Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... Precizare. Noile numere de telefon ale d-lui Vasile Popa (Cabinetul "Natura Medica" - Bucuresti) sunt urmatoarele: 021/450.05.25, 450.73.28.. "Din cauza fibroamelor uterine am pierdut o sarcina". In urma unei ecografii mi s-au gasit patru fibroame pe uter. Din aceasta cauza am p...

Cititorii Intreaba...

Precizare

Noile numere de telefon ale d-lui Vasile Popa (Cabinetul "Natura Medica" - Bucuresti) sunt urmatoarele: 021/450.05.25, 450.73.28.

</b><b>"Din cauza fibroamelor uterine am pierdut o sarcina"

In urma unei ecografii mi s-au gasit patru fibroame pe uter. Din aceasta cauza am pierdut o sarcina la 17 saptamani. Dupa avort, unul dintre fibroame are 8 cm. Daca ma puteti ajuta cu vreun tratament naturist, puteti sa-mi raspundeti prin intermediul revistei sau pe adresa de e-mail. Va multumesc din suflet!
Lili Firtala - e-mail: emilfh@sympatico.ca

"In urma unor arsuri, sotul meu a ramas cu cicatrice cheloide"

In urma unei explozii (din luna noiembrie, 2001) sotul meu, in varsta de 34 de ani, a suferit arsuri grave de gradul Iii si Iv pe aproximativ 67% din suprafata corpului si o fractura a gambei drepte. Printr-un miracol, a supravietuit si s-a vindecat prin tratament pentru arsuri cu epitelizare dirijata spontan. A ramas cu cicatrice cheloide pe suprafete mari, care dor incontinuu si nu permit intinderea pielii la miscari de nici un fel. Daca cineva cunoaste un remediu pentru cicatricele cheloide, il rugam sa ni-l comunice. Va multumim.
R.B. - str. Nicolae Balcescu nr. 5, Sibiu, tel. 0269/21.72.76, e-mail: rbaciu@vectra.ulbsibiu.ro

</b><b>"Sotul meu are carcinomatoza peritoneala si ciroza hepatica decompensata"

Sotul meu in varsta de 47 de ani a fost internat la Oradea, apoi la Cluj. In urma investigatiilor facute i s-a pus diagnosticul de carcinomatoza peritoneala fara a decela o tumora primara, ciroza hepatica decompensata vascular. I s-au recoltat trei biopsii si i s-au aspirat 4 l de lichid. Mai mentionez ca de 10 ani n-a pus strop de alcool in gura si nici n-a fumat. Vreau sa-mi publicati apelul disperat si sa-mi ajutati sotul sa traiasca. Este binevenit orice sfat sau adresa pentru un tratament posibil in situatia asta, oferit de medicina traditionala sau alternativa. In speranta ca apelul meu va gasi ecou in randurile cititorilor minunatei reviste "Formula As", va multumesc cu adanca recunostinta.
Maria Serac - Oradea

</b><b>"Sufar de gastrita atrofica polara superioara si hernie hiatala intermitenta tip A"

Am 63 de ani si va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat in vederea vindecarii afectiunii de care sufar de peste un an. Este vorba de gastrita atrofica polara superioara. Am facut si biopsie, dar nu mi s-a depistat vreo tumora, rezultatul examenului la biopsie fiind gastrita cu atrofie marcata a epiteliului glandular. De asemenea, mai sufar si de hernie hiatala intermitenta tip A. Tratamentele alopate pe care le-am urmat nu m-au ajutat cu nimic. De aceea rog cititorii acestei reviste care s-au confruntat cu asemenea boli sa-mi recomande un remediu naturist sau un medic care sa ma ajute sa ma vindec sau macar sa-mi amelioreze durerea. Va multumesc.
Elena Iancu - Urziceni

</b><b>"Doresc un tratament naturist pentru alveolita"

Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta. Din anul 1999 sunt bolnava de plamani. Am facut recent o tomografie la plamanul stang si mi s-a spus ca am o zona de alveolita difuza, cu densitati inflamatorii si calcificare in interior, unde apare si o aderenta pleurala. As aprecia orice sfat de la persoane care au suferit sau sufera de aceasta afectiune si s-au tratat naturist. Va multumesc din tot sufletul.
Maria - Luna de Sus, jud. Cluj

</b><b>"Prietena mea are un polip pe uter"

Va rog s-o ajutati pe prietena mea aflata intr-o mare dilema. La un control ginecologic i s-a depistat un polip pe uter. A facut colposcopie, ecografie si totul e normal. N-ar vrea sa opereze polipul. Am vrea sa stim daca exista vreo alta cale de vindecare si daca nu, ce riscuri sunt in caz de extirpare. Dumnezeu sa va dea sanatate pentru tot binele pe care-l faceti. Cu respect,
Cornelia Ulea - Piatra-Neamt

</b>
<b>
"Mi s-a pus diagnosticul de urticarie la presiune"

Am 29 de ani si va trimit aceasta scrisoare pentru ca sunteti ultima mea sansa de a gasi leacul unei urticarii pe care o am de o luna si ceva. Am mers la medicul dermatolog si mi-a prescris Aerius (1/zi), Ketotifen (2/zi), Hidroxizin (1/zi). Tot la indicatia medicului am facut tratament cu Prednison, dupa care am revenit la tratamentul initial. Regimul alimentar in acest timp a fost sever (branza de vaci, apa plata, legume si fructe fierte). Diagnosticul care mi-a fost pus a fost acela de urticarie la presiune. Aceasta urticarie apare pe orice parte a corpului in urma celui mai mic "traumatism" (zona respectiva se inroseste, este fierbinte si putin umflata). Mancarimile de piele se accentueaza spre seara. Este un adevarat cosmar. Daca cineva stie un tratament alopat sau naturist, il rog din suflet sa ma ajute. Va multumesc.
Liliana Chiriac - Iasi

</b><b>"Am o pata roz intre sprancene si ma ustura ochii"

Am 64 de ani si din octombrie anul trecut mi-a aparut o pata roz intre sprancene la baza nasului. Timp de doua luni nu m-a suparat, dar acum au inceput sa ma usture ochii si ma supara vederea. Am consultat mai multi medici, dar nici unul nu stie ce am. Cand stau culcata ma mai lasa usturimile, dar cand stau in picioare sunt complet nauca. Daca stie cineva un tratament naturist sau orice alta metoda de tratament, va rog sa ma ajutati. Va doresc sanatate.
Antoneta Ion - Bucuresti

</b><b>"Ma confrunt cu o fragilitate a vaselor sanguine"

Am 45 de ani si as dori din tot sufletul sa ma ajutati sa-mi rezolv o problema de sanatate foarte delicata. Din cauza fragilitatii vaselor sanguine, obrajii mei au mai tot timpul culoarea rosu-violet. Orice trecere de la cald la frig (si invers) sau expunerea la soare imi creeaza aceasta problema. Pana la aceasta varsta am folosit creme de calitate adecvate, demachiant si lotiuni fara alcool. Medicul specialist in flebologie mi-a spus ca nu-mi sunt recomandate nici un fel de creme. De trei saptamani, de cand am renuntat la ele, pielea este si mai uscata, iar afectiunea mea nu da semne de ameliorare. Multumesc anticipat cititorilor revistei dvs. care pot si vor sa-mi dea sfaturile necesare. Cu stima,
Corina Munteanu - Ploiesti

</b><b>"Sufar de diabet si de osteoporoza"

