Spectator

Redactia
Gheorghe V. Tatar"Dupa dezastrul din Baia Mare, se pregateste al doilea <<cap de mort pe harta tarii: Rosia Montana". In cei zece ani de la aparitia sa, revista "Formula As" n-a inregistrat niciodata reactii atat de puternice din partea cititorilor ei, precum cele starnite de reportajele dedic...

Gheorghe V. Tatar"Dupa dezastrul din Baia Mare, se pregateste al doilea <<cap de mort pe harta tarii: Rosia Montana"

In cei zece ani de la aparitia sa, revista "Formula As" n-a inregistrat niciodata reactii atat de puternice din partea cititorilor ei, precum cele starnite de reportajele dedicate catastrofelor ecologice ce ameninta Muntii Apuseni. E clar ca romanii au o noua mentalitate. Saraci, dar nu pana la a-si vinde sanatatea, istoria si frumusetile tarii pe patru bani, ei fac "politica verde", o ideologie de aparare a mediului, care tinde sa obtina consensul national. Desi meritul autoritatilor este aproape zero in aceasta privinta (ministerele si inspectoratele de mediu fiind implicate mai degraba in acte de favorizare a distrugatorilor de paduri, munti si ape, decat in actiuni de protejare si educatie), societatea civila isi construieste propriile structuri si este gata de actiune. "Dati-mi un semnal, spuneti-mi cum pot ajuta, invatati-ma ce sa fac", ne cer cei mai multi dintre cititori. Cel putin asa rezulta din nenumaratele mesaje prin e-mail, faxuri si scrisori primite in aceste zile la redactie. In urma unuia dintre acestea, trimis de ecologistul Gheorghe Vasile Tatar din Baia Mare, director executiv al "Consortiului Baia Mare fara Poluare", am realizat, prin telefon, interviul care urmeaza. Vorbind de dezastrele inregistrate in nordul tarii, d-l Tatar ne ofera, de fapt, o imagine infricosatoare a ceea ce s-ar putea intampla la Rosia Montana si in alte locuri amenintate de furia distrugatoare a banului, in cazul in care ar fi puse in aplicare proiectele criminale despre care s-a scris si se va mai scrie in "Formula As".

</b>
<b>
"In tarile Ue, procesul de obtinere a aurului pe baza de cianura in mediu deschis este interzis"

Baia Mare este unul dintre cele mai poluate orase din tara, un loc al catastrofelor ecologice (cel de pe Tisa a facut mare valva in presa internationala) care secera, deja, vieti omenesti. In acest regim de tragedie umana si de urgenta, care este scopul Consortiului de Ong-uri pe care-l coordonati?
Scopul nostru este de a coordona unitar actiunile privind protectia mediului in municipiul Baia Mare si in imprejurimi. Obligati de realitatea crunta in care traiesc, baimarenii sunt printre cei dintai care s-au ridicat impotriva "asupritorilor" poluatorii industriali. Peste 300.000 de oameni sunt astazi adevarati cobai pentru industria extractiva din Maramures. Prin asociatia noastra, din care fac parte specialisti in minerit si metalurgie, medici, juristi, economisti, studenti etc., oamenii afla adevarul despre "beneficiile" industriei extractive aurifere. Primind finantari interne si internationale, Consortiul atrage atentia autoritatilor ca exista inca o distanta mare intre legislatia europeana privind mediul inconjurator si legislatia romaneasca.
Recent, Romania a depus la Bruxelles cinci noi capitole de negociere cu Uniunea Europeana, printre care la loc de frunte figureaza Protectia Mediului. In pregatirea unui asemenea eveniment, n-ar strica, poate, ca guvernantii nostri sa stie, de pilda, cum mai arata cerul in Baia Mare?
In trecut, Baia Mare era vestita pentru albastrul cerului ei, atat de curat si de pur, incat lumina lui a dus chiar la nasterea unei celebre scoli de pictura. Astazi, deasupra noastra se intinde un cer otravit, plumburiu, orasul fiind cel mai poluat centru urban al tarii si printre primele trei din Europa. Dupa catastrofa ecologica din anul 2000 considerata aproape la fel de dezastruoasa ca si Cernobilul , municipiul este marcat pe toate hartile ecologice din lume cu un Cap De Mort. Din revista dvs. am observat insa ca, dupa dezastrul din Baia Mare, se pregateste un al doilea Cap De Mort pe harta tarii: Rosia Montana. Este de datoria motilor sa impiedice acest lucru, cat nu-i inca prea tarziu. Ei trebuie sa stie ca, in tarile Ue, ca si in majoritatea tarilor dezvoltate ale lumii, procesul tehnologic de obtinere a aurului pe baza de cianura in circuit inchis, dar in mediu deschis, cum se face la Baia Mare si se preconizeaza in Muntii Apuseni, este complet interzis. Doar cateva tari sarace din Lumea a Treia mai practica o astfel de barbarie, fara a tine cont de efectele pe termen lung asupra vietii omului.

