Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Exista tratament naturist pentru pubertate precoce?". O prietena de-a mea are o fetita in varsta de un an si sase luni, careia i-a aparut ciclul menstrual. Diagnosticul care i s-a dat este pubertate precoce. Aceasta situatie ii depaseste pe tinerii parinti, care nu stiu ce sa...

Cititorii Intreaba...

"Exista tratament naturist pentru pubertate precoce?"

O prietena de-a mea are o fetita in varsta de un an si sase luni, careia i-a aparut ciclul menstrual. Diagnosticul care i s-a dat este pubertate precoce. Aceasta situatie ii depaseste pe tinerii parinti, care nu stiu ce sa faca. Daca cineva dintre cititori s-a confruntat cu o problema asemanatoare, il rog din suflet sa ne ajute. Va multumesc anticipat!
Monica - Canada

</b><b>"Doresc un tratament pentru guta"

Locuiesc in Canada din vara anului 2000, cand am emigrat legal din Romania. Doresc sa primesc, prin intermediul acestei minunate publicatii (pentru care va felicit pe toti) sfaturi sau eventuale tratamente pentru o boala de care din pacate sufar de vreo 15 ani: guta. Marturisesc ca aici, in Toronto, unde clima prezinta tot timpul anului o cota ridicata a umiditatii, crizele tin mai mult, cu toate ca folosesc aceleasi medicamente din Romania: Colchicina, Diclofenac etc. Locurile de cristalizare a surplusului de acid uric sunt incheieturile mainilor (cu degete cu tot) si ale genunchilor, locuri care nu au fost afectate pana acum. Asadar, daca cineva stie sau a folosit alte tratamente decat cele clasice cu real succes, il rog sa mi le transmita prin intermediul revistei. Va multumesc anticipat.
Marin Corneliu - Toronto, Canada

"Mama mea a fost operata de fibroleiomiosarcom"

Mama mea in varsta de 56 de ani a fost diagnosticata in martie anul acesta, conform rezultatului histopatologic efectuat dupa histerectomie totala, cu fibroleiomiosarcom uterin, greding histologic trei. Tumora era bine conturata si nu se infiltrase nici macar in mucoasa uterina. La scurt timp dupa operatie a facut 10 sedinte de cobaltoterapie, iar de curand a incheiat al treilea ciclu cu citostatice, din cele sase recomandate, cu Farmorubricina, Ifosfamica si Mesana. Acest tratament se face pentru a ucide eventualele celule canceroase ramase in sange, pentru a preintampina recidiva. Totul s-a intamplat atat de repede, incat si acum cred ca este doar un cosmar din care trebuie sa ma trezesc. Imi doresc atat de mult sa fie inlaturat riscul reaparitiei unei alte tumori! V-as fi foarte recunoscatoare daca cineva mi-ar impartasi ceva din experienta sa sau daca mi s-ar recomanda un tratament naturist complementar, care sa impiedice recidiva. Va multumesc anticipat!
Marcela Urs - str. Calugareni nr. 8, bl. C2,
sc. C, ap. 49, Oradea, jud. Bihor, cod 3700,
tel. 0259/14.27.18, e-mail: marcy2000ro@yahoo.com

</b><b>"Cunoaste cineva un tratament pentru boala Morbus Bechterew?"

Multumim dinainte celor care-si vor face timp sa ne raspunda! In principiu, cautam pe cineva in Romania care a tratat cu succes aceasta boala, indiferent de metode (naturiste, medicamentoase, religioase, oameni cu har de la Dumnezeu, care ar putea sa o vindece). Bolnavul este un baiat de 27 de ani din Austria si se afla momentan sub observatie medicala, dar primeste doar medicamente pentru reumatism si i se scoate apa care se formeaza la articulatii. Baiatul se afla in a treia de luna de boala, care evolueaza foarte repede. Ce este boala Morbus Bechterew? Este o boala a coloanei si articulatiilor care se manifesta prin limitarea crescanda a mobilitatii si deformarea coloanei vertebrale. Uneori boala conduce la imobilizarea totala a uneia sau mai multor articulatii. Aceasta este definitia bolii. In prezent, boala lui Radu (al nostru) se manifesta prin umflaturi la nivelul articulatiilor si imobilitate crescuta, cu prezenta antigenului Hla-B27. I se scoate apa din zonele afectate, dar tratarea lui se face mai mult ca pentru reumatism, si tratamentul medicamentos abundent ii afecteaza alte organe. Daca are cineva informatii utile pentru noi, il rugam sa ne contacteze.
Mihaela Chis - str. Careiului nr. 8, ap. 56,
Satu Mare, cod 3900, tel. 0261/75.83.88, 0745/91.97.40,
e-mail: orhid_1977@yahoo.com

"Se poate vindeca tetraplegia prin telekinezie?"

