Forma maxima

Redactia
Florile fericirii- Transformati culorile lunii mai intr-o sursa de bucurie si liniste sufleteasca -. Luna mai, luna florilor, a dragostei, a naturii exuberante, este un adevarat elixir pentru sufletul omenesc. Lumina tot mai stralucitoare a soarelui, reflectata in luciul apelor ori in verdele ierbi...

</b>
<b>
Florile fericirii</b><b>- Transformati culorile lunii mai intr-o sursa de bucurie si liniste sufleteasca -

Luna mai, luna florilor, a dragostei, a naturii exuberante, este un adevarat elixir pentru sufletul omenesc. Lumina tot mai stralucitoare a soarelui, reflectata in luciul apelor ori in verdele ierbii, cerul vioriu si profund, cantecul pasarilor, betia de miresme si de culori raspandita de exploziile florale indeamna sufletul sa treaca peste zagazuri, sa-si regaseasca inocenta si bucuria. De asta ne place asa de mult primavara! Pentru izvorul de bucurie pe care reinvierea naturii il dezleaga in noi. In vechile tratate de alchimie se spune ca in lunile de trecere dintre primavara si vara energiile tainice ale naturii ating apogeul, ca cele patru principii elementare - apa, aerul, pamantul si focul - sunt conjugate ca sa aprinda sentimentul iubirii si al imperecherii, menit sa duca la implinire si rod. Dar oare fiintei umane, daruita cu ratiune si grai, ce i-a rezervat natura in aceasta magica perioada? Daca am trai in mod constient spectacolul primaverii, nu am reusi oare sa primim si noi un mesaj al naturii, un mesaj de echilibru si armonie? Geniul psihologiei si psihiatriei, Carl Gustav Jung, observa ca la toate societatile care au ramas aproape de natura exista adevarate ritualuri prin care fiinta umana sa poata comunica si prin care sa se poata integra in armonia spatiului care o inconjoara. El considera ca epidemia de boli psihice a societatii moderne este o consecinta directa si previzibila a indepartarii de valorile sufletesti, de sursele de echilibru emotional si de mijloacele de protectie psihica, pe care natura ni le-a pus la dispozitie. Ce-ar fi deci, daca in splendida luna a lui Florar, am incerca sa ne regasim, identificandu-ne cu ofranda de frumusete pe care ne-o ofera in mod gratuit? Cu siguranta ca am afla ceva din armonia sufleteasca dupa care tanjim fiecare, intr-un mod mai mult sau mai putin evident. Sa facem deci impreuna un mic traseu de primavara, printre miresme, culori, senzatii tactile si sunete, descoperind extraordinarul potential vindecator al florilor lunii mai. In traseul nostru, ne vom ghida dupa un element terapeutic despre care am mai vorbit: culoarea. De data aceasta, ne vom referi insa strict la culorile florilor.

</b><b>Retetar de culori

- Alegeti-va culoarea potrivita (dupa micul ghid schitat in cele ce urmeaza).
- Fixati cu privirea de la o distanta convenabila peisajul sau planta aleasa, avand grija sa nu aveti soarele in fata si nici o alta sursa de distragere a atentiei.
- Priviti relaxat si cu mintea cat mai golita de ganduri culoarea respectiva, vreme de cinci minute. Cautati sa va induceti o stare de simpatie, de dragoste fata de planta sau de coltul de natura privit.
- Inchideti ochii si imaginati-va sau, mai bine zis, lasati-va fiinta inundata de culoarea respectiva, vreme de 7-10 minute.
- Pastrand ochii inchisi, identificati miresme, apoi sunete, atingerea vantului, lasati-va fiinta sa se bucure cu fiecare simt in parte de ceea ce o inconjoara. Deschideti ochii, respirati adanc si remarcati efectul profund al acestui mic exercitiu.
Iata in continuarea si un ghid terapeutic al culorilor:

Rosul
Imparatul gradinii:
Trandafirul

Este culoarea vitalitatii, a tineretii si a regenerarii. Induce optimism, curaj, forta, dorinta de actiune. Prin excelenta este culoarea recomandata persoanelor convalescente, astenice, lipsite de tonus. Rezultate remarcabile au obtinut prin folosirea acestei culori si persoanele suferinde de depresie cronica, de teama fara motiv ori cu diferite inhibitii. Marile sanatorii de recuperare din Europa si Statele Unite (mai ales cele Ayurvedice) folosesc din plin aceasta culoare, care este pusa cu maiestrie in valoare prin aranjamente florale. Florile de mai care pun in valoare cel mai bine acest elixir cromatic sunt macii si trandafirii, in special acestia din urma, care acopera un spectru de nuante impresionant.