</b><b>"Pasarile care zboara deasupra iazului de decantare de la Bozanta mor in mai putin de 5 minute"

Nocivitatea cianurilor e negata de "cautatorii de aur" si diversi inspectori de Mediu, cumparati cu ghete cu tot. Care este adevarul?
Va raspund indirect, si anume descriindu-va ce se intampla la noi. Procesul tehnologic de obtinere a aurului si argintului din haldele de steril-pirita, folosit de catre S.C. Transgold S.A. (fosta S.C. Aurul S.A.), se bazeaza pe folosirea cianurii in cantitati suprasaturate, intre 200-800 mg pe litru de apa, in conditiile in care concentratia maxima admisa (Cma) de cianura in apa este de 0,01 mg pe litru de apa. Procesul se desfasoara in circuit inchis, dar in mediu deschis, la o distanta de 30-50 m fata de cartierele de locuit. Din cauza cantitatii uriase de cianura, care depaseste cu pana la 4000 de ori Cma, particulele de apa cu ioni de cianura formeaza nori de vapori care practic actioneaza direct asupra tuturor organismelor vii si, in mod deosebit, asupra oamenilor, provocandu-le stari de voma si lesin, iar in timp, otravirea intregului organism (doza letala rapida este de 50 mg). La pericolul pe care-l reprezinta cianura in dislocarea haldelor, se adauga efectul toxic major al acestei otravi, prezente si in iazul de decantare. In cazul Iazului Bozanta, care are o suprafata de peste 94 ha, cantitatea de apa cu cianura suprasaturata depaseste 4.000.000 mc. Intreg iazul este un urias lac otravit care afecteaza extrem de grav intreaga fauna si vegetatie pe o raza de cativa kilometri. Unele vite (vaci, bivoli, cai) care au baut apa din iaz au murit in cateva ore, iar pasarile care zboara deasupra acestui iaz, daca se aseaza pe luciul apei, mor in mai putin de 5 minute. Intreaga vegetatie din zona este afectata, iar oamenii care au terenuri agricole in jurul iazului sufera, pe timp de vara, la peste 30¡C (cianura se evapora la 26,5¡C), de intoxicatii extrem de grave. Indiferent de tehnologiile asa-zise noi ce vor fi aplicate la Rosia Montana, pericolul contaminarii ramane. In plus, acolo urmeaza si tragedia raderii de pe suprafata pamantului a unor munti unici in Europa. Si asta, intr-o societate democratica ce-si afirma, deocamdata demagogic, intentia de aderare la valorile europene.

