Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Medicii din Sua sunt impotriva frectiilor cu alcool". Locuiesc in Sua si am o fetita de 11 luni. De cate ori fetita mea face febra ma gandesc la frectia cu alcool pe care mi-o facea bunica si la ceaiurile calde pe care ma punea sa le beau. Imi scadea temperatura intr-o singura...

Cititorii Intreaba...

"Medicii din Sua sunt impotriva frectiilor cu alcool"

Locuiesc in Sua si am o fetita de 11 luni. De cate ori fetita mea face febra ma gandesc la frectia cu alcool pe care mi-o facea bunica si la ceaiurile calde pe care ma punea sa le beau. Imi scadea temperatura intr-o singura noapte, prin transpiratie. Aici, medicii sunt total impotriva frectiei, nu numai la copii, dar si la adulti si se pare ca nimeni nu a auzit de acest procedeu simplu si eficient. Data fiind varsta fetitei, as vrea sa stiu care sunt riscurile si cam la ce varsta as putea sa-i fac o frectie, eventual cu otet diluat cu apa, daca vaporii de alcool pot fi inhalati si prezinta pericol. De asemenea, ma intereseaza si ce alte leacuri naturiste pot folosi pentru a evita medicamentele (Tylenol, de exemplu). Multumesc mult pentru ajutor.
L.M. - Sua

"Fetita noastra sufera de chist leptomeningian"

Suntem doi parinti disperati. Avem un singur copil: o fetita in varsta de 10 ani, care s-a dezvoltat foarte bine si are rezultate foarte bune la invatatura. Nenorocirea noastra este ca in urma cu un an de zile a inceput sa se planga frecvent de dureri de cap (o data la doua zile sau chiar mai des). In urma consultatiilor (inclusiv computer tomograf) i s-a descoperit un chist leptomeningian temporal polar dreapta (37/20 mm), cu densitate lichidiana, constitutional. Ni s-a spus ca nu este recomandata interventia chirurgicala. Nu a urmat nici un tratament specific cu medicamente si am vrea sa apelam la tratamente naturiste. Rugam insistent pe cine cunoaste remedii pentru acest diagnostic sa ne contacteze de urgenta. Va multumim si va dorim sanatate.
Cucu Constantin - str. Castanilor nr. 1, sc. A, ap. 39, Bacau, tel. 0722/74.46.03

"Baietelul nostru se confrunta cu o stare de greata permanenta"

Am un baietel de 11 ani si 6 luni, care de doua luni se confrunta cu o stare de greata permanenta si inapetenta. Nu il doare absolut nimic si nu face nici febra. I-am facut o multime de investigatii, dar toate rezultatele au fost bune. I s-a prescris Zentel si Geordino Fug, in ideea ca poate are giardia, dar situatia este aceeasi. I-am administrat si vitamine, dar in zadar, greata persista. In speranta ca cineva s-a confruntat cu asa ceva si poate sa-mi dea un sfat, va multumesc anticipat si astept cu disperare un raspuns.
Victoria B. - Bucuresti

"Sufar de gusa difuza"

Am 32 de ani si de la varsta de 20 de ani mi s-a depistat o gusa difuza. Am facut tratament, m-am simtit bine o vreme, apoi boala s-a agravat. Acum gatul meu arata groaznic, gusa e foarte mare. Ma tem de operatie si as vrea sa urmez un tratament naturist. Va rog daca stie cineva un tratament pentru boala mea, il rog sa mi-l comunice si mie. Va multumesc!
Corina Bacsir - loc. Creaca, jud. Salaj

</b><b>"Sufar de hiperfoliculinism"

Am 39 de ani si va scriu in speranta ca cineva cunoaste mai multe despre excesul de estrogen (hiperfoliculinism), respectiv deficit de progesteron. Exista vreun produs naturist (plante bogate in progesteron) care poate combate starile extrem de neplacute date de acest dezechilibru hormonal si consecintele lui? Care sunt cauzele? Sunt cumva simptomele premenopauzei? Va multumesc mult!
Cecilia Ionescu

