina reziduurile si toxinele din organism, lumineaza mintea, vindeca boli si stopeaza procesul de imbatranire. "Cu o conditie: sa fie asa cum le-a facut natura!", spune cercetatoarea dr. Barbara Hendel, specialista in tratamentele b...

Apa si Sarea:
adevarate "minuni" ale naturii

- Costa mai nimic, elimina reziduurile si toxinele din organism, lumineaza mintea, vindeca boli si stopeaza procesul de imbatranire. "Cu o conditie: sa fie asa cum le-a facut natura!", spune cercetatoarea dr. Barbara Hendel, specialista in tratamentele biologice. Un interviu care speram sa va fie de ajutor -
In societatea hiperindustrializata de astazi, milioane de oameni sufera de supraponderabilitate (kilograme in plus), de intoxicatii si de bolile ce decurg din acestea. Cauzele: sedentarismul, excesul de calorii si... consumul insuficient (cronic) de apa si sare. Pare ciudat sa sustii ca apa si sarea in cantitati insuficiente sunt vinovate ca ne-ngrasam, ca devenim mai lenesi, ca ne-mbolnavim mai usor si ca imbatranim inainte de vreme. La urma urmei, le gasesti din belsug mai peste tot, iar noi nu ne putem plange, slava Domnului! Problema este ca apa pe care o bem nu e apa si sarea pe care o consumam nu e sare adevarata.
Ne-am obisnuit sa bem in loc de apa pura tot felul de sucuri care contin chimicale si sa folosim la gatit, in loc de sare naturala, sare supra-rafinata.
In cele ce urmeaza, va prezentam raspunsurile la cateva intrebari de stricta actualitate, legate de aceste doua "minuni" ale naturii, oferite in revista Bunte, de o specialista in materie: dr. Barbara Hendel (Germania), care de ani de zile se ocupa cu cercetarile internationale asupra efectelor vindecatoare ale apei de izvor si ale sarii naturale.

Leac sigur, pentru zeci de boli: apa

- De ce este apa atat de importanta?
- Fara apa nu putem exista. Organismul nostru este compus din circa 70% apa, iar creierul - din 90%. Apa transporta substantele nutritive spre toate organele, alimenteaza traseele nervoase, asigura capacitatea de functionare si de reproducere a tuturor celulelor, ajuta sangele si limfa sa-si indeplineasca "misiunea" si regularizeaza temperatura corpului. De asemenea, apa contribuie la eliminarea toxinelor prin rinichi, intestin, piele si plamani. Noi pierdem zilnic cam 2 l din aceasta substanta atat de valoroasa si trebuie s-o inlocuim, adica sa bem zilnic cel putin 2 l de apa.
- Ce se intampla daca nu bem suficienta apa?
- La inceput, organismul compenseaza el insusi lipsa apei: pentru a putea dizolva reziduurile, el foloseste lichidul celular, extrem de important, pentru ca o mare parte din celule mor si apar celulita, inflamatiile si edemele. Daca lipsa aceasta de apa din organism dureaza mai mult, in vase si in tesuturi se depun reziduuri si substante toxice, ceea ce suprasolicita metabolismul si organele excretoare. Lichidul din tesuturi, sangele si limfa se ingroasa, sistemul imunitar slabeste, transmiterea impulsurilor nervoase scade in intensitate sau se blocheaza complet, refacerea celulelor devine mai lenta si procesul de imbatranire se accelereaza.
- Apa - in cantitate insuficienta - inseamna deci imbatranire si boala?
- Exact! Un medic iranian, dr. Faridun Batmanghelidj, a descoperit faptul ca multe dintre bolile "civilizatiei" au la baza lipsa cronica de apa. Recomandandu-le pacientilor sai sa consume apa si-atat, el a reusit sa vindece o serie intreaga de boli: reumatism, artrita, dureri de cap, afectiuni cardiace si de circulatie, probleme digestive, alergii, imunitate scazuta, imbatranire prematura a pielii, celulita, dar si lipsa de concentrare, pierderea memoriei, oboseala cronica si depresiile.
- Dar majoritatea oamenilor beau apa suficienta.
- Nu. Majoritatea oamenilor beau lichide preparate chimic: cafea, ceai, limonada, bauturi acidulate sau alcoolice, dar nu apa. Sau prea putina apa. Organismul nostru nu contine 70% cafea sau vin, ci apa.
- Dar si cafeaua, berea, vinul sau limonada contin apa...
- Apa este substanta de baza, fireste, dar bauturile racoritoare contin multe chimicale daunatoare: coloranti, conservanti, zahar sau inlocuitori si arome artificiale. Pentru a le elimina din organism, avem nevoie de apa. Uneori, chiar de mai multa decat contin bauturile respective. Iar "delicatesele" precum cafeaua, ceaiul negru sau alcoolul lipsesc organismul de o cantitate si mai mare de lichid, caci la metabolizarea cofeinei si a alcoolului este nevoie de foarte multa apa, pentru eliminarea produselor aparute prin descompunere. De aceea, dupa o noapte bine "udata", apare senzatia de sete, chiar daca cu cateva ore mai devreme au fost ingurgitate cantitati serioase de bere, de pilda. Durerile de cap, de incheieturi si greata sunt si ele urmarile lipsei de apa si ale hiperaciditatii.
- Dar nu putem bea numai apa...
- Nimeni nu trebuie, fireste, sa renunte definitiv la limonada preferata, la un pahar de vin sau de bere. Dar dupa consumul de cafea, bauturi acidulate sau alcool, trebuie bauta aceeasi cantitate de apa.
- Este de preferat apa minerala?
- Cea mai buna este apa plata, saraca in substante minerale si curata. Pentru ca organismul nostru nu poate asimila optim mineralele dizolvate in apa. Componentele lor nu patrund pana in celule. Doar cele organice - existente in fructe si legume - sunt bine asimilate. Cu cat contine mai putine minerale, cu atat apa curata mai bine organismul.