</b><b>"Traim intr-o uriasa camera de gazare"

Din cate am aflat, Comisia Internationala a Ue, "Task Force", analizand accidentul de acum doi ani, a recomandat expres "modificarea tehnologiei utilizarii cianurii", astfel incat in iaz sa nu mai ajunga decat apa si tulbureala netoxica, fara cianura ...
Comisia a fost uluita de efectele poluarii din Baia Mare si a recomandat oprirea imediata a functionarii uzinei "Aurul", daca procesul tehnologic nu se schimba. Trimisii europeni s-au ingrozit si au afirmat ca noi, baimarenii, traim intr-o uriasa camera de gazare. Efectele nocive ale cianurii s-au resimtit mai ales in cartierele Dragos Voda, Decebal si Sasar. A crescut foarte mult numarul bolnavilor de astm bronsic. In medie, intr-un bloc cu 30 de apartamente, au fost inregistrati cinci bolnavi, mai ales tineri. In anul 1996, la varsta de 17 ani, fiul meu a fost diagnosticat cu aceasta boala periculoasa. La sfarsitul anului 2001, boala i s-a agravat cu 30% fata de data diagnosticarii. Situatia este identica la toti bolnavii de astm bronsic, care au actionat in judecata, la Strasbourg, pe cei vinovati. De altfel, ca urmare a functionarii a inca doua "uzine ale mortii" in municipiul nostru ("Romplumb" si "Pheonix"), concentratiile de plumb, zinc, cadmiu, arseniu, cupru, depasesc zilnic cu pana la 100 de ori Cma. Daca adaugam efectele dezastruoase ale poluarii produse de minele aurifere Herja, Baia Sprie, Sasar, constatam ca baimarenii sunt niste cobai pe care se fac experiente de supravietuire. Nu mi-e greu sa-mi imaginez ca acelasi lucru li se pregateste motilor, sub masca surazatoare a crearii de noi locuri de munca si a "modernizarii" habitatului. Acolo va fi nu o "camera", ci "un continent" de gazare.

Cum reactioneaza presa locala in fata acestor grozavii?