Suntem intr-o situatie disperata, caci fiul nostru a ramas tetraplegic in urma unui accident. Din suflet va rugam, daca stiti un tratament ce poate ameliora aceasta stare cu multe influente fiziologice negative, sunati-ne numai pentru a prelua numarul dvs. de telefon si va sunam imediat. Am auzit ca prin telekinezie se aduc ameliorari, dar nu stim nici in ce consta acest tratament, nici unde se practica. La acest diagnostic necrutator, orice informatie poate fi o raza de speranta, un dar ceresc. Multa sanatate tuturor cititorilor acestui miracol numit "Formula As" si mii de multumiri celor care vor sa ne ajute!
Elena - Bucuresti, tel. 021/331.24.57

</b>
<b>
"Rinichii mei sunt plini de pietre"

Am 45 de ani si sunt un vechi suferind de litiaza urinara, fiind operat bilateral (clasic) si laparoscopic la rinichiul stang. Dupa ultima interventie mi s-a spus ca am o dereglare de metabolism si nu pot scapa de litiaza decat cu medicamente din Italia (Thiola). Le-am procurat, am urmat tratamentul, dar dupa 2-3 luni pietrele s-au refacut. Acum, la sapte ani de la operatie, am litiaza renala bilaterala, coraliforma, cu ocuparea intregului spatiu din rinichi. Nu pot face efort fizic sau miscari bruste. Va rog sa-mi dati un sfat: cum sa scap de pietre, fara operatie si de preferinta prin dizolvare lenta, care sa evite un blocaj al rinichiului? Va multumesc.
Ioan Rogojan
(Adresati-va de urgenta d-lui Mircea Bocan din Alba-Iulia, tel. 0258/86.56.77.)

"Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la pleura"

Oameni buni, ajutati-ma, va rog, sunt disperata! Mama mea, in varsta de 52 de ani, suferinda de leuconevraxita (scleroza multipla) si gastrita medicamentoasa, a fost diagnosticata recent cu un cancer la pleura. A fost operata, chirurgul a zis ca a "curatat" bine si i-a recomandat cobaltoterapie. Nu se stie inca daca e un cancer metastazic. Va rog mult de tot sa ma ajutati sa nu-mi pierd mama, sunteti singura mea speranta. Sunt convinsa ca un tratament naturist ar ajuta-o, insa nu cunosc nici unul. Cu speranta (atat mi-a mai ramas) ca ma veti ajuta, va doresc sanatate si va multumesc.
Silvia S.

"Copilul meu sufera de enterocolita acuta"

Am un baietel in varsta de 2 ani si 10 luni care sufera de enterocolita acuta din luna ianuarie 2002. A urmat o serie de tratamente, dar fara nici un rezultat. Scaunele sunt diareice, cu mucus, grunji, mancare nedigerata si cu miros mai urat decat cel normal. Medicatia administrata a constat in antibiotice, antiparazitare si chimioterapice. Va rog sa ma puneti in legatura cu cineva care poate sa ma ajute. Multumesc anticipat pentru sprijin si va felicit pentru ajutorul pe care il oferiti celor suferinzi prin intermediul revistei dvs.
Gabriela Trifu - Alexandria, jud. Teleorman, tel. 0247/31.74.77, e-mail: etrifu@yahoo.com

"Doresc un tratament naturist pentru polip uretral"

Am 72 de ani si nu as dori sa ajung la operatie, de aceea va rog insistent, daca cineva cunoaste un tratament naturist pentru polip uretral, sa-mi dea un raspuns in paginile revistei. Va multumesc,
M. Codreanu - com. Frumusita, jud. Galati

"Doresc un tratament naturist pentru insuficienta estrogenica"

