Forma maxima

Redactia
Drumul spre sanatate si echilibruMasajele- O adresa sigura pentru suferintele dvs.: Centrul de recuperare Bioactiv -. Orientalii, "inventatorii" masajului, spun despre el ca este cea mai veche terapie practicata de catre om. In China si Japonia e cunoscut de peste cinci mii de ani, iar in Europa era...

</b><b>Drumul spre sanatate si echilibru</b><b>Masajele</b><b>- O adresa sigura pentru suferintele dvs.: Centrul de recuperare Bioactiv -

Orientalii, "inventatorii" masajului, spun despre el ca este cea mai veche terapie practicata de catre om. In China si Japonia e cunoscut de peste cinci mii de ani, iar in Europa era deja cunoscut in perioada Antichitatii. Medicii greci erau maestri in masarea articulatiilor dureroase si a anchilozelor de tot felul, iar Hipocrate, adevaratul parinte al medicinii, spunea: "Drumul spre sanatate trece printr-o baie parfumata si un masaj cu untdelemn de masline, practicate in fiecare zi". In timpurile moderne, masajul a devenit popular in secolul al Xix-lea, cand gimnastul suedez Pehr Henrik Ling a pus la punct principiile estetice si stiintifice a ceea ce se cunoaste si astazi sub numele de "masaj suedez". Dar progresul semnificativ al metodei ii este atribuit unui medic american: George Downing, care la inceputul anilor 70 a publicat un studiu devenit rapid "manual": "Cartea masajului". Dupa opinia lui, vechea terapie orientala, practicata corect, ia in stapanire globala un individ, atat fizic cat si psihic, cu conditia ca in afara masajului clasic sa fie aplicate si doua tehnici complementare: reflexologia si shiatsu. Astazi, masajul terapeutic cunoaste o adevarata explozie, bucurandu-se de milioane de adepti care il considera o veritabila arta a bunastarii spirituale si fizice. Practicat mai ales ca tehnica de relaxare si de destindere, masajul poate deveni si o foarte eficienta metoda de vindecare, mai ales in tulburarile circulatorii si cardiace (boli coronariene si vasculare, hipertensiune arteriala), dureri de cap, insomnie si sinuzita, dureri de spate si cervicale, contracturi musculare, constipatie, boli de colon etc. Pe plan psihic, aplicatiile manuale le sunt indicate persoanelor care sufera de depresii si angoase, ajutandu-le sa-si rezolve cu calm problemele cotidiene.
In contextul patrunderii terapiilor alternative si in Romania, cabinetele de masaj rasar peste tot in tara si-n Bucuresti. Intrucat mdele n-au in ele doar "apa curata", ci si "viituri", bine ar fi ca inainte de a apela la masaj ca la o terapie, sa va luati informatii exacte despre calitatea practicienilor. In sensul acesta, cititorilor nostri din Bucuresti si din localitatile apropiate le recomandam cu caldura - prin prisma scrisorilor sosite pe adresa redactiei - Centrul de recuperare "Bioactiv", o institutie deservita de practicieni scoliti de maestri orientali, in care se practica tehnici de masaj complexe si extrem de eficiente, pe care vi le infatisam insotite de "cartea de vizita".

Shiatsu

Sanatatea este conditionata de echilibrul energiilor Yin si Yang, rezultat dintr-o scurgere armonioasa prin toate meridianele corpului. Ruperea acestor echilibre energetice produce boala. Metoda shiatsu are o actiune generala - de echilibrare a energiilor, si una locala - de conversie a acidului lactic. Shiatsu ("presiunea degetelor", in limba japoneza) e cea mai raspandita forma de presopunctura. Consta in aplicarea unei presiuni ritmice, cu durata de 3-10 secunde, pe puncte specifice situate de-a lungul meridianelor, folosind degetele, palmele, coatele, genunchii si cateodata picioarele, in scopul deblocarii si stimularii fluxului energetic al organismului. Shiatsu contribuie la diminuarea oboselii, pana la disparitia sa totala.

</b><b>Presopunctura

Aplicata corect si cu rabdare, presopunctura poate fi utila in foarte multe boli: aerofagie, alcoolism, astm bronsic (rarirea crizelor), nevralgii, ameteli ocazionale (cauzate de un blocaj energetic in meridianul vezicii biliare sau dupa un traumatism cranian), palpitatii, angina pectorala, insomnii, balonari, celulita, constipatie, convulsii, diaree, enurezis (combinat cu psihoterapie), febra, frigiditate, hemoragii nazale, hipertensiune si hipotensiune arteriala, impotenta, tulburari de menstruatie, menopauza, insuficienta hepatica, migrene, oboseala, gastrite, sinuzite, torticolis, varice, colici renale.

