Sub lupa

Redactia
Zane si Feti-Frumosi. Desi s-au nascut poeti, nu toti romanii stiu sa iubeasca. Ziarele sunt pline de stangaciile lor in dragoste. Iubitele umbla cu capul spart din gelozie, cu un ochi vanat sau cu o mana rupta din nepotrivire de caracter. Multe se fac pentru ca romanul nu stie sa aleaga intre ratiu...

Zane si Feti-Frumosi

Desi s-au nascut poeti, nu toti romanii stiu sa iubeasca. Ziarele sunt pline de stangaciile lor in dragoste. Iubitele umbla cu capul spart din gelozie, cu un ochi vanat sau cu o mana rupta din nepotrivire de caracter. Multe se fac pentru ca romanul nu stie sa aleaga intre ratiune si simtire. Si cand alege simtirea, el si-o exprima cu pumnii. De aceea, Ziua Indragostitilor nu este cea mai nepotrivita achizitie a calendarului post-revolutionar. Romanul simte ca e momentul sa redevina un om sensibil, bun, cu inima mare. Si, pentru ca dupa o seceta care dureaza de amar de vreme, flacarile dragostei dureaza mai mult de 24 de ore, Ziua Indragostitilor s-a transformat in Luna Iubirii, care tine de la Valentines Day la Dragobete si - de ce nu? - pana pe 8 Martie. Dupa cum au calculat negustorii si organizatorii de spectacole dedicate indragostitilor, aceasta este perioada de timp in care inimioarele de carpa rosie, trandafirii din plastic si statuetele de gips ajung de pe tejghele in sufletele aleselor.
In suflet sau in stomac, ca si pe-acolo trece dragostea. Se pare ca acesta e mesajul pe care a vrut sa i-l trimita un vasluian sotiei sale, cand a cumparat un porc si i-a trimis consoartei inima acestuia, pe care a scris Te iubesc. In arabeste. Omul a fost la munca in Dubai si nu s-a comportat pe-acolo chiar ireprosabil. Ochii vad, inima cere! I-au cam placut dansul din buric, viata de calif si folclorul despre cadane. La intoarcere, sotia lui, satula de cele o mie si una de nopti petrecute de sotul ei printre straine si auzind ce povestea in somn, a hotarat sa dea divort. Darul pacatosului a facut-o sa gandeasca altfel. Gestul de mare greutate - pachetul in care se afla inima de porc avea 1 kg - a facut-o pe sotie sa renunte la hotararea ei, chiar de Ziua Indragostitilor. Ca sa vedeti ce poate sa faca dintr-o femeie un barbat, cu o inima simpla, de porc!
Nici politicienii nu sunt chiar de tot pierduti pentru iubire. Totusi! De Ziua Indragostitilor, doi dintre ei si-au incordat puterile pentru a le face iubitelor un cadou de zile mari. Fara a se fi vorbit dinainte, cei doi si-au pus in gand sa-si faca alesele directoare de scoala. Zis, dar mai putin facut. Deputatii tintisera aceeasi scoala. De aici a iesit un conflict de interese care a colorat intens viata noastra politica. Cei doi continua sa-si traga suturi pe la spate. Ministrul Educatiei, considerand ca iubirea le-a luat mintile, vrea sa puna punct scandalului intr-un mod solomonic. Vrea sa desfiinteze scoala cu pricina. Curat si ieftin!
Insa, lucru stiut, dragostea nu are varsta. Asa ca i-a fost dat unui timisorean in varsta de 91 de ani sa se intalneasca chiar in Ziua Indragostitilor cu o zana, poate chiar zana indragostitilor. Omul si-a pus economiile de-o viata la C.E.C. si in ziua respectiva nu voia decat sa controleze cum sta cu dobanda. La intrarea in cladirea C.E.C.-ului a fost intampinat de o femeie cum numai in vis sau in filmele interzise minorilor mai vezi. Ea s-a apropiat de batran, l-a ajutat sa treaca strada, apoi i-a spus ca nu e prudent sa tii banii la C.E.C., pentru ca institutia e in pragul falimentului. Mosul s-a oprit in prag, gandindu-se ca zana nu e numai frumoasa cum numa-n vis un inger i s-arata, ci si bine informata. Asa ca batranul a mers la ghiseu si si-a lichidat economiile. Cu tot cu dobanda. Rabdatoare, zana l-a asteptat. Dupa ce au iesit de la C.E.C., craiasa zapezii a numarat caramida de bani si i-a spus batranului ca ar fi trebuit sa primeasca mai mult. I-a lasat o parte din bani, vreo doua milioane, adica dobanda pe cateva luni, si s-a dus, cu tot cu sacosa, sa ia si restul sumei. Si dusa a fost! Cu tot cu bani. A disparut ca o zana ce era. La urma urmei, daca dragoste nu e, ce rost mai au banii?N.C. Munteanu