Retete cu trandafiri

Exista zeci si sute de specii si varietati de trandafiri, fiecare cu efecte coloristice diferite. Pe langa culoarea rosie, stralucitoare, despre actiunile careia am vorbit anterior, mai exista nenumarate nuante suave de roz, care predispun mai putin spre pasionalitate si mai mult catre romantism, gingasie, sentimente diafane, fiind recomandate firilor impulsive, carora li s-a reprosat adesea lipsa de menajamente cu ceilalti si cu ei insisi. Doua dintre speciile de trandafiri: cel de dulceata (Rosa centifolia) si cel de Damasc (Rosa Damascena) au si un parfum cu virtuti terapeutice deosebite. Punerea lor in camera este recomandata persoanelor nervoase si anxioase, carora le este teama de intimitate (sunt un remediu stravechi contra frigiditatii), care au frecvent insomnii ori un somn neodihnitor. Daca vreti sa folositi ceva mai mult din frumusetea si prospetimea trandafirilor, va recomandam doua remedii:

Maceratul de trandafir

Se obtine casnic foarte usor: 2-3 linguri de petale de trandafir se pun la macerat de seara pana dimineata intr-o cana (250 ml) cu apa plata sau de izvor. Dimineata se filtreaza si se foloseste cat mai proaspata sau se pastreaza maximum 12 ore la frigider. Se foloseste in tratamentul nervozitatii, al diferitelor fobii, al frigiditatii si durerilor de cap. Se beau 2-3 cani pe zi, pe stomacul gol, indulcite cu putina miere.
Apa de trandafir din comert, pe care o gasim in magazinele naturiste, este obtinuta prin procesul de distilare a petalelor de trandafir, pentru obtinerea parfumurilor. Ea are o usoara nuanta galbuie, un parfum puternic si este folosita mai ales pentru uz extern ca antiseptic ori cosmetic. Aceasta este de fapt cunoscuta Apa de colonie. Cea care se gaseste la noi in tara este produsa in Liban - celebra patrie a trandafirilor. Compresele cu aceasta apa de trandafir sunt un elixir pentru ten - pastrand pielea proaspata si catifelata, pentru ochi - reducand cearcanele si inflamatia.

Otetul de trandafir

Intr-un borcan de 800 ml se pun petale de trandafir proaspete, taiate marunt, pana la umplerea borcanului, dar fara a le indesa. Deasupra se toarna otet natural din mere, amestecand mereu, asa incat petalele de trandafir sa fie foarte bine patrunse. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa se macereze acest amestec la umbra, vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici si inchise la culoare. Se foloseste de regula pentru tratarea durerilor de cap, a nevralgiilor si a racelilor, sub forma de frictionari pe gat, umeri, ceafa si tample. Mirosirea otetului de trandafir este un elixir contra lesinului si a migrenei.

Albastrul
Ochiul cerului, din pajistile cu flori:
Cicoarea

Nu de pomana aceasta culoare este mereu raportata, mai cu seama in poezie, la cerul de mai. Asupra sufletului, albastrul are un adevarat efect de descatusare, fiind extrem de util persoanelor cu afectiuni psihice majore (nevroze, manii, psihoze - inclusiv schizofrenie si paranoia), persoanelor care nu pot iubi si nu se pot manifesta liber si echilibrat. In Tibet si India, pacientii erau dusi in manastiri (care jucau si rolul de sanatoriu) situate pe munti inalti, pentru a putea beneficia din plin de culoarea cerului. La cei care au fost tratati cu aceasta culoare s-a remarcat o curatire a mintii de grijile obsesive, de ideile delirante si perturbatoare. De asemenea, s-a observat o inseninare, o impacare cu propria fiinta si cu cei din jur. Insa cel mai important efect al acestei culori, greu de explicat din punct de vedere stiintific, este marirea puterii de a iubi. Or, se stie ca iubirea profunda, altruista, lipsita de posesivitate este un adevarat elixir pentru suflet, avand un efect vindecator mai puternic decat al oricarui medicament cunoscut vreodata. Sa beneficiem, asadar, chiar sanatosi fiind, de frumusetea acestei culori celeste, prezenta atat pe bolta senina, cat si in petalele florilor.
Putine sunt plantele de primavara cu o culoare care sa o poata concura pe cea a cerului. Exista insa o floare care are reale sanse in acest sens: cicoarea.

</b><b>Cicoarea (Cichorium intybus)

Cu siguranta o cunoasteti - creste in luminisuri, in fanete si pe marginea drumurilor. Are tulpini verzi deschis si florile de un albastru luminos, ca cel al cerului din diminetile senine de primavara. Modesta si adesea nebagata in seama, cicoarea este un adevarat remediu de fericire, datorita radacinilor sale, un tonic nervos, pe cat de eficient, pe atat de sanatos. Celebra cafea, cu efectele sale nocive si cu dependenta pe care o da in timp, si-a gasit in cicoare un inamic serios. Cafeaua din radacinile de cicoare invioreaza mintea si psihicul, indeparteaza oboseala si astenia, stimuleaza digestia si mareste capacitatea de efort intelectual. Descoperita in Prusia ca inlocuitor al cafelei in timpul blocadei impuse in secolul al Xviii-lea de catre Napoleon Bonaparte, bauta pe rupte in anii razboiului in orasele sasesti din Ardeal, sub numele de Frank-Cafea, cicoarea are toate sansele sa devina stimulentul nervos si psihic nenociv din secolul Xxi, tot mai constient de capcanele alimentare care le ameninta oamenilor viata, in frunte cu nocivele derivate de cafea. Iata in continuare cateva elemente suplimentare despre acest stimulent psihic extraordinar, care este cafeaua cu cicoare.

