Asii adolescentilor

Redactia
Vita de vieAdrian Despot- De sase ani reprezinta imaginea trupei Vita de vie, o formatie din ce in ce mai apreciata de publicul iubitor de rock. Alaturi de ceilalti patru membri ai trupei, Adi Despot demonstreaza ca poti deveni cunoscut prin muzica, fara a cauta cu orice pret celebritatea -"Nu ma re...

Vita de vieAdrian Despot- De sase ani reprezinta imaginea trupei Vita de vie, o formatie din ce in ce mai apreciata de publicul iubitor de rock. Alaturi de ceilalti patru membri ai trupei, Adi Despot demonstreaza ca poti deveni cunoscut prin muzica, fara a cauta cu orice pret celebritatea -"Nu ma regasesc in tiparul unei vedete"

- Sunteti un grup in crestere de audienta. Exxtra, albumul vostru de anul trecut, a fost foarte bine primit de public. Veti izbuti sa il depasiti?
- Ne gandim sa scoatem un album spre toamna-iarna si un alt album unplugged. Dar pana sa incepem inregistrarile avem foarte multe lucruri de facut. Financiar, ne merge din ce in ce mai bine. Am mutat studioul nostru de inregistrari in Bucur-Obor si e complet refacut, dupa toate standardele acustice. Avem un prieten in Franta care a facut scoala de inginerie de sunet in Anglia. Multumita lui, studioul nostru e, cred, cel mai performant din tara. El va deveni si inginerul nostru de sunet, caci fostul sunetist a plecat. Ne-a plecat si impresarul, dar n-am avut timp sa ne gasim altul, si uite asa... In ce priveste viitorul album, stilul va fi cam acelasi, dar va fi un album mai melodic, fara sa insemne neaparat ca vor fi multe balade.
- Ai declarat candva in presa ca ti-ai dorit sa fii regizor sau producator, sa nu fii nevoit sa iesi in fata cu imaginea ta...
- Da, dar vrand-nevrand, fiind solistul vocal al formatiei, trebuie sa fiu in fata. Nu ma simt foarte confortabil in aceasta postura. Nu ma regasesc in tiparul unei vedete. Urasc isteria care se creeaza atunci cand apar pe scena si nu-mi doresc sa fiu idolul nimanui. Adevarul este ca gradul de cultura al artistilor e de cele mai multe ori foarte scazut. E cea mai mare tampenie sa-ti iei drept model un om care are doar niste haine mai frumoase, bani mai multi si care se duce de doua ori pe saptamana la fitness, sa arate bine. Eu nu sunt perfect, am o groaza de defecte; ma sperie gandul ca cineva imi copiaza atitudinea. Ai si responsabilitatea vorbelor pe care le spui si teama ca ar putea fi interpretate gresit. De aceea mi-as fi dorit sa fiu omul din umbra, dar soarta a facut sa am un alt drum.
- Asta e si motivul pentru care esti atat de retinut in ceea ce priveste aparitiile Tv?
- Am avut o perioada in care refuzam sa participam la emisiuni gen De cincisprezece ori femeie, considerand ca e sub demnitatea noastra. Apoi ne-am mai gandit si am ajuns la concluzia ca, daca vrem sa se schimbe ceva, trebuie sa aparem ca sa aratam o alternativa. Dar indiferent la ce emisiune vom fi, tot ce vom face va fi sa cantam live si sa vorbim despre muzica noastra. Nu ne vom da niciodata in spectacol, doar ca sa atragem audienta.

"Fiecare artist primeste exact atat respect pe cat merita"