"Tatal meu are tumora la glanda suprarenala, cu metastaze"

Fac un apel disperat catre cititorii acestei minunate reviste! Tatal meu, in varsta de 70 de ani, are o tumora maligna la glanda suprarenala, cu metastaze. Zilele trecute a fost operat, dar medicii au spus ca nu se mai poate face nimic chirurgical si l-au inchis la loc. Exista vreun remediu, vreun tratament naturist sau alopat care-mi poate salva tatal? Va rog din suflet sa-mi intelegeti durerea si sa ma ajutati. Orice sfat imi poate fi de folos. Va multumesc din suflet!
Carmen - Bucuresti, tel. 021/312.72.26, 0722/71.49.47

"Dupa mastectomie, matusa mea face erizipel la bratul drept"

Matusa mea, in varsta de 71 ani, a fost operata in octombrie 1994, cu diagnosticul de carcinom atipic, extirpandu-i-se sanul drept. S-a practicat mastectomie radicala cu completare tip Madden. In 1995 a facut 45 de sedinte de radioterapie cu cobalt. A urmat timp de doi ani tratament cu Tamoxifen. In 1999 a facut erizipel la bratul drept si a facut tratament cu Penicilina si Endotelon. In iulie 2002 a facut din nou erizipel, care a fost tratat cu Klacid (antibiotic) timp de o saptamana. Medicul oncolog i-a prescris o fasa elastica medicala pe care sa o foloseasca in timpul zilei, cat poate fi suportata. Bratul insa este umflat, intarit si are dureri la incheieturi. Ii rog din suflet pe cei care stiu un tratament naturist sau orice alta cale de vindecare sa o ajute pe matusa mea. Asteptam un raspuns cat mai repede. Va multumesc.
Elena Ciuca - Ploiesti

"Doresc tratament naturist pentru spondilita anchilozanta"

Sotia mea are 43 ani si sufera de spondilita anchilozanta. In timpul crizelor are dureri ingrozitoare la solduri, glezne, genunchi, spate. Medicamentele isi fac efectul din ce in ce mai putin. Daca cineva stie niste retete naturiste (ceaiuri, bai de plante), il rog din suflet sa mi le comunice, poate ii mai alina durerile. Va multumesc.
Barbu Oprea - B-dul Republicii nr. 29, ap. 9, Timisoara, cod 1900, tel. 0256/20.06.12

"Simt ca am nervii slabiti"

Am 26 de ani si apelez la dvs. ca la o ultima speranta. Problema mea este urmatoarea: desi nu traiesc in conditii de stres, nu am o ocupatie care sa ma "consume", simt ca am nervii slabiti, nu ma mai pot aduna deloc (uit lucruri importante, sunt apatica, imprastiata etc.). Aceasta stare dureaza de aproape un an. Am incercat tot felul de remedii, am fost o vreme la tara, am ascultat multa muzica relaxanta, terapeutica, dar in zadar. Ma scol dimineata epuizata, la pranz am o cadere imensa de tonus, iar seara adorm greu. Nu sunt capabila sa ma relaxez, sa ma incarc de energie. Daca continuu asa, in curand voi fi exclusa din societate, ca nu mai sunt buna de nimic. In plus, sunt foarte nervoasa si agitata. La tratamente psihiatrice medicamentoase nu vreau sa recurg, n-am deloc incredere in ele. Va rog sa-mi recomandati niste leacuri naturiste, care tonifica sistemul nervos si memoria. Va multumesc!
Livia M. - Brasov

"Mama mea are polipi pe intestinul gros"

Apelez la cititorii acestei reviste cu speranta ca cineva imi va da un sfat. Mama mea a fost diagnosticata cu polipi la intestinul gros, dar nu vrea sa se opereze. Ar prefera sa urmeze un tratament naturist. Va multumesc! Dumnezeu sa va dea sanatate!
Mariana Vlad - com. Ciochina, sat Orezu, jud. Ialomita

