Medicina naturista

Redactia
Sanatate din Himalaya"Calitatea si eficienta produselor din plante indiene aproape ca nu au concurenta in lume " Interviu cu d-na farmacista Snezana Cupara,. director de marketing la firma "The Himalaya Drug Company ". Dupa ce Occidentul a facut cunostinta cu miracolul medicinii traditionale chineze,...

Sanatate din Himalaya"Calitatea si eficienta produselor din plante indiene aproape ca nu au concurenta in lume " Interviu cu d-na farmacista Snezana Cupara,
director de marketing la firma "The Himalaya Drug Company "

Dupa ce Occidentul a facut cunostinta cu miracolul medicinii traditionale chineze, care a patruns in cele mai ortodoxe institutii de sanatate din lume, acum e randul Indiei sa-si impuna milenarele terapii naturiste, bazate cu precadere pe tezaurul de plante al Muntilor Himalaya, care au proprietati curative de exceptie.
Intr-unul din numerele trecute ale revistei v-am prezentat cateva "piese " de baza din arsenalul terapeutic aflat pe culmile si vaile muntoase ale Indiei. Dorind sa va familiarizam cu aceste remedii extrem de eficiente, dar nu destul de cunoscute, continuam demersul nostru, pornind de la sursa. Firma care le produce, "The Himalaya Drug Company ", este una dintre cele mai cunoscute in lume, iar interlocutorul meu este unul dintre membrii de marca ai acestei corporatii: d-na farmacista Snezana Cupara.
- D-na farmacista, sunteti de nationalitate sarba, aveti cetatenie iugoslava, v-ati facut studiile si ati activat mai multi ani in Statele Unite, pentru ca apoi sa ajungeti in Romania, unde reprezentati o firma indiana. Este un traseu cel putin interesant. De ce ati ales Romania?
- Am fost trimisa aici de catre "The Himalaya Drug Company " cu care am inceput sa lucrez inca de cand locuiam in Statele Unite. Dar chiar daca nu am ales eu aceasta tara, nu regret ca am ajuns aici. Din contra, umorul si spiritul viu ale romanilor m-au cucerit, la fel ca si deschiderea oamenilor si entuziasmul lor pentru modalitatile naturale de vindecare. Pe de alta parte, trebuie sa subliniez faptul ca promovarea medicamentelor naturiste in Romania nu este un lucru usor. Aveti un personal medical cu un inalt nivel de pregatire, riguros in cercetarile si studiile pe care le face si o clientela excelenta, insa exista si particularitati pe care ca strain mi-a fost si imi este greu sa le inteleg. De exemplu, romanii au un fel foarte sentimental de a privi lucrurile, chiar si intr-un domeniu atat de riguros cum este medicina. Este destul de neobisnuit sa vezi ca oamenii se ghideaza in alegerea formei de tratament si a remediilor dupa sentimente si nu dupa ceea ce se ofera in mod concret - studii clinice si date de laborator. Imi este cu atat mai greu, cu cat am ales "The Himalaya Drug Co. " pentru spiritul stiintific lipsit de exaltare pe care l-am gasit aici.
- Intr-o anumita masura, mi-ati anticipat urmatoarea intrebare: ce v-a determinat sa alegeti o firma indiana, cand in Statele Unite erau atatea alte posibilitati de a lucra in domeniul farmaceutic?