Memoria apei

- Si de ce ne recomandati sa bem apa plata, adica fara acid carbonic?
- Acidul carbonic este acid - o spune si numele -, iar in organismul nostru exista deja mult prea multi acizi. In afara de asta, acidul carbonic poate produce "legarea" mineralelor anorganice in particule prea mari: din combinatia calciu + hidrogen acid, de exemplu, rezulta calcarul, care se poate depune in vasele fine de sange sau in creier. Urmarea: calcifierea. In plus, acidul carbonic distruge si structura biofizica a apei.
- Ce inseamna structura biofizica?
- Apa este un purtator de informatii. De curand, s-a demonstrat stiintific ca apa inmagazineaza energii vindecatoare sub forma unor modele de frecventa, asemanatoare undelor sonore. Aceasta este structura ei biofizica. Apa are memorie. Ea poate transmite energiile respective si altor sisteme, de pilda organismelor vii. Asa se explica efectul homeopatiei. Beladona, planta folosita impotriva durerilor de cap, se dilueaza atat de mult, incat nu mai poate fi detectata, si totusi, remediul este eficient. Pentru ca inregistreaza orice fel de informatii, apa poate prelua si vibratiile materialelor plastice, de aceea ar trebui evitate sticlele din plastic.
- Sa trecem la sare. Cum de recomandati sarea, cand medicii spun, in general, ca este nesanatoasa?
- Sarea de bucatarie nu este de fapt sare, ci doar o clorura de sodiu. Sarea naturala nu se compune doar din aceste doua elemente - sodiu si clor -, ci din peste 84. Si aceste peste 84 de elemente sunt prezente si in organismul nostru. Lichidul din tesuturi, sangele, lacrimile, lichidul amniotic, in care se dezvolta embrionul, corespund unei solutii de apa cu sare (1%), identica cu oceanul originar, in care a aparut viata.
- De ce se extrag din sare componentele ei cele mai valoroase?
- 93% din productia de sare de pe glob ia drumul industriei, fiind necesara pentru diferite procese chimice (de exemplu, producerea vopselelor, a clorurii de sodiu etc.). Dar aceeasi sare ajunge - din pacate - si in solnitele noastre, pentru ca oamenii iubesc tot ce este rafinat. Indiferent ca e vorba de faina, zahar sau sare -, preferam sa fie curate, sa nu faca bulgari sau cocoloase si sa fie albe ca zapada. Nu numai ca se extrag din sarea normala toate elementele valoroase, dar sarii i se adauga substante conservante, ca sa fie afanata si cat mai fina si sa ramana uscata ani de zile. In sarea pe care-o consumam noi exista chiar si o substanta otravitoare - hidroxidul de aluminiu -, care ne poate afecta creierul. Sarea (obisnuita) de bucatarie este deci extrem de agresiva. Ea suprasolicita metabolismul si organele de excretie. In schimb, sarea pura, naturala, este sanatoasa si vitala. Lucrul acesta il stiau si vechii romani, care isi plateau mercenarii cu sare. De aici provine si cuvantul salariu.