Am 40 de ani si de la 33 de ani am intrat in perioada de climax precoce. Am urmat tratament medicamentos cu hormoni de substitutie timp de un an, dar mi-au aparut efecte adverse. Am intrerupt tratamentul de circa 8 luni, dar suport greu perioada de climax. As dori un tratament naturist pentru atenuarea manifestarilor sau sa-mi recomandati plante care contin estrogeni naturali. Va multumesc.
Angela Giorgi - Targu-Jiu, tel. 0744/13.19.15

"Sufar de sindrom algoparestezic"

Am 53 de ani si de doi ani de zile, in urma unei traume afective, sufar de sindrom algoparestezic mb. pelvin drept si depresie psihica. Diagnosticul a fost pus in urma mai multor investigatii (Rmn coloana, tomografie la cap si multe alte analize). Medicii spun ca in proportie de 80% este vorba despre boala psihica. Am urmat tratament cu antidepresive, cojoterapie, acupunctura, dar boala merge inainte si se manifesta astfel: dureri de picioare, care imi dau o stare de nervozitate si ma fac sa misc picioarele incontinuu, si instabilitate emotionala. In speranta ca cineva poate sa ma ajute cu un tratament medicamentos sau naturist, va multumesc. Cu multa stima si respect pentru tot ceea ce faceti,
G.A. - Focsani

"In urma unui avort, nu mai am ovulatie"

In urma cu sapte ani am facut un avort si de atunci nu mai am avut ciclu regulat (nu am avut ciclu trei-patru luni) si nici ovulatie. Am facut tratament de cateva ori cu Clomifem si Pregnil, dar fara rezultat. Am facut 20 de sedinte de reflexoterapie, dar tot nimic. Din aceasta cauza am ajuns sa sufar si de stres cronic. Daca stie cineva un tratament naturist, il rog sa ma ajute.
Rodica - Ilfov

Draga "Formula As", citesc de mult timp aceasta revista si v-as ruga ca prin intermediul dvs. sa leg prietenii in toata tara. Ma numesc Nicoleta, am 18 ani si din cauza unei boli (distrofie musculara) nu am cunoscut prea multe persoane de aceeasi varsta cu mine. Cei care vor sa imi scrie o pot face la urmatoarea adresa de e-mail: grinicoleta@hotmail.com Va multumesc!

Cititorii Multumesc Pentru Vindecari

"Prin tratamentul d-lui dr. Mircea Ciuhrii, dupa numai patru luni, virusul hepatitei B a disparut"

Ma numar printre cei care au avut norocul sa beneficieze de tratamentul d-lui dr. biolog Mircea Ciuhrii, prin care, dupa numai patru luni, virusul hepatitei B a disparut, rezultatul analizei ulterioare fiind negativ. De asemenea, transaminazele care indicau cifra 462, la data de 24.07.2000, au ajuns in mai 2001 la 6
erioada.
Constanta S. - Bucuresti, tel. 021/610.64.18D-l dr. biolog Mircea Ciuhrii poate fi contactat la Cabinetul "Insect Farm", str. Toamnei nr. 100, sector 2, Bucuresti, tel. 210.00.82, 619.36.34
"Va multumesc pentru publicarea articolului privind eliminarea pietrelor de la fiere, cu reteta d-lui ing. Bogdan Victor"

Mai intai va multumesc pentru mult apreciata revista "Formula As", de care se bucura atatia romani crestini, cu credinta in Dumnezeu. In al doilea rand, va multumesc pentru publicarea articolului privind eliminarea pietrelor de la fiere, a d-lui ing. Victor Bogdan, metoda care in cazul meu a dat rezultate exceptionale. La ecografia efectuata, diagnosticul a fost: 6 pietre cu diametrul intre 5-10 mm si 4 mai mici. Aplicarea cu rigurozitate a instructiunilor m-a scutit de interventia chirurgicala. Le recomand tuturor celor aflati in suferinte similare acest benefic tratament.
Elena Vaiantu - BucurestiD-l ing. Bogdan Victor poate fi contactat la tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Fiind bolnava de poliartrita reumatoida, dupa tratamentul cu argila de la d-l Mircea Bocan, durerile s-au ameliorat"

