Medicina naturista

Redactia
Menopauza si hormonii din plante. Acum cateva saptamani publicam in paginile revistei niste informatii socante referitoare la efectele secundare ale "pilulelor-minune" cu hormoni, destinate prevenirii tulburarilor de menopauza: infarctul miocardic, bolile vasculare si chiar anumite forme de cancer....

Menopauza si hormonii din plante

Acum cateva saptamani publicam in paginile revistei niste informatii socante referitoare la efectele secundare ale "pilulelor-minune" cu hormoni, destinate prevenirii tulburarilor de menopauza: infarctul miocardic, bolile vasculare si chiar anumite forme de cancer. La trei decenii dupa inventarea lor, aceste medicamente s-au dovedit a fi o arma cu doua taisuri, extrem de periculoasa. Primii au rupt tacerea medicii americani, "marii" promotori ai pilulelor cu hormoni, care, simtindu-se vinovati, au facut publice rapoarte extrem de bine documentate asupra pericolului. Rapid, valul demascarilor a ajuns si in Europa, unde utilizarea pilulelor hormonale a devenit o veritabila moda. In prezent, milioane de femei de varsta a treia sau care se apropie de aceasta varsta se vad puse intr-o mare dilema: pe de o parte, au nevoie de efectele acestor medicamente, care imbunatatesc momentan calitatea vietii, iar pe de alta parte, efectele secundare sunt mult prea puternice pentru a putea continua acest tip de tratament. Ce este de facut?
La solicitarea cititoarelor noastre, care ne intreaba destul de alertate, daca terapiile naturiste n-au si in cazul acesta solutii, am selectat un grup de cateva plante care, administrate in mod regulat, pot substitui in buna masura sau pot chiar depasi ca eficienta pilulele sintetice pe baza de hormoni.

1. Intarzierea procesului de imbatranire

Faptul ca imbatranirea fiziologica, tradusa la femei prin aparitia climaxului, poate fi considerabil amanata nu mai este o noutate. Problema este insa ca terapia medicamentoasa pentru atingerea acestui deziderat nu este doar costisitoare, ci si daunatoare. In schimb, multe femei care au tinut regimuri naturiste pentru purificare si regenerare sau care au luat anumite plante cu efecte de reglare hormonala au constatat cu surpriza si nu rareori cu teama - din cauza neintelegerii fenomenului - revenirea tineretii, obiectivata chiar prin redeclansarea ciclului menstrual la varste considerabile. In sine, procesul reintineririi nu este greu de declansat si nici complicat, greutatea constand doar in intretinerea lui. O alimentatie lacto-vegetariana echilibrata, lipsita de produse cu grad ridicat de toxicitate - cum sunt cele cu aditivi sintetici, zahar rafinat sau margarina -, asigura un cadru excelent pentru a prelungi tineretea fiziologica, vreme de 7-10 ani. Chiar si in cazul in care menopauza s-a instalat, aceasta forma de regim s-a dovedit a fi extrem de eficienta. Rezultate insa cu adevarat surprinzatoare s-au obtinut atunci cand au fost folosite si radacina si semintele unei plante extrem de puternice ca revigorant: branca-ursului.

Un reintineritor de exceptie:
Branca-ursului
(Heracleum spondylium)

Este o planta care creste mai ales in regiunile de deal si munte. Despre ea am mai scris pe larg in revista noastra anul trecut, fiind prezentata ca un revigorant general extraordinar de puternic, care are capacitatea chiar de a relansa activitatea ovarelor. Personal, am descoperit-o intamplator, atunci cand, dupa administrarea sa ca reintineritor (este un adevarat ginseng romanesc) unor femei ajunse de patru, cinci sau chiar zece ani la menopauza, acestea au constatat - alarmate la inceput - ca li s-a redeclansat ciclul menstrual. Prin ce mecanism? Este o enigma inca. Cert este ca semintele, dar si radacina acestei plante au o actiune reintineritoare deosebit de puternica atunci cand sunt administrate in cure de 2-3 luni si cu un regim alimentar adecvat.

Cum se administreaza branca-ursului

Cea mai simpla forma de administrare este pulberea luata sublingual. Planta se macina fin, cu rasnita electrica de cafea, iar pulberea obtinuta se cerne prin sita pentru faina alba, dupa care se depoziteaza intr-un borcan inchis ermetic. Se ia 1 lingurita de patru ori pe zi din aceasta planta, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu putina apa. Intrucat este o planta aromatica, care pierde usor prin evaporare uleiurile volatile, pulberea nu va fi pastrata mai mult de 7 zile, dupa care va fi folosita o noua pulbere, proaspat macinata.

