Medicina naturista

Redactia
Sanatate pentru suflet si trupHomeopatiaexplicata de un mare specialist: dr. Pavel Chirila. Homeopatia a fost descoperita acum 200 de ani de un medic neamt: Hahnemann, care si-a petrecut o parte din viata in Romania, la Sibiu. Acest medic vindeca, atat cat se putea, cu mijloacele rudimentare ale sec...

Sanatate pentru suflet si trupHomeopatia</b><b>explicata de un mare specialist: dr. Pavel Chirila

Homeopatia a fost descoperita acum 200 de ani de un medic neamt: Hahnemann, care si-a petrecut o parte din viata in Romania, la Sibiu. Acest medic vindeca, atat cat se putea, cu mijloacele rudimentare ale secolului al Xix-lea, pana cand, la un moment dat, a intrat intr-o adevarata criza existentiala. Se spune ca, exasperat de neputinta stiintei sale in fata bolii, a iesit odata in holul salii de asteptare si le-a spus pacientilor: "Plecati acasa, nu am ce sa va fac, stiu prea putin!". Aceasta criza, provocata de o sinceritate fata de propriul sine, pe care din pacate prea putini medici o mai au astazi, a fost depasita printr-o uimitoare descoperire a sa : daca o substanta oarecare era diluata foarte mult, pana se ajungea la o concentratie de doar 0,001% sau chiar mai putin, administrarea ei producea efecte inverse celor pe care le-ar fi avut in doze normale. De exemplu: starea de voma putea fi eliminata cu o planta ce producea greata, dar diluata extraordinar de mult; febra se vindeca prin plante care produceau... febra, diluate de sute de ori etc. Cu alte cuvinte, gasise o formula medicala eficienta pentru a pune in practica celebra zicala romaneasca: "Cui pe cui se scoate". De fapt, acesta este si primul principiu al homeopatiei (in latina: Simila similibus curantum).
Practicata la curtea Angliei inca de pe timpul reginei Victoria - aceasta stiinta exceptionala a ajuns, mult imbogatita, pana in zilele noastre si este astazi o metoda de vindecare acceptata si oficializata in toate statele lumii, cel putin ale lumii civilizate. Pentru a-i convinge pe cititorii nostri sa-i accepte uriasele binefaceri, ne-am adresat unei autoritati in domeniu: d-l dr. Pavel Chirila, el insusi adept si practicant al metodei.
- D-le dr. Pavel Chirila, daca ar fi sa dam o definitie homeopatiei, care ar fi ea?
- Cereti din start un lucru foarte dificil, acela de a rezuma o stiinta atat de complexa intr-o singura fraza. Cel mai bine puteti sa va faceti o idee despre ceea ce este cu adevarat homeopatia, cunoscandu-i principiile. Iar primul dintre ele este extrem de cunoscut, acela ca o boala sau o tulburare se vindeca printr-un tratament cu remedii care, in doze normale, ar produce aceleasi simptome ca si boala. Este asadar vorba de principiul similitudinilor. Al doilea principiu vine in completarea primului si este cel al dilutiilor. S-a observat ca, pe cat un remediu este diluat mai mult, pe atat este mai eficient. S-a inceput cu dilutii pornind de la unu la o mie si s-a ajuns la dilutii de la unu la un miliard sau si mai mult. Practic, nu mai ramane nici macar o molecula din substanta initiala. Lumea stiintifica a protestat atunci cand s-a facut pasul spre aceste dilutii incredibile. "Este vorba de o sarlatanie!", s-a spus. Si atunci, au inceput testele. Daca la oameni putea fi vorba de efect placebo, la animale si plante nu se mai putea pune aceasta problema, iar plantele si animalele au reactionat extrem de puternic la remediile homeopate, chiar diluate de miliarde de ori. Exista studii, zeci de studii in toata lumea pe aceasta tema. (O explicatie stiintifica, de ultima ora, a fortei acestor dilutii este "memoria apei", capacitatea ei de a prelua informatii si de a le retransmite chiar si in absenta agentului, in cazul nostru remediul homeopatic - n. r.)
Un alt principiu - poate cel mai important - este cel al individualizarii constitutionale. Homeopatia are sute si mii de remedii, precum si metode de investigare extrem de fine si rafinate. Metoda alopata, prin care este tratata o boala, si nu un om, nu este valabila in homeopatie. Remediile homeopatice prescrise de medic sunt alese asa incat sa se potriveasca perfect necesitatilor pacientului. O bronsita a unui pacient obez, intoxicat de o alimentatie cu exces de carne se trateaza net diferit fata de o bronsita a unui pacient firav, care se hraneste relativ corect, dar care nu are pofta de mancare si care nu reuseste sa asimileze.