Fac parte dintre nefericitii pe care destinul i-a lovit nemilos. Din fericire, in lupta mea disperata cu boala, revista dvs. mi-a oferit o mana de ajutor. Fiind bolnava de poliartrita reumatoida, am apelat la argila d-lui Mircea Bocan, iar in urma tratamentului nu pot sa declar ca m-am vindecat, insa urmand indicatiile din prospect am constatat ca dupa o luna de zile mi s-au ameliorat durerile groaznice, pe care nu le mai suportam decat luand medicamente chimice, la care acum am renuntat. Vreau sa-i multumesc d-lui Bocan pentru acest produs pe care il recomand tuturor bolnavilor de reumatism.
Maria Agapi - Sos. Bucium nr. 74, IasiDomnul Mircea Bocan poate fi contactat la tel. 0258/86.56.77 sau, in scris, la adresa: str. Avantului nr. 19, bl. J6, ap. 8, Alba-Iulia, jud. Alba, cod 2500.
</b><b>"De cand am fost la Cabinetul Reflexo-Life, glicemia mi-a scazut"

In noiembrie 2001 am descoperit ca am diabet cu glicemia pana la 500. Nu puteam sa dorm linistit, pe strada mi se blocau muschii de la picioare... Cu toate medicamentele pe care le-am luat, glicemia n-a scazut sub 200. Dupa masajele efectuate la Cabinetul Reflexo-Life, dorm linistit, muschii picioarelor functioneaza normal, glicemia a scazut la 126. Le multumesc din tot sufletul acestor adevarati profesionisti.
Ion Constantin - Bucuresti, tel. 021/326.24.86
Adresa: Centrul "Reflexo-Life", Calea Serban Voda nr. 256, bl. 13, sc. B, ap. 32, interfon 032, sector 4, Bucuresti, tel. 021/337.20.46, 0722/43.33.89.

Cititorii Raspund

"Pe coapse, sub piele, am noduli foarte durerosi"
(Raspuns pentru A.O. - Targu-Neamt, F. As nr. 508)

Stimata doamna, v-as putea ajuta la rezolvarea problemelor dvs. de sanatate prin tratamente naturale, daca as avea mai multe informatii despre suferintele pe care le aveti. Eu am tratat noduli la sani si alte feluri de noduli si va pot aplica si dvs. tratamentul potrivit, daca aveti facute investigatii care lamuresc natura lor sau daca puteti face o descriere amanuntita a nodulilor, din care sa aflu felul lor. Durerile de la calcai pot fi cauzate de un osteofit sau osteom, care se poate trata natural, sau de o tendinita, care are un alt tratament. De asemenea, tot prin metode naturale se pot trata varicele si circulatia defectuoasa. In masura in care sunteti interesata de aceste tratamente, astept detalii la tel. 0722/16/39/63.
dr. Cristina Aosan - com. Gataia, Semlacu Mare,
nr. 120, jud. Timis, cod 1838

"Stie cineva un remediu pentru un prurit anal?"
(Raspuns pentru Amalia - Constanta, F. As nr. 510)

Va sfatuiesc sa verificati cu atentie daca nu sunteti infestata cu oxiuri sau cu alti paraziti. Oxiuriaza o puteti exclude daca la un examen cu ochiul liber al scaunului (macroscopie) n-ati observat oxiuri (mici, alburii si mobili). Alte parazitoze care sunt insotite de prurit le puteti exclude in urma unor examene coproparazitologice repetate, facute la laborator. Daca nu aveti o varsta inaintata, o boala (diabet) sau o stare alergica generala, pruritul determinat de o cauza locala poate fi descoperit printr-un examen atent al regiunii anale, facut prin tuseu anal, anuscopie sau rectoscopie.
prof. dr. doc. Ion Gherman - Bucuresti,
tel. 021/242.66.51

</b><b>"La 30 de ani, am metastaza la plamani"
(Raspuns pentru Radu C. - Bucuresti, F. As nr. 511)

Cautati-l urgent pe d-l Nicolae Pop din Cluj-Napoca (poate fi contactat la tel. 0264/17.06.77). Cu ajutorul ceaiului de marul-lupului preparat de dumnealui, o cunostinta s-a vindecat de cancer la plamani. Va doresc multa sanatate!
Maria Chirita - Pitesti, tel. 0248/64.29.60
P.S. - Acelasi raspuns este valabil si pentru scrisoarea "Caut un remediu pentru rectocolita ulceroasa hemoragica la colon" (Raspuns pentru Carmen Stoica - Brasov, F. As nr. 511)