Sunt o pensionara in varsta de 70 de ani, foarte bolnava si satula de medicamente. Am diabet zaharat tip Ii de douazeci de ani. Nu am avut nici o problema pana in 1978, cand am facut o criza de pierdere de urina, am slabit 6 kg in patru zile si n-am mai putut merge, picioarele parca mi-au inghetat. M-am internat la Spitalul "Cantacuzino" si mi s-a gasit glicemia 315%. Am fost trecuta imediat pe insulina, dar imi facea rau. Toata noaptea imi era foame si mi se jupuiau mainile si picioarele. Apoi am inceput sa iau pastile, sa tin regimul obisnuit pentru diabet, si senzatia de foame a mai disparut, dar tot nu puteam merge. Mi-am facut alte analize si mi s-a depistat osteoporoza la piciorul stang. In fiecare dimineata iau Fosamax, iar in cursul zilei - calciu efervescent si Alpha D3, dar nu se observa nici o ameliorare (nu pot sta in picioare). Daca s-a confruntat cineva cu aceste suferinte si a reusit sa le amelioreze catusi de putin, il rog din suflet sa ma ajute, caci nu mai pot suporta. Sunt epuizata si disperata. Multumesc si va doresc multa sanatate!
Lucica - str. Tache Ionescu nr. 1, ap. 20, sector 1, Bucuresti, tel. 021/659.53.84

</b><b>"Doresc sa urmez cursuri de acupunctura"

Urmez cursurile Colegiului "Hypocrate", sectia balneofizioterapie si va rog sa-mi spuneti daca in orasul Constanta (eventual in Bucuresti) se fac cursuri atestate de acupunctura. In asteptarea raspunsului dvs., va multumesc anticipat.
Mirela Pahomie - Constanta

Cu ani in urma, am citit in "Formula As" despre miracolul care se intampla in Geoagiu Bai: o doamna doctor din China care prin tratamentele sale face adevarate minuni. Suferinta mea este urmatoarea: in urma unor operatii, am ramas cu pareza la ambele picioare. As dori sa iau legatura cu aceasta doamna doctor, dar nu cunosc adresa sau numarul ei de telefon. Ma puteti ajuta? Va multumesc cu tot respectul si recunostinta pentru omenia de care dati dovada.
Petru Surugiu - Piatra-Neamt

Cititorii Raspund

"Doresc un tratament naturist pentru tromboflebita hemoroidala"
(Raspuns pentru Florin - Craiova, F. As nr. 493)

Va recomand sa faceti bai de sezut cu marul-lupului si coada-calului. De la o farmacie naturista, care cred ca exista acum in mai toate orasele mari, puteti procura ulei de catina. Este un miracol! Acest ulei se foloseste pentru uz extern de 2-3 ori pe zi, iar pentru uz intern se ia cate o lingurita de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Cura dureaza trei luni. Uleiul de catina este dezinfectant local si cel mai puternic cicatrizant. Nu trebuie uitat ca este necesara si o dieta alimentara de crutare pentru a impiedica aparitia constipatiei. Cu mare credinta in puterea lui Dumnezeu, veti reusi cu siguranta!
Eugenia Grumazescu - B-dul Republicii, bl. 7, sc. C, ap. 16, Bacau

</b>
<b>
"Sufar de reflux
duodeno-gastro-esofagian"
(Raspuns pentru Cipriana Toderas, F. As nr. 491)

Am suferit si eu de aceasta boala, dar de aproape un an nu mai am probleme, deoarece m-am tratat cu argila. S-ar putea sa cunoasteti reteta, pentru ca a fost publicata in "Formula As" de foarte multe ori. Intr-un pahar cu apa puneti o lingurita de argila, pe care o lasati de seara pana dimineata pentru decantare. Dimineata amestecati continutul si beti apa argiloasa pe stomacul gol. Asteptati 20-30 de minute si apoi mancati. Scrieti-i d-lui Mircea Bocan (Alba-Iulia, str. Avantului nr. 19, bl. J6, ap. 8, tel. 0258/86.56.77) si va va trimite un pachet cu 2 kg de argila tibetana la un pret foarte avantajos (200.000 lei + taxele postale). Pana primiti argila, puteti folosi carbune medicinal, care va ajuta pentru o perioada scurta, in timp ce argila va vindeca, daca o folositi asa cum scrie in prospectul pe care il gasiti in pachet. Va doresc multa sanatate!
Constanta Scintei - str.Cezla nr. 3, bl. B1a, sc. 2, ap. 66, sector 3, Bucuresti