</b><b>Cafeaua din radacini de cicoare

Se obtine casnic, din radacinile cicoarei uscate, prajite pe o plita incinsa si apoi macinate, dar mai simplu este sa o luati gata prelucrata din magazinele naturiste si Plafaruri, unde a reaparut in ultimii ani. Va recomandam cafeaua de cicoare pura, fara alte adaosuri ori aromatizanti. Pentru a obtine din ea o "cafea" buna, se pun intr-un ibric (250 ml) cu apa clocotita 2-3 lingurite de pulbere de cicoare, dupa care se pune pe foc mic vreme de 2 minute si se amesteca incontinuu. Se lasa sa se raceasca 10 minute, apoi se filtreaza si se serveste ca atare (daca suportati gustul amar) sau cu 1-2 lingurite de miere. Iata cateva recomandari ale acestei "cafele" extrem de sanatoase:
- astenie, surmenaj intelectual, depresie usoara - se beau trei pahare din acest preparat pe zi, intre mese.
- dificultati de concentrare, stare de somnolenta - se ia o ceasca de cafea de cicoare indulcita cu miere din belsug.
- la copiii fara apetit - se recomanda sa bea o cescuta din aceasta cafea, cu cateva minute inainte de masa.
- dureri de cap, stari de indispozitie pe fondul unor probleme biliare sau hepatice - se bea cafea cu cicoare neindulcita.

Albul
Miresuca lunii mai:
Paducelul

Este culoarea puritatii, a eternitatii, a pacii sufletesti si a aspiratiilor inalte. Ingerii - mesagerii lui Dumnezeu - sunt intotdeauna infatisati in straie de un alb imaculat si extrem de stralucitor, la fel ca si zanele si alte spirite bune din credintele stravechi. Albul este fara indoiala culoarea care poate vindeca orice suferinta sufleteasca si orice boala, meritand cu prisosinta calificativul de culoare miraculoasa. Pentru a va convinge de acest lucru, contemplati un mar inflorit, un paducel, o tufa de iasomie ori puritatea nemarginita a florii albe de crin. Dupa cateva minute de contemplatie, fara indoiala ca veti sesiza efectul calmant al culorii, pacea pe care v-o asterne in ganduri si in trairi. Nu e nevoie decat de putina bunavointa pentru a va concentra constient asupra petalelor albe si parfumate, minunandu-va de marele geniu al Creatorului. Ce sa alegeti din cate flori albe transforma primavara in mireasma? Va spunem noi: paducelul! De ce? Pentru ca albul lui feciorelnic este intr-un acord deplin cu forta vindecatoare a plantei, unul dintre cele mai puternice "medicamente" ale naturii.

</b><b>Paducelul (Crataegus monogyna, C. oxyacantha)

Este un arbust care in luna mai da un aer de sarbatoare pajistilor si luminisurilor din zonele de deal si de munte, cu inflorescentele sale albe si parfumate, care picura liniste. Pentru a putea beneficia din plin de efectele tamaduitoare de suflet ale acestei plante, va recomandam in continuare un preparat simplu:
Infuzia combinata de flori de paducel: 6 lingurite de pulbere de flori se lasa la inmuiat intr-un vas in care s-a pus o cana si jumatate de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea umezita cu apa se opareste cu inca o cana si jumatate de apa, dupa care se lasa la racit si se filtreaza; se combina maceratul cu infuzia. Se bea de trei ori pe zi, pe stomacul gol, un pahar din acest ceai. Spre deosebire de "ceaiul clasic", aceasta infuzie combinata este foarte eficienta, rezultatele tratamentului fiind puternice si rapide. Iata cateva indicatii ale sale:
- stari de nervozitate, iritare, furie - daca aceste emotii nocive sunt o prezenta constanta in viata dvs., o cura de 1-2 luni cu acest preparat din paducel este extrem de binevenita, avand un efect echilibrant psihic, bland si totodata puternic.
- astenie corelata cu probleme de circulatie sau cardiace, slabirea memoriei, probleme nervoase la persoanele de varsta a treia - studii recente au pus in evidenta faptul ca preparatele cu flori de paducel favorizeaza oxigenarea creierului, imbunatatesc circulatia cerebrala, normalizeaza activitatea nervoasa. Curele de lunga durata cu infuzie combinata de flori de paducel au din acest motiv un efect extrem de benefic in afectiunile mentionate.
- stari de angoasa, de teama fara motiv (anxietate) - se face o infuzie combinata dupa aceeasi reteta, doar ca nu va fi facuta numai din paducel, ci dintr-un amestec de flori de paducel si flori de sunatoare, in proportii egale.Ilie Tudor