</b><b>"Cum pot scapa de un chist hidatic hepatic?"
(Raspuns pentru Iulian Avarvarei - Brasov,
F. As nr. 513)

Va recomand un tratament medicamentos, la care se poate asocia si un tratament fitoterapeutic (cu plante medicinale). Doza si durata de administrare a medicamentului potrivit se pot stabili in urma unui consult, a examenului ecografic si a efectuarii testului Elisa. Multa sanatate!
prof. dr. doc. Ion Gherman - Bucuresti,
tel. 021/242.66.51

</b><b>"Sotul meu a facut ulcer de spital"
(Raspuns pentru fam. Condrea - Bucuresti,
F. As nr. 514)

1. Va recomand un tratament pe care l-a urmat o cunostinta care avea ulcer cu nisa si careia i s-a propus operatia. Dimineata, pe stomacul gol, se mananca 3 cm de radacina de tataneasa (iarba lui Tatin) proaspata + 1 lingura tarate de grau si 1 lingura de miere poliflora amestecate cu o cana de apa fierbinte. Se face tratamentul timp de 10 zile. Va doresc sanatate!
Maria-Carmen - Ramnicu Valcea
2. Pentru ulcerul gastro-duodenal, cel mai bun pansament si medicament natural este sucul de cartofi proaspat. Se bea o jumatate de pahar de suc, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Un aliment usor si intaritor este laptele de tara, nefiert, pus la acrit. Intr-un pahar de lapte se pun cateva foi de salata verde, taiate foarte marunt, si se consuma cu lingurita la inceput, pana ce bolnavul se obisnuieste cu acest aliment. Dumnezeu sa va ajute sa iesiti invingatori din aceasta problema!
Reghina Nicoara - Baita de sub Codru, nr. 107,
jud. Maramures, cod 4830

</b><b>"Exista tratament naturist pentru insomnie cronica?"
(Raspuns pentru Elena Ionescu - Bucuresti,
F. As nr. 514)

1. Va recomand o reteta de ceai contra insomniei si bolilor psihice, aparuta in cartea Mariei Treben, "Sanatate din farmacia Domnului". Se face un amestec din 50 g ciubotica cucului, 25 g flori de levantica, 10 g sunatoare, 15 g con de hamei, 5 g radacina de odolean. Se opareste o lingurita cu varf din acest amestec si se lasa la infuzat trei minute. Ceaiul se bea foarte cald, cu inghitituri mici, inainte de culcare. Eu am folosit ciubotica cucului si sunatoarea si mi-au facut foarte bine. Am suferit si eu de tulburari nervoase si am urmat cam acelasi tratament medicamentos ca si cel pe care vi l-am recomandat dvs., dar in doze mai mici. Daca doriti mai multe amanunte, scrieti-mi.
Monica Tintosan - Filpisu-Mare, nr. 6, com. Breaza, jud. Mures, cod 4259
2. In situatia dvs. am fost timp de 9 ani de zile, in urma unei depresii cauzate de decesul sotului meu. Am incercat toate medicamentele pe care le-ati luat sau le mai luati, dar fara rezultate. Pana cand nu depistati cauza care creeaza insomnia, nu veti rezolva problema. Dupa 9 ani, m-am hotarat sa nu mai iau nici un fel de medicament si timp de trei saptamani m-am supravegheat. Gustul permanent pe care il mentionati dvs. l-am avut si eu, ceea ce m-a condus la ideea ca mai degraba este vorba de o cauza interna, ca o consecinta a depresiei. Asa a si fost: depresiile conduc la grave tulburari gastrointestinale. Am fost la Spitalul "Fundeni" din Bucuresti si la Clinica de Gastroenterologie, unde medici foarte bine pregatiti mi-au stabilit diagnosticul: esofagita de reflux. Acidul clorhidric din stomac nu cobora in intestin, ci refula pe esofag, ajungand in gura, nas si ochi, creandu-mi in permanenta o stare de agitatie si insomnie totala. Va recomand ca timp de 3-4 zile sa nu luati nici un fel de medicament, sa beti multa apa plata si ceaiuri usoare. A treia sau a patra zi, dupa ce ati servit ultima masa (la ora 18), va sfatuies sa va culcati la ora 21-22 si sa luati o tableta de Coordinax de 10 mg (produs belgian). Cumparati pentru proba 10 tablete: daca somnul incepe sa se instaleze dupa circa o ora, aceasta este cauza. Dupa ce faceti aceasta proba 2-3 zile si simtiti efectul ei binefacator, adresati-va unui medic gastroenterolog. Va trebui sa aveti o viata cumpatata, linistita, intrucat boala recidiveaza. Concomitent, faceti o cura cu argila de la d-l Mircea Bocan din Alba-Iulia.
Ioana - Braila
3. Va recomand urmatorul tratament: - aromoterapie (uleiurile esentiale de musetel, levantica, trandafir sau oregano au un efect bun, relaxant). Puneti seara cateva picaturi in apa de baie sau pe o batista si inhalati. - Seara, inainte de culcare, beti o cana de infuzie de paducel (1 lingurita de flori sau 2 lingurite de fructe la cana cu apa clocotita). - Luati medicamentele naturiste Pasiflora si Fitosedin, produse de Laboratoarele Medica. Incercati sa nu va impuneti un program rigid de somn. Ingrijorarea pentru respectarea acestuia poate in mod paradoxal sa va faca sa adormiti mai greu. Ganditi-va la ceva placut, amintiti-va etape placute din viata dvs., chiar si din copilarie. Majoritatea celor care adorm prost trebuie ajutati sa se relaxeze.
Ioana

