Asii adolescentilor

Redactia
Asii Muzicii. "Astept provincia!". - Sunt tineri, sunt talentati, au succes. Trupele muzicale din Ardeal si Moldova nu mai trebuie botezate la Bucuresti. V.I.P. din Iasi si Kumm din Cluj implinesc fiecare cate cinci ani de muzica buna si de albume primite cu entuziasm. Drum bun! -La portile consacrari...

Asii Muzicii

"Astept provincia!"

- Sunt tineri, sunt talentati, au succes. Trupele muzicale din Ardeal si Moldova nu mai trebuie botezate la Bucuresti. V.I.P. din Iasi si Kumm din Cluj implinesc fiecare cate cinci ani de muzica buna si de albume primite cu entuziasm. Drum bun! -La portile consacrarii
Kumm

Cu doua albume la activ: Moonsweet March (2000), nominalizat in cadrul Premiilor Industriei Muzicale Romanesti si Confuzz (2002), ce reprezinta o evidenta crestere valorica, trupa clujeana Kumm a depasit stadiul de tanara speranta si este de asteptat sa paseasca in curand in "prima liga" a rock-ului autohton. Trupa a luat fiinta in urma cu cinci ani, avandu-i ca fondatori pe Eugen Nutescu si pe Kovcs Andrs. "Ne-am intalnit intr-un moment cand trupele in care evoluam fiecare tocmai se destramasera", isi aminteste Eugen. "Eu inca mai aveam cheile de la sala de repetitii, asa ca am mers acolo si am inceput sa cantam, mai mult din joaca. De aici a pornit Kumm, am avut mai multe formule, insa putem spune ca nu au fost schimbari de personal, ci doar adaugiri." Cu Eugen la voce si chitara, Kumm a lansat un album in limba engleza, a participat la un festival de muzica de teatru la Praga si a sustinut numeroase concerte in cluburile bucurestene pana cand, in noiembrie 2001, a intervenit o schimbare majora in stilul trupei. Deseori invitat in concertele Kumm, fostul vocalist al formatiei Blueservices, Dan Byron, si-a facut valizele, a lasat in urma Bucurestiul si s-a alaturat celor patru ardeleni. Cu Byron solist vocal principal, Kumm a decis sa compuna si sa prezinte in concert mai multe piese in limba romana, astfel ca pe noul lor Cd, Confuzz, din cele 11 piese, doar trei sunt in engleza. "Stim ca limba engleza este limba universala a rock-ului, insa totodata vrem ca lumea sa ne inteleaga cat mai bine. Si casa noastra de discuri - Soft Records - si-a dorit sa cantam in limba romana, insa nu a fost nimic fortat. Acum ne place chiar mai mult decat in engleza si in concerte cantam jumatate-jumatate. Bineinteles, pe rand. Byron isi permite tot felul de partituri vocale si incercam sa prezentam niste versuri in care sa nu rimeze <<mare>> cu <<soare>> si <<mine>> cu <<tine>>. Cand am fost la Praga, toata lumea ne cerea sa cantam in romaneste, dar noi nu aveam decat o singura piesa, iar acum, la festivalul de la Sziged, Ungaria, unde vom participa la inceputul lunii august, organizatorii ne-au incurajat sa cantam in limba noastra."
Lansat in urma cu o luna, printr-o serie de concerte in cluburi din Bucuresti si Cluj, "Confuzz" este dedicat memoriei unui bun prieten al membrilor trupei, Samir. "El este cel care, intr-o dimineata de vara, pe plaja din Vama Veche, ne-a intampinat cu palmele pline de nisip: <<Kumm se spune la nisip in tatara>>. Noi am crezut ca este o intrebare si tot asteptam raspunsul, dar era o afirmatie."
O data cu venirea lui David Byron, muzica celor de la Kumm, imbinarea de rock progresiv si alternativ cu nuante jazz-rock, a devenit mai "transparenta", mai accesibila. "Numarul ascultatorilor nostri creste lent, dar creste, iar reactia lor este mai directa la aceasta schimbare, evolutie fireasca, naturala, fara compromisuri a muzicii noastre. Subtilitatea s-a mutat in orchestratii si in aranjamentele muzicale. De fapt, noi nu ne-am simtit niciodata niste neintelesi, marginalizati, nici din punct de vedere muzical, nici al distantei Bucuresti - Cluj. E drept ca de la Bucuresti se face trierea pentru concertele din tara, acolo sunt casele de discuri puternice, acolo se gasesc banii - ceea ce starneste o reactie de aversiune pentru multi ardeleni -, insa si in Cluj apar din ce in ce mai multe cluburi unde se poate canta. In plus, am fost intotdeauna aproape de publicul bucurestean." Clujenii de la Kumm tin foarte mult la calitate, de la cea a muzicii la cea grafica (excelenta coperta Lp-ului "Confuzz", asa cum putine trupe mari se pot lauda), iar daca vor continua sa evolueze, iar publicul romanesc va sti sa puna la locul lor "artistii" de televiziune - playback, fite, vocalize, chilotei -, Kumm va deveni un nume apreciat in muzica autohtona.Iulian Ignat