</b><b>O terapie lipsita complet de toxicitate

- Care sunt avantajele homeopatiei fata de alte terapii?
- Fata de terapia alopata, avantajele reies clar numai din ceea ce am prezentat pana acum: lipsa totala de toxicitate a tratamentului, evitarea oricaror dependente medicamentoase, tratarea individualizata atent a pacientului. Pe urma, sunt si costurile tratamentului homeopat, considerabil mai mici. Apoi, chiar in raport cu alte terapii naturiste, homeopatia se distinge prin precizie si subtilitate. Daca la fitoterapie se merge in primul rand pe simptome fizice, remediile homeopate se adreseaza si psihicului. Atunci cand pacientul ajunge in cabinet, nu ii sunt trecute in revista doar analizele de laborator, ci se face si o analiza in profunzime a cauzelor care au generat boala. Adesea, insusi tratamentul, cu schimbarile de remedii pe care le impune, este o calatorie pe firul bolii inspre vindecare.
- In homeopatie, pentru un pacient se administreaza un singur remediu sau pot fi administrate mai multe remedii simultan?
- Aici este o mica discutie intre homeopati. Fondatorul acestei medicini, Hahnemann, nu administra decat un singur remediu, prin care cauta sa surprinda si sa rezolve toate problemele de sanatate ale pacientului. Aceasta se petrecea insa acum 200 de ani, cand erau alte conditii de trai. Unicismul acesta a fost la inceputul homeopatiei, pentru ca organismele erau mult mai pure din punct de vedere metabolic. Sa ne gandim numai la un copil care se naste astazi: de cand a venit pe lume, respira aer cu plumb, azotiti, azotati, sulf, pulberi, minerale, radiatii radioactive, in apa bea clor, in alimente mananca E-uri. Acest organism, mai poate el sa raspunda la un remediu unic, cand el este total dat peste cap de zeci si zeci de substante straine, cu care in mod natural specia umana nu a venit in contact niciodata de-a lungul istoriei? Nu. De aceea, unicismul nu prea mai este actual, dupa parerea mea. Ca sa ma exprim mai plastic: merge, dar greu, nu chiar asa ca acum 200 de ani. In afara de aceasta, inainte oamenii faceau cam o singura boala, iar acum gasesti bolnavi cu cateva sindroame asupra lor. Daca au imunitatea prabusita, ei fac infectii, si urinare, si sinuzale, si amigdaliene, si paraziti, si virusuri...