</b><b>"La 23 de ani, sufar de alopecie"

Poate ca suferinta mea e de mii de ori mai mica decat a multora dintre cei care va scriu, totusi am incredere ca ma veti ajuta sa ma vindec. Am tinut foarte mult la parul meu, care in urma cu trei ani era lung si ingrijit. Dupa examenul de bacalaureat au inceput problemele. Medicii mi-au spus ca am o forma de alopecie (pelada) si am urmat tratamente care au constat in infiltratii locale cu hidrocortizon acetat, pilule antistres si Revalid, Ca, Mg si terapii cu raze. Toate au fost in zadar. Imediat ce se vindeca un loc si se acoperea de par, aparea o alta pata. Am incercat si cu leacuri babesti, cu aloe si usturoi, mi-am cumparat din farmacie Selsure si Nizoral... Anul acesta am avut sansa sa merg pentru trei luni la mama in Germania si am fost acolo la medic, care mi-a recomandat solutia Ecural, dar acum au aparut alte pete. Ce sa fac? Incerc tot ce aud ca va fi cu folos, dar... Cum pot stopa aparitia unor noi pete? Va rog sa ma ajutati inainte de a incepe sa cred in blesteme si vraji! Va multumesc din suflet pentru intelegere si pentru ajutor.
Elena Vrinceanu - Comanesti, jud. Bacau, tel. 0740/86.33.22

"Exista tratament naturist pentru stomatita aftoasa?"

Din copilarie am suferit de stomatita aftoasa. Acum aftele imi apar periodic, iar de la marimea unei gamalii de chibrit au ajuns de dimensiunea unei monede, localizandu-se peste tot in gura, chiar si in gat, si fiind extraordinar de dureroase. As dori sa stiu daca exista un tratament care sa stopeze aparitia altor ulceratii. Va multumesc anticipat.
Cristian Stavreschi - Galati

"Caut un bun psiholog"

Am mare nevoie de un psiholog. Nu stiu pe unde sa intreb, ca sa obtin un numar de telefon si un nume al unui om dispus sa ma asculte macar, daca nu sa ma ajute. Va rog, ma puteti ajuta in problema asta?
Dana Albrich

"Caut o asociatie a bolnavilor de Sindrom Down"

Sunt asistenta medicala si am doi baieti: unul student si unul care are probleme de sanatate - maladia L. Down si oligofrenie usoara. Are 15 ani si jumatate si este in clasa a Viii-a la Scoala Ajutatoare din Alexandria. Doresc adresa unei asociatii a bolnavilor de sindrom L. Down, pentru a ma putea sfatui si cu alti parinti care trec prin acelasi calvar. Vreau sa muncesc mult cu fiul meu, pentru ca si acest copil are dreptul la viata si la integrare sociala. Nu gasesc sprijin nicaieri: nici la scoala, nici la Protectia Copilului! Va multumesc!
Elena Tanase - str. Dunarii 222, bl. 901, sc. E, ap. 43, Alexandria, jud. Teleorman, cod 0700

Cititorii Raspund

"Se poate trata naturist o secretie la ochi?"
(Raspuns pentru Cojocaru Ioana - Bacau,
F. As nr. 460)