Reflexoterapia

Reflexoterapia este o tehnica de presopunctura aplicata pe talpile picioarelor, eventual pe maini si pe cap. Ea se bazeaza pe antica teorie orientala ce sustine ca energia circula pretutindeni in corp de-a lungul meridianelor energetice, pe linii si traiectorii bine definite. Deoarece fiecare zona a corpului are un punct reflex corespondent pe talpa, masand acel punct reflex se stimuleaza energia naturala a organului corespondent. Gradul de sensibilitate la stimulare indica o disfunctie, iar presiunea este aplicata pentru a evacua congestia existenta si a restabili functionarea normala si sanatoasa a meridianului energetic blocat. Reflexoterapia este indicata pentru: frisoane, gusa, hipoglicemie, infertilitate, anorexie, obezitate, uscaciunea pielii, nivel anormal al colesterolului, imbatranire prematura, insomnie, vertij, miastenie, hemoroizi, varice, calculi biliari, ciroza, colita, constipatie, diabet, flatulenta, hepatita, indigestie, amigdalita, faringita, laringita, leucemie, calculi renali, cistita, incontinenta urinara, guta, insuficienta renala, afectiuni ale prostatei, colica renala, amenoree, dismenoree, anemii, depresii. Contraindicatii: sarcina (masarea abdomenului si stimularea in exces a circulatiei sanguine); cazurile de decalcifiere severa, mai ales la persoanele varstnice; hematoame (se face masaj in jurul lor, niciodata direct); pacientii care fac sincope la durere sau care prezinta reactii alergice la masaj; stari severe de astenie, de slabiciune. Interdictii absolute: tuberculoza (toate formele), tumori, abcese, fracturi neconsolidate, boli molipsitoare, plagi, arsuri, eczeme.

</b><b>Masajul pentru indreptarea coxalelor

Aceasta metoda de tratament urmareste indreptarea oaselor intregului schelet, avand in centrul atentiei oasele coxale. Aproape toti oamenii au coxalele mai mult sau mai putin dislocate. Din cauza deplasarii lor, coloana vertebrala apasa pe nervi si produce perturbari ale functiei muschilor, articulatiilor si organelor interne. Dislocarea coxala poate fi congenitala sau dobandita, ca urmare a unor caderi sau a loviturilor accidentale. Corpul omenesc este ca o casa, avand oasele soldului drept baza si coloana vertebrala drept stalp de sustinere. Daca oasele soldului se disloca, coloana vertebrala se va curba. Coloana vertebrala este partea cea mai vulnerabila a corpului omenesc. Vertebrele, daca sunt dislocate, incep sa apese maduva spinarii si apoi baza nervilor spinali. Ca urmare, apar dureri in zonele comprimate sau perturbari in organele inervate de acestia. In plus, dislocarea vertebrelor atrage dupa ea ligamentele si muschii, obstructionand circulatia sangelui si a limfei, favorizand aparitia bolilor. Aceasta terapie relaxeaza complet muschii si tesuturile conjunctive, restabileste elasticitatea muschilor, usureaza indreptarea oaselor dislocate, accelerand circulatia sanguina si metabolismul local. Precautii: nu se indreapta articulatiile unui copil mai mic de 3 ani, iar pacientii prea slabi, prea corpolenti sau batranii se trateaza cu multa rabdare. Terapia indreptarii coxalelor este eficienta si in numeroase boli cronice: reumatism, hipotensiune si hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, angina pectorala, colon iritabil, hiper sau hipotiroidie, pancreatita, dificultate in respiratie, insomnii, sechele post Avc, coxartroza, poliartrita, artroza, spondiloza, lombosciatica.

Masajul antistres

Stresul ne modifica pozitia corpului. Pe masura ce gradul de stres creste, umerii incep sa se lase, barbia se ridica, iar gatul se deplaseaza inainte. Pe masura ce nervii sunt fortati in acest fel, nivelul de energie al organismului scade, apar durerile de cap si migrenele. Disconfortul produs de acestea il cunoastem cu totii. In plus, ne scade si puterea de concentrare. In momentul in care se aplica un masaj care relaxeaza gatul si umerii, se destind si muschii, iar durerea de cap dispare. Trei-patru sedinte de masaj al muschilor Levator va va scapa de stres pe o buna perioada de timp.

