Forma maxima

Redactia
Pilulele cu hormoni - la gunoi?- Milioane de femei inghit zilnic hormoni artificiali pentru a imblanzi menopauza si pentru a-si prelungi tineretea. Iata insa ca un studiu recent, realizat de cercetatorii americani, starneste groaza: pilulele hormonale reprezinta un pericol vital -4,6 milioane de fem...

Pilulele cu hormoni - la gunoi?</b><b>- Milioane de femei inghit zilnic hormoni artificiali pentru a imblanzi menopauza si pentru a-si prelungi tineretea. Iata insa ca un studiu recent, realizat de cercetatorii americani, starneste groaza: pilulele hormonale reprezinta un pericol vital -</b><b>4,6 milioane de femei din Europa inghit hormoni

Frica pluteste in aer. Cutii intregi cu pilule poposesc in lazile de gunoi. Medicii sunt supusi unor tiruri de intrebari, pe birourile lor adunandu-se mii si mii de scrisori de la femeile cuprinse de ingrijorare: Pot continua terapia cu hormoni? S-o intrerupa urgent? Ce pericole prezinta de fapt?
Ingrijorarea este intemeiata. De curand, un studiu extrem de important efectuat de americani in acest domeniu a trebuit sa fie intrerupt, pentru ca femeile supuse experimentului prezentasera grave sincope de sanatate. Iata rezultatul socant al acestui studiu, intitulat "Womens Health Initiative" (prescurtat Whi): contrar parerilor exprimate pana-n prezent de un numar ridicat de medici, hormonii utilizati (estrogenul si gestagenul progesteron) nu atenueaza simptomele menopauzei, producerea infarctului si a atacului cerebral, ba dimpotriva. La un numar de 10.000 de femei, care au folosit vreme de 5 ani un astfel de preparat combinat, s-au produs cu 7 infarcte, cu 8 atacuri cerebrale si cu 8 embolii pulmonare mai mult decat la grupa de control careia i s-a administrat un pseudomedicament (Placebo). Rata imbolnavirilor de cancer mamar a fost si ea mai ridicata. Exprimat in procente, dramatismul acestor concluzii se prezinta astfel: pericolul atacurilor cerebrale a crescut - comparativ cu grupa Placebo - cu 41%, cel al bolilor coronariene cu 29%, iar cel al emboliilor chiar cu 100%. Terapia cu hormoni a avut un efect benefic doar asupra fracturilor si, partial, in cazurile de cancer de colon.
Unda de soc s-a propagat cu mare viteza peste Atlantic, pentru ca in Europa (Germania se situeaza in fruntea listei) circa 4,6 milioane de femei se trateaza - de la 45 de ani in sus - cu astfel de medicamente, pentru a combate neajunsurile produse de menopauza si osteoporoza. Efectele fizice si psihice ale hormonilor sexuali sunt atat de profunde si de vitale, incat lipsa lor poate fi fatala pentru femeile aflate la jumatatea vietii. Estrogenul, cel mai important hormon feminin, nu actioneaza numai asupra organelor genitale, determinand ciclul menstrual. De el depinde structura si - prin urmare - fiabilitatea oaselor, el reglementeaza cantitatea de sare si de apa din organism, el intervine in metabolismul grasimilor si influenteaza forma corpului. Si actioneaza asupra creierului, participand - pe niste circuite extrem de complicate - la lupta zilnica dintre ratiune si sentimente. Estrogenul formeaza identitatea. Lipsa lui poate fi dureroasa si poate conduce la depresii profunde.
Din aceasta cauza, prin anii 60, pilulele anticonceptionale, abia descoperite, au devenit extrem de "populare" in randul femeilor care, datorita lor, au scapat de pericolul unor sarcini nedorite, indiferent la ce varsta: la acea vreme, pilula antibaby fiind compusa din estrogen superdozat. Pionierul acestui nou tratament hormonal a fost medicul newyorkez Robert Wilson, care i-a facut o publicitate agresiva, aparand adeseori in public, insotit de femei de 50 de ani, cu aspect fizic foarte tanar. Urmarile pe durata lunga ale acestui tratament nu le putea banui nimeni, dar cert este ca frecventele neplaceri produse de menopauza au putut fi evitate cu ajutorul pilulei anticonceptionale.
Pentru industria farmaceutica s-a creat astfel o noua si numeroasa clientela, iar ginecologii au avut la dispozitie un tratament extrem de eficient. Dupa o vreme, la fel ca in cazul altor terapii nou descoperite, entuziasmul n-a mai cunoscut limite. S-a raspandit parerea ca terapia cu hormoni nu numai ca alina suferintele menopauzei, ci si protejeaza inima si circulatia sanguina. Se credeau atatea lucruri bune despre pilulele-minune, incat medicii le prescriau cu foarte multa marinimie. Jumatate dintre femeile de 50-60 de ani din tarile Europei de vest sunt tratate in prezent cu hormoni artificiali, desi orice medic ar fi trebuit sa stie - inainte de efectuarea studiului (Whi) - ca aceste medicamente pot provoca efecte secundare rare, dar periculoase, si ca este de datoria fiecarui medic sa-si informeze pacientele in acest sens.
Din cauza suferintelor majore (adeseori subestimate) provocate de disparitia hormonilor proprii organismului, multe femei - desi informate - isi asuma in mod constient orice risc. Pentru ca nu mai suporta bufeurile, transpiratia abundenta, perioadele de insomnie, irascibilitatea, depresiile etc.