Atat pentru secretia oculara, cat si pentru conjunctivita, va recomand bitterul suedez. Se gaseste la Plafar sau la farmacie. Modalitatea de tratare consta in ungerea pleoapelor cu cateva picaturi de bitter, stand cu ochii inchisi circa 1-2 minute, pana cand acesta se evapora complet. In conditiile in care va intra putin in ochi sau simtiti usturimi, nu va speriati, intrucat nu se intampla nimic; trece repede si, in plus, ochii vor colecta secretiile de peste zi. Pentru inceput, va recomand sa ungeti ochii cat de des puteti, de cate ori va amintiti, pana va trece afectiunea, iar ulterior, in fiecare seara, inainte de culcare, pentru intretinerea si imbunatatirea vederii. De asemenea, va sugerez sa nu va spalati pe ochi dupa ungerea lor, decat a doua zi de dimineata. Am testat personal tratamentul si a dat rezultate absolut spectaculoase - spun asta datorita faptului ca am incercat toate picaturile pentru ochi din farmacii, care n-au dat nici un rezultat in conjunctivita. Rezultatele tratamentului cu bitter apar aproape imediat si sunt ireversibile. Cu urari de bine si de sanatate,
Mihaela Popescu

"Sufar de displazie avansata"
(Raspuns pentru M.D. - Canada, F. As nr. 519)

Stimata doamna, o situatie similara am avut si eu, fiind propusa pentru o interventie chirurgicala de scoatere a tesutului mamar afectat. Stiind de la alte prietene ca aceste operatii vor continua la nesfarsit (pentru ca tesutul mamar ramas va fi influentat in continuare de tumori si se va transforma in tesut displazic), am cautat si alte solutii. Ceea ce m-a ajutat a fost tratamentul recomandat de dr. Irina Spuderca, care m-a ajutat sa-mi salvez sanul fara a mai fi nevoie de operatie. Din cate mi-a explicat dansa, acest tratament se gaseste si in Sua, tara sa de origine. Va recomand sa luati legatura cu d-na doctor, la tel. 0723/51.07.37 si sa o rugati sa va dea adresa din tara dvs. Tin sa subliniez ca de acest tratament pe care l-am urmat si care m-a ajutat enorm, am auzit prin intermediul revistei "Formula As" si tin sa-i multumesc pentru ca m-a ajutat sa raman femeie.
Andreea B. - Bucuresti, tel. 0722/13.14.24

"Dupa doua operatii de varice, am dureri foarte mari"
(Raspuns pentru Traian Codreanu - Brasov, F. As nr. 521)

Am avut aceleasi probleme pe care le aveti si dvs. si, citind in "Formula As" despre terapiile aplicate la Centrul de Recuperare "Bioactiv", situat in Calea Calarasi nr. 81, sector 3, Bucuresti (tel. 021/320.76.84), mi s-a recomandat un tratament combinat, care a constat in urmatoarele proceduri: - am aplicat pe picioare (pielea curata), dimineata si seara, Stimuven gel (extract de castane). Stati 10-15 minute cu picioarele pe perete. - Seara, am facut bai cu castane salbatice zdrobite, radacina de tataneasa, flori de camp, salvie, urzica, radacina de nalba, coaja de stejar, frunze de mesteacan - fierte 30 de minute si lasate sa se raceasca la temperatura corpului. Stati 20 de minute cu picioarele in baia de plante. Fiertura poate fi refolosita de 3-4 ori. Cura consta in 10-15 bai (fiecare reutilizabila de 3-4 ori, dupa ce in prealabil o incalziti putin). - Am facut 20 de sedinte de masaj terapeutic si reflexoterapie, pentru refacerea bunei circulatii a picioarelor. Multa sanatate!
Ana Maximov - Galati, tel. 0723/34.60.99

</b><b>"Doresc un tratament pentru guta"
(Raspuns pentru Marin Corneliu - Toronto, Canada, F. As nr. 524)