</b><b>2. Pastrarea atributelor tineretii

In urma cu cateva decenii, a fost decriptata o parte a mecanismului fiziologic al frumusetii feminine: inainte de a se ajunge la climax, ovarele secreta din belsug un hormon numit estrogen, sub actiunea caruia pielea devine fina, catifelata si stralucitoare, sanii au fermitate, pilozitatile in exces sunt impiedicate sa se dezvolte, talia si soldurile creeaza acel contrast specific siluetei feminine. Problema era ca la femeile ajunse la menopauza acest hormon nu mai era secretat in cantitati suficiente, ceea ce genera un proces accelerat de imbatranire a corpului. Un medic newyorkez a avut ideea sa creeze pilule sintetice cu acest hormon, care au dat intr-adevar rezultate spectaculoase - nu numai ca intregul corp a capatat un fel de a doua tinerete, dar chiar si din punct de vedere comportamental a aparut o sporire evidenta a feminitatii. Insa reversul acestui "tratament-minune" a fost dur: pilulele cu estrogeni favorizeaza dezvoltarea fibroamelor si adeno-fibroamelor mamare si uterine, sporind de 6 pana la 8 ori incidenta cancerului mamar. Aceste efecte secundare extrem de periculoase nu se inregistreaza insa atunci cand se administreaza plante care contin acest hormon in stare naturala sau care contin substante complexe, cu efecte similare cu cele ale estrogenului. Mai trebuie spus ca si alimentatia vegetariana cu multe cruditati (care are un rol esential mai ales la femeile ajunse la menopauza) pregateste foarte bine terenul de pentru plantele cu actiune estrogenica. Dar sa cunoastem si o asemenea planta.

Miracolul frumusetii:
Lemnul-dulce
(Glycyrhiza glabra)

Creste spontan in albiile secate ale apelor curgatoare din zonele mai uscate si calduroase de la noi din tara. Radacina lui este extrem de bogata in estrogen. Sub actiunea sa, ritmul de crestere al pilozitatilor este incetinit, pielea redevine catifelata si stralucitoare, sanii isi recapata o buna parte din fermitate (efect constatat si la femeile care nu au ajuns la menopauza), lubrifierea vaginala este mult mai buna. Multe alte atribute fizice ale feminitatii sunt dinamizate sub actiunea acestei plante, care pe buna dreptate poate fi numita un miracol de frumusete. Cu ea se fac cure de 2-3 luni, urmate apoi de o pauza de patru saptamani.

Cum se administreaza lemnul-dulce

Cea mai simpla modalitate de administrare este sub forma de pulbere - radacina plantei se macina fin, cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne. Se ia sub limba o lingurita rasa, de trei ori pe zi, se tine zece minute, dupa care se inghite cu apa. Are un gust dulce foarte puternic (de unde si denumirea populara), dar si un pic dezagreabil. Din acest motiv, se va lua impreuna cu o planta menita sa elimine senzatia de greata, dar si sa regleze activitatea hormonala - salvia (Salvia officinalis). La fiecare lingurita rasa de pulbere de lemn dulce se va administra concomitent aceeasi cantitate de pulbere de salvie, cele doua fiind tinute sub limba impreuna si apoi inghitite cu apa.

</b><b>Contraindicatii ale lemnului-dulce

Lemnul-dulce este contraindicat femeilor care sufera de boli tumorale benigne (chist, fibrom, adeno-fibrom etc.) si maligne. De asemenea, persoanele care au predispozitie pentru acest tip de boli nu vor lua lemn-dulce, care este foarte bine inlocuit de semintele de marar, despre care am vorbit si vom vorbi altadata.

</b><b>3. Stoparea simptomelor neplacute: bufeuri, palpitatii, nervozitate

Fara doar si poate, aceste simptome si altele de acest gen, cum ar fi transpiratia intensa, pruritul vulvar, insomnia, sunt principalul inamic al femeilor ajunse la menopauza. De la bun inceput trebuie spus ca nu a fost descoperita planta-minune care luata singura sa elimine toate aceste manifestari extrem de neplacute. Au fost insa descoperite combinatii de regimuri alimentare si amestecuri de plante care au un efect extrem de puternic, reducand simtitor sau chiar eliminand complet aceste probleme legate de venirea menopauzei.