Pilula tineretii eterne

"Atingerile devin insuportabile, pentru ca mainile imi sunt fierbinti ca niste tigai incinse. Nu mai pot iesi din casa - la restaurant sau la teatru, nu-mi pot smulge de pe mine bluza sau fusta uda de transpiratie. Nu mai pot sa dorm si ma simt mereu lipicioasa si neingrijita. Ma paste depresia!", marturiseste o pacienta.
Pana la disparitia de la sine a acestor simptome, pot sa treaca cateva luni, dar si zeci de ani. Suferinta este atat de apasatoare, incat unii medici nici nu indraznesc sa le recomande pacientelor lor sa renunte la tratamentul cu hormoni, pentru ca el alina - in mod incontestabil - suferinta.
Ceva trebuie facut, pentru ca cererea de pilule cu hormoni a atins in ultimii ani cote ingrijoratoare, speranta unei tinereti vesnice avand o contributie foarte importanta. Nu s-au lasat mai prejos nici barbatii, ei devenind mari "consumatori" de pilule cu testosteron. In anii 90, tot ceea ce se cheama "antiaging" (antiimbatranire) a dobandit o mare popularitate, creandu-se convingerea ca procesul de imbatranire poate fi stopat, in special cu ajutorul hormonilor.
Cat de dispusi sunt oamenii sa creada in puterea miraculoasa a hormonilor o demonstreaza exemplul dehydroepiandrosteronului (Dhea). Ruda apropiata a testosteronului si estrogenului, dar nici pe departe atat de studiat, acest produs a devenit un megastar pe piata suplimentelor nutritive si pe Internet. Combate eficient Sida, creste potenta, previne cancerul, intinereste aspectul fizic si mangaie sufletul. Dovezi? Nici una! Este clar: numarul mare de persoane tratate cu hormoni incepand din anii 80 - de zece ori mai mare decat inainte - este o urmare a faptului ca doar 50% dintre femeile supuse acestui tratament au optat pentru el din cauza suferintelor produse de menopauza, restul aspirand, cu ajutorul hormonilor, la o tinerete eterna.
Exista, insa, mai multe cai de a iesi din acest impas. Prescrierea - cu moderatie - a pilulelor cu hormoni si reducerea perioadei de tratament pot duce la scaderea numarului de efecte secundare grave. Iar progresele facute in diagnosticarea genetica vor face posibila stabilirea exacta a riscului individual si, de asemenea, a cantitatii exacte de hormoni necesari fiecarei paciente in parte. In rest, ramane valabil sfatul dat de o ziarista de la "Washington Post", americancelor cuprinse de ingrijorare: "Daca vreti sa micsorati riscul unor boli de inima, duceti-va la un cardiolog, nu la ginecolog".Rodica Demian