Va propun un tratament care in cazul meu a dat rezultate excelente. La dvs., guta se manifesta la maini si la genunchi; la mine apare la picioare (degete, talpa, glezna) si in final la genunchi, manifestandu-se prin imobilizare partiala, datorita blocarii tuturor incheieturilor. Am testat mai multe ceaiuri, dar cel mai eficient a fost decoctul din teci uscate de fasole, preparat astfel: 4 linguri de teci de fasole uscate (taiate marunt) se lasa peste noapte la macerat intr-un litru de apa si dimineata se fierbe pana scade la jumatate, cantitate care se bea in decursul zilei. Puteti mari concentratia. Dar medicamentul cel mai sigur este regimul alimentar, care trebuie respectat cu strictete toata viata (retineti! toata viata), deoarece guta recidiveaza imediat ce se fac abateri de la regim. Se cere si o vointa puternica. Alimente interzise: viscerele animalelor (rinichi, ficat, creier), carne de miel, vitel, porc, carne fripta, supele de carne; legumele care contin purine (stevie, spanac); leguminoase (mazare, fasole uscata - cea verde este permisa); ceaiul rusesc, cafeaua naturala, alcoolul, condimente, aperitive picante. Se vor bea 2 l de lichide pe zi. Testati cu rabdare si urmatoarele ceaiuri impotriva gutei, determinand care este mai eficient pentru dvs.: - din frunze de mesteacan, frasin, merisor, urzica, papadie; - din flori de soc, porumbar; - din fructe de catina, coaja de salcie, coada-calului, troscot, matase de porumb. Va doresc insanatosire grabnica!
Ion Bunu - Craiova, tel. 0251/18.49.32

</b><b>"Fetita mea sufera de infectie urinara"
(Raspuns pentru Mariana, F. As nr. 527)

1. Un remediu foarte eficace pentru infectia urinara este sucul de macese (cranberry juice, cum il gasim noi aici in Canada). Fetita mea, la varsta de 3 ani si jumatate, a avut aceeasi problema; i-am administrat antibiotic la recomandarea medicului, dar dupa o doza nu a scapat de infectia urinara. Medicul mi-a recomandat sa-i dau sa bea cat mai mult suc de macese. In urma acestei cure, copilul meu a scapat de infectie. Atentie, infectia urinara e frecventa la copiii care nu folosesc olita in mod regulat si care poarta chilotei Pampers sau scutece. E mai frecvent la fetite decat la baieti. Alt motiv pentru care fetitele pot face infectie urinara este modul cum se sterg sau cum sunt sterse la fundulet dupa fiecare scaun. Niciodata nu stergeti copilul dinspre fundulet spre fata, ci invers. Medicul de familie mi-a explicat aceste amanunte. Am invatat-o pe fetita mea si i-am explicat ce consecinte exista. Nu am mai avut probleme cu ea de atunci. Cu stima,
Monica - Canada
2. Ii recomand doamnei Mariana sa ia legatura cu d-l dr. homeopat Jurj Gheorghe, pe care il gaseste la adresa: str. Traian Vuia nr. 21, Timisoara. Eu am o fetita de 1 an si 11 luni care a avut aceeasi problema, iar acum este bine, sanatoasa, ceea ce-i doresc si fetitei d-nei Mariana. Aveti incredere si sa auzim numai de bine!
Mihaela Voicu - tel. 0256/22.66.23
3. Si eu am o fetita care in jurul varstei de un an a facut o infectie urinara. A fost tratata cu tot felul de antibiotice, in urma carora sumarul de urina iesea din ce in ce mai prost. Rezolvarea am gasit-o in urmatorul tratament naturist: - Meltonic Renal (se gaseste la magazinele cu produse apicole): se dizolva 1/2 lingurita in 250 ml ceai si se bea pe parcursul unei zile; - Carpicon (supozitoare): 1/2 supozitor cu o ora inainte de culcare; - Amestecati cantitati egale din urmatoarele plante medicinale: musetel, macese, coriandru, coada-soricelului, busuioc, salcam. Se face infuzie dintr-o lingurita amestec la 250 ml apa. Se beau 5-6 cescute pe zi, intre mese. Ceaiul se indulceste cu miere, alternand mierea de tei cu cea de salcam. Se adauga in ceai cat mai mult suc de lamaie; - "Hercules" - un produs pe care il gasiti la magazinele naturiste: 1/2 lingurita de doua ori pe zi, inainte de masa, cu putin ceai; - Sa consume fructe sau sucuri de fructe bogate in vitamina C sau pastilute de vitamina C. Dupa trei saptamani de tratament, analizele au iesit bune. Pentru ca nu-mi venea sa cred ca s-a putut rezolva atat de simplu, am repetat analizele dupa doua luni. Rezultatul a fost acelasi. Va doresc multa sanatate!
Marilena Barsan - Constanta