</b><b>"Fiica mea nu poate scapa de un chist pilondial"
(Raspuns pentru Paulina Moise - Constanta,
F. As nr. 515)

Va rog sa publicati raspunsul cat mai repede, deoarece aceste colecte de puroi pot duce la grave complicatii. Sora mea a scapat de acest chist abia dupa sase operatii foarte grele. Deoarece nu-mi permit sa dau numarul de telefon al d-lui doctor care a facut-o bine pe sora mea, va voi da numarul de telefon al surorii mele, care va va ajuta. Sunati-o pe d-ra Blanka Ferenczy, la tel. 0262/37.41.24. Multa sanatate!
Bella Duman

</b><b>"Sotului meu i s-a pus diagnosticul Apotitanosis"
(Raspuns pentru Elena Hristou - Limassol, Cipru,
F. As nr. 515)

In primul rand, trebuie ca sotul dvs. sa nu mai faca corticoterapie pentru aceasta afectiune sau pentru alte afectiuni reumatismale, deoarece reactiile secundare negative depasesc cu mult beneficiile de scurta durata obtinute. Pentru suferinta actuala, va recomand urmatorul tratament combinat: - Urticalizari la nivelul umarului drept - va folosi o urzica vie, cu care isi va urzica pielea din zona umarului. Dupa disparitia iritatiei tegumentare (mancarimi, amorteli, pete rosii pe piele) va face o noua aplicatie. In total trebuie sa faca patru aplicatii. In cazul in care durerile nu cedeaza, deoarece afectiunea este mai veche si prezinta complicatii post-terapeutice, poate continua aplicatiile pana la disparitia totala a durerilor. Pentru consolidarea efectului, anul urmator va repeta aplicatiile (de 3-4 ori in timpul sezonului cald). - Otet din mere si miere de albine: la 1 pahar de apa se pun 2 lingurite de otet de 9? (de preferinta preparat in casa sau achizitionat de la magazine de produse naturiste). Se indulceste cu miere de albine, dupa gust. Se beau 2 pahare pe zi, cu inghitituri mici, timp de trei saptamani, cu pauze de doua saptamani. - Infuzie de ceai de urzici (1 lingurita de planta la 1 cana de apa in clocot) - se beau 2 cani pe zi, timp de o luna, cu pauza de doua saptamani. - Argila - 1 lingurita pe zi, dimineata, cu jumatate de ora inainte de masa. Argila se pune de seara in putina apa, intr-un pahar de sticla sau portelan. Inainte de administrare se amesteca bine; daca mai ramane in pahar, se adauga inca putina apa si se bea toata. Argila se ia timp de 3 luni de zile; primavara si toamna se mai face cate o cura de 3 saptamani. - Se consuma cat mai multe fructe si legume proaspete, sucuri proaspete de fructe si legume. Se vor evita cafeaua, alcoolul si regimul hiperproteic (in special proteinele din carne si alte produse animale). Va doresc multa sanatate!
dr. Cristina Aosan - Semlacu Mare, nr. 120,
com. Gataia, jud. Timis, cod 1838, tel. 0722/16.39.63