- Totul a pornit de la o problema de-a mea de sanatate: din cauza unei afectiuni inflamatorii, am fost nevoita multa vreme sa iau un medicament antiinflamator alopat, extrem de agresiv pentru stomac - Diclofenac. De la acest tratament m-am ales cu o gastrita care s-a agravat foarte mult, asa incat a trebuit sa urmez un tratament pentru rezolvarea acestei afectiuni. Cei de la asigurarile de sanatate de peste Ocean sunt extrem de amabili: daca nu te faci bine cu pansamentul gastric de culoare verde, atunci iti recomanda si pastiluta albastra, apoi cea roz, cu gust de capsuni, si asa mai departe, dar gastrita mea nu s-a ameliorat deloc cu aceste medicamente si-mi dadea dureri insuportabile. Atunci am fost nevoita sa apelez la un medicament ayurvedic, Gasex, produs chiar de firma indiana la care lucrez acum. Efectul a fost uluitor: dupa primul flacon, durerile, senzatia de greutate in stomac si de arsura au disparut, tranzitul intestinal a revenit la normal. A fost imboldul pe care l-am primit sa ma indrept spre terapia naturala si spre aceasta firma. Asta m-a determinat sa lucrez cu "The Himalaya Drug Co. " in Statele Unite, iar ceea ce m-a facut sa continuu vreme de ani si ani colaborarea a fost seriozitatea pe care am gasit-o aici, de la care chiar multe firme occidentale din bransa au ce invata. Calitatea si eficienta medicamentelor si suplimentelor nutritionale produse din plantele si mineralele indiene aproape ca nu au concurenta, iar la aceasta adaugati si un pret extrem de accesibil si veti intelege de ce tin atat de mult la aceasta colaborare.
- Calitatea produselor dvs. e confirmata si de rezultate obtinute in Romania?
- Daca ar fi sa dau ca exemplu numai medicamentul din plante Liv 52, un hepatoprotector extrem de apreciat de medicii romani si folosit in prezent pe scara larga in tratarea hepatitei, a sechelelor posthepatice, a cirozei si afectiunilor biliare, pentru reglementarea valorilor crescute ale colesterolului si diabetului, v-as putea obiectiva recunoasterea produselor noastre. Acest medicament este produs din 1955, deci are o varsta de aproape 50 de ani - o longevitate imensa, pentru un medicament vandut in peste 40 de tari ale lumii, longevitate care arata extraordinara sa valoare, dar si aprecierea de care se bucura pe plan mondial. Alaturi de Liv 52, alte cateva zeci de produse au reusit sa treaca prin furcile caudine ale agentiilor de control al medicamentelor din tari, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Elvetia, tarile scandinave etc. Dincolo de standardele de dotare tehnologica, de control al materiilor prime si de testare clinica si de laborator pe care aceasta corporatie le indeplineste, ea mai are un secret - traditia. Toate medicamentele acestei companii sunt actualizari - dupa parerea mea extrem de reusite - ale stravechii medicini ayurveda. Metodele de prelucrare, retetele, dozarea fina au fost preluate de la exceptionalii vindecatori care traiesc si acum in Muntii Himalaya, pastrand nealterata traditia de vindecare.
- Ati putea sa ne spuneti mai multe despre "tainele " ascunse in aceste pastile din plante?
- Fiecare "pastila ", cum o numiti dvs., inglobeaza tot atat de multa cunoastere cat o carte groasa de zeci si zeci de pagini. Ganditi-va numai la faptul ca aproape toate remediile au mai mult de 20 de plante in componenta. Ca sa va dau un termen de comparatie mai apropiat - fiecare remediu al nostru este un fel de bitter suedez, din punctul de vedere al complexitatii. In plus, alaturi de plante, se mai gasesc si anumite substante minerale, obtinute prin procedee speciale, care le fac extrem de usor asimilabile, minerale care completeaza extraordinar efectele plantelor. De altfel, au fost firme care au incercat sa copieze Liv 52, dar, desi din punctul de vedere al compozitiei indeplineau aceleasi standarde, eficienta (obiectivata prin teste) era intotdeauna sub cea a medicamentului original. Asta este performanta acestor produse: chiar facute dupa cele mai riguroase standarde farmaceutice, ele reusesc sa pastreze acel ceva esential din stiinta straveche din care au izvorat.
- Le-ati putea recomanda cititorilor nostri cele mai valoroase remedii indiene care se gasesc pe piata romaneasca in prezent?
