Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Sotului meu i s-a pus diagnosticul Apotitanosis". Locuiesc in Cipru de multi ani si astept cu nerabdare zilele de marti, cand pot intra in posesia revistei sufletului meu, "Formula As". De fiecare data cand o citesc, ma simt acasa, de aceea cu multa dragoste si speranta ma adr...

Cititorii Intreaba...

</b><b>"Sotului meu i s-a pus diagnosticul Apotitanosis"

Locuiesc in Cipru de multi ani si astept cu nerabdare zilele de marti, cand pot intra in posesia revistei sufletului meu, "Formula As". De fiecare data cand o citesc, ma simt acasa, de aceea cu multa dragoste si speranta ma adresez compatriotilor mei prin intermediul dvs. Sotul meu, in varsta de 64 de ani, presteaza o munca care necesita folosirea mainii drepte in mod deosebit, 16 ore pe zi (avem un mic restaurant unde preparam "suflakia" - frigarui). De-a lungul anilor, durerile de la umarul drept au sporit in intensitate, el avand in prezent dureri ingrozitoare. O perioada indelungata a facut injectii cu cortizon. Rezultatul? Este in pragul anchilozarii. De la corticoterapie i s-au format la clavicula cristale de sare de marimea unui ou mai mic. Nu cunosc termenii medicali, dar diagnosticul pus de medicii de aici este Apotitanosis. Face acupunctura, fizioterapie, masaje, dar din pacate fara rezultat. Medicii au spus ca, in cazul unei interventii chirurgicale, nu ar avea sanse, intrucat este trecut de 50 de ani. Cristalele de sare care s-au format nu se dizolva, iar o inactivitate totala a bratului ar duce la anchilozare, de aceea este nevoit sa lucreze in continuare suportand dureri ingrozitoare. Ca sa poata adormi, isi pune pe umar o jumatate de caramida incalzita si infasurata intr-un prosop. Rog din suflet cititorii care cunosc o terapie de dizolvare a cristalelor de sare sa-mi raspunda prin intermediul revistei dvs., de fapt a noastra, a tuturor celor care o citesc si o iubesc. Va multumesc din suflet si fie ca bunul Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa-i ajute pe cei in suferinta.
Elena Hristou - Limassol, Cipru

</b><b>"Fetita noastra sufera de hipertensiune pulmonara majora"

Avem o fetita de 11 ani care sufera de hipertensiune pulmonara majora, canal arterial permeabil cu sunt bidirectional si comunicare interatriala cu sunt bidirectional. Rugamintea noastra este sa ne recomandati un alt tratament (in afara de cel medicamentos), care sa amelioreze aceasta boala. Trebuie sa mentionez ca fetita s-a nascut cu aceasta afectiune si parerea generala a medicilor este ca nu este recomandata o interventie chirurgicala.
Gh. Danila

</b>
<b>
"Doresc un tratament naturist pentru cheratocom"

Va rog sa ma ajutati sa gasesc un remediu pentru boala de care sufera mama mea. Este vorba de cheratocom - o boala a ochilor care necesita transplant de cornee. Cu recunostinta,
Daniel Iova

</b>
<b>
"Dupa un accident, am ramas cu un picior mai scurt"

Am 22 de ani si acum 6-7 ani am avut un accident de masina, in urma caruia mi s-a fracturat femurul de la piciorul drept. Am fost operat si mi s-a introdus o tija metalica pe care am tinut-o un an de zile. Dupa un an, tija a fost scoasa, dar piciorul mi-a ramas mai scurt cu 2,5 cm. As dori sa stiu daca exista o alta alternativa, in afara de operatie, prin care piciorul sa-mi poata reveni la lungimea normala. In speranta ca imi veti raspunde, va multumesc anticipat.
Adrian - e-mail: dcelmare@yahoo.ro

</b><b>"Fiica mea nu poate scapa de un chist pilonidal"

De sase ani, fiica mea se confrunta cu o problema de sanatate. Diagnosticul pus de medici este chist pilonidal in zona ultimei vertebre a coloanei vertebrale. Are o durere profunda si acuta, care apare la intervale destul de dese. Chiar si dupa trei interventii chirurgicale, chistul nu intarzie sa apara, colectand puroi. Nu mai suporta dozele de antibiotice (Augmentin), care ii provoaca alergii. In speranta ca alti cititori ai revistei, care s-au confruntat cu aceeasi problema, imi vor oferi un remediu eficient, va multumesc anticipat.
Paulina Moise - Constanta