"Vocea imi scade in intensitate"
(Raspuns pentru Silvia - Resita, F. As nr. 515)

Inainte de orice tratament, va recomand sa va prezentati la un medic Orl-ist, deoarece aceste manifestari pot fi semnul unui polip pe corzile vocale sau al unei alte suferinte, tratamentul fiind diferit in functie de cauza. Daca se elimina alte afectiuni si se ajunge la concluzia ca este vorba despre o hipotonie a corzilor vocale, atunci beti ceai de cretisoara (infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana de apa; cate doua cani pe parcursul zilei) si faceti gargara de mai multe ori pe zi cu ceai de traista-ciobanului (infuzie dintr-o o lingurita de planta la o cana de apa).
dr. Cristina Aosan

"Fetita mea de numai doua luni are cefalo-hematom"
(Raspuns pentru Mariana Dumitru - Bucuresti,
F. As nr. 516)

1. Si baietelul meu, acum in varsta de un an si jumatate, s-a nascut cu cefalo-hematom. Ingrijorati, am cautat sa aflam cat mai multe despre aceasta afectiune, de la medici si din carti de specialitate. Nou-nascutii cu cefalo-hematom sunt cazuri destul de rare (1 la 100). Cefalo-hematomul este o acumulare de lichid ce apare la exterior, ca un cucui imens, initial moale la atingere, care apoi se mai intareste. Este cauzat de presiunile exercitate asupra capului bebelusului in timpul nasterii. Se retrage usor, aproape insesizabil, in timp, pana la varsta de sase luni. Pot aparea complicatii, printre care se numara: depunerea de calciu in interiorul cefalo-hematomului, o usoara anemie, dar destul de rar. Este interzisa punctia cefalo-hematomului, din cauza riscului ridicat de infectie. Sub nici o forma nu acceptati operatia fetitei! Pentru linistea dvs. sufleteasca, consultati un medic naturist. Eu va recomand rabdare; in timp, capsorul fetitei dvs. va reveni la normal. Nu va mai faceti griji! Baietelul meu e perfect sanatos, normal si foarte vioi, fara sa-i fi facut nici un fel de interventie.
Aurora-Monica Oprise - com. Pui, sat Uric, nr. 97, jud. Hunedoara, cod 2668
(Stimata d-na Opris, ne-ar interesa diverse informatii despre zona in care traiti.)
2. In urma cu 14 ani, am trait bucuria primului copil - un baietel care s-a nascut normal, dar cu aceeasi problema ca si fetita dvs. Mai exact, cefalo-hematomul a aparut in urma travaliului, copilul avand la nastere, in crestetul capului, spre partea posterioara, un hematom relativ mare ca intindere, care m-a ingrijorat la fel de mult ca si pe dvs. Acest hematom, mai corect spus cefalo-hematom, s-a retras treptat, in cateva luni, dar datorita intinderii sale, capul copilului a ramas aplatizat in zona respectiva. Asa cum mi-a spus si medicul pediatru la timpul respectiv, cefalo-hematomul nu afecteaza in nici un fel dezvoltarea psiho-motorie a copilului. Fiul meu este acum un baiat de 14 ani, foarte bine dezvoltat intelectual, inteligent si cu performante scolare deosebite. Deci dezvoltarea lui ulterioara a confirmat spusele medicului. Mai mult decat atat, pana in jurul varstei de 3-4 ani, capul copilului si-a recapatat forma normala, fara sa mai existe vreun indiciu al hematomului existent la nastere. Desi nu sunt medic, imi permit sa va sfatuiesc sa lasati copilul in pace, cu atat mai mult cu cat rezultatul tomografiei este bun. Nu este cazul sa o operati sau sa interveniti in vreun fel. Si eu mi-am facut probleme, insa am avut incredere in sfatul medicului pediatru si evolutia ulterioara a copilului a dovedit ca acesta a avut dreptate. Va doresc numai bine si multa sanatate fetitei!
Mariana Gyergyai - Fagaras, jud. Brasov