Diaspora in direct

Redactia
Mesaje pe InternetRosia Montana Nu Moare!- Cititorii nostri din strainatate sustin, prin mesaje si semnaturi, campania de salvare a Muntilor Apuseni -Israel"Vreau sa-mi strig si eu indignarea si dezgustul pentru crima ce se pregateste motilor". Desi fan al "Formulei As" de cativa ani, n-am indraznit...

Mesaje pe Internet</b><b>Rosia Montana Nu Moare!</b><b>- Cititorii nostri din strainatate sustin, prin mesaje si semnaturi, campania de salvare a Muntilor Apuseni -</b><b>Israel</b><b>"Vreau sa-mi strig si eu indignarea si dezgustul pentru crima ce se pregateste motilor"

Desi fan al "Formulei As" de cativa ani, n-am indraznit sa va scriu, compunerea fiind una din verigile mele slabe. Dar acum nu mai pot! Vreau sa-mi strig si eu indignarea si dezgustul pentru crima ce se pregateste motilor. De aici, de departe, doare si mai tare...
Cum ne-am putea transforma revolta in puterea de a impiedica efectiv planurile diabolice ale "binefacatorilor" investitori? Un protest semnat de miile de oameni carora inca le mai pasa ar insemna oare ceva in ochii mai-marilor din forurile europene?
Cu dragoste si respect,
Mihaela - Haifa, Israel

</b>
<b>
Spania</b><b>"Sa aratam ca suntem romani adevarati, sa facem totul pentru a impiedica sa se produca dezastrul"

Draga revista "Formula As",
Va scriu - cu mult drag si dor fata de tot ceea ce este romanesc - din indepartata Spanie. Ati fost dintotdeauna si veti ramane revista mea preferata. V-am citit inca de cand ati aparut, iar de doi ani si ceva, de cand sunt in Spania, va citesc pe Internet. Felicitari! Sunteti cei mai buni! In paginile dvs. se pot citi o gama larga de subiecte, care mai de care mai interesante, mai frumoase, mai bune! Continuati asa si astfel veti bucura si veti incalzi sufletul si inima a milioane de cititori din intreaga lume, nu numai din Romania.
De cateva numere incoace, subiectul cel mai arzator este cel al Apusenilor. Acesti munti care ne-au fost pavaza si scut de-a lungul istoriei ar putea sa ajunga in scurt timp, si gratie unor minti bolnave si avare, adevarate peisaje selenare, lipsite de viata si frumusetea pe care le au in prezent! Sa aratam ca suntem romani adevarati, ca iubim frumusetile pe care Dumnezeu le-a harazit acestei tari, sa facem totul pentru a impiedica sa se produca dezastrul, sa nu lasam niste oameni de doi bani sa faca ce vor cu o tara intreaga, cu un bun care apartine unei natiuni!
O cititoare vorbea despre un referendum. Metode sunt, daca exista vointa tuturor! Guvernul, presedintele, Parlamentul si noi toti trebuie sa salvam acest colt de rai din ghearele si gurile hulpave ale unora!
Eu va doresc sanatate si viata indelungata, pentru aceasta minunata revista!
Adela Parvulescu - Madrid

Cipru</b><b>"Ma doare inima si ma umplu de revolta"

Draga "Formula As",
Nu stiu ce sa va scriu, am atatea emotii, de parca ar trebui sa merg la un examen. Vreau sa va spun ca va citesc cu o foarte mare placere si cu foarte mult interes. Am citit in ultimele numere articolele despre Rosia Montana, ma doare inima si ma umplu de revolta pentru ce se petrece acolo, ma supar pe mine ca nu pot face nimic pentru a ajuta cu ceva acei oameni si acel tinut frumos. Daca stiti cumva ce putem face (noi, cei plecati din tara) ca sa ajutam, va rog sa ne spuneti. Va multumesc ca existati si ca aduceti atata fericire tuturor. Va doresc o "viata" cat mai lunga si multe bucurii. Voi m-ati facut sa cunosc Romania asa cum este.
In fiecare vineri merg la chioscul care aduce revista voastra (am norocul sa o pot cumpara, chiar daca este cu o saptamana mai veche) si o caut cu nerabdare, iar daca nu a venit, plec foarte dezamagita si singura. Voi ma ajutati sa ma simt acasa si sa pot trece mai usor peste singuratatea pe care o car cu mine aici. Multumesc mult!
Rozalia - Cipru

S.U.A.</b><b>"Va rugam sa luptati in continuare impotriva acestei crime odioase"