Menopauza si hormonii</b><b>"Ajutoarele" s-au dovedit, in cele din urma, dusmani
Inima/ Circulatia Sangelui

Probleme: imbolnaviri ale vaselor de sange, angina pectorala, infarct cardiac, tromboze, embolii.
Efectul medicamentelor cu hormoni: spre dezamagirea cercetatorilor, preparatele hormonale de sinteza nu le protejeaza pe femeile ajunse la varsta critica, nici de boli coronariene, nici de tromboze si embolii pulmonare. Dimpotriva: pacientele tratate cu hormoni s-au imbolnavit cu 30% mai frecvent de boli coronariene decat cele carora li s-a administrat un produs placebo (apa chioara).
Alternative: cea mai buna solutie - fumatul interzis, plimbari si miscare obligatorii, alimentatie saraca in grasimi.

Creierul

Probleme: bufeuri (valuri de caldura), depresii, atac cerebral.
Efectul medicamentelor cu hormoni: speranta ca ele ar bloca atacul cerebral care survine, adesea, la menopauza a fost zadarnica.Dimpotriva: pericolul aparitiei lui creste cu 41% pentru femeile carora li s-au administrat hormoni.
Alternative: pentru atacul cerebral - aceleasi ca la bolile coronariene. Contra depresiilor se recomanda sunatoarea - sub forma de ceaiuri si de tincturi - si exercitiile de relaxare. Bufeurile cedeaza la preparatele cu soia, chiar daca oamenii de stiinta spun ca e vorba de un efect placebo.

Limba

Probleme: pierderea gustului.
Efectul medicamentelor cu hormoni: accentueaza si grabesc degenerarea gustului.
Alternative: condimente puternice.

</b><b>Intestinul

Probleme: riscul cancerului de colon.
Efectul medicamentelor cu hormoni: in zona aceasta au o influenta pozitiva, dar, pentru ca efectele secundare sunt mult prea periculoase, specialistii recomanda recurgerea la alte terapii.
Alternative: intrucat alimentatia gresita joaca un rol important in aparitia tumorilor, cea mai buna preventie o reprezinta hrana sanatoasa, bazata pe legume si fructe. La fel de important este controlul medical efectuat periodic.

Sanii

Probleme: lasarea tesutului muscular.
Efectul medicamentelor cu hormoni: ce-i drept, ele pastreaza mai multa vreme forma sanilor, in schimb agraveaza in procent de 26% riscul instalarii cancerului mamar.
Alternative: chirurgia plastica.

Oasele

Probleme: osteoporoza.
Efectul medicamentelor cu hormoni: ele ajuta in buna masura ca oasele sa-si pastreze taria si densitatea.
Alternative: administrare sporita de calciu (tablete sau surse naturale de calciu, precum laptele, sardelele si cojile de oua pisate si administrate cu miere). In cazul unei osteoporoze avansate, specialistii occidentali recomanda medicamentul Calcitonin - sub forma de injectii sau spray nazal.

</b>
<b>
Vaginul

Probleme: uscarea mucoaselor vaginale, care provoaca dureri la contact sexual.
Efectul medicamentelor cu hormoni: e pozitiv, mai ales estrogenii conserva prospetimea mucoaselor, dorinta sexuala creste.
Alternative: unguente pe baza de estrogen.

(Text preluat si adaptat de pe Internet- stern.de/wissenschaft. Mehr zum Thema Hormone und Wechseljahre.)