</b><b>"Ma paste un mare necaz: amputarea piciorului"
(Raspuns pentru Alexandru Casa - sat Bod, jud. Brasov, F. As nr. 529)

Doresc sa-i propun domnului Alexandru patru metode alternative de insanatosire, care dau rezultate in toate tipurile de boli: postul negru de vindecare, regimul Oshawa, alimentatia exclusiva pe baza de cruditati (produse lactate care nu sunt degradate prin fierbere sau pasteurizare, cereale, legume si fructe in stare cruda), terapia cu urina. Ceea ce m-a determinat sa recurg la alte metode de vindecare decat cele furnizate de medicina alopata a fost o boala a ochilor (uveita), de care sufeream de cativa ani si tot recidiva. Am fost internat de foarte multe ori si de fiecare data am fost externat ameliorat, dar fara speranta ca boala nu va mai reaparea. In spital, mi s-au administrat antibiotice foarte puternice cu efect general, deoarece nu s-a reusit depistarea cauzelor bolii. Exasperat si cu organismul slabit datorita atator internari si infricosat de gravitatea bolii care imi punea in pericol vederea, am inceput sa caut metode alternative de vindecare. Acum un an de zile am renuntat la medicamente, apoi mi-am curatat organismul (sangele) de toxine prin post negru (cel mai lung a fost de sase zile) si regim Oshawa si am inceput un regim de cruditati (care continua si in prezent). Intre timp, am depistat si cauza bolii: o sinuzita pe care am tratat-o cu inhalatii si alte metode naturale. Pot spune ca nu am mai avut probleme majore de sanatate, cele aparute (raceala, otita) tratandu-le pe cale naturala. Despre postul de vindecare si regimul de cruditati am citit in cartea "Miracolul cruditatilor", de Ernst Gnter, iar despre regimul Oshawa si terapia cu urina in niste articole de ziar. Sfatul meu este sa va documentati cu privire la aceste metode si sa le incercati, deoarece nu aveti decat de castigat. Va doresc insanatosire grabnica!
Adrian - e-mail: haniusadi@yahoo.com

"Fiica mea de 18 ani are mari dereglari de comportament"
(Raspuns pentru "O mama disperata", F. As nr. 530)

Va scrie o mama care v-a citit apelul cu lacrimi in ochi si mare durere in suflet. Nu uit marea nenorocire care a cazut peste familia noastra cu ani in urma. Fetita noastra de 4 ani, unicul copil, a avut un accident grav la cap (de aici ni s-a tras nenorocirea de mai tarziu). La varsta de 18 ani, a avut acelasi comportament si stari ca fiica dvs. Nu vreau sa va sperii, dar trebuie sa cunoasteti realitatea: este o boala foarte grea. Primul medic care a consultat-o mi-a spus: "Sa stiti ca fetita este foarte bolnava". Din trista mea experienta, va spun cele mai im-portante lucruri de stiut si unde sa va indrume Dumnezeu pasii: tratament imediat si sustinut, rugaciuni la Maica Domnului, afectiune multa, rabdare indelungata. Cautati-l pe dr. Onaca Petre - un mare om, un neurolog rar intalnit, doctor in medicina, care lucreaza la Spitalul de Urgenta din Bucuresti (tel. centrala 021/230.01.06). D-l dr. Onaca, printr-un consult cum n-o sa mai vad vreodata si un tratament medicamentos, a facut minune din mila lui Dumnezeu. Astazi, fiica mea este la casa ei, cu doi copii model pentru altii, premianti in fiecare an, iar iubirea si sacrificiile pe care le face pentru a-i creste si educa sunt rar intalnite. Dumnezeu sa va indrume pasii pe calea cea buna! Sa mergeti la Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni de la biserica Olari din Bucuresti.
R.T. - Bucuresti

