Forma maxima

Redactia
Fructele rosii ale veriiFragii si Zmeura. Perioada de vara incendiara care debuteaza in iulie ne aduce o multime de bucurii: soare, vacanta si... fructe rosii. Pe la margine de paduri si pe sub ramuris de gradini se implinesc si se coc fragii, coacazele si zmeura. Delicate, parfumate si rubinii, sea...

Fructele rosii ale veriiFragii si Zmeura

Perioada de vara incendiara care debuteaza in iulie ne aduce o multime de bucurii: soare, vacanta si... fructe rosii. Pe la margine de paduri si pe sub ramuris de gradini se implinesc si se coc fragii, coacazele si zmeura. Delicate, parfumate si rubinii, seamana cu niste comori ascunse prin frunze. Intr-adevar! Putine fructe au fost daruite de Dumnezeu cu atata savoare si frumusete, dar si cu putere de-a vindeca. Toata forta incendiara a soarelui s-a adunat in boabele rosii, facandu-le sa explodeze de miraculoase energii. Pacat sa nu acceptam ofranda pe care natura ne-o pune la indemana, dovedindu-ne inca o data nemarginirea puterilor ei.

Fragutele
(Fragaria vesca)

Virtutile lor de medicament sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani ca reintineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul Mediu i-au folosit la randul lor pentru despovararea organismului de toxine, pentru impiedicarea formarii si pentru eliminarea pietrelor la bila si la rinichi, precum si contra reumatismului si gutei. O binemeritata faima au castigat-o atunci cand marele botanist si savant Linn (cel care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor) s-a vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de fragi. In zilele noastre, fragii au ajuns in Europa o raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum si din cauza folosirii irationale a substantelor chimice. Din fericire, in tara noastra marginile de padure si poienile sunt pline de fragi. Destul de greu de cules, ceea ce-i face si mai pretiosi, cu un gust si o aroma care intrec cel mai elaborat produs de cofetarie, ei constituie un adevarat remediu in tratamentele naturiste.

Cura cu fragi

Se consuma 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi (combinate cu alte alimente, stationeaza si fermenteaza in intestin). Cea mai mare cantitate este bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura cu fragi dureaza 7-10 zile, timp in care consumul de carne, prajeli si alimente cu aditivi sintetici va fi redus la maximum, pentru ca efectul lor tamaduitor sa nu fie perturbat. De obicei, se consuma simpli, fara nici un fel de adaos. In mod exceptional, vor fi asociati cu putina miere de albine, pentru a le mari efectul laxativ, in tratamentul constipatiei si a bolilor asociate acesteia. Prin adaugarea de zahar, frisca etc. se anuleaza efectul de regulator metabolic al fragilor.

Sucul de fragi

Se prepara foarte simplu: se spala foarte bine fructele si se zdrobesc cu o furculita, pana devin ca o pasta, care se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc rosiatic si foarte parfumat, cu efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata. Sucul de fragi se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - un pahar la adulti si jumatate de pahar la copii. Extern, acest suc se foloseste in scopuri cosmetice, asa cum vom vedea putin mai tarziu.

Ceaiul de fragi

Se culeg fragii cu tot cu frunze si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc calduros si cu foarte multa lumina (altfel fructele se strica). Se pot usca si separat, fructele la soare si frunzele la umbra, dupa care se combina in proportii egale. Ceaiul se obtine prin oparirea, vreme de 20 de minute, a unei lingurite de fructe si frunze cu o cana de apa clocotita, urmata de filtrare. Se administreaza 2-3 cani pe zi.

Cateva recomandari terapeutice

- Pentru marirea rezistentei la caldura si reducerea tensiunii arteriale - o cura de 7 zile cu fragi este excelenta pentru adaptarea organismului la conditiile de vara. Are efect racoritor, scade tensiunea arteriala, tonifica sistemul nervos, combatand moleseala si astenia, cu care multe persoane se confrunta in perioadele caniculare.
- In bolile de ficat (hepatita, hepatita cronica, ciroza) - se bea suc de fragi, 3 pahare pe zi, pe stomacul gol. Sucul de fragi stimuleaza activitatea ficatului si il dreneaza, favorizeaza regenerarea celulei hepatice.
- Diabetul, guta, valorile crescute ale colesterolului, ateroscleroza - sunt prevenite si considerabil ameliorate de curele indelungate de fragi - minimun 12 zile. Asociate si cu un regim alimentar preponderent crudivor, efectul curei este remarcabil in aceste afectiuni.
- Reumatismul - se face o cura de fragi de 12 zile, perioada in care pe cat posibil se vor face si bai solare, expunand zonele afectate, vreme de o ora pe zi, la actiunea binefacatoare a soarelui. In reumatismul cronic si reumatismul degenerativ, cura cu fragi are efecte foarte puternice, catalizand si efectul vindecator al altor remedii (cura interna cu plante depurative, aplicarea externa de plante antireumatice si de argila etc.).
- Bolile de piele - in masura in care nu aveti reactie alergica la acest fruct, cura cu el se dovedeste un leac exceptional in acnee, dermatoze infectioase si alergice si chiar psoriazis, unde declanseaza si catalizeaza procesele de vindecare. Secretul tratamentului este efectul detoxifiant puternic - cura cu fragi mobilizeaza toxinele din tesuturi si ajuta la eliminarea lor pe cele trei cai: diureza, transpiratie si fecale.
- Tulburarile de tranzit intestinal - se consuma cate 150-200 g de fragi inainte de fiecare masa. Contra constipatiei cronice se asociaza fragii cu miere de salcam si, chiar inainte de a trece la masa propriu-zisa, la jumatate de ora de la consumarea fragilor, se va bea un pahar cu apa de izvor sau apa plata.
- Oxiurile - se consuma 500 g de fragi dimineata la ora 7:00, dupa care nu se mananca nimic pana la ora 12:00. Se repeta tratamentul vreme de 10 zile.
Atentie la reactia alergica - fragii sunt foarte puternici ca remediu, la granita dintre aliment si planta medicinala, dar la persoanele sensibile pot da reactii alergice puternice. De vina sunt acele mici punctisoare galbui de pe fruct, care nu sunt altceva decat semintele plantei si care au un mare potential terapeutic, dar sunt si alergeni foarte mari. Consumati, asadar, intai cantitati reduse de fragi - cateva lingurite in prima zi - si continuati doar daca vedeti ca nu apar probleme digestive, dermatologice, respiratorii etc.