- Nu cred ca se poate face o asemenea ierarhizare, fiecare produs are importanta lui. Mai degraba v-as prezenta cateva remedii extrem de utile in perioada de timp in care ne aflam. As incepe cu produsul Gasex, extrem de util pentru tratarea gastritelor, care in perioada de primavara se activeaza, dar si pentru dispepsii, hiperaciditate, balonari, tulburari digestive din cele mai variate. Apoi ar fi produsul Mentat, recomandat in special elevilor si studentilor, un remediu care reuseste sa indeplineasca doua functii: aceea de a ajuta la controlul stresului emotional si de a imbunatati rapid capacitatea de memorare. Din categoria produselor antistres pentru adulti face parte si Geriforte, un produs cu virtuti antistres exceptionale, care are in componenta mai mult de 40 de plante, din care cele mai importante sunt adaptogene, care imbunatatesc raspunsul organismului la factori agresivi din cei mai diversi, de la poluarea aerului si cea psihica la oboseala, suprasolicitare intelectuala sau fizica. Nu pot sa nu mentionez din nou, in acest context, produsul Liv 52, care a redat sanatatea sutelor si miilor de pacienti romani cu probleme hepatice, unele dintre ele extrem de grave. Acest produs nu se foloseste numai ca tratament, ci si pentru prevenirea efectelor negative asupra ficatului ale diferitelor toxine (alcoolul, alimentele cu aditivi sintetici, medicamentele utilizate excesiv). Dincolo de cuvintele mele se afla insa rezultatele concrete. De aceea va las sa va convingeti de rezultatele obtinute cu medicamentele noastre, consultandu-ne arhiva de scrisori primite de pe tot cuprinsul Romaniei si discutand cu pacientii care s-au vindecat.

Pacientii au cuvantul

B.L. (31 de ani), arhitect - Timisoara. Diagnostic: gastrita hiperacida. "Boala mea s-a declansat in urma cu mai multi ani din cauza stresului si a programului de masa neregulat pe care il am, din motive de serviciu. La inceput, au aparut arsuri la stomac, care se linisteau atunci cand mancam, pentru a reveni dupa cateva ore. Am fost la medic si mi s-a pus diagnosticul de gastrita hiperacida, primind un tratament pe baza de pansamente gastrice si... antibiotice (pentru ca mi s-a spus ca boala este declansata de o bacterie). Pansamentele gastrice isi faceau efectul maximum doua ore, dupa care durerile reveneau acut, simtindu-le ca o <<gheara in stomac>> vreme de o zi intreaga. Antibioticele nu au dat nici un rezultat, ba mi-au dat si mai rau peste cap digestia, asa ca am fost nevoit, dupa cateva luni, sa renunt la ele. Dupa vreo doi ani de chin, am aflat de la sotia mea care este medic despre Gasex si am incercat si asta. In prospect, dozele recomandate erau de 2-3 tablete de 2-3 ori pe zi. Eu sunt un om corpolent si am luat 3 tablete deodata. M-am bucurat ca efectul a fost foarte rapid, iar durerile au disparut fara sa-mi afecteze tranzitul intestinal. Am luat Gasex zilnic, aproape trei luni si, dupa terminarea curei, crizele dureroase n-au mai aparut. Si ar mai fi un lucru: colegul meu de birou - probabil din cauza ca suntem supusi la acelasi stres - prezinta si el simptomele unei dispepsii cu manifestari extrem de deranjante (balonare puternica, durere, uneori foarte violenta). A facut si el o cura de doua luni cu Gasex si problemele lui s-au rezolvat in mare masura. Cred ca ar fi bine ca si alti oameni sa afle ca pentru acest tip de probleme exista alternative naturale extrem de eficiente si fara reactii adverse. "
