Asii adolescentilor

Redactia
Asii Muzicii. Aniversare:Iris - 25 de ani"La Multi Ani, prieteni!". Februarie 1992. Sala Polivalenta, plina ochi cu oameni cocotati pana si pe cablurile de sustinere, canta intr-un singur glas "Multi Ani Traiasca!", iar Cristi Minculescu isi sterge lacrimile cu podul palmei. Iris, formatia care lansa...

Asii Muzicii

</b><b>Aniversare:</b><b>Iris - 25 de ani</b><b>"La Multi Ani, prieteni!"

Februarie 1992. Sala Polivalenta, plina ochi cu oameni cocotati pana si pe cablurile de sustinere, canta intr-un singur glas "Multi Ani Traiasca!", iar Cristi Minculescu isi sterge lacrimile cu podul palmei. Iris, formatia care lansase atatea hit-uri, care fusese interzisa, care insemnase rezistenta rock in anii "80, implinea 15 ani de existenta si aproape toti cei care cantasera in ea aveau sa se regaseasca in acea seara pe scena, intr-unul dintre cele mai frumoase si mai emotionante concerte ale rockului romanesc din 1990 incoace.
Cati isi imaginau atunci ca va exista si un "Iris - 25 de ani" la care vor veni de doua ori mai multi spectatori, intre care multi abia se uitau mirati la abecedar cu 10 ani in urma? Cati ar fi crezut atunci ca, in 2002, Iris va fi tot acolo in varf, ca nu va bate pasul pe loc, ca muzica lor va pastra energia de la inceputuri, dar va fi mai buna, ca show-urile vor fi la fel de electrizante?
Septembrie 2002. Peste 20.000 de oameni, vechi fani Iris, veniti acum la concert cu familia, sau tineri ajunsi dupa o zi de mers cu personalul, asteapta pe pista Aeroportului Baneasa o noua seara magica din partea Iris-ului. Este aniversarea, lansarea unui nou si mult asteptat album si, in plus, concertul formatiei britanice Uriah Heep.
Matematic, concertul semana cu o ecuatie cu doua necunoscute. Una dintre acestea era vremea, iar cealalta felul in care organizatorii vor face fata unui mare eveniment. Un septembrie friguros si ploios nu parea o gazda prea buna pentru o aniversare in aer liber. "Dumnezeu tine cu noi!", si-a facut curaj Cristi Minculescu si norii s-au lasat dusi departe, iar ploaia a lasat loc liber sarbatorii.
Organizatorii insa nu au tinut deloc cu publicul. Inghesuielile, ce pot fi extrem de periculoase, de la portitele de acces abia crapate, pe unde zeci, sute de oameni sunt obligati sa se imbulzeasca pentru a intra, sunt o palma data, aproape la fiecare concert mare, platitorilor de bilete si invitatilor. O rusine! In vreme ce publicul devine din ce in ce mai interesat sa participe la concerte live, iar artistii romani pot oferi spectacole de calitate, organizatorii de concerte nu vor sau nu pot sa tina pasul, sa ajunga stacheta. De prost-gust a fost si indepartarea fotografilor din zona in care isi fac meseria, intre scena si public, pe motiv ca acel spatiu a devenit... dispozitiv militar. Un asemenea eveniment merita sa fie prezentat in presa scrisa cu cele mai bune imagini, asa cum merita sa beneficieze de cel mai bun show de sunet si lumini posibil in Romania. Sunetul a fost insa foarte, foarte slab, parca ar fi fost vorba de o auditie, si nu de un concert rock in aer liber, iar luminile nu au impresionat nici ele pe nimeni.
Din fericire, cele doua constante ale ecuatiei au functionat ireprosabil si au reusit sa salveze sarbatoarea. Este vorba de marea iubire dintre formatie si public, un public superb, cucerit 100%, care stie sa ofere enorm celor patru muzicieni, si de imbinarea respectului si devotamentului pentru scena cu profesionalismul acumulat de-a lungul anilor, prin care Iris straluceste la fiecare concert.

</b><b>Doua legende pe aceeasi scena

Concertul a inceput curajos, cu o ora dedicata exclusiv pieselor de pe noul album, "Matase alba", intre care "Da, da, eu stiu", lansata ca maxi-single in iunie, a devenit deja un punct de rezistenta al concertelor Iris. Cantece directe si raspuns direct al spectatorilor, care de acum incolo se pot lauda ca i-au vazut pe cei patru "irisi" imbracati in alb.
Partea a doua a spectacolului a apartinut celor de la Uriah Heep, intorsi in Romania dupa ce cu zece ani in urma concertau la Arenele Romane. Britanicii au fost impresionati de varianta celor de la Iris la piesa "Lady In Black" si au acceptat sa vina in Bucuresti pentru a imprima impreuna aceasta piesa si a filma un videoclip. La ora actuala, Uriah Heep este o trupa de veterani haiosi, bine dispusi, care incearca sa mentina vie flacara aprinsa cu 32 de ani in urma. Legenda continua pentru englezii care se afla printre acele trupe ce si-au inscris in anii "70 numele cu majuscule in istoria rockului, iar concertul de la Bucuresti, programat inainte de un turneu american, s-a bucurat de un mare succes. Au fost bine primite si piesele mai putin cunoscute, in vreme ce "Easy Livin"", "July Morning", "Look at Yourself", "Gipsy Queen" le-au adus triumful.
Iris au urcat din nou pe scena si fiesta a inceput la seria hard-rock din anii "80, "Pe ape", "Trenul fara nas", "Noaptea", "Tot zbor". Ai fi putut spune ca Iris canta ca in vremurile bune insa, pana la urma, care nu au fost vremurile bune pentru ei?
Magia s-a strecurat pe scena atunci cand Cristi Minculescu si Valter Popa au pasit in lumina reflectoarelor si a lunii ivite dintre nori, pentru a canta "Ultima toamna", apoi "Casino", "Sa nu crezi nimic"... Dupa ce Iris a primit pe scena Discul de Aur, pentru albumul dublu din concert "Athenaeum", 20.000 de oameni au cantat "La Multi Ani!". "La Multi Ani, prieteni!", a venit raspunsul de pe scena, caci aniversarea trupei este totodata aniversarea fanilor si a celor care au crezut in acest nume.
"Noi ne asteptam sa vina vreo 8000 de oameni, au venit mult mai multi, iar felul in care au reactionat, valul care a venit dinspre ei pe scena a fost extraordinar!", mi-a declarat dupa concert Bernie Shaw, solistul vocal al celor de la Uriah Heep. "Inainte sa cantam impreuna ultima piesa, <<Lady In Black>>, am stat pe scena intr-un colt si am ascultat o formatie foarte buna. M-am bucurat ca au ales o piesa de-a noastra, ne-am simtit bine la inregistrari, dar sa cantam alaturi de ei pe scena si sa mai fie si aniversarea lor de 25 de ani, asta a fost cu adevarat fabulos. In plus, sunt si niste tipi simpatici, asa ca acum mergem la hotel sa bem cateva pahare si sa sarbatorim."Iulian Ignat
Fotografii: Costin Nae (3), Iulian Ignat