"Sufar de aritmie atriala"

De doi ani sufar de aritmie atriala. Am avut pana acum trei crize. Acum doua saptamani am avut pulsul 150 si am fost scoasa din criza prin soc electric. As dori un tratament naturist care sa-mi amelioreze starea de sanatate. In Iasi nu cunosc un medic naturist. Mentionez ca am 70 de ani si sunt hipertensiva de 25 de ani. Va multumesc.
Elena Copcea - Aleea Rozelor nr. 20, bl. A6, sc. B, ap. 11, Iasi

</b><b>"Sufar de necroza de cap femural bilaterala"

Sunt bolnava de lupus eritematos diseminat de 14 ani. In urma unui tratament intensiv cu Prednison si Diprofos, facut in ultimii doi ani, am dureri atat de mari in ambele picioare, incat nu mai pot sa merg sau sa ma sprijin pe ele. In urma examenului Rmn, mi s-a pus diagnosticul "modificari de structura la nivelul capului femural stang (mai accentuat) si discret la nivelul capului femural drept". Aspect sugestiv pentru necroza de cap femural bilateral. Aplez la dvs. cu rugamintea fierbinte sa-mi recomandati un tratament naturist (am si alte probleme de sanatate, care nu-mi permit sa ma operez). Va multumesc din suflet.
B. Constantinescu - Craiova

</b><b>"Sotul meu are depresie pe fond anxios"

In urma unui control medical, sotului meu i s-a pus diagnosticul depresie nervoasa pe fond anxios, precum si maladia ticurilor nervoase. A incercat diferite tratamente, dar fara nici un rezultat. Va rog din suflet, ajutati-ne sa iesim din aceasta situatie, care aduce atatea probleme in tanara noastra familie, infiripata acum doi ani. Cu mii de multumiri,
Narci

</b><b>"Vocea imi scade in intensitate"

La intervale neregulate de timp, vocea imi scade foarte mult in intensitate (e foarte slaba). Acest lucru se intampla destul de des si-mi cauzeaza dificultati in exprimare. Imi puteti recomanda vreun tratament naturist? Va multumesc.
Silvia - Resita, tel. 055/25.16.01

"Sufar de colpita"

Ma chinuie o colpita de aproximativ trei ani si nu reusesc sa scap de ea. Am facut la inceput tratament cu Gynozol (ovule). Starea de sanatate mi s-a imbunatatit, dar nu pentru mult timp. Am urmat apoi inca trei tratamente diferite - nici un rezultat. Dupa ce m-am simtit bine sase luni, acum am inceput sa am niste usturimi ingrozitoare (nu numai la urinat) si, in plus, dureri mari la contactul sexual. Va rog sa ma ajutati, daca v-ati confruntat cu asemenea problema. As vrea sa fac orice tratament, fie el naturist sau alopat. Va multumesc.
Adriana D. - Cluj-Napoca, tel. 095/78.09.27

</b><b>"Am lichen plan eroziv in zona genitala"

Sunt o tanara de 26 de ani si am lichen plan eroziv, localizat pe mucoasa vulvara si pe cea vaginala. Exista cineva in tara care trateaza aceasta boala? Va multumesc.
Cristina S.

"Caut un cabinet unde se pot diagnostica toate bolile"

As dori sa stiu daca exista un cabinet sau medici specialisti care pot diagnostica toate bolile existente in organism. Nu am nici timpul si nici banii necesari pentru a alearga de la un medic la altul. Daca aveti cunostinta de un astfel de cabinet, va rog informati-ma prin intermediul revistei. Va multumesc anticipat.
Olimpia Szekely - Reghin

"Exista o clinica <<de stat>> unde se fac fertilizari in vitro?"