Stimata redactie,
Va rugam sa ne permiteti sa sugeram domnilor redactori Horia Turcanu si Ion Longin Popescu (ale caror articole privind Rosia Montana le-am citit pe nerasuflate) sa intre pe site-ul firmei canadiene "Gabriel Resources" Ltd, si anume: www.gabrielresources.com, pentru o cat mai buna informare asupra acestor "investitori". Va rugam sa luptati in continuare impotriva acestei crime odioase, menite sa ne aseze intre cele mai inapoiate tari din lume. Cu profunda admiratie pentru inalta tinuta morala a colectivului revistei "Formula As",
Un grup de romani din Houston, Texas

Festival romanesc in Los Angeles

Ii multumim Parintelui Constantin Alecse si Bisericii ortodoxe "Sfanta Treime" pentru festivalul romanesc din Griffith Park, Crystal Springs, organizat la sfarsitul saptamanii in care s-a sarbatorit independenta Americii. Timp de doua zile minunate si insorite, in Los Angeles, afara, pe iarba, s-au intins mese si corturi albe, iar printre copaci au fost agatate buchete de baloane tricolore. Mai ales copiii s-au strans cu bucurie in jurul ardelenilor din formatia Izvorasul, care au dansat afara, in crang.
Spre deosebire de festivalurile ortodoxe grecesti ori de binecunoscutul festival francez din Santa Barbara, nimic nu era strident, fortat, prea mult, aglomerat sau inghesuit. Dimpotriva, am avut senzatia unei binecuvantate mese campenesti de sarbatoare, pasnica, prietenoasa, ca in familie, intre rude dragi care nu se mai vazusera de multa vreme, desi majoritatea romanilor si americanilor care au venit nu se cunosteau deloc intre ei. Multi erau imbracati in costume romanesti sau purtau macar tricouri cu tricolor sau o panglicuta. Au fost prezenti principalii reprezentanti ai ziarelor romanesti din Los Angeles, precum si multi preoti si diaconi ortodocsi, romani, americani si de alte nationalitati.
S-au gatit sarmalute in foi de varza, carnati romanesti, pilaf, frigarui si mici si s-au degustat si vandut vinuri bune, romanesti. In corturile albe, s-au intins siruri de ii, naframe, marame, icoane pictate pe lemn, la manastiri si icoane ardelenesti pe sticla, polonice sculptate in lemn, oua bucovinene incondeiate, toate la un pret incredibil de mic. Toti banii donati in cadrul festivalului vor merge catre construirea unui incapator centru comunitar cultural romanesc, primul de acest fel in orasul Los Angeles, care va fi adapostit langa noua Catedrala Ortodoxa Romana. Acesta va acoperi un mare gol si va putea deveni in permanenta un pod inspre Tara, o oaza de spiritualitate si un mijloc de a ne comunica traditia, intr-unul din cele mai mari orase americane. Runa Petringenaru, secretar de presa al societatii "Viitorul Roman" din Los Angeles

</b>
<b>Cu drag si dor, din strainatate...
</b><b>Sua
"Daca s-ar putea acorda un premiu pentru pastrarea adevaratelor valori romanesti, ziarul dvs. l-ar merita cu prisosinta"

Stimata d-na Sanziana Pop,
Nici nu imi vine sa cred ca au trecut aproape 12 ani de la aparitia "Formulei As"! Ziarul dvs. si-a pastrat frumusetea, slefuindu-se in timp, capatand stralucirea unui diamant intre sutele de ziare care in aceasta perioada au umplut tarabele, fara a comunica mare lucru. Imi aduc aminte cum asteptam aparitia ziarului in fiecare marti dimineata si de fiecare data imi era frica sa nu se epuizeze. Acum, fiind departe de tara, il citesc pe Internet, in tihna, fara sa imi fie teama ca nu il voi gasi! Daca s-ar putea acorda un premiu pentru pastrarea adevaratelor valori romanesti, ziarul dvs. l-ar merita cu prisosinta. Totul este interesant si nu cred ca sunt multi cititori de ziare care sa se mandreasca ca mine ca citesc un ziar din scoarta in scoarta, sorbind fiecare rand. Rubricile "Spiritualitate" si "Romania necunoscuta" ma fac sa ma simt acasa cand le citesc, desi fizic ma desparte un ocean de tara. Sunt ca o mangaiere cand imi e dor de tara si de cei dragi! In paginile revistei regasesc adevarata frumusete a limbii romane si sufletul sincer al poporului roman, greu incercat de-a lungul istoriei.
Va doresc sa ramaneti asa, spre bucuria tuturor cititorilor dvs.!
Veronica Gheorghe - New York

</b><b>Suedia
"Ma bucur ca romanii inteleg acelasi lucru cand spun cuvantul <<dor>>"

