Accente

Redactia
Romanii au nevoie de educatie cetateneasca!. Stimata Doamna Sanziana Pop,. Sunt un roman stabilit de 25 de ani in Austria, in orasul Linz, landul Obersterreich, si indragesc foarte mult revista dvs. In sensul acesta, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi publicati o opinie legata de situatia grava, mos...

Romanii au nevoie de educatie cetateneasca!

Stimata Doamna Sanziana Pop,
Sunt un roman stabilit de 25 de ani in Austria, in orasul Linz, landul Obersterreich, si indragesc foarte mult revista dvs. In sensul acesta, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi publicati o opinie legata de situatia grava, mostenita de poporul roman de la comunisti, si pe care incerc sa o analizez facand si cateva propuneri constructive.
In cele ce urmeaza, doresc sa arat ca in tara noastra comunismul a generat o dubla saracie a cetatenilor: saracia materiala si saracia morala. Odata instalat regimul comunist in Romania, prin metode de educare comunista folosite in toate formele de invatamant, dar mai ales in asa-zise scoli de partid, culminand cu Scoala Superioara de Partid "Stefan Gheorghiu", s-a cautat prin toate mijloacele sa se inoculeze in sufletul si caracterul tuturor, dar mai ales al tineretului tarii, prin asa-zisa lupta de clasa, ura saracilor impotriva familiilor bogate, ura ateilor impotriva celor care cred in Dumnezeu, ura lenesilor impotriva celor vrednici si asa mai departe.
In paralel cu cele aratate mai sus, s-a cautat prin toate constrangerile, pauperizarea cetatenilor tarii. Aceasta a contribuit si mai mult la inrautatirea caracterului si moralului oamenilor. Astfel, multi romani si-au schimbat comportamentul avut inainte. Unii copii erau in stare sa-si ucida parintii daca nu imbratisau ideile comuniste. Multi au devenit lenesi, oameni fara cuvant, invidiosi pe semenii lor, barfitori etc. Toate acestea la un loc au generat ce am aratat mai inainte: "Saracia Morala".
Pentru ameliorarea acestei situatii se impune luarea unor masuri urgente, prin introducerea in invatamantul de toate gradele, dar mai ales in licee si universitati, a predarii cursului de Educatie Cetateneasca. Fac apel la oamenii de stiinta si la profesorii de specialitate sa ceara Ministerului Invatamantului introducerea in programele de invatamant respective a cursului de Educatie Cetateneasca si sa inceapa elaborarea acestor manuale.
Pentru persoanele in varsta, propun introducerea in programele Tv locale si nationale, a unor dialoguri dintre cadre universitare de specialitate (practicieni cu studii superioare si experienta in domeniul social) si telespectatori, avand ca teme probleme de educatie cetateneasca si diferite aspecte negative din viata de toate zilele.
Tot pentru persoanele in varsta, propun infiintarea in cadrul principalor banci, cum sunt Banca Comerciala Romana, C.E.C.-ul, Banca de Dezvoltare si Banca "Ion Tiriac", cluburi cu scop educational, inscrierea membrilor facandu-se prin simpla completare a unui formular, oferit gratuit de banca si fara vreo obligatie de plata la inscriere sau lunara. Institutiile bancare se bucura de prestigiu si oamenii au incredere in ele. In ce le priveste, o asemenea activitate le-ar implini si lor menirea de sponsor moral. In aceste cluburi pot conferentia oameni de stiinta, personalitati din tara sau din afara, cadre universitare, oameni de afaceri si specialisti din diferite domenii.
In Austria, pe programul 2 al televiziunii, la ora 17:00, intotdeauna cand apar situatii neplacute in tara, acestea sunt dezbatute de catre persoane calificate si telespectatori. Privitor la cluburile ce functioneaza in cadrul unor mari banci austriece, cum sunt Volkskreditbank, Raifeisenbank si altele, sunt expuse de specialisti teme cu caracter social si din alte domenii de activitate.
Toate aceste masuri vor duce la schimbarea acelei intarziate mentalitati, proces care cere timp si rabdare. Nimic nu se rezolva peste noapte, dar totul are un inceput.
Va multumesc inca o data pentru intelegerea de a publica in revista dvs. acest articol.Ing. Alexandru Balaban - 4030
Linz/Donau, Austria