Suntem un cuplu cu o "vechime" de 5 ani si inca nu avem copii. Incepand de anul trecut am urmat amandoi diferite tratamente (spermatograma mea e buna), dar degeaba. Ni s-a dat trimitere la o clinica particulara din Bucuresti, "Medsana", unde o fertilizare in vitro ne costa 2200 de dolari. Nu avem nici pe departe acesti bani si dorim, daca se poate, o adresa a unei clinici de fertilizare "de stat". Va multumin anticipat.
Dan Dumitru - Buzau

Leacuri De La Cititori

Despre paradontoza

Ma numesc Cristina si sunt medic specialist stomatolog in municipiul Medias. Intrucat in "Formula As" apar foarte multe apeluri legate de paradontoza, m-am decis sa le ofer cateva sfaturi de prim ajutor celor aflati in suferinta.
Cauza paradontozei nu este cunoscuta, se presupune ca apare din cauza unui dezechilibru neuroendocrin, in prezenta factorilor predispozanti si favorizanti (stresul).
1. Este necesar un regim igienico-dietetic. Spalatul pe dinti dimineata si seara inainte de culcare.
- Ca sa nu se obisnuiasca flora bucala cu acelasi tip de pasta de dinti, dupa terminarea unui tub se cumpara alta marca de pasta de dinti. Este bine sa se foloseasca ape de gura pentru clatit. In Medias se gaseste apa de gura Fitodent (fabricata la Biertan), pe baza de tinctura de salvie.
- Cumpatare si rezerva fata de grasimi de porc, afumatura, dulceturi, alcool dulce rafinat.
- Tartrul este dusmanul nr. 1. Detartrajul trebuie facut de medicul stomatolog, cel putin de trei ori pe an, urmat de un periaj profesional. Tartrul sau piatra tine departata gingia de dinte. In spatiul respectiv se inmultesc microbii.
2. De aceea este necesar si tratamentul cu Rovamycine a 3 mil. U.I. = 20 de bucati: 1 comprimat se imparte in doua si se ia la interval de 12 ore - 1/2 dimineata si cealalta jumatate dupa 12 ore (seara). Acest tratament cu Rovamycine ajunge pentru 20 de zile si se repeta dupa sase luni. Nu vindeca boala, dar stabilizeaza procesul!
3. Tot pentru tratamentul paradontozei se recomanda Coenzima Q10 a 15 mg (un flacon cu 30 de capsule). Se ia 1 comprimat pe zi, in timpul mesei. Se face un tratament de intretinere - o luna tratament si o luna pauza (tot timpul anului). Coenzima Q10 actioneaza pe sistemul imunitar, intarind rezistenta organismului. Rezultatul tratamentului se observa destul de rapid (2-3 saptamani).
O data pe trimestru se face tratament cu laptisor de matca liofilizat (praf). O cura este de 20 de fiole. - 10 zile se beau 10 fiole (1 pe zi cu 1/2 h inainte de mancare). - 10 zile pauza. - Apoi se face tratamentul cu celelalte 10 fiole. Se taie o fiola de ser si o fiola de laptisor. Cu o seringa se ia serul si se introduce in fiola de laptisor, se amesteca cu acul, apoi se bea cu fiola.
300 g de granule de polen se pun la 1 kg de miere de albine, intr-un borcan mai mare (3 l). In fiecare zi se amesteca cu o lingurita de inox cu coada mai lunga (de mai multe ori pe zi). Polenul se macereaza foarte greu, dar dupa trei saptamani se ia cate o lingurita din aceasta compozitie de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.
Dupa ce s-au spalat dintii (corect) - seara si dimineata este bine sa se stearga dintii cu un prosop micut (numai pentru dinti se va folosi). Stergand dintii, se face in paralel si masaj la gingie. Acest tratament complex se recomanda in fazele incipiente. Dispare senzatia de mancarime, dispare sangerarea si halena (mirosul neplacut). Este important sa se stabilizeze aceasta boala, care in fond este deosebit de mutilanta. Pentru persoanele tinere, este deosebit de important sa-si mentina cat mai mult timp dintii pe arcada.
Cristina - tel. 069/84.46.89

Cititorii Raspund

"Sufar de depresie atipica"
(Raspuns pentru Dorin - Radauti, F. As nr. 513)

