Cosul cu targuieli

Redactia
Masa de gustari- Daca aveti musafiri si nu vreti sa le oferiti feluri clasice -Salata de cruditati cu sos de branza de vaci. Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g branza de vaci, 5 linguri smantana, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 catei de usturoi, 1 ceapa mica, 1 castravete, 1 morcov, 1 ardei gra...

Masa de gustari- Daca aveti musafiri si nu vreti sa le oferiti feluri clasice -Salata de cruditati cu sos de branza de vaci

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g branza de vaci, 5 linguri smantana, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 catei de usturoi, 1 ceapa mica, 1 castravete, 1 morcov, 1 ardei gras (mic), 1/2 legatura menta, 1 legatura marar (tocat), sare, piper.
Mod de preparare: Se amesteca bine branza de vaci, smantana si zeama de lamaie, se incorporeaza ceapa si usturoiul tocate marunt, se sareaza si se pipereaza. Se curata castravetele, morcovul si ardeiul gras. Castravetele si morcovul se dau pe razatoarea mare, iar ardeiul se taie cubulete. Se incorporeaza toate in sosul de branza cu smantana, se adauga menta si mararul verde tocat si se mai gusta o data de sare si piper. Salata astfel preparata se serveste cu biscuiti sarati sau cu paine prajita.

Ciuperci umplute

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 20 ciuperci mari, 1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 250 g carne tocata, 2 linguri cascaval ras, 1 lingurita boia, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala ciupercile si li se scot piciorusele, care se taie feliute. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca marunt. Se-ncinge o lingura de ulei si se calesc piciorusele taiate, ceapa si usturoiul pana ce se evapora aproape tot lichidul. Se pun intr-un castron, se adauga carnea tocata (dunstuita in putin ulei cu apa) si cascavalul ras, se sareaza, se pipereaza si cu acest amestec se umplu palariile spalate si zvantate. Se unge o forma cu ulei, se aseaza in ea ciupercile umplute, se baga in cuptorul incins la 200¡C si se lasa sa se patrunda circa 15 minute.

Pateuri hamburgheze

Ingrediente (pentru circa 20 de bucati): 900 g aluat de foitaj, 500 g carne de vita tocata, 2 linguri ulei, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri smantana, 1 ou intreg, 1 galbenus, 2 linguri lapte, 2 catei de usturoi, 1 ceapa, 1 legatura patrunjel verde - toate tocate marunt, sare, piper, 1 varf de cutit piper de Cayenne.
Mod de preparare: Se lasa aluatul sa se dezghete (daca este congelat) si se taie patrate. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste carnea impreuna cu ceapa si usturoiul. Se adauga pasta de rosii si condimentele, se lasa sa se raceasca si apoi se incorporeaza oul intreg, smantana si patrunjelul verde tocat. Se incinge cuptorul la 200¡C. Pe patratele de aluat se pune cate-o lingura cu umplutura, se ung marginile cu galbenusul amestecat cu lapte, se pliaza si se apasa cu degetele ca sa se lipeasca. Se aseaza pateurile pe o tava unsa, se ung pe deasupra cu galbenus+lapte si se coc aproximativ 25 de minute.

Legume cu carne si sos de lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe, 1 ardei gras rosu, 500 g rosii, 800 g cartofi, 400 g carne tocata (porc+vita), 3 linguri ulei, 300 g fasole verde congelata, sare, piper. Pentru sos: 2 catei de usturoi, 150 g iaurt, 150 g smantana subtire, coaja rasa de la o lamaie, sare, piper, zahar.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt. Ardeiul se taie cubulete, rosiile se taie in opt, iar cartofii, curatati de coaja, se taie bucatele. Se prajeste carnea tocata intr-o lingura de ulei incins, se adauga ceapa, se prajeste si ea putin si se scot din tigaie. In uleiul ramas se prajesc si cartofii - circa 5 minute la foc potrivit, apoi ardeii, inca 15 minute. Se amesteca toate, se mai lasa putin pe foc si se gusta de sare si piper. Se prepara sosul: usturoiul curatat si presat se amesteca bine cu iaurtul, smantana si coaja de lamaie si se adauga sare, piper si zahar dupa gust. Se toarna sosul peste amestecul de carne si legume si se serveste imediat.

Tortilla de patatas (omleta spaniola cu cartofi)
(Este mancarea nationala a spaniolilor, se serveste calda sau rece, taiata bucati, langa un pahar cu vin sau cu bere.)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (nesfaramiciosi), 2 cepe, 7 linguri ulei de masline, sare, piper, 6 oua mari.
Mod de preparare: 1. Cartofii se spala, se curata de coaja si se taie felii subtiri (egale) cu un cutit ascutit. Ceapa curatata se toaca marunt. 2. Intr-o tigaie de teflon se pun patru linguri de ulei si se lasa sa se incinga bine. 3. Se introduc cartofii in uleiul incins si se prajesc circa 5 minute, la foc potrivit, intorcandu-i de cateva ori. Se sareaza, se pipereaza, se adauga ceapa si se prajesc inca 5 minute la foc mic, amestecand usor din timp in timp. 4. Se sparg ouale intr-un castron, se bat bine cu furculita, se sareaza si se pipereaza. Se scot cartofii din tigaie, se lasa putin sa se raceasca si se incorporeaza ouale batute. 5. Se incinge uleiul ramas si se prajeste amestecul de cartofi, ceapa si oua, circa 6 minute, la foc mic, cu capac. Ca sa nu se prinda de fund, tigaia trebuie miscata din cand in cand. 6. Cu ajutorul unei farfurii plate, care se aseaza deasupra tigaii se intoarce tortilla, se mai lasa sa se prajeasca 6 minute si pe partea cealalta, dupa care se scoate si se taie bucati. Se serveste calda sau rece.