Forma maxima

Redactia
Totul despre Alcool- Ce sa bem, cat si cum. Sau, si mai bine, s-o dam pe apa -Despre pasiunea lui Bachus, cu un specialist: dr. Carola Engler de la "Clinica nutritionista" - Bavaria. - D-le doctor, de ce nu-si imagineaza oamenii Sarbatorile fara alcool?. - Face parte din traditia si cultura umana sa...

Totul despre Alcool</b><b>- Ce sa bem, cat si cum. Sau, si mai bine, s-o dam pe apa -</b><b>Despre pasiunea lui Bachus, cu un specialist: dr. Carola Engler de la "Clinica nutritionista" - Bavaria

- D-le doctor, de ce nu-si imagineaza oamenii Sarbatorile fara alcool?
- Face parte din traditia si cultura umana sa consumam alcool de Sarbatori sau la diverse ocazii festive. Berea, vinul, sampania s.a.m.d. au devenit un fel de "ulei de ungere" social, pentru ca alcoolul in cantitati mici ne stimuleaza buna dispozitie, face sa dispara spaimele si retinerile, calmeaza agresivitatea si reduce puterea individuala de discernamant. De aceea, dupa doua-trei pahare de bautura suntem mai putin critici la adresa semenilor nostri, ne acomodam mai usor in societate, ne imprietenim mai repede si ne apropiem mai lesne si din punct de vedere fizic. Acest comportament de "fraternizare" este ceva dorit de noi, iar dorinta de relaxare, de destindere este legitima. De altfel, in timpurile stravechi, alcoolul - asemeni altor droguri - era inclus intr-un context religios, intr-un ritual. Vinul este amintit deja in Vechiul Testament, iar faraonii egipteni se foloseau de efectul sau imbatator. In decursul vremii, placerea pura a consumului de alcool a trecut, tot mai mult, pe primul plan. Grecii se delectau chiar si la ocaziile profane cu vin - "nectarul zeilor" -, iar romanii au preluat "cultura" acestora, transformand-o in adevarate orgii. Cea mai mare "ascensiune" a alcoolului a avut loc in timpul industrializarii, cand procesul de distilare a permis producerea bauturilor cu concentratie ridicata. In secolul al Xviii-lea, fabricantii englezi isi plateau adeseori angajatii cu alcool. Abia cand s-au facut cunoscute efectele daunatoare ale consumului permanent, practica aceasta a fost interzisa printr-o modificare de lege.</b>
<b>
"Betia provoaca moartea a mii de celule ale creierului, care nu se mai refac niciodata"

- Ce se intampla cu mintea atunci cand bei?
- La inceput creste buna dispozitie. Incordarea, nervozitatea, gandurile apasatoare si spaimele slabesc. Te simti cuprins de euforie, iti "imblanzesti" parerile personale. Motivul: alcoolul ajunge - prin sange - in creier, unde are un efect de sedare. Transmiterea impulsurilor nervoase este redusa si de aceea lumea, viata, oricat de stresanta, ti se par mai blande, destinse si roz. Expresia "Iti bei mintile" este foarte sugestiva.
- Si cand te ametesti?
- Daca in creier ajunge o cantitate prea mare de alcool, neurotransmitatorii sufera prejudicii masive: vederea se tulbura, contururile se sterg, iar in final ajungi, realmente, sa vezi dublu; la o betie mai serioasa, ai chiar halucinatii. Cuvintele rostite devin tot mai neclare, iar miscarile nu mai sunt coordonate. Oamenii beti se clatina si nu mai nimeresc obiectele. Perceptia, memoria, autocontrolul, pragurile retinerii si spaimele se reduc substantial, ceea ce face posibile comportamentul irational si rabufnirile sentimentale exagerate. Si - mai devreme sau mai tarziu - ameteala, greata, mintea tulbure si oboseala il doboara pe cel in cauza, facandu-l sah-mat.
- De ce pot unii sa bea toata noaptea fara sa se imbete?
- Efectul alcoolului asupra fiecarei persoane in parte este foarte diferit. Cei care beau in mod regulat si-au antrenat deja organismul pentru descompunerea alcoolului. Substantele toxice sunt mistuite mai repede, iar ameteala intervine mai tarziu. De aceea, bolnavii care sufera de aceasta "boala" au nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de bautura, pentru a ajunge la efectul dorit. Lipsind semnalul timpuriu de alarma, care sa avertizeze prin ameteala usoara, limba "groasa" si oboseala ca volumul alcoolului a crescut prea mult, acesti bautori vor cadea repede prada suferintelor fizice si majoritatea lor vor deveni dependenti de alcool.
- Cat e de periculos sa te lasi o data dus bine de apa?
- Un om sanatos isi poate permite din cand in cand sa se "afume" putintel, dar numai daca aceasta este o exceptie si daca in ziua respectiva nu mai pune mana pe volan. Cei care iau medicamente trebuie neaparat sa intrebe medicul, caci multe dintre ele au un efect daunator in combinatiile cu alcoolul. Nu recomand insa nimanui sa se imbete "serios", pentru ca betia provoaca moartea a mii de celule ale creierului, care nu se mai refac niciodata.

