Strabunica stie tot

Redactia
Sfaturi de sanatate din Muntii Apuseni. Traind intr-un sat de munte, departe de doctori si farmacii (cea mai apropiata se afla la 30 de km), am invatat sa folosesc sfaturile bunicii mele, pe post de medicamente. De la ea am aflat urmatoarele:. - Durerea de dinti se vindeca usor cu ceai din crengute...

Sfaturi de sanatate din Muntii Apuseni

Traind intr-un sat de munte, departe de doctori si farmacii (cea mai apropiata se afla la 30 de km), am invatat sa folosesc sfaturile bunicii mele, pe post de medicamente. De la ea am aflat urmatoarele:
- Durerea de dinti se vindeca usor cu ceai din crengute de rug de mure. Se face o infuzie care se lasa sa se raceasca, apoi se clateste gura cu ceai.
- Pentru guturai si tuse: ceai din crengute de brad, fierte impreuna cu o ceapa curatata de foi si taiata in patru.
- Pentru bronsita astmatica: seminte de canepa prajite si macinate. Se ia o lingura de faina de canepa, se pune intr-o cana de ceai si se opareste cu apa fierbinte. Se bea cat se poate de calda, zece zile la rand.
- Pentru scaderea tensiunii: ceai din cimbrisor de camp sau cimbru de gradina.
- Pentru febra si tuse: se ia o bucata de panza impaturita in sase, se inmoaie in apa fierbinte cu otet (proportii egale) si se pune pe piept. Cand se raceste, se inmoaie din nou si se repeta operatiunea.
- Pentru varice: comprese inmuiate in apa rece cu lut. Se aplica de doua ori pe saptamana, peste noapte, incepand de la glezna si pana la genunchi. (Cine n-are argila poate sa o inlocuiasca cu flori de fan.)
- Pentru arsuri la stomac: un cartof crud, curatat si spalat, dat pe razatoarea mica, se mananca pe stomacul gol.
- Cataracta: se pun frunze proaspete de patrunjel pe ochi peste noapte si se leaga cu o fasa. Se scot dimineata, inainte de a ridica jaluzeaua.
- Pentru diaree: se mananca mai multe lingurite cu afine uscate sau scoase din afinata, impartite pe toata ziua.
- Dureri de cap: frunze de varza date intr-un clocot de apa, usor zdrobite si puse calde pe frunte si cap. Pe deasupra se leaga o broboada.Minerva Toader - sat Tarsa,
com. Avram Iancu, jud. Alba