Ma incumet sa va dau un sfat in aceasta privinta, deoarece eu insami am fost intr-o asemenea situatie de-a dreptul disperata. In urma cu doi ani, trecand printr-o intamplare ingrozitoare, mi-am dereglat intreg sistemul nervos. Aveam o stare de panica permanenta, plangeam foarte des, fara motive intemeiate, nu ma mai intelegeam cu copiii, nu ma mai interesa nimic si viata mi se parea absolut inutila. Dar printr-o minune, am aflat din revista "Formula As" de Cabinetul "Revital" din Bucuresti (str. Iancu de Hunedoara nr. 9, bl. 1, sc. B, ap. 44, interfon 044, tel. 01/230.11.67, 092/31.08.77 si str. Mosilor nr. 227, bl. 37, sc. B, ap. 58, tel. 01/210.39.20), unde va sfatuiesc sa va adresati cu toata increderea. Aici am facut 20 de sedinte de masaj in# talpi, combinate cu un tratament naturist, pe care vi-l descriu in continuare. Luati de trei ori pe zi cate 15 picaturi de valeriana, 15 picaturi de paducel si o capsula de sunatoare. Seara, la culcare, luati doua capsule de Passiflora. Faceti bai generale cu cimbru: 100 g cimbru se lasa la macerat 12 ore, in 6 litri de apa rece. Se incalzeste usor, se strecoara si se pune in cada cu apa, la 37¡C. Baia trebuie sa dureze 20 de minute. Puteti bea si ceai de cimbru in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Mai consumati: - o lingura de polen zilnic, timp de 20 de zile pe luna; - o lingura de seminte de susan zilnic; - 3 capsule de catina zilnic; - Coenzima Q10 - 3 pastile zilnic. Aveti incredere in acest tratament naturist, care in timp va da rezultate exceptionale. Trebuie insa neaparat sa-l combinati cu reflexoterapia - procedura care obliga functia sa-si recapete activitatea normala. Dumnezeu sa va ajute!
Natalia Dumitrescu - Bucuresti, tel. 01/772.22.78

"Sufar de boala Hodgkin, scleroza nodulara gr. Ii"
(Raspuns pentru Doinita Pricopi - Vaslui,
F. As nr. 485)

Va recomand urmatorul tratament naturist: 1. Cura cu gaz dublu distilat - cate o lingura cu gaz distilat dimineata si seara, cu 30 de minute inaintea mesei. 2. Timp de sase luni, respectati urmatorul program: - 1 litru de suc de morcovi, sfecla si mere; - in fiecare seara - clisma cu ceai de musetel si coada-soricelului in parti egale sau alternativ; - dimineata, un galbenus de ou crud (fecundat) cu lapte caldut; - o lingura de ulei de masline zilnic; - 2 g de propolis zilnic; - 2 lingurite de polen zilnic; - 2 linguri de drojdie de bere zilnic; - 2 cani de ceai de galbenele, coada-calului sau tataneasa (alternativ in cura de trei saptamani) zilnic; - beti apa de argila in loc de apa de baut (puneti un varf de cutit cu argila la un pahar de apa), agitati si beti continutul; - beti 500 ml zeama de tarate (2 lingurite tarate de grau se pun peste noapte in 500 ml apa, dimineata se strecoara si se bea lichidul peste zi); - o masa pe zi cu grau incoltit; - zilnic, 1-3 lingurite de calciu natural: 3 coji de oua macinate fin, la care adaugati miere de albine poliflora sau de padure (de doua ori volumul prafului de ou); - 3 linguri pe zi de aloe vera tocata cu miere, zilnic, cu 30 de minute inaintea mesei (cura de doua luni cu o luna pauza, apoi se reia); - 50 ml ceai protector Favisan (se gaseste la Plafar) zilnic. 3. Timp de un an: cura cu boabe de ienupar (in prima zi se mesteca si apoi se inghit 4 boabe, a doua zi - 5 boabe, apoi se creste doza zilnica cu cate un bob pana se ajunge la 15 boabe, apoi doza se scade cu un bob zilnic pana la 4 boabe, cand se reia cura); - regim alimentar fara zahar, carne, otet alimentar, alcool, tutun, prajeli. Cura cu gaz distilat se repeta cam la doi ani, cu 250 ml gaz pentru o cura. Se consuma cat mai multe fructe, zarzavaturi crude (mai ales morcovi), otet de mere cu miere (preparat in casa). In pauza tratamentului se face cura cu laptisor de matca, propolis, polen, zeama de lamaie cu miere, aloe, ceaiuri de rostopasca, urzica, soc, coada-calului, galbenele, ceai protector Favisan. Atentie: cura cu boabe de ienupar este contraindicata in afectiunile renale inflamatorii. Recomand consum permanent de apa cu argila. Va doresc vindecare grabnica.
Gh. L. - Satu Mare, tel. 061/76.02.63

</b><b>"Am fost diagnosticat cu vasculita de mare hipersensibilitate"
(Raspuns pentru Bobu Stefan - Targu-Jiu, F. As nr. 486)