</b><b>Sarea vietii

- Fara sare nu functioneaza nimic in organism?
- Nu. Surplusurile nervoase pot fi transmise doar daca lichidul existent in organismul nostru contine sare suficienta. Am invatat la fizica ca sarea este un bun conductor. Daca introducem intr-un pahar cu apa distilata doua sarme de la un circuit electric intrerupt si legam de ele un bec, acesta nu se aprinde. Se aprinde, in schimb, daca presaram in apa putina sare. Este valabil si la oameni, atunci cand sunt lipsiti de energie sau de sclipiri ale spiritului. Vinovata de starea de letargie, de oboseala, de indispozitie si de incapacitatea de concentrare este - foarte adesea - lipsa sarii.
- Ce sare sa folosim?
- Din punct de vedere calitativ, sarea pentru vite (bolovani) si sarea gema ii sunt superioare celei obisnuite, de bucatarie. Se recomanda si sarea de mare, care ar putea insa sa fie afectata de substante nocive, datorita poluarii. Cea mai buna este sarea cristalina (grunjoasa) care se pune la muraturi. Ea contine toate mineralele vitale si microelementele in concentratia de care are nevoie organismul nostru, care o asimileaza si o valorifica. Dupa cum indica si numele, sarea grunjoasa este o sare sub forma de cristale mari. Ea se scoate din ocne (mine de sare), unde s-a format, in urma cu milioane de ani, sub o presiune enorma, si contine structuri in a caror compozitie intra in cantitati optime - cele mai importante substante minerale.
- Sarea cristalina este un medicament?
- Este un aliment, dar unul deosebit de valoros, fiindca stimuleaza procesele de vindecare, de eliminare a toxinelor si a reziduurilor si de intinerire. O cura cu solutie din apa cu sare reechilibreaza organismul si umple rezervoarele golite. Se prepara o solutie din apa plata si sare grunjoasa si se bea zilnic cate o lingurita de solutie amestecata intr-un pahar cu apa. Mancarurile trebuie sarate mai cu economie si numai cu sare cristalina. Sarea se foloseste si in anumite afectiuni: raceli, dureri sau iritatii ale pielii - sub forma de comprese sau bai, care stimuleaza eliminarea toxinelor.Traducere si adaptare
Rodica Demian

Mai suple, mai sanatoase si mai frumoase - in doar patru saptamani

Cure si masti - sarea este o adevarata minune pentru piele si suflet

- Sarea grunjoasa pentru prepararea solutiei cu apa: puneti o lingurita rasa (pisata) intr-un pahar si umpleti-l cu apa plata. Beti dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita diluata intr-un sfert de litru de apa. Ajuta la eliminarea toxinelor si la umplerea rezervoarelor cu substante minerale.
- Masca cu namol sarat (de la farmacie) se aplica o data la trei zile pe fata si pe gat si se indeparteaza dupa 20 de minute cu apa calduta. Namolul ajuta la regenerarea celulelor, calmeaza iritatiile, atenueaza ridurile, hidrateaza pielea si netezeste zonele-problema: coapsele si fesele.
- Masajul cu sare si ulei pentru tot corpul: amestecati sare grunjoasa pisata si ulei de masline in proportie de 1:1 si masati-va pielea. Lasati sa patrunda 30 de minute, dupa care faceti dus. Stimuleaza regenerarea celulelor si catifeleaza pielea. Folositi-o de doua ori pe saptamana.
- Baia cu sare - izvor de tinerete: dizolvati 1-2 kg de sare grunjoasa in apa de baie (temperatura: 37¡C). Stati in apa cel putin 30 de minute, iesiti afara si infasurati-va intr-un prosop, apoi bagati-va in pat ( o ora). Baia cu sare declanseaza procese de eliminare a reziduurilor in tot organismul. Se practica o data sau de doua ori pe saptamana.