</b><b>Odata cu boala, se trateaza si sufletul, in caz ca este bolnav

- Homeopatia poate vindeca toate acestea sau le tine numai sub control?
- Daca e foarte intoxicat, bolnavul va face vreme de o luna, o luna si jumatate tratament pentru dezintoxicare (adica "drenaj" in termeni homeopatici), inainte de a "ataca" numeroasele boli cu care el se confrunta.
- Ce fel de remedii de dezintoxicare se folosesc?
- Noi folosim niste produse homeopate: un drenor biliar, un drenor hepatorenal - prescurtat, Hr. Drenajul poate fi facut si cu remedii din plante, iar aici folosim cu mult succes papadia, rostopasca, o planta mai putin cunoscuta, dar foarte eficienta - caltunasii.
- Se poate folosi, in paralel cu remediile homeopate, tratamentul cu plante?
- Da, cele doua metode nu se exclud si voi face putin mai tarziu cateva precizari in acest sens.
- Cam in cat timp incepe sa-si faca efectul un remediu homeopatic, o data ce s-a terminat drenajul si incepe tratamentul?
- In doua-trei saptamani, maximum o luna, deja se simt efectele. Dar uneori, cand pacientul este foarte intoxicat, simptomele se pot agrava, fiind vorba despre acea criza de vindecare despre care probabil ati mai auzit. Desigur insa ca sunt destule cazuri la care aceasta agravare initiala nu exista sau nu e perceptibila, in orice caz.
- Dar pentru a stabiliza rezultatele, cat timp este necesar sa se faca tratamentul?
- Cateva luni, dar totul depinde de la caz la caz, de la pacient la pacient. Ne ghidam si noi foarte mult dupa evolutia bolii. Daca un bolnav face crize de astm bronsic si in cateva saptamani de tratament acestea dispar, noi inca trei, patru, cinci luni ii dam tratament pentru consolidare. Apoi, daca in perioadele critice ale anului vedem ca are tendinta de a face din nou crize, ii mai dam tratament la schimbarile de anotimp. De asemenea, daca intra intr-o atmosfera foarte poluata, cu alergeni, ori daca este o epidemie de viroza, de exemplu, care ii agraveaza si pe astmatici, administram din nou remedii. De aceea, chiar daca pacientul se simte excelent, noi nu ne grabim sa afirmam vindecarea chiar asa de usor. Boala e ca un inamic, e o lupta cu el tot timpul si, daca ar fi sa largim conceptul de sanatate si de boala si asupra sufletului, nu numai asupra trupului, atunci lucrurile devin si mai complicate, pentru ca trebuie sa asteptam sa se vindece si sufletul, daca cumva e bolnav.
- Ce boli raspund cel mai bine la tratamentul homeopat?
- Pentru ca homeopatia este o metoda bazata pe reactivitatea organismului, conteaza foarte mult purtatorul bolii, terenul cu care noi avem de-a face. Uneori, boli usoare nu raspund, in timp ce bolile grave raspund foarte bine. De aceea, nu se poate da un raspuns foarte precis, pentru ca totul depinde de la caz la caz. In general, se poate spune ca alergiile raspund bine la homeopatie, precum si diferitele tulburari functionale, enterocolitele, gastritele, bronsita cronica si astmul bronsic, infectiile cronice recidivante. Reumatismele raspund, dar mai bine raspunde poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta decat reumatismul cronic degenerativ, pentru ca, desi primele doua sunt boli mai grave, capacitatea de lupta, reactivitatea organismului sunt inca mari, pe cand la reumatismul cronic degenerativ reactivitatea este mai mica. In hiper- si hipotiroidie, forme usoare-medii, tratamentul homeopat da rezultate. Apoi in papiloma, herpes s-a constatat o mare eficienta. La herpes, pe langa remediile specifice, care previn aparitia bolii, se foloseste si tratamentul clasic cu plante, mai ales extern. Pe leziunile produse de herpes se aplica, sub forma de cataplasme, plante, cum ar fi: coronita, echinacea, cimbru. De asemenea, la diabet, la bolile degenerative, am remarcat faptul ca mai eficienta este administrarea de plante. In schimb, tratamentul homeopat este un sprijin foarte eficient in diferitele tulburari psihice si nervoase de gravitate medie-mica, de genul insomniei, iritabilitatii, depresiilor si nevrozelor usoare, asteniei de primavara. In enruezis, in tulburari de memorie si concentrare, in paraliziile usoare, mai ales faciale, se poate dovedi utila aceasta terapie.
- In bolile psihice grave - schizofrenie, paranoia, nevroze severe -, homeopatia este eficienta?
- Deja acestea sunt boli prea avansate. Homeopatia poate ajuta doar in afara perioadei de criza, cand administrarea remediilor poate combate simptomele secundare, cum ar fi insomnia, agitatia psiho-motorie, hiperexcitabilitatea - probleme frecvente in aceste afectiuni.
- Ati incercat sa faceti o statistica a pacientilor care apeleaza la homeopatie si se vindeca?
- Din experienta mea, pot spune ca mai bine de jumatate din pacientii tratati prin homeopatie au avut rezultate excelente. Apoi, cam un sfert dintre ei au avut rezultate bune, ameliorari clare, dar ajungerea la un rezultat stabil a presupus si interventii prin alte terapii. In fine, cam 20% dintre pacienti este bine sa fie indreptati spre alte forme de tratament, cum ar fi fitoterapia, ceea ce noi si facem in cabinetele noastre. Poate v-ati fi asteptat sa va spun ca toti se vindeca prin homeopatie, dar nu este asa, poate doar rugaciunea si terapia prin credinta sa fie mijloace terapeutice, panacee.
- Ultima intrebare s-ar putea sa va uimeasca: cum se face ca in Romania, unde o terapie mult mai usor de inteles, cum ar fi cea cu plante, este blocata in fel si chip, in timp ce homeopatia se bucura de drepturi depline?
- Poate ca nu aveti date complete, dar eu cunosc cazuri de medici de familie care s-au purtat urat cu pacientii sau nu au vrut sa-i mai trateze, pentru ca au indraznit sa mearga la un doctor homeopat. Totusi, in linii mari, se poate spune ca la noi homeoterapia are un statut foarte bun si cred ca aceasta se datoreaza faptului ca ea este practicata numai de medici. Aceasta a facut, pe de o parte, sa nu se poata infiltra atat de multi sarlatani ca in tratamentul cu plante, iar pe de alta parte, sa nu poata fi atacata asa de usor breasla homeopatilor. De altfel, majoritatea homeopatilor au vederi foarte largi si practica si medicina clasica atunci cand este cazul.Ilie Tudor

Cateva telefoane utile pentru cei care vor sa beneficieze de un tratament homeopatic: Clinica "Biomed", tel. 01/310.41.47; Cabinet "Naturalia" - dr. Pavel si Maria Chirila, tel. 01/491.51.33