- Ce trebuie sa faca un artist ca sa-si castige respectul cuvenit atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi?
- Fiecare artist primeste exact atat respect pe cat merita si inseamna foarte mult sa meriti respect. Daca vrei cu adevarat, la un moment dat impui respect. O problema care m-a deranjat pe mine de la inceput a fost isteria fanelor care veneau si urlau in culise si ma rugau sa le las sa ma atinga. Eram atat de enervat, incat odata am tipat la ele: "Credeti c-am sa va vindec? Si eu mananc, si eu fac pipi, sunt om ca si voi". Mai tarziu, am declarat la Tv ca cel mai frumos lucru din partea unei admiratoare ar fi ca ea sa vina si sa dea frumos mana cu noi. Iar cand s-a intamplat pentru prima oara acest lucru, am simtit ca putem fi respectati. Credeti ca in strainatate, daca un actor apare pe strada, sar toti sa-i rupa hainele? Nici vorba!
- Esti destul de discret in ceea ce priveste viata ta personala. O faci ca sa te feresti de ochii presei?
- In general, imi place sa vorbesc despre muzica, desi s-a mai vorbit si despre viata mea intima. Insa din cauza ca sunt un om normal, nici presa n-a prea gasit subiecte. Ma imbrac obisnuit, nu suport ideea de haine de scena. Prefer sa-mi cheltui banii normal, decat sa-i investesc in ultimul tip de masina sport. Singurul lucru in care investesc bani seriosi sunt sculele si studioul. Ma trezesc mai nou la sapte dimineata ca sa alerg. Asa mi-am recastigat forta si tonusul, care-mi sunt necesare pe scena. Apoi merg la studio si ma intorc acasa pe la sase-sapte seara, cand ajunge si prietena mea. Sambata merg cu ea sa luam masa la parintii mei, duminica suntem la parintii ei. Si in rest, ca si cum n-am sta in fiecare seara cu ochii-n televizor, mai iesim in oras sa vedem filme. Am o viata chiar banala.
- Putini artisti au curajul sa se casatoreasca. Te vei incumeta la un asemenea pas?
- Noi doi suntem impreuna de 11 ani. Casatoria mi se pare un act superfluu. Ar trebui sa ne casatorim, fiindca am vrea sa facem un copil acum, ca diferenta dintre generatii sa nu fie prea mare. Oricum, mi-e greu sa cred ca voi fi un tata demodat si batranicios. Daca n-am cerut-o mai demult in casatorie, astept acel moment potrivit, acel miraj, ca sa nu para o cerere banala. Locuim oricum impreuna, iar 11 ani sunt deja o viata...
- Cum iti petreci timpul liber?
- Cateodata inot, ma uit mult la televizor, e ca un drog pentru mine, uneori nici nu mai conteaza ce emisiune e, si am grija de cainii mei. Am patru teckeli si un basset. Cand nasc teckelitele din clan dam puii prietenilor cu stare materiala buna, care promit sa aiba grija de ei. Din cand in cand, organizam reuniuni de teckeli. Ultima data au fost 10 teckeli, plus bassetul meu. Mai avem doi caini in curtea studioului nostru: Fetita si Manuta. Manuta are doar trei picioare, dar e ditamai dulaul, alearga fenomenal de repede si pazeste curtea cu strasnicie.
- De putin timp s-a incheiat o mare campanie indreptata impotriva drogurilor. Care este parerea ta despre consumul de stupefiante?
- Drogurile sunt un fel de refugiu. Tinerii apeleaza la ele din dorinta de a atrage atentia asupra lor, de a iesi din anonimat, de a fi "cool". E adevarat ca mari capodopere artistice s-au nascut sub influenta alcoolului si a drogurilor. Insa am un prieten care compune extraordinar; toata lumea care-i asculta muzica spune: "Dumnezeule, cred ca asta se drogheaza ingrozitor", dar el nu fumeaza, nu se drogheaza si nu bea alcool. Daca te droghezi poti ajunge incapabil sa mai faci ceva fara stimulent, tu insuti sa nu mai reprezinti nimic. Asta exceptand faptul ca te distruge fizic. Muzica o ai sau nu o ai in tine, noi n-am avut niciodata nevoie de droguri ca sa putem compune.
- Si o intrebare de final: cum ti se pare tineretul din ziua de azi; e suficient de motivat in ceea ce face?
- Tinerii din ziua de azi par spanzurati in aer. Anii 2000 merg sub imperiul cuvantului "cool". Asta e atitudinea care conteaza, sa fii cat mai interesant, sa iesi din tipare sau sa intri in tiparele deja formate ale "cool"-itatii. Toti sunt draguti, identici, ca o armata, lipsiti de personalitate. Partea buna e ca nu mai sunt legati de sistem si au libertatea de a-si alege singuri modelele. Dar si libertatea asta e daunatoare. Daca inainte erau numai sfaturi, acum nimeni nu mai vrea nici un sfat. E pacat ca imita atat si nu-si descopera adevaratul fel de a fi.

Dia Radu
Fotografii de Iulian Ignat

Inceputuri...

- a invatat sa cante la chitara in clasa a V-a, la indemnul mamei sale care-l dorea actor - a renuntat la chitara clasica atunci cand a invatat sa cante piese din Beatles si Phoenix, cu prietenii de la bloc - Si-a petrecut vacantele la Arad, la bunici. De fiecare data cand se intoarce sa cante acolo se simte ciudat, pentru ca in public sunt prietenii lui, cu care canta si se distra in gasca odinioara - In liceu dadea lectii de chitara ca sa-si faca rost de bani de tigari - A dat examen la MusicHall si dupa un an a renuntat, fiindca sectia de muzica s-a desfiintat - A activat in Scoala Vedetelor timp de doi ani - Anul trecut a absolvit Conservatorul, la sectia Pedagogie Muzicala.