Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri cu dovleacSupa de dovleac. Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceapa mijlocie (tocata), 1 catel de usturoi (presat), 60 g unt, 750 g - 1 kg dovleac (fara coaja, taiat cubulete, fiert in aburi si zdrobit), 1 varf de cutit zahar, 1 varf de cutit nucsoara, 1 lingura curry (pulbere), 1 foaie de...

</b><b>Mancaruri cu dovleac</b><b>Supa de dovleac

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceapa mijlocie (tocata), 1 catel de usturoi (presat), 60 g unt, 750 g - 1 kg dovleac (fara coaja, taiat cubulete, fiert in aburi si zdrobit), 1 varf de cutit zahar, 1 varf de cutit nucsoara, 1 lingura curry (pulbere), 1 foaie de dafin, 1 l concentrat carne de pasare (Knorr+apa), 2 cesti lapte, 4 linguri smantana, piper negru macinat, sare, codite de ceapa verde (pentru garnisit).
Mod de preparare: Se calesc in unt ceapa si usturoiul, pana ce se inmoaie bine de tot. Se adauga dovleacul fiert si zdrobit, zaharul, nucsoara, curry-ul si foaia de dafin si se gusta de sare si piper. Se sting cu zeama de carne si se lasa sa dea in clocot. · Se face focul mai mic si se fierb incet circa o jumatate de ora. Se ia supa de pe foc si se indeparteaza foaia de dafin. ¸ Se incorporeaza laptele si se pune din nou pe foc sa se infierbante, amestecand intruna. Se serveste fierbinte, cu smantana si coditele de ceapa verde taiate rondele.

Chips-uri de dovleac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g dovleac, sare, piper, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si se taie fasii foarte subtiri. Se incinge uleiul (cat sa le acopere) intr-o cratita potrivita si se prajesc fasiile de dovleac, pe rand, pana ce se rumenesc frumos si devin crocante. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta, se sareaza, se pipereaza si se servesc fierbinti.

Tortilla cu dovleac

Ingrediente (pentru 4 portii): circa 1 kg dovleac, 2 tulpini de praz, 400 g cartofi fainosi, 4 oua, sare, piper, 40 g unt topit, 12 felii foarte subtiri de sunca.
Mod de preparare: Se taie dovleacul felii, se curata de coaja si de seminte, iar miezul (circa 700 g) se da pe razatoarea mare sau se taie fasii inguste si subtiri. Prazul curatat si spalat se taie rondele fine. · Se spala cartofii, se curata si se dau pe razatoarea mica. Se adauga ouale, sarea si piperul si se incorporeaza dovleacul si prazul. ¸ Se incing intr-o tigaie de teflon 20 g de unt, se toarna jumatate din amestecul de legume, se apasa cu furculita cat se poate de plat si de uniform si se prajeste 2-3 minute pe fiecare parte. ¹ Tortilla astfel preparata se tine la cald, pana se prajeste si urmatoarea. Apoi se taie in 12 bucati, se pune cate-o felie de sunca peste fiecare bucata si se servesc calde, cu o garnitura de salata verde.

Rondele de dovleac

Ingrediente (pentru 12 bucati): 30 g unt, 2 linguri zahar (fin), 1/2 ceasca piure de dovleac (fiert in aburi si zdrobit), 1 ou batut usor, 1/2 ceasca lapte, 2 1/2 cesti faina amestecata cu 1 lingurita praf de copt.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 220¡C. Se freaca untul cu zaharul si se incorporeaza usor dovleacul, oul batut si laptele. · Se adauga faina si se framanta un aluat moale. ¸ Se intinde aluatul (cu mana) pe planseta infainata si se taie din el cu gura unui pahar rondele (grosimea aluatului: 2 cm). ¹ Se aseaza rondelele pe o tava unsa, se stropesc cu putin lapte si se coc 10-12 minute in cuptorul incins. Se servesc calde, cu putin unt.

Batoane de dovleac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g dovleac, 40 g unt, cate 1/2 lingurita de chimen, coriandru, ghimbir (toate macinate), 1 lingurita zahar tos.
Mod de preparare: Se curata dovleacul si se taie batoane subtiri. Se aseaza pe o tava tapetata cu folie de aluminiu si se ung cu untul topit. Se presara peste ele chimenul, coriandrul, ghimbirul si zaharul (amestecate inainte intr-un castron), se dau la cuptorul incins la 180¡C si se coc 35 de minute, pana ce se inmoaie. Se servesc fierbinti.

Dulciuri

Flan cu dovleac si coaja de portocala

Ingrediente (pentru 6 persoane): 800 g dovleac curatat de coaja si seminte, 2 portocale mici, 4 oua, 350 g aluat fraged, 200 ml lapte, 45 g faina, 180 g zahar tos fin, 10 g unt, 1 lingura zahar cristalizat, sare.
Mod de preparare: - Ungeti cu unt o forma de tarta (22 x 3 cm), imbracati-o cu aluatul fraged si tineti-o la frigider o jumatate de ora. Spalati portocalele si radeti-le coaja. - Taiati miezul de dovleac cubulete, puneti-l intr-o cratita, turnati peste el laptele si lasati-l sa fiarba 10 minute, la foc potrivit. Cand incepe sa se inmoaie, zdrobiti-l pana ce obtineti un piure omogen. Luati-l de pe foc si lasati-l sa se raceasca. - Incorporati in piureul de dovleac faina cernuta, zaharul fin si sarea, amestecati bine, dupa care adaugati ouale batute si coaja de portocala. Incingeti cuptorul la 190¡C. - Turnati compozitia de dovleac in forma si coaceti flanul 30-35 de minute in cuptorul incins. Lasati-l sa se raceasca, scoateti-l din forma si presarati deasupra zaharul cristalizat. Serviti-l caldut sau rece.