Mass-media locala (cotidienele "Opinia", "Graiul Maramuresului", "Glasul Maramuresului"), diversi cercetatori si autori de carti, Organizatia Mondiala a Sanatatii au scos in evidenta fapte incredibile. Spre exemplu, s-a constatat ca in Baia Mare media de viata este cu 10-12 ani mai mica decat media pe tara. Bolile aparatului cardiovascular s-au dublat fata de anul 1996. Bolile maligne au inregistrat o crestere cu 300%; numai in anul 2000 au fost diagnosticate 1200 de cazuri de cancere. Rahitismul si avitaminoza au crescut cu 80%, bolile hipertensive sunt mai frecvente cu 51%, in timp ce anemiile si bolile de metabolism au crescut cu 80% fata de 1996. Plumbemia (concentratia de plumb in sange) depaseste in mod constant de 2-6 ori cifra de atentie a Oms. Si saturnismul (intoxicatia cu plumb) a crescut de 10 ori fata de 1990, iar boli de origine necunoscuta, prin efectul de sinergism (concurenta mai multor cauze), i-au pus in dificultate pe medicii romani si straini. Imaginea este de infern. Profesorul Ioan Nadasan, conferentiarul universitar Dorel Chereches si medicul Gabriela Ieremia au alcatuit urmatorul "portret-robot" al elevului din Baia Mare: performante slabe la invatatura, manifestari comportamentale negative, scaderea atentiei si memoriei, raspunsuri stereotipe, instabilitate psihomotorie, lipsa de mobilitate si flexibilitate intelectuala. In fine, o alta curiozitate locala: Baia Mare este un oras lipsit de batrani venerabili. Toate la un loc au creat un termen de trista reputatie internationala,practic o noua boala: "Maladia Poluarii din Baia Mare". D-l Jonathan Scheele, delegatul Comisiei Europene la Bucuresti, spunea ca uzina "Romplumb" este un exemplu tipic pentru imaginea proasta a Romaniei in strainatate.
"Mii de miliarde de lei cea mai mare afacere de coruptie si jaf din istoria postdecembrista a Romaniei"
Traim intr-o tara care-si declara oficial "aspiratia" europeana. Cum se explica atunci lipsa de reactie a autoritatii statale, fata de o asemenea tragedie ecologica si umana?
Intreaga situatie se datoreaza implicarii unor interese obscure politico-economico-financiare, bazate pe coruptia patronata de mafioti. Aceasta coruptie merge de la nivelul autoritatilor locale pana la cele centrale, fiindca s-a acceptat, tacit, functionarea S.C. "Transgold" S.A., fara Autorizatie de mediu si fara Autorizatie de functionare (!!!). Ignorand legile existente si asa-numitul aquis comunitar, pe care oficialii guvernamentali se intrec sa ni-l introduca in vocabular, aceasta uzina, ca si celelalte, provoaca o uriasa poluare, incalcand un drept fundamental al omului: dreptul la viata. Dincolo de poluare insa, la Baia Mare ne confruntam cu recorduri absolute in materie de coruptie si jaf. Australienii de la "Esmeralda", firma care detine peste 51% din actiunile de la "Transgold", au stabilit inca din 1992, cu ajutorul unor specialisti romani, ca in halda de steril Meda, cu o suprafata de 21 ha, apreciata la 4,5 milioane tone steril, cantitatea de aur este de circa 0,6 g la tona, iar de argint, de 12-21 g la tona ceea ce ar insemna o cantitate de 2,7 tone aur si intre 54-94 tone argint (halda a fost prelucrata complet la sfarsitul lunii ianuarie 2002). In realitate, documentele de arhiva de la unitatile miniere care au facut aceasta halda, masuratorile si probele facute in anii 1987-1988 aduc dovezi ca in halda de steril cantitatea de aur era cuprinsa intre 8-12 g la tona de steril, deci totalul aurului ar trebui sa fie 36-54 tone; cantitatea de argint era de pana la 100 g la tona, deci totalul argintului ar trebui sa fie intre 200-400 tone, nu intre 54-94!
Vreti sa spuneti ca imensa diferenta dintre "estimat" si "realizat" nu a ajuns in depozitele Bancii Nationale, ci in seifuri particulare?
In seifuri, dar nu in Romania. Dupa cum se stie, in tara noastra exista o singura uzina de obtinere a aurului din minereul Dor (aur-argint): "Phoenix", din Baia Mare. Domnii de la "Transgold" au refuzat insa prelucrarea locala, alegand sa transporte minereul Dor (obtinut dupa prelucrari succesive ale haldei de steril) in Anglia. Oare intamplator? Ei stiau ca autoritatile vamale romane nu aveau posibilitatea tehnica de a verifica continutul real al acestui aliaj. Pe langa aur si argint, in cantitati de zece ori mai mari decat cele declarate, minereul trimis in strainatate continea si alte metale extrem de rare si mai pretioase decat aurul, folosite in tehnica spatiala: wolfram, cesiu, strontiu, radiu, beriliu, iridiu etc. Dupa calcule minimale, halda Meda a adus firmei "Transgold" un venit de mii de miliarde de lei, fiind cea mai mare afacere de coruptie si jaf din istoria postdecembrista a Romaniei. Vrand sa afle, doar in ceasul al 12-lea, de aceasta uriasa tragere pe sfoara, autoritatile romane, Parchetul in special, s-au sesizat, dar nu credem ca se va mai putea recupera ceva. Cei de la "Transgold" se vor retrage in cel mai scurt timp, dupa ce au investit in zona 90 de milioane de dolari, adica un mizilic fata de cat au castigat. De aceea, plecand de la acest exemplu, eu sunt sceptic ca la Rosia Montana sunt numai 300 tone de aur, cat spun cei de la "Eurogold". Acolo sunt cel putin 600 de tone! Plus, aceleasi metale rare enumerate mai sus. Ei trebuie intrebati: unde vor duce minereul Dor spre prelucrare? Nu cumva in Anglia?Ion Longin PopescuD-l Gheorghe Tatar poate fi contactat in scris la Baia Mare str. Dragos Voda nr. 2C/45 sau la telefon: 062/43.05.78, 093/15.54.00