</b><b>Frumusete

- Pentru prevenirea aparitiei ridurilor si combaterea lor, pentru a da stralucire si prospetime tenului - din fragii zdrobiti se alcatuieste o masca, care se intinde pe fata seara si se lasa minimum doua ore. Este un adevarat elixir care previne formarea ridurilor, da prospetime si stralucire tenului. Face adevarate minuni chiar si in cazul persoanelor care nativ au un ten mai lipsit de stralucire, cu aspect batranicios.
- Lotiune de curatare a tenului din suc de fragi - se amesteca 3 linguri de suc de fragi obtinut prin stoarcere prin tifon, 2 albusuri de ou batute spuma, 10 linguri de tinctura de smirna, 20 picaturi de apa de trandafir (modul de obtinere a fost prezentat intr-un numar anterior al revistei). Se aplica pe fata cu un tampon de vata. Se spala peste o ora cu apa in care s-a dizolvat bicarbonat (2 lingurite la litru de apa).

Zmeura
(Rubus idaeus)

Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, D si P, in timp ce frunzele sale sunt bogate in vitamina C. Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca zmeura este un adevarat izvor de sanatate, fiecare fruct al sau fiind o varianta naturala extrem de reusita a suplimentelor de vitamine si minerale care se gasesc in farmacii. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei). Inainte insa de a vedea la ce folosim zmeura, sa cunoastem cate ceva despre modul in care ea se poate prepara.

Siropul de zmeura

Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc - si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, pentru tratarea diferitelor afectiuni sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.

</b>
<b>
Cura cu zmeura

Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Spre deosebire de cura cu fragi, este indicata si persoanelor cu sensibilitate alergica si digestiva. Dupa consumarea zmeurii nu se mananca nimic minimum 4 ore, deoarece incetineste pe moment procesele digestive si chiar reduce considerabil foamea (de unde si utilizarea sa in tratamentul obezitatii). Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al zmeurii in diabet si in ulcer.

Ceaiul de zmeura

Se culeg varfurile tufelor de zmeura - fructe cu cateva frunzulite -, facandu-se din ele mici buchetele care se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.

</b><b>Cateva recomandari terapeutice

- Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere. In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zemura - minimum 2 cani pe zi -, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
- Diabet - se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca se renunta la consumul de carne si se mananca preponderent legume si fructe.
- Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta - ceaiul de frunze si fructe de zmeura face adevarate minuni. Personal, am vazut cazuri in care tulburari grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nici o alta forma de tratament, au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai consumat zilnic. Femeile care sufera de constipatie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea - 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
- Afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala - se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult coardele vocale (cantaretii, conferentiarii etc.). La copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante, o cura la munte in care consuma zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
- Obezitate, ingrasare - cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si "anesteziind" foamea, inclusiv dorinta de dulce.
- Cistita, pielonefrita, prostatita - cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.
Cura cu zmeura este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra.

</b><b>Coacazele Rosii (Ruzincile, Ribizli)
(Ribes rubrum)

Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza mult mai "tintit". Mai in gluma, mai in serios, poate fi numit fructul antilene ideal, cu gustul sau acru puternic, cu efectul sau de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament. Accesibile ca pret, extrem de intense ca purificator, coacazele rosii sunt niste medicamente pe care merita sa le cunoastem mai in detaliu.

Cura cu coacaze rosii

Se face diferentiat, in functie de scopul in care sunt folosite:
- pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lenta, astenice, vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia).
- pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g) inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.

Sucul de coacaze rosii

Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic; este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia.

Cateva recomandari terapeutice

- Digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta - se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa.
- Ingrasare, obezitate, gastrita - se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa. De asemenea, sunt alimente excelente daca vrem sa mancam ceva in timp ce ne uitam la televizor, discutam si simtim nevoia sa "rontaim" ceva.
- Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburarile asociate - se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe.Ilie Tudor