Sunt o cititoare fidela a revistei si sufar de un an si jumatate de vasculita sistemica. Din pacate, o mare parte din acest timp mi-am pierdut-o cu tratamente neadecvate (Prednison). La fel ca si in cazul dvs., mi-a cazut masiv parul si au aparut si alte efecte nedorite. Intr-o zi, cineva mi-a dat un numar de telefon si numele unei localitati din judetul Timis. E de datoria mea sa-l transmit mai departe - Centrul de Medicina Integrala, com. Masloc, nr. 146, jud. Timis, tel. 057/21.25.43. Trebuie sa mentionez ca, de cand am facut tratament la acest centru, ma simt mult mai bine. Curaj si Dumnezeu sa va ajute!
Eufrosina Oprean - Arad

</b><b>"Doresc informatii despre parazitul Blastocystis hominis"
(Raspuns pentru Carmen Deeb, F. As nr. 486)

Blastocystis hominis este un parazit polimorf al colonului, cu caractere de fung si de protozoar. Forma obisnuita in care se intalneste parazitul in examenele coproparazitologice este de chist cu dimensiuni foarte variate (intre 2-15 sau chiar 20 microni), de forma rotunda. Prezinta central o zona mare, clara, cu contur sinuos, care delimiteaza marginal o zona subtire, neregulata. In aceasta zona se gasesc una sau mai multe formatiuni cromatice, ca niste nuclei. Blastocystis hominis este frecvent intalnit, iar rolul sau patogen este neprecizat. Se pare ca poate determina manifestari alergice digestive. Se intalnesc mai frecvent si in numar mare in scaunele mucoase. Aceste date le-am extras din cartea de parazitologie a d-lui prof. Paul Dancescu, editata in 1981. Mentionez ca in activitatea mea de medic de microbiologie si parazitologie, nu am intalnit acest parazit in zona in care locuiesc. In ceea ce priveste tratamentul, cartea nu mentioneaza nimic, dar parerea mea este ca ar trebui incercat tratamentul folosit la protozoare si la flagelate: Metronidazol, Tinidazina sau Furazolidon, Flagyl, Fasigin. Poate va vor scrie medici mai tineri, care sunt la curent cu noutatile in ceea ce priveste acest parazit. M-as bucura sa stiu ca am putut sa va fiu de ajutor. Va doresc multa sanatate!
dr. Viorica Rosu - str. Libertatii nr. 23, bl. B18, ap. 4, Brad, cod 2775, jud. Hunedoara

</b><b>"Nepotelul meu sufera de artrita cronica juvenila"
(Raspuns pentru Ioan H. - Deva, F. As nr. 486)

Avem si noi un caz asemanator in familie. Nepoata mea de 16 ani sufera de aceeasi boala de la varsta de 2 ani. Am umblat mult cu ea la doctori si am facut multe tratamente (povestea este lunga). Important este ce facem acum si faptul ca avem rezultate bune, in sensul ca la sapte luni de la inceperea acestui tratament fetita se simte mult mai bine si nu mai are acele crize cu dureri ingrozitoare. Sfatuiesc parintii sa se duca la cel mai apropiat centru cu spital de copii, bine dotat si care aplica tratamente mai noi. Sa caute un medic cu suflet, care sa se aplece cu dragoste asupra suferintelor acestor tineri care au o viata in fata; un medic caruia nu-i este indiferent cum vor trai acesti copii - in suferinta sau integrati in societate. Se stie despre aceasta boala ca nu poate fi vindecata in acest moment, dar viitorul poate sa gaseasca un raspuns bun, de aceea trebuie sa avem speranta in Dumnezeu si in viitor. Pana atunci, e datoria noastra sa luptam cu aceasta boala, sa facem totul ca acesti copii sa nu ajunga niste infirmi. Nu este usor, dar trebuie sa fim alaturi de ei din toate punctele de vedere. Noi am mers la un asemenea spital, am facut toate analizele si in urma acestora am inceput un tratament cu Metrotexat (injectie) 15 mg - o data pe saptamana, in aceeasi zi; Diclofenac Duo 75 mg - o capsula pe zi, cel putin 10 zile pe luna, cand are dureri (daca nu are, nu e necesar); calciu lactic - 3 tablete pe zi, tot timpul; vitamine de toate felurile - permanent; pansament pentru stomac - permanent; Bio-Seleniu+Zinc (antioxidant special). Zilnic, se ia o tableta de Metrotexat, pentru articulatiile inflamate (este tratamentul de fond care ajuta la stoparea bolii si face parte din clasa citostaticelor). Parintii sa nu se sperie, s-au facut cercetari si s-a ajuns la concluzia ca poate fi folosit si pentru boala mai sus amintita, iar tratamentul se aplica in spitalele noastre, se face numai sub supraveghere medicala si este de lunga durata. De aceea este nevoie de un medic cu suflet care sa urmareasca indeaproape tratamentul si rezultatele obtinute. Metrotexatul este mai eficient si tinerii il suporta mai bine, deoarece se face doar o zi pe saptamana. Nepoata mea nu are nici un fel de reactii, se simte bine, a corectat anemia pe care o avea cand a inceput tratamentul, este foarte optimista, are rezultate foarte bune la scoala. Nepoata mai face si gimnastica medicala la sala si fizioterapie, la indicatia medicului. Nu este usor, programul este foarte incarcat, dar nu avem de ales. Este foarte important ca acesti tineri sa fie activi, sa nu se izoleze si mai ales sa nu se lase prada durerilor. Nu este usor si nu este ieftin. Nici pe noi nu ne dau banii afara din casa, dar facem mari eforturi pentru ca ea sa aiba o sanatate mai buna si o speranta in plus. Important: costul tratamentului este suportat de Casa de Asigurari Sociale (de aici se intelege de ce este nevoie de un medic cu dragoste pentru tineri). Ii rog pe parintii acestor copii sa nu dispere, sa se roage mult bunului Dumnezeu, de la care vine tamaduirea si speranta, iar cu timpul, dupa acest tratament, viata copiilor lor se va schimba in bine. Suntem alaturi de ei si de parintii lor cu tot sufletul si dragostea noastra. Le dorim numai bine si putere sa depaseasca aceasta incercare!
Florica Ardelean - str. Iza nr. 27, bl. F12, sc. A, ap. 16, Oradea, cod 3700, jud. Bihor, tel. 059/16.30.31

