Frumusete

Redactia
Frumusete. Cosmetica naturistaCrema cu patrunjel si iaurt- Pentru tenul normal si gras -. Ingrediente: un pumn de frunze proaspete de patrunjel, 3 linguri de iaurt taranesc (nu pasteurizat), 2 linguri de otet de mere.. Mod de preparare: 1. Spalati patrunjelul, taiati-i tijele si tocati frunzele pe un...

Frumusete

Cosmetica naturista</b><b>Crema cu patrunjel si iaurt</b><b>- Pentru tenul normal si gras -

Ingrediente: un pumn de frunze proaspete de patrunjel, 3 linguri de iaurt taranesc (nu pasteurizat), 2 linguri de otet de mere.
Mod de preparare: 1. Spalati patrunjelul, taiati-i tijele si tocati frunzele pe un fund de lemn. 2. Varati patrunjelul tocat in mixer si amestecati usor. Adaugati otetul de mere si amestecati iarasi. 3. Adaugati iaurtul si amestecati pentru a obtine o crema onctuoasa. 4. Puneti crema de patrunjel intr-un bol, acoperiti-l cu o foita de plastic sau celofan si pastrati-l la frigider pana in clipa folosirii.
Mod de folosire: aplicati crema pe fata ca o masca si lasati-o sa actioneze vreme de 15 minute. Apoi spalati-va bine cu apa rece. Crema de patrunjel poate fi conservata 24 de ore la frigider.

Clubul dietelor de slabit</b>
<b>

</b><b> Singurul mod durabil de a slabi:
"Renuntati la alimentele cu continut ridicat de zaharuri (hidrocarbonati)"

Cu ani in urma (vreo 13-14 ani, dupa ce-l nascusem pe baiatul meu cel mic - care acum are 16 ani), m-am ingrasat enorm (aveam aproximativ 86-87 kg la 1,67 m) si nu stiam ce sa mai fac; tineam tot felul de regimuri, dar faceam foame crunta si nu rezistam decat cateva zile, dupa care mancam din nou si totul se petrecea astfel: ce reuseam sa dau jos in 4-6 zile de regim - aproximativ 1-2 kg - puneam la loc. Atunci, o prietena de-a mea, care avea aproximativ 1,80 m si 62-63 kg, mi-a dat un tabel primit de la o ruda de-a ei din Franta si mi-a explicat ca, atunci cand tii o dieta sau un regim de slabire, nu trebuie sa te infometezi pana la disperare, pentru ca in felul acesta tot ce pierzi recastigi in scurta vreme, ba chiar mai mult (cum am patit si eu), iti poti deregla tranzitul intestinal si-ti poti imbolnavi intregul aparat digestiv, uneori cu consecinte grave si ireversibile, pentru toata viata.
Secretul, asadar, consta in a manca doar alimente care satura, fara sa ingrase. Mi-a dat sa citesc un studiu al unor specialisti francezi in nutritie, care au constatat ca nu grasimile si excesul de calorii sunt cele care favorizeaza cel mai mult depunerea de kilograme - desi si acestea o fac -, ci cel mai mult si mai rapid favorizeaza ingrasarea consumul excesiv de hidrocarbonati (zaharuri), continuti atat in fructele foarte dulci, cat si in fainoase si alte alimente.
Ca atare, va trimit pentru rubrica "Clubul dietelor de slabit" tabelul cu "Continutul in grame de hidrocarbonati al unor alimente", fie la 100 g portia, fie la cantitati de 1 lingura, 1 ceasca etc. Pentru a slabi nu aveti voie sa depasiti cantitatea de 20 g hidrocarbonati pe zi, alcatuind meniul in functie de aceasta. Exemplu: ficatul de vita (100 g) contine 6 g hidrocarbonati - puteti manca, asadar, 3 x 100 g pe zi, dar nimic altceva; 1 ceasca de mazare contine 17,5 g hidrocarbonati, deci, daca ati mancat-o, v-ati consumat ratia aproape in totalitate. In schimb, carnea, slanina sau supa (strecurata) de carne au hidrocarbonati 0 g, deci se pot consuma in cantitate nelimitata.
Iata deci tabelul:

</b><b>Tabel cu continutul (in grame) de hidrocarbonati al unor alimente (per portie)