M.A. (19 ani), studenta - Bucuresti. Diagnostic: insomnie, tulburari de memorie. "In urma cu un an, fiind eleva in clasa a Xii-a, am avut niste probleme care m-au speriat. Dupa cateva luni de invatat in forta pentru facultate si pentru bacalaureat, am inceput sa nu ma mai pot concentra bine. Stateam in fata foii de hartie si nu reuseam sa-mi adun gandurile, iar dupa 2-3 ore de invatat abia daca reuseam sa-mi aduc aminte cateva fragmente. Probabil din cauza panicii in care am intrat, am inceput si sa nu mai dorm bine. Ma trezeam in mijlocul noptii muncita de ganduri si nu reuseam sa mai adorm pana spre dimineata. Speriati de plansul meu si de cearcanele pe care le aveam, parintii au vrut sa ma duca la psiholog, dar eu nici nu am vrut sa aud de asa ceva - atat imi trebuia, sa afle colegii mei de clasa despre asta. Salvarea a venit de la medicul nostru de familie, cu care ma aflu in relatii amicale, care ne-a explicat ca toate acestea sunt simptome de suprasolicitare si apar la foarte multi oameni. El a recomandat o zi de repaus pe saptamana, o hrana regulata si usoara, iar ca solutie imediata - un medicament indian numit Mentat, din care am inceput sa iau cate o pastila, de trei ori pe zi. A fost o adevarata revelatie - in primul rand somnul mi s-a imbunatatit radical, apoi, intr-o saptamana, a inceput sa-mi revina capacitatea de concentrare. Cu flaconul de Mentat in buzunar am fost si la examen si l-am luat cu brio si cu stres mai putin decat ma asteptam. Interesant este ca medicamentul meu minune nu se potriveste chiar oricui. Unei prietene de familie medicul nostru i-a recomandat, dupa ce Mentat-ul nu a avut efectul asteptat, un remediu numit Geriforte. A fost foarte amuzant, pentru ca dupa nume acesta era pentru batrani, si nu pentru o fata superba, de 27 de ani, cum este prietena mea. Cu toate acestea, Geriforte si-a facut efectul, asigurandu-i un somn excelent si ajutand-o sa faca fata efortului extraordinar la care este supusa (ea are un serviciu cu jumatate de norma si urmeaza si cursurile Facultatii de Medicina, fiind o studenta de nota 10). Cred ca multi dintre cei supusi la stresul extraordinar al examenelor si al muncii intelectuale ar putea beneficia de pe urma acestor <<pastile-minune>>, cum le-am numit eu. "
A.E. (24 de ani), contabila - Bucuresti. Diagnostic: hepatita virala B. "In timpul primului an de facultate m-am imbolnavit de hepatita B. Cand m-am internat in spital, aveam o paloare cadaverica, vomam tot ce mancam, ficatul imi era marit. Am trecut la regim dietetic, am luat o multime de medicamente, mi s-au facut perfuzii si injectii. La externare, abia daca puteam merge pana la coltul strazii, fara sa obosesc. Dar cel mai cumplit lucru era ca medicii mi-au spus ca voi ramane purtator de virus hepatic B toata viata si ca si copiii mei se vor naste bolnavi. Eram disperata, am inceput sa citesc si literatura de specialitate ca sa caut o solutie. O prietena mi-a recomandat remediul Liv 52 si am avut o presimtire cum ca acesta intr-adevar ma va ajuta. Evolutia ulterioara a bolii dupa folosirea produsului Liv 52 i-a uimit si pe doctori. Am inceput sa ma simt de la o zi la alta mai bine, fortele mi-au revenit, au disparut starile de voma si ameteala. Doctorii au avut surpriza sa vada ca la al treilea set de analize antigenul era negativ. Sunt sanatoasa, am scapat de cosmarul acestei boli si cred ca este datoria mea de om sa recomand celor in suferinta acest medicament exceptional. "Ilie Tudor

Produsele firmei "The Himalaya Drug Company " se gasesc la toate farmaciile si depozitele farmaceutice din tara. Pentru relatii suplimentare, puteti suna la distribuitorul pentru Romania al acestor remedii - firma "Prisum International Trading " S.R.L., tel. 01/250.36.88 si 250.14.20.