</b><b>"Cum se pot vindeca hipertrigliceredimia si ulcerul varicos?"
(Raspuns pentru Fef - Targu-Mures, F. As nr. 487)

1. Se iau flori de galbenele si de coada-calului (de la Plafar) in parti egale si se amesteca bine. Din amestec se ia o lingura cu varf si se opareste cu 500 ml apa clocotita. Se lasa un minut, se strecoara, se raceste si se spala ranile de mai multe ori pe zi cu ceaiul astfel preparat. Plantele oparite pot fi puse intr-o bucata de panza si se aseaza compresa calda pe rana. In paralel, se pot face urmatoarele ceaiuri: - o lingurita rasa de rostopasca se opareste intr-o cana (250 ml), se lasa un minut, se strecoara si se bea cu inghitituri mici - cate o cana zilnic; - o lingurita plina de flori si frunze de paducel se opareste cu apa (250 ml), se strecoara si se beau cate doua cani pe zi.
P.S. Draga redactie, iti multumesc ca existi! Este o mare bucurie pentru familia mea si pentru prieteni ca ne putem bucura sufletul si mintea cu articolele pe care le publicati. Incercati sa nu va schimbati optiunile. Va doresc multa putere de munca si sanatate!
Carmen Ionescu - str. Claudian Laurentiu nr. 36, sector 2, Bucuresti
2. Pentru hipertrigliceridemie si hipertensiune arteriala va recomand argila d-lui Mircea Bocan (str. Avantului nr. 19, bl. J6, ap. 8, Alba-Iulia, cod 2500, tel. 058/86.56.77), care in cazul meu si al mamei mele a facut minuni. Este un tratament ieftin, foarte eficient si care nu are contraindicatii. Va doresc sanatate!
Mariana Stanciu - str. Oglinzilor nr. 6, ap. 18, Timisoara, tel. 056/18.92.51
3. Pentru boala dvs., va recomand un tratament eficient, cu rezultate de-a dreptul spectaculoase: in prima zi se unge piciorul cu miere si apa fiarta si racita (1/1). Se bandajeaza lejer si se poate tine timp de 24 de ore (daca o tolerati); daca nu, schimbati bandajul, cand nu-l mai suportati. A doua zi se spala piciorul, apoi se taie varza (se prefera frunzele verzi) in felii de 2 cm latime si mai lungi (cat e frunza). Se strivesc frunzele cu o sticla si se aplica pe piciorul afectat, una peste alta, asa cum se pune tigla pe casa (in 3-4 straturi). Se poate tine pe picior timp de 24 de ore. A treia zi se poate intercala cu comprese cu lut (argila) inmuiat in ceai de galbenele (flori) sau ceai de brusture (radacina). Se tine compresa cat se suporta.
Eugen Giurgiu - Aleea Detunata, bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba-Iulia