</b><b>"Cei care beau trebuie sa respecte o regula importanta: masura"

- Care sunt "daunele" produse organismului de alcool?
- Functiile de dezintoxicare ale ficatului sunt suprasolicitate si metabolismul o ia complet razna. Organismul pierde din lichid (si, odata cu el, substante minerale vitale), pentru ca alcoolul provoaca urinatul des. Tensiunea arteriala creste, pulsul este mai accelerat, vasele de sange se largesc, de aceea apare si culoarea rosie a fetei. Este foarte periculos pentru cei cu boli de inima si de circulatie, dar si pentru cei sanatosi care - si ei - la o anumita cantitate de alcool pot face un colaps. Afara, la temperaturi scazute, apare pericolul hipotermiei si al degerarii. In cel mai rau caz, poate fi afectata respiratia si se intra in coma.
- Cum putem supravietui dupa o noapte bine "udata", fara ca aceasta sa ne afecteze?
- Alcoolul consumat in cantitate mare nu face bine nimanui. Toti cei care beau trebuie sa respecte o regula importanta: masura! Adica sa consume cate putin alcool pe parcursul intregii nopti. Iar setea sa nu si-o aline niciodata cu bere sau cu vin, ci sa bea, in paralel cu bauturile alcoolice, multa apa plata sau sucuri de fructe diluate. Si sa manance bine, inainte de-a bea, pentru ca alcoolul sa nu patrunda asa de repede prin stomac si intestin, in sange. La anumite intervale sa consume o supa concentrata de legume, care compenseaza lipsa substantelor minerale.
- Dar daca cineva a baut totusi fara masura, ce poate face?
- Sa nu mai bea decat apa plata si sucuri diluate. In nici un caz cafea, ceai negru, cola sau bauturi intaritoare, care accentueaza efectul negativ al alcoolului. Sa iasa afara la aer, sa respire linistit si sa se miste incet pentru a-si restabili circulatia sangelui. Iar daca stomacul nu e prea rebel, sa manance ceva cald. De foarte multe ori, un somn bun rezolva problemele. Daca apar manifestari grave, cum sunt: sufocarea, pierderea partiala a cunostintei, transpiratia rece sau palpitatiile, trebuie chemata Salvarea.
- Exista vreun leac pentru durerile de cap de-a doua zi?
- Acestea n-au fost inca lamurite stiintific. Produsele rezultate din descompunerea alcoolului par sa provoace unele probleme, dar principalii "raufacatori" sunt substantele suplimentare (adaosurile) pe care le contin bauturile alcoolice. Exista o regula valabila: cu cat e mai inchisa la culoare bautura, cu atat sunt mai periculoase adaosurile existente in ea. De aceea vinul alb e mai usor de suportat decat cel rosu, iar un paharel de tuica sau de gin este mai inofensiv decat unul de whisky, de rom sau de lichior.
- E-adevarat ca daca amesteci bauturile sau bei cocteil te ametesti mai repede?
- Nu, determinanta este cantitatea de alcool pur. Dar este adevarat ca bauturile care contin acid carbonic imbata mai repede, de pilda vinul spumos, sampania sau tariile combinate cu Pepsi sau Coca-Cola. De aceea, tot ce se bea in inghitituri mici sau cu paiul se urca mai repede la cap.
- Durerile de cap produse de bautura pot fi prevenite?
- Exista o multime de trucuri, care mai de care mai secrete: antinevralgice inainte de culcare, vitamine, substante minerale, glucoza sau zat de cafea cu zeama de lamaie. Cu siguranta nu strica un suc proaspat de fructe, vitaminele sau mineralele. Dar nu sunt recomandate tabletele pentru dureri de cap si nici retetele pe baza de cafea, pentru ca ficatul are - si fara ele - destul de furca. Important este sa se bea apa multa, pentru a compensa minusul de lichid.
- Iar dimineata, o bere buna si rece...
- In nici un caz! Aceasta intarzie descompunerea substantei nocive si solicita din nou ficatul. Dupa un exces, ar trebui facuta o pauza de alcool de cateva zile sau - si mai bine - de cateva saptamani. Tabletele ajuta uneori la combaterea durerilor de cap, dar ficatul slabit lucreaza suplimentar. Cafeaua si ceaiul negru il impovareaza inutil, mintea nu se limpezeste, in schimb se instaleaza o stare nervoasa. Cele mai bune sunt ceaiurile de plante, sucurile proaspete de fructe si apa plata. Iar pentru organism - retetele traditionale: supa de legume, salata cu peste sau sucul de rosii cu ou crud. Si lasati masina sa se odihneasca! Din doua motive: 1. dimineata mai exista in sange resturi de alcool si 2. miscarea in aer liber ajuta la regenerare.
- Cand poti circula, din nou, cu masina?
- Depinde, fireste, de cantitatea de alcool consumata. In medie, intr-o ora se descompun 0,1ä. Deci, dupa 7 ore de somn, 0,7ä. Daca la culcare valoarea depasea 1,2ä inseamna ca dupa 7 ore de somn nu esti in stare sa conduci.