Dragii mei dragi,
Cand va citesc, vreau sa fiu singura, sa nu mi se vada lacrima de dor pentru acasa, vreau sa fiu singura, ca sa simt macar in memorie mireasma fanului cosit, mirosul lemnelor arse in sobe sau parfumul florilor albe de iasomie, din anii cand eram medic in Sacele. Multe s-au schimbat in cuvantul "dor" pentru mine, dar sensul adevarat il regasesc atunci cand va citesc. Ma bucur ca de departe, romanii inteleg acelasi lucru pentru ceea ce inseamna dor.
Cu drag si dor,
Adriana - Uppsala

Canada
"Voi continua sa ascult colindele lui Dragan Muntean"

Incep mesajul meu prin a va felicita pentru "Formula As", ziar pe care l-am cumparat de la aparitia sa, iar acum, desi sunt departe de casa, il citesc cat pot de des prin intermediul Internetului. In numarul din aceasta saptamana am aflat cu mare tristete despre moartea marelui si indragitului interpret de muzica populara Dragan Muntean. Omul care prin muzica sa m-a ajutat sa fiu atat de aproape de satul meu, de tatal meu, de mama mea, care au plecat dintre noi. Datorita lui Dragan Muntean "am fost din nou acasa", in preajma sarbatorilor de Craciun, cu ajutorul casetelor cu colinde pe care le ascultam in drum spre si de la serviciu. Voi continua sa le ascult, dar voi plange, asa cum am plans, citind articolul despre moartea lui. Sper ca Ioan Bocsa, Furdui Iancu si frumoasa Mariana Anghel vor aduce noi cantece si colinde ardelenesti pe scena romaneasca si pe scenele din afara tarii.
As dori sa transmit prin intermediul dvs. cele mai sincere condoleante familiei indoliate a artistului. Singurul lucru pe care il putem face acum este sa ascultam cu aceeasi dragoste cantecele lui si sa zicem un "Tatal Nostru" sau sa aprindem cate o lumanare, asa cum facem pentru toti cei dragi noua si care nu mai sunt printre noi.
Cu tot respectul,
Cristina Forsea - Incoming Quality, Oakville Assembly Plant, Ford of Canada

</b><b>"Cea mai mare bucurie a Laurei este ca toata clasa stie acum ca Transilvania inseamna, de fapt, Romania"

Draga redactie,
Locuiesc in Canada de mai multi ani, impreuna cu familia. Citind ultimul numar al revistei dvs., am urmarit cu mare interes scrisorile de protest impotriva Parcului Dracula. Asa cum spunea semnatarul unei scrisori, Dracula nu reprezinta spiritul romanesc. Va voi povesti pe scurt o intamplare. Fetita noastra are 9 ani si este in clasa a Iv-a si printre altele, bineinteles ca l-au avut ca subiect al unei ore de scoala pe acest Dracula, in preajma sarbatorii pe care personal o detest, Halloween. Acasa, fata noastra, pe nume Laura, ne-a bombardat cu intrebari despre acest "vampir", cum e numit aici si care, spune ea, a trait in Transilvania (prezentata ca o alta tara decat Romania). Impreuna cu sotul meu i-am tinut o lectie de istorie, in urma careia fetita a fost extraordinar de incantata, afland ca asa-zisul Dracula a fost, de fapt, un personaj important al istoriei noastre, romanesti. Drept pentru care am incurajat-o sa faca o prezentare scrisa, pe care sa o citeasca in fata clasei, a doua zi. Prezentarea a avut loc, iar informatiile, in ordine cronologica, au starnit interesul clasei, dar si al profesorului. Laura a venit acasa si ne-a povestit, intr-un suflet, cat de fericita este ca a clarificat confuzia si cum colegii ei o inconjurau in pauze, cerand detalii. Au fost socati cand au vazut fotografia lui Vlad Tepes, avand o figura normala... si ca este ca orice fiinta umana. Cea mai mare bucurie a Laurei a fost si este ca toata clasa stie ca, de fapt, Transilvania inseamna Romania. Si cat de mandra se simte ca este romanca, desi este nascuta aici, si ca vorbeste fluent romaneste. Si le-a mai povestit colegilor cat de frumoasa este Romania, unde am luat-o in lungi vacante de vara, la bunici.
Andreea Barsan - Ontario, Canada

</b><b>Olanda
"Prin intermediul dvs. ma simt mai aproape de tara"

Stimata d-na Sanziana Pop,
Stimata redactie,
Ma numesc Magda Toma, locuiesc in orasul Grningen din Olanda si vreau sa va spun ca am citit cu mare interes si placere toate articolele din ziarul dvs., difuzate pe Internet. Pentru prima oara am citit acest ziar in urma cu doi ani si de atunci asteptam, cum se spune, cu sufletul la gura, sa apara numarul urmator. Prin intermediul dvs. ma simt mai aproape de tara si totodata pot sa descopar cu mare interes si placere articole deosebite.
Cu multumiri sincere, va urez numai bine si mult succes in viitor. Cu toata stima,
Magda Toma