Editorial

Redactia
"Ciocu mic". Guvernul lupta impotriva coruptiei! Cateva titluri din presa saptamanii spun totul. "Printr-un ordin guvernamental dubios, emis pe ascuns, Psd isi mentine clientii in afaceri cu primariile", scrie Evenimentul Zilei. "Senatorii-juristi taraganeaza legea declararii averii demnitarilor", a...

"Ciocu mic"

Guvernul lupta impotriva coruptiei! Cateva titluri din presa saptamanii spun totul. "Printr-un ordin guvernamental dubios, emis pe ascuns, Psd isi mentine clientii in afaceri cu primariile", scrie Evenimentul Zilei. "Senatorii-juristi taraganeaza legea declararii averii demnitarilor", afirma Jurnalul National. "Vanzarea imobilelor Raapps - complet nedreapta", sustine Ziua. "Ce se ascunde in spatele autodizolvarii bancii <<legale si profitabile>> a lui Vacaroiu?", se intreaba Adevarul. Am citat, pur si simplu, la intamplare. Cazurile prezentate de mass-media sunt nenumarate. Si totusi, nimic nu se intampla. Nimeni nu a auzit ca vreun mare demnitar sau fost mare demnitar ar fi trimis in puscarie. Sau macar judecat. La noi, chiar si coruptia nu este "pentru catei". Justitia urmareste gainarii marunti, cetateni care - in disperare de cauza - mituiesc (sau raspund cererii de mituire) functionari marunti care nu pot da "tunurile" sefilor lor. A auzit cineva de demiterea vreunui ministru pentru ca, in functie fiind, si-a umplut buzunarele cu bani nemunciti, numiti elegant "comision" sau, popular, "spaga"? Despre d-l Vacaroiu, de exemplu, a scris - cu dovezi - toata presa. Presedintele Senatului este implicat pana-n gat in tenebroasa afacere Bid. S-a intamplat ceva cu d-l Vacaroiu? Nimic. D-l Vacaroiu prezideaza in continuare sedintele Senatului si, culmea, da lectii de moralitate politica. Rapoartele "Armaghedon" au sintetizat cateva din scandalurile de coruptie ale tranzitiei. A aparut vreo consecinta cu iz penal? Nimic. Cu exceptia iesirii nervoase a premierului Adrian Nastase, repede stopata pentru ca "nu da bine in afara", nu s-a schimbat nimic. N-a fost nici macar certat secretarul de stat de la Mlpat, d-l Sechelariu, care construieste pe banii contribuabililor vile pentru demnitarii marunti din Psd. Cand e vorba de coruptie, politicienii urla in cor ca trebuie luate masuri grozave pentru stapanirea ei. Cand e vorba de corupti, toti fac, vorba unui demnitar celebru pentru interventiile lui interesate in diverse afaceri, "ciocu-mic". Formula este emblematica pentru generalizarea mafiei economice, dincolo de certuri doctrinare, de opozitii politice. "Faceti, baieti, ciocu mic, pentru ca ati procedat exact ca noi cand ati fost la guvernare", pare a sugera personajul din structurile actualei Puteri criticilor din "opozitie".
Si totusi, Guvernul si Partidul lupta impotriva coruptiei! Privatizarile se vor face, de acum, prin licitatie deschisa, "cu banii jos", achizitiile publice vor fi, la randu-le, licitate electronic, transparente pentru toti cei interesati, executarile silite ale marilor datornici vor merge pana la capat. Corpurile de control ale Guvernului si ministerelor nu vor mai ierta nimic. Iar magistratii nu vor mai taragana rezolvarea "marilor dosare", uitate ani la rand prin sertarele Parchetului si ale tribunalelor. Pe fondul durei austeritati impuse populatiei, masurile sunt binevenite. Pentru ca populatia, cetatenii de rand, nu mai rezista. Daca insusi seful Statului, d-l Ion Iliescu, s-a ingrozit observand la ce nivel s-au ridicat costurile la intretinere, inseamna ca trebuie sa se faca ceva. Gata cu intermediarii-capusa, gata cu salariile uriase cu care s-au dotat presedintii si directorii de Sif-uri pentru a nu face nimic, gata cu stipendiile pentru marile firme de stat, incapabile sa reziste pe piata. Guvernul si partidul care il sustine vor face curatenie si lumina. Nu de alta, dar "Europa e cu ochii pe noi". Intrarea in Nato si Ue depinde de eficienta campaniei anticoruptie. Seful Nato, lordul Robertson, a sustinut de curand la Sofia ca nu vor intra in Nato tarile macinate de coruptie. Ambasadorul Sua, d-l M. Guest, a atras atentia direct ca generalizarea fenomenului a devenit o piatra de moara legata de picioarele Romaniei. In Consiliul de Asociere Romania - Ue, desfasurat recent la Bruxelles, Romaniei i s-a cerut sa nu se mai joace de-a anticoruptia si sa treaca la actiuni efective de intarire a disciplinei financiare si asanare a mediului de afaceri. Guvernul trebuie deci sa puna piciorul in prag, pentru ca asa nu se mai poate. Oare chiar asa va fi? Oare, intr-adevar, nu se mai poate? Suntem in "Anul Caragiale" si as fi tentat sa raspund: "Ba se poate!"