"Cate-un pic-pic, dar numai din cand in cand"

- Exista o limita peste care alcoolul devine un ucigas?
- Dependenta nu se refera la cantitatea consumata. Exista oameni care beau numai la sfarsit de saptamana cateva beri sau bautori de ocazie, care se pilesc o data la cateva luni. Cand nevoia de alcool incepe sa creasca, cand devii tot mai rezistent si bei din ce in ce mai des peste masura, trebuie consultat un specialist in materie. Pentru ca, indiferent daca este vorba sau nu de o dependenta, consumul exagerat de alcool dauneaza sanatatii. Alcoolul in cantitati prea mari poate provoca gastrite, dereglari ale metabolismului, boli cardiace si de circulatie, degenerescente hepatice, ciroze, dar si insomnie, pierderi de memorie si depresii. Creste, de asemenea, riscul aparitiei cancerului - mai ales in zona bucala si faringiana. Limita tolerabila a consumului de alcool pur este de: 40 ml de cinci ori pe saptamana pentru barbati si de cate 20-30 ml de cinci ori pe saptamana pentru femei. Recomandarea este: cu cat mai putin, cu-atat mai bine.
- De ce suporta femeile mai greu bautura decat barbatii?
- La femei, descompunerea alcoolului este mai dificila decat la barbati, din cauza unor deosebiri fiziologice care tin de hormoni, de metabolismul apei si de greutatea corporala.
- Se spune, totusi, ca un pahar de vin rosu pe zi ar proteja inima. Care e adevarul?
- Studiile referitoare la protectia inimii s-au efectuat numai pe barbati de varsta mijlocie, deci nu spun nimic despre efectul alcoolului asupra altor grupe. Personal, inclin sa inlocuiesc folosul adus de vinul rosu cu cel obtinut prin consumarea de legume, fructe si prin plimbarile cu pas intins. Dar cate-o picatura de alcool, din cand in cand, nu poate face rau nimanui!Rodica Demian

</b><b>Trucuri Contra Mahmurelii

- Sucul de grapefruit, portocala si lamaie intareste metabolismul, oferindu-i substante vitale.
- Vitamina C accelereaza descompunerea alcoolului. Se recomanda 1-2 mg pe zi.
- Magneziul alina durerile, inclusiv pe cele de cap. Se iau 5-10 g dizolvate in apa.
- Sarurile alcaline regularizeaza surplusul de acizi din organism, calmeaza durerile de stomac si edemele.
- Cura cu plante pentru ficatul suprasolicitat: anghinare, papadie si armurariu - sub forma de ceai, capsule sau suc.
- Supa de legume umple golurile de substante minerale si inlatura senzatia de sfarseala din stomac.
- Apa plata actioneaza impotriva lipsei de lichid din organism, ajuta la eliminarea toxinelor si combate oboseala.