- Permis 20 g/zi -
- Carne si mezeluri: carne - 0 g, sos de carne - 0 g, supa de carne (fara zarzavat) - 0 g, ficat de vita (100 g) - 6 g, ficat de vitel (100 g) - 4 g, ficat de porc (100 g) - 4 g, ficat de pasare (1 buc.) - 1 g, slanina (2 felii) - 0,2 g, limba (100 g) - 4 g, creier (100 g) - 0,7 g, raci (100 g) - 1 g, peste (100 g) - 0,5 g, lebar (250 g) - 4 g, salam (200 g) - 3 g.
- Lactate: lapte (250 ml) - 13,4 g, lapte praf (1 lingura) - 6,8 g, iaurt (250 g) - 12,8 g, branza de vaci (1 lingura) - 1 g, branza svaiter (50 g) - 1 g, cascaval (50 g) - 2,8 g, unt (1 lingura) - 0,1 g, smantana (1 lingura) - 1 g, frisca (1 lingura) - 1 g.
- Fainoase: faina alba (1 lingura) - 5,4 g, fulgi de ovaz (1 ceasca) - 25 g, paine alba (100 g) - 21 g, paine neagra (100 g) - 21 g, paine de secara (100 g) - 15,9 g, paine graham (100 g) - 11 g, pesmet (1 ceasca) - 65 g, fidea (100 g) - 37 g, macaroane cu branza (1 portie) - 44 g, clatite (1 buc) - 16 g.
- Legume si mancaruri de legume: masline verzi (10 buc.) - 1 g, masline negre (10 buc.) - 2 g, mazare (1 ceasca) - 17,5 g, legume fierte (100 g) - 10,5 g, ciuperci (100 g) - 5 g, praz (100 g) - 11,8 g, sfecla (100 g) - 12 g, ridichi (100 g) - 4,8 g, rosii (100 g) - 5,4 g, ceapa (100 g) - 10 g, usturoi (100 g) - 34 g, andive (2 buc.) - 4 g, varza (1 ceasca) - 8,1 g, supa de fasole boabe (1 ceasca) - 18,5 g, mancare de fasole verde (1 portie) - 6 g, mancare de mazare (1 portie) - 19 g, mancare de spanac (1 portie) - 6 g, mancare de orez (1 portie) - 41 g, mancare de dovlecei (1 portie) - 7,6 g, mancare de gulii (1 portie) - 10 g, mancare de morcovi (1 portie) - 10 g, mancare de varza (1 portie) - 7,6 g, mancare de conopida (1 portie) - 6 g, cartofi fierti in coaja (100 g) - 20 g, cartofi pai (1 ceasca) - 31 g, cartofi piure (100 g) - 12 g, salata de telina (1 portie) - 4,4 g, salata de castraveti (1 portie) - 3,6 g, salata de ardei verzi (1 portie) - 5,4 g.
- Fructe: 1 para - 25 g, 1 pruna - 27 g, 1 caisa - 5 g, 1 piersica - 9,7 g, 15 cirese mari - 14,8 g, 1 lamaie - 7 g, 1 portocala - 26 g, 1 grapefruit - 30 g, 1 banana - 30 g, 1 gutuie - 10,2 g, 1 smochina - 15 g, boabe de struguri (1 ceasca) - 20 g, curmale (1 ceasca) - 30 g, pepene verde (200 g) - 57 g, pepene galben (200 g) - 22 g, capsuni (1 ceasca) - 13 g, zmeura (1 ceasca) - 17 g, mere (100 g) - 18 g, afine (100 g) - 1,1 g, coacaze (100 g) - 17 g, 10 alune - 3 g, nuci (100 g) - 18 g, stafide (1 lingura) - 5 g.
- Diverse: 1 ou - 0,3 g, cacao (1 lingura) - 5 g, maioneza (1 lingura) - 0,2 g, mustar (1 lingura) - 0,8 g, zahar (1 lingura) - 12 g, ciocolata amaruie (100 g) - 8,3 g, ciocolata lapte (100 g) - 16,9 g.
n Bauturi: suc de portocale (100 g) - 20 g, limonada (250 g) - 28 g, Pepsi Cola (250 g) - 21 g, ceai (1 ceasca) - 0,4 g, cafea (1 ceasca) - 0,8 g.
Acesta este tabelul si, dupa cum se poate observa, diferite cantitati de alimente contin mai multi sau mai putini hidrocarbonati (zaharuri), dupa caz, dar va asigur ca reducerea sau suprimarea acestora din alimentatia persoanelor supraponderale da rezultate foarte bune si durabile. Asa cum v-am scris la inceput, eu am luat proportii ingrijoratoare dupa nasterea baiatului cel mic, dar dupa ce am primit acest tabel si am renuntat la alimentele cu continut ridicat de hidrocarbonati, am scazut mult in greutate. Acest lucru nu se realizeaza in mod spectaculos de la o zi la alta, ci in decurs de luni in sir, chiar 1-2 ani, dar este de durata si, daca renuntam la ceea ce contine zahar in exces, nu vom mai pune niciodata inapoi. Eu am inceput sa ma ghidez dupa acest tabel prin 1988, cand aveam, dupa cum v-am scris, 86-87 kg la o inaltime de 1,67 m, iar azi, la aceeasi inaltime si la varsta de 44 de ani impliniti, nu cantaresc decat 58 kg, exact ca atunci cand m-am casatorit cu sotul meu, la 24 de ani. Acestea fiind scrise, va urez multa sanatate si putere de munca, editii cat mai multe si tot la fel de bune si interesante! Cu stima si deosebit respect,Cornelia Bercsenyi - str. Salcamilor nr. 25 A, Resita, cod 1700, Caras-Severin, tel. 055/22.31.85