</b><b>Masajul suedez
Masajul suedez este cunoscut drept masajul "traditional". In 1820, medicul suedez dr. Pehr Henrik Ling a dezvoltat prima metoda moderna de masaj. Tehnica sa are efect asupra majoritatii indispozitiilor si suferintelor, deoarece masand pielea (cel mai intins organ al corpului), se creeaza o reactie in lant care produce un efect pozitiv asupra tuturor sistemelor organismului. Acest efect pozitiv se rasfrange asupra nervilor, muschilor, glandelor si circulatiei, instalandu-se o stare placuta, de bine. Este recomandat in stari de oboseala, stres, dupa calatorii lungi etc.

Masajul antidurere

Se cunoaste faptul ca tesuturile moi (muschi, tendoane, ligamente si tesuturi conjunctive) raspund pozitiv la atingere. Majoritatea durerilor isi au originea in tesuturile moi. Actionand punctele trigger (niste puncte sensibile, situate in muschi), care radiaza sau trimit durerea spre diverse parti ale corpului, durerea inceteaza.

Masajul canadian

Aceasta tehnica este aplicata pentru a se ajunge pana la partile profunde ale muschilor, printr-o compresie profunda pe muschi si frictiune de-a lungul fibrelor musculare. Din punct de vedere fiziologic, masajul canadian creste gradul de lubrifiere dintre fibrele musculare, permitand muschilor o miscare optima. Fibrele musculare sunt menite sa lucreze in mod independent unele de altele. Cand muschii se deshidrateaza, aceste fibre se lipesc intre ele, iar muschii devin rigizi. Pe masura ce fluidul este reintrodus intre fibrele musculare, muschii se inmoaie, recastigandu-si flexibilitatea. Prin imbunatatirea circulatiei sanguine a fibrelor musculare, substantele nutritive ajung mai usor la celule, iar toxinele sunt eliminate mai rapid. Masajul canadian are rezultate rapide la dureri si la stres.

Masajul myofascial

Toate arterele, muschii, oasele, organele sunt tinute laolalta de catre fascia (un tip de tesut-manta). Deoarece fascia exista peste tot in corp, o tensiune sau trauma existenta intr-o anumita parte a corpului poate afecta o cu totul alta zona. La o atingere atenta si antrenanta, fasciile se elibereaza de efectele adverse ale inflamatiilor, tensiunilor sau traumelor.

</b><b>Masajul cu miere

In cazurile grave, se poate aplica masajul cu miere. Acest tip de masaj se efectueaza doar pe spate. Mierea contine substante indispensabile organismului uman: glucoza, fructoza, vitamine, substante minerale, antibiotice naturale. Masajul cu miere descuameaza celulele moarte, imbunatateste respiratia pielii si circulatia sanguina, hraneste pielea, extrage toxinele din organism, stimuleaza nervii spinali.

</b>
<b>
Argumente

Masajul da sentimentul de confort si relaxare, o evadare din presiunea stresului cotidian. Un studiu clinic a demonstrat ca masajul creste acuitatea mentala si atentia persoanei in cauza. Unui esantion de studenti i s-au prezentat spre rezolvare probleme matematice, inainte si dupa aplicarea unei serii de masaj. S-a constatat ca dupa masaj acuratetea rezultatului crescuse cu 20%. De asemenea, s-a observat ca nivelul undelor b crescuse si el. Aceasta stare de relaxare dureaza cu atat mai mult cu cat se acumuleaza efectele benefice ale mai multor sedinte de masaj aplicate periodic. Masajul saptamanal va va face sa aratati si sa va simtiti mai tineri. Masajul este una dintre cele mai sigure terapii. Abordarea indirecta, neanalitica si neagresiva face din masaj o arta a mobilizarii organismului de a se autovindeca.
Numarul sedintelor de masaj necesare pentru tratarea unei afectiuni depinde de natura acesteia. Afectiunea acuta se poate trata foarte bine in 5-10 sedinte. In cazul bolilor cronice, abia instalate sau mai vechi, este mai potrivit un tratament de durata.
Costuri: 150.000 - 250.000 lei sedinta, in functie de complexitatea tratamentului si veniturile pacientilor. In cadrul unei sedinte se combina mai multe procedee, in functie de afectiunile constatate. O sedinta combinata dureaza intre 50 si 90 de minute.Florentin Popa
Centrul de recuperare "Bioactiv" functioneaza in str. Piata Amzei nr. 27, ap. 1, sector 1, Bucuresti. Programari: tel. 021/650.71.30, 0723/59.83.10