Cele patru reguli de aur ale regimului alimentar din perioada menopauzei

1. Eliminati alimentele daunatoare - multe din neplacerile menopauzei dispar la 2-3 luni dupa renuntarea la alimente cum ar fi: carnea si preparatele din carne, zaharul, alimentele cu conservanti, amelioratori de gust si culoare ori coloranti sintetici. Fiecare din categoriile de alimente mentionate perturba grav echilibrul hormonal, mai ales la varsta critica a menopauzei.
2. Atentie la grasimi si excesul de proteine - prajelile, produsele de cofetarie si patiserie, carnea grasa de peste, branzeturile fermentate trebuie consumate cu moderatie. Mai ales in perioada instalarii climaxului, ele trebuie reduse la cel putin o treime fata de cat consumati in mod normal. Atunci cand bufeurile, palpitatiile, nervozitatea devin extrem de acute, este bine chiar sa eliminati pentru una sau doua zile si alimente cum ar fi ouale, untul, uleiul, sosurile. In schimb, veti introduce cat mai multe cruditati.
3. Mai multe cruditati - putini oameni se pot hrani fara probleme numai cu salate de legume, sucuri si fructe proaspete, in schimb cruditatile pot fi introduse in mod firesc in alimentatie prin cateva mici trucuri. Urmariti, de exemplu, ca fiecare masa, cat de neinsemnata, sa o incepeti prin a consuma fructe; propuneti-va ca o data la doua zile desertul sa fie compus din salate de fructe; asezonati intotdeauna la masa felul doi cu o salata de legume; puneti intotdeauna verdeata in ciorbe si supe in momentul cand le consumati. In felul acesta, regimul dvs. va fi considerabil imbogatit in legume si fructe crude, care au un efect reglator asupra activitatii hormonale, cardiace si nervoase.
4. Mai multe cereale integrale - in conditiile unei hrane sarace in grasimi si in proteine animale, fireste ca este posibil sa apara un deficit caloric. Acest deficit este pe de o parte foarte bun, deoarece la varsta aceasta tendintele de ingrasare sunt mai puternice ca oricand, iar pe de alta parte este posibil sa va creeze o senzatie de foame destul de persistenta. Pentru a dobandi senzatia de satietate este bine sa consumati multe cereale integrale (cu bobul nedecorticat). Fulgii de orz, ovaz si grau, obtinuti prin presare la rece, painea din faina integrala, traditionala mamaliga romaneasca pot fi consumate toate in cantitati mari, intrucat vor asigura necesarul de vitamine din complexul B (extrem de importante la aceasta varsta), de minerale, precum si de fibre alimentare (care au un rol important in mentinerea sanatatii colonului).
Respectand aceste patru reguli de aur in alimentatie este posibil sa nu mai aveti nevoie de nici un alt remediu, problemele menopauzei disparand de la sine. In plus, pe fondul creat de o alimentatie sanatoasa, plantele medicinale au eficienta maxima. Despre ce plante medicinale este vorba, vom vedea in continuare.

Cinci plante medicinale redutabile

Se stie ca exista plante medicinale care singure pot face adevarate minuni in lupta cu boala, cum ar fi spanzul, contra cancerului, arnica, in tratarea oricaror afectiuni cutanate, ienuparul, in bolile reno-urinare etc. Mai putin cunoscuta si mai enigmatica este puterea unui amestec de plante, care atunci cand este administrat, are cu adevarat o eficienta terapeutica exceptionala. Iata in continuare plantele din formula aleasa:
- Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - una dintre denumirile germane pentru aceasta planta s-ar traduce prin "haina femeilor", datorita efectelor sale reglatoare hormonale, astringente si tonice exceptionale. Se foloseste iarba, adica partea aeriana, cu tot cu frunze.
- Salvia (Salvia officinalis) - alaturi de cretisoara este o planta emblematica pentru tratarea bolilor specifice femeilor. Pe langa efectul reglator hormonal, ea are efecte racoritoare si antisudorifice (foarte importante in cazul bufeurilor si al transpiratiei intense).
- Sunatoarea (Hypericum perforatum) - este o planta miraculoasa pentru combaterea nervozitatii, anxietatii sau depresiei, simptome care apar frecvent in timpul instalarii climaxului. Mai mult, asigurand un climat psihic favorabil, ea preintampina aparitia unor tulburari organice mai grave.
- Talpa-gastei (Leonurus cardiaca) - este, de asemenea, o planta calmanta blanda si foarte puternica, la fel ca si sunatoarea. Ea are insa si o actiune de protectie a aparatului cardio-vascular, prevenind aparitia palpitatiilor si a hipertensiunii. De asemenea, ea este un tonic uterin foarte bun, fiind excelenta pentru prevenirea si combaterea prolapsului uterin, care este una din marile probleme ale femeilor de varsta a treia.
- Traista-ciobanului (Capsella bursae-pastoris) - ca actiune terapeutica este un fel de incununare a actiunilor celorlalte patru plante prezentate pana acum. Fara a intra in alte detalii privind actiunile sale specifice, putem spune despre aceasta planta medicinala ca este un elixir pentru femeile de orice varsta.

Prepararea si administrarea combinatiei de plante

Plantele se macina cu rasnita electrica de cafea si se pastreaza fiecare intr-un borcan separat. Seara, se ia cate o lingurita din fiecare si se pune intr-un vas in care se adauga 1/2 l de apa, lasandu-se la macerat vreme de 8-10 ore (de seara pana dimineata). Dimineata se strecoara, preparatul obtinut fiind pus deoparte, iar plantele ramase dupa filtrare fiind oparite (infuzate) cu inca 1/2 l de apa clocotita, dupa care se acopera si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. In final se filtreaza infuzia racita si se combina cu maceratul obtinut anterior. Se consuma acest preparat pe parcursul zilei, in 2-3 reprize, pe stomacul gol.
O cura cu aceasta combinatie de plante dureaza minimum trei luni.Ilie Tudor