</b><b>Muzica romantica pentru urechi tinere
Vip

- Ionut Ruscior si Victor Lavric, cei doi membri fondatori ai formatiei Vip, aduc un aer romantic si sentimental in muzica romaneasca. Versuri din inima pentru inima, un sound plin de sensibilitate - toate acestea odata cu un nou album, lansat de curand -
Baietii de la Vip sunt in fond niste nostalgici. Mari iubitori de Depeche Mode, U2, Simple Minds si Tears for Fears, ei si-au dorit de la inceput sa poata canta exact asa cum simt, pe gustul lor si in spiritul generatiei lor. Canta din 1997, de pe vremea cand formula era de trei: Victor, Ionut si Pepino - din initialele carora s-a format numele trupei. Astazi, dupa cinci ani de experienta pe scena, au la activ doua albume, un premiu special al presei castigat la Festivalul de la Mamaia si un premiu Iii la Festivalul Bucuresti - sectiunea creatie. "Cel mai greu a fost sa ne gasim casa de discuri care sa fie de acord sa ne promoveze muzica, una mai putin comerciala", spune Victor Lavric. "Dar cred ca ambitia mea precum si corectitudinea si punctualitatea colegului meu au facut ca in sfarsit sa reusim. Nu ne-a fost usor sa induram atatea oprelisti de-a lungul celor cinci ani de zile. Am avut mereu si alte lucruri cu care ne-am ocupat. Eu am o afacere imobiliara si un pub, pe care am sa-l deschid mai spre toamna langa Bolta Rece, in Iasi. In plus, in preajma Iasului se castiga destul de bine din muzica, suntem chemati sa cantam in multe locuri. Dar tot ne-a lipsit acea recunoastere nationala. Deocamdata, ne plimbam intre Bucuresti si Iasi, dar speram sa ne putem cumpara un apartament in Capitala, un fel de birou de lucru, pentru zilele in care suntem chemati acolo.

</b><b>"Sub infatisarea noastra uneori dura, ascundem o mare sensibilitate"</b> - Ati lansat de curand un album. Ce aduce el nou ca stil fata de primul?
- Eu este un album mult mai elaborat si din punct de vedere al pieselor, si din punct de vedere al sunetului. Pe primul nostru album, Numai lumina, sound-ul de chitara nu era atat de evident. Piesele sunt in genul pop-rock alternativ si sunt mult mai bine puse la punct. Avem trei colaboratori, un tobosar, un chitarist si un basist, cu care am lucrat si pentru inregistrari.
- Ati ales sa promovati piese foarte lente si sentimentale. Sunteti niste romantici?
- Din pacate, a fi romantic in lumea actuala a muzicii este un fapt cu oarecare semnificatie negativa. Multi mercenari ai sunetului vor sa para romantici, nu este cazul sa dau exemple. Chiar daca pe album se gasesc si piese mai dinamice si chiar daca tendintele merg spre o muzica mai agresiva, romantismul n-a murit. Sub infatisarea noastra uneori dura, ascundem o mare sensibilitate.
- Cum ati ales titlul albumului?
- Eu este modul nostru de a spune "tu". Credem ca muzica are menirea sa anuleze existenta persoanelor a Ii-a si a Iii-a. "Eu-tu" este si o exprimare a conceptiei noastre despre cum ar trebui sa arate o relatie intre artist si publicul sau. Am crezut mereu ca intre cel care canta si cel care asculta nu trebuie sa fie nimic, nici un aer de vedeta, nici o diferenta care sa impiedice transmiterea mesajului. Noi ne bucuram de o atmosfera din ce in ce mai buna la concerte. Am primit chiar si felicitari din Suedia, de la niste romani plecati, care, nu stiu prin ce mijloace, au facut rost de albumul nostru.
- Ce planuri de vara aveti? Plecati si voi in turneu pe litoral?
- Probabil vom fi si pe la mare, depinde de contractele pe care le vom semna. Si cred ca vom pleca intr-o mica vacanta in Cehia, una care n-are nici o legatura cu muzica, ci doar cu nevoia noastra de odihna si distractie.

<b>
Scurt istoric

Pe 4 aprilie 1997 se infiinteaza trupa in formula de trei. - In 1998 obtine Premiul Presei la Mamaia cu piesa "Traieste clipa!". - In acelasi an lanseaza albumul "Numai Lumina", ce contine noua piese. - In 1999 ocupa locul trei la Festivalul Bucuresti si formatia se restrange la doi membri: Ionut Ruscior si Victor Lavric, care au cooptat diversi colaboratori la chitara bas si tobe. - In 2000 semneaza un contract cu o Casa de discuri si, dupa mai multe single-uri, in 2002 lanseaza albumul "Eu".Dia Radu
Fotografii de Iulian Ignat