</b><b>"Doresc tratament naturist pentru psoriazis si herpes genital"
(Raspuns pentru S.P. - Montreal, Canada, F. As nr. 487)

1. Tratamentul homeopat adaptat permite, in cazul herpesului, o reducere semnificativa de intensitate si de durata a recidivelor, uneori chiar vindecarea totala. Tratamentul asociaza remediile simptomatice (care trebuie luate de la primele simptome ale herpesului) cu remediile de teren si de fond, care echilibreaza starea imunitara deficitara. Asocierea herpesului cu psoriazis tradeaza modul de reactie psoric, orientand tratamentul homeopat in aceasta directie. Pentru mai multe detalii si un tratament individualizat, ma puteti contacta la cabinet, la tel. 01/322.46.25.
Dr. Adriana Pop - Bucuresti
2. Va recomand un tratament pentru psoriazis, care poate da rezultate chiar si in 15 zile. Se prepara un unguent din untura de porc netopita (apasata cu o lingura pana cand devine ca o pasta) si tot atata pucioasa (sulf). Pasta astfel preparata se tine la intuneric. Se face apoi un ceai (doua linguri de marul-lupului la o cana cu apa, se fierbe 5-10 minute, apoi se strecoara). In fiecare seara se spala locurile bolnave cu acest ceai caldut, apoi, dupa ce pielea se zvanta putin, se unge cu crema cu sulf. Tratamentul se face pana la vindecarea totala. In timpul tratamentului nu este bine sa va spalati cu apa si sapun pe partea afectata de psoriazis. Multa sanatate!
Maria Iordache - Calea Ferentari nr. 9, bl. 83, sc. 2, ap. 55, sector 5, Bucuresti

</b><b>"Sufar de multi ani de colita sangeroasa la intestinul gros"
(Raspuns pentru Nelu Helsinborg - Suedia,
F. As nr. 487)

Adresati-va d-lui dr. ing. Birca Georgel (str. Sucevei nr. 31, Falticeni, jud. Suceava, tel. 095/40.04.00), care practica tratamente naturiste. Eu am avut o colita sangeroasa la intestinul gros, dar prin tratamentul naturist si printr-o dieta stricta am scapat de boala. Multumesc din inima minunatei reviste "Formula As" si acestui minunat terapeut! Va doresc multa sanatate!
Florea Gheorghe - str. George Enescu, bl. B1, sc. A, ap. 21, Suceava

"De doi ani ma lupt cu o rana pe colul uterin"
(Raspuns pentru N. Gheorghita - Braila, F. As nr. 491)

Pentru a scapa de acest cosmar trebuie sa faceti de doua ori pe zi, dimineata si seara, spalaturi vaginale cu infuzie de pelin, casul popii, coada-soricelului si marul-lupului (in parti egale) - 2 linguri de amestec la 1 l apa. In paralel cu acest tratament, beti ceai de cretisoara, traista-ciobanului si galbenele - de trei ori pe zi cate 200 ml, indulcit cu miere.
prof. Lucia Roman - loc. Dernisoara, nr. 175, jud. Bihor, cod 3793, tel. 094/52.57.14

"Mamei mele i s-au mai dat doar 6 luni de viata"
(Raspuns pentru Veronica Cral sau Marinela Gheorghe - Bucuresti, F. As nr. 487)

Pentru cancerul de colon si metastazele de la ficat si plaman, adresati-va de urgenta d-lui dr. ing. Birca Georgel, tel. 095/40.04.00.
Radu Raducan - com. Litieni, jud. Suceava

"Cum pot calma o alergie cauzata de pureci?"
(Raspuns pentru Mihaela - Valcea, F. As nr. 487)

Pentru alergiile cauzate de muscaturile de insecte, exista o lotiune sub forma de spray (fara gaz de propulsie), denumita Aloe First, avand o compozitie complexa, ce asigura un spectru larg de utilizari in tratamentul bolilor dermatologice si in cazul alergiilor pielii (inclusiv a muscaturilor de insecte). Pentru procurarea produsului, puteti sa ma contactati la tel. 048/63.35.81.
Gabriela Olteanu - Pitesti