"La doar 27 de ani, cred ca am cancer"
(Raspuns pentru Mihaela M. - Craiova, F. As nr. 530)

Problema dvs. nu este doar de natura ginecologica, ci si una hormonala (endocrinologica) si fara indoiala una psihica. Cred ca suferiti de o dereglare hormonala de care nu stiti inca. Din cauza acestei dereglari aveti si chistul, si durerile de san. Va recomand sa va faceti de urgenta teste hormonale la Institutul Endocrinologic "C.I. Parhon" din Bucuresti. Va puteti face printr-o simpla analiza de sange si markerul cancerigen pentru cancer ovarian, ca sa va eliminati orice obsesie legata de aceasta boala. Totodata, trebuie sa eliminati senzatia de teama si frica, pentru ca ea va alimenteaza boala si in final poate duce chiar la o imbolnavire grava. Pe mine m-au ajutat mult slujbele de maslu (se fac pentru sanatate). Datorita lor, chiar daca mai am probleme de sanatate, am reusit sa-mi regasesc linistea si pacea sufleteasca. Si nu in ultimul rand, inainte de a va gandi la ce s-ar putea intampla cu parintii dvs. daca ar afla ca eventual ati putea avea cancer, ar trebui sa va ganditi ca aveti o familie abia intemeiata si un sot pe care daca vreti sa-l pastrati, va trebui sa va luptati din rasputeri pentru sanatatea dvs. Indiferent care ar fi rezultatul analizelor, cu cat boala este depistata mai repede, cu atat sansa dvs. de vindecare este mai mare.
Mirela Morar - Dej

"Fetita noastra este foarte anemica"
(Raspuns pentru fam. Muresan - Cluj-Napoca,
F. As nr. 531)

Sunt un cititor fidel al revistei si am urmatoarea reteta pentru anemie: 1 kg de miere de albine + 300 g polen + 100 g usturoi pisat. Se amesteca si se iau 3 linguri pe zi - cate una dimineata, la pranz si seara, cu o jumatate de ora inainte de mese. Dupa terminarea compozitiei se face o pauza de 5 zile, apoi se repeta reteta, daca mai este nevoie. Va doresc multa sanatate!
Vasile Mali - Aleea Nordului, bl. D1, sc. A, ap. 6, Slobozia Veche, jud. Ialomita, cod 8400

"Am hemoroizi interni trombozati"
(Raspuns pentru Elena Bejan - Craiova,
F. As nr. 531)

Stimata d-na Elena, problema de sanatate pe care o aveti se poate rezolva cu ajutorul plantei marul-lupului. Faceti bai de sezut si clisme cu aceasta planta. Durata tratamentului este in functie de fiecare persoana in parte. Retetele au fost publicate in F. As. Bai de sezut: in 4 l de apa se fierbe o mana de marul-lupului (50 g), pana ce lichidul scade la jumatate. Se filtreaza decoctul si se pune lichidul intr-un lighean. Se adauga apa fierbinte, pentru a potrivi temperatura (sa fie calduta). Baia dureaza 15-20 de minute, zona bazinului trebuie complet acoperita de lichid. Clismele se fac cu urmatorul extract: 1 lingura rasa de marul-lupului, 1 lingura radacina de tataneasa, 1 lingura de galbenele. Se lasa la inmuiat in 500 ml apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in jumatate de litru de apa, pana cand scade la jumatate. Se lasa la racit decoctul, dupa care se combina cu maceratul. Cu acest preparat se fac clisme cu ajutorul irigatorului. Lichidul se tine 10 minute in intestin, apoi se elimina.
C.S. - Iasi