Coruptia este o boala veche in Romania. Toate guvernele care au condus tara din 1990 incoace s-au luptat cu ea. Nici unul nu a rezolvat ceva. Dimpotriva. Aprigii reformisti care au condus tara de atunci incoace au plecat - cand au plecat de la guvernare - mai bogati, mai dotati (cu bunuri materiale). D-l Nastase declara ca va fi fara mila cu coruptii. Care corupti? Presa a nominalizat, incepand cu 1990, nenumarati mari afaceristi, politicieni sau clienti ai politicienilor, mafioti care au "cotizat" la toate partidele, la toti guvernantii. Dovezile nu au contat. Presa l-a indicat, de exemplu, pe deputatul Pdsr Bivolaru drept unul dintre marii afaceristi onerosi ai tarii. Cand Parchetul l-a inculpat, liderii Pdsr, in frunte cu actualul premier, l-au insotit solidar la ancheta. Nu a urmat nimic, desi regimul se schimbase. Presa a dezvaluit afacerile ilegale ale demnitarilor Pntcd, Ioan Muresan si Radu Sarbu. Noul regim Psd anuntase, in programul sau electoral, ca nu va ierta nici una din ilegalitatile comise sub guvernarea anterioara. D-nii Muresan si Sarbu au fost inculpati si, inevitabil, insotiti la Parchet de liderii partidului din care fac parte. S-a intamplat apoi ceva? Nimic. S-a atins cineva de grasele comisioane, de milioane de dolari, obtinute din privatizarea partinitoare a Romtelecom-ului? Guvernantii care si le-au insusit sunt acum politicieni onesti, de opozitie, care critica marile acte de coruptie ale Psd-ului. Fara a da, evident, nume. Pentru ca actualii praduitori sunt "fratii" lor, reflexul lor in oglinda. Nu intamplator presedintele Psd, d-l Nastase, deplangea disparitia Pntcd-ului de pe scena politica. Partidul sau, sustinea premierul, are nevoie, pentru a fi mai clar delimitat ideologic de o opozitie de dreapta onesta si puternica. Onesta si puternica... sa fim seriosi! Cand Parchetul face "ciocu mic", in cazul demnitarilor corupti din Pntcd, cand partidul d-lui Ciorbea reapare brusc in mediile controlate de Guvern, lucrurile devin cum nu se poate mai clare. Suntem in opozitie, ar putea sustine liderii Pntcd, dar cu voie de la Guvern.
Si totusi, Psd-ul lupta impotriva coruptiei! Iata privatizarile in direct, prin licitatie publica. Am mai scris ca procesul este firesc. Pentru ca beneficiari vor fi tot cei care au furat pana acum, in impunitate, banul tuturor. Ce roman onest, ce intreprinzator cinstit poate cumpara "cu banul jos" mari active din economie? Investitorii straini, se stie, nu se prea inghesuie. "Baietii", marii afaceristi, imbogatiti peste noapte dupa 1990, vor avea prilejul sa-si albeasca banii negri, sa devina "negustori cinstiti". Si toata lumea va fi multumita. Sau, ma rog, aproape toata lumea. Adica restul de 99% din populatia tarii. Transformati in onorabili oameni de afaceri, profitorii tranzitiei vor putea sa praduiasca in voie, legal, ce a mai ramas in buzunarele celorlalti. Pentru ca ei vor putea cere de-acum cat vor, fara obligatii contractuale (pe care si asa nu le respecta nimeni), fara alte investitii, fara nici un control. Cum strainii (oameni de afaceri ori turisti) nu suporta jaful, banuim cu totii cine va beneficia de "serviciile" noilor "onesti" potentati. Masura "de combatere a coruptiei" are o evidenta conotatie clientelara. Ca si celelalte decizii guvernamentale. Modificarea Legii 1/2000, "Legea Lupu", nu s-a facut, de exemplu, pentru o mai echitabila distribuire a fondului funciar al tarii, ci pentru satisfacerea unor "clienti", pentru crearea unor dependente, cei ramasi pe dinafara la "restituiri" trebuind sa se alinieze conditionat la partidul guvernamental, pentru a-si obtine drepturile normale si legale.
Am putea da nenumarate exemple de "dedublare" guvernamentala in cei doisprezece ani de la rasturnarea comunismului. La ce-ar folosi? D-l Nastase a afirmat ca nu trebuie sa facem o obsesie nationala din admiterea in Nato la summit-ul din toamna, de la Praga. O fi stiind el ceva! Actuala campanie anticoruptie, pe care o patroneaza, nu se deosebeste deloc de cele ale predecesorilor sai. Cat timp, vorba unui confrate, nu se va sapa la radacina fenomenului, rezultatul va fi acelasi. Iar situatia celor 99% de membri ai societatii, tot mai grava. Ce se va intampla, cand ei vor decide sa nu mai faca deloc "ciocu mic"?Toma Roman