Sub lupa

Redactia
Libertatea cu gratii aurite. Cele mai influente personaje pe scena romaneasca sunt tot cele care apar pe bancnotele de o suta si cinci sute de mii. La randul lor, figurile istorice ale Revolutiei americane nici n-ar fi visat la rolul pe care il joaca in Romania postrevolutionara, cand bancnotele pe...

Libertatea cu gratii aurite

Cele mai influente personaje pe scena romaneasca sunt tot cele care apar pe bancnotele de o suta si cinci sute de mii. La randul lor, figurile istorice ale Revolutiei americane nici n-ar fi visat la rolul pe care il joaca in Romania postrevolutionara, cand bancnotele pe care le este tiparit portretul au cumparat libertatea atator delincventi. Se poate spune orice despre tine, ca furi cherestea, ca dai cu masina in oameni, ca deturnezi fondurile pentru protectia antiseismica sau finantezi companii fantoma unde esti actionar, esti intangibil daca intelegi o mare lectie a tranzitiei: in ochii autoritatilor, libertatea este sfanta, daca stii ca trebuie sa-ti sacrifici pentru ea nu viata, ci finantele.
Dupa ce dau tunuri de miliarde, multi duc mana la buzunar sa plateasca pentru libertatea pe care, de altfel, judecatorii nu se grabesc sa le-o rapeasca. Romania e plina de mari luptatori pentru propria lor libertate, cu biletul de eliberare conditionata sau pe motive de sanatate impaturit prin bancnotele din buzunar. Daca ai bani la indemana, poti reteza raul de la radacina, mituindu-l pe seful politistilor care ancheteaza cazul in care esti implicat. Traiesti perpetuu pe cautiune si libertatea ta e stabilita de procentul de voturi pe care-l capata partidul pe care-l sustii financiar. Zeci de oameni de afaceri inghit zilnic sabii pentru partidul lor favorit, dar o fac in vilele lor de miliarde si cu doctorul langa ei, sa nu intre in colaps. Din cand in cand, de ochii lumii, sunt amenintati cu procese si cu Politia. Acesta e semnalul ca trebuie sa mai scoata ceva bani din buzunar, sa-si cumpere inca un anotimp de libertate.
Cu politicienii este si mai simplu. Au o Constitutie robusta care-i imunizeaza. Nu e de mirare. Spre deosebire de omul de rand, politicienii isi voteaza singuri Constitutia. Nu o data, coloanele oficiale au dat buzna in viata oamenilor, culcandu-i ca pe niste popice, la marginea drumului. Pana acum, nu s-a auzit de nici un proces. S-ar zice ca la volanul unei masini din coloana oficiala te contaminezi cu imunitate. La fel si daca esti parlamentar. De-al lor. Te bucuri de imunitate chiar daca lasi dupa tine arterele de circulatie in hemoragie. Libertatea lui de parlamentar este mai valoroasa decat viata lor de trecatori ghinionisti. Politia nici nu mai indrazneste sa se amestece in existenta soferilor cu imunitate. Singur ministrul Justitiei ar putea solicita ridicarea imunitatii. De cele mai multe ori este o cerere inutila.
Exista, asadar, zone unde nu trebuie sa lupti prea mult pentru propria ta libertate. Este garantata 100%. Ce te faci insa cu insii marunti care cred ca aceasta ecuatie este valabila si pentru ei? Si nu sunt departe de adevar. Dosarele a zeci de crime nesolutionate stau in fisetele Politiei. Care nu le da de cap. Numai in judetul Prahova sunt 8 crime fara stapan si criminalii se bucura de libertate in continuare. Ajutati, e drept, de lipsa de echipament si de profesionalism a Politiei.
Unii ajung insa la inchisoare. Uneori pentru o vina mai mica decat aceea de a fi parlamentar, lucrurile nu sunt atat de tragice. Chiar si ei pot spera la libertate. Unii isi toarna fostii parteneri de jafuri, altii fac pe bolnavii sau descopera ca au probleme familiale. Mai nou, detinutii care ar mai trebui sa stea cateva generatii dupa gratii au inceput sa pretinda ca au infaptuit unele crime inainte de 1996. Ei cunosc pe de rost amanuntele abominabilelor omoruri despre care au citit in presa vremii. De unde insa acest zel aparent sinucigas? Pentru ca pe-atunci, era in vigoare vechiul cod penal care dadea pedepse mai blande pentru omor. Ei spera sa scape mai repede din inchisoare si, eventual, sa se bucure de libertate. Dupa care o iau de la capat. Cum altfel? Ori suntem toti mai presus de lege, ori nici unul. Dar daca ai si dai, libertatea chiar ca e sfanta!N.C. Munteanu