"Mamei mele nu-i trec mancarimile cauzate de sindromul Sezary"
(Raspuns pentru Gabriela Florea - Iasi, F. As nr. 493)

In cazul acestei afectiuni mai deosebite, este necesar un tratament de lunga durata, cu un regim alimentar naturist, bazat pe fructe, legume, sucuri naturale (de casa), regim Oshawa, comprese cu titei, apa distilata in care se adauga apa de mare, grau incoltit, miere si alte produse apicole, lapte de capra rosie si altele. Pentru sindromul Sezary se pot folosi si preparate obtinute din planta marul-lupului.
dr. ing. Birca Georgel - str. Sucevei nr. 31, Falticeni, jud. Suceava, tel. 0745/40.04.00

</b>
<b>
"Am fost diagnosticat cu virusul moluscum contagiosum"
(Raspuns pentru Mihaela - Timisoara, F. As nr. 493)

Eu am suferit de acest virus la nivelul pleoapelor, considerat la acea vreme (1949) foarte periculos. Diagnosticat de catre dr. Vintilescu de la dispensarul Bancii Nationale din Bucuresti, am fost prezentat prof. dr. Manolescu de la Spitalul Coltea din Bucuresti, care a intervenit chirurgical prin cauterizarea sub microscop a fiecarui punct (bubita) in parte de pe pleoape (pe fiecare pleoapa aveam in jur de 20 de puncte). Nu vreau sa-l contrazic pe medicul dermatolog care v-a explicat ca exista riscul ca boala sa apara din nou dupa operatie. In cazul meu, dupa 52 de ani boala nu a recidivat.
ec. Vasile Stupic - str. Avram Iancu nr. 49,
sc. B, ap. 6, Brasov, cod 2200
· Am avut si eu o problema asemanatoare cu a dvs.: imi apareau foarte des pe fata niste vezicule mici, pline cu lichid, care ma deranjau. M-am prezentat la doctor si mi-a spus ca este vorba despre o boala data tot de un virus, care se numeste herpes. Am luat tratamentul prescris de medic, dar problema nu s-a rezolvat; tot imi apareau aceste vezicule. Am cautat si eu, ca si dvs., un tratament naturist si am aflat de la o cunostinta ca exista o planta numita aloe, care imi poate rezolva problema. Daca aveti acasa o aloe de ghiveci, puteti taia o feliuta de frunza, pe care o stoarceti si va ungeti cu sucul ei in fiecare zi in jurul veziculelor. Daca nu aveti planta, puteti folosi anumite creme cu aloe, solutie pe care am ales-o si eu. Va pot da un numar de telefon al unei doamne doctor, de la care am procurat o asemenea crema: 0721/27.46.89. La inceput, m-am uns cu crema pe fata si in zona buzelor, cand imi aparea eruptia, iar aceasta a disparut mult mai repede. Apoi, am inceput sa ma ung in fiecare seara pe fata cu putina crema si de aproape patru luni, de cand procedez astfel, nu am mai avut nici o eruptie, desi in aceasta perioada a anului era aproape nelipsita. Sper ca raspunsul meu va va fi de ajutor.
Florica Marcut - Tasnad
P.S. - Mii de multumiri revistei "Formula As", prin intermediul careia am aflat de acest tratament minunat, care m-a ajutat foarte mult si, totodata, pentru ceea ce reuseste sa realizeze. Sunteti o revista minunata!
¸ Si eu am fost diagnosticata cu moluscum contagios, dar va asigur ca odata indepartat, nu mai apare. Eu am avut pe ambele pleoape; mai ales la ochiul drept au fost asa de multe, ca au format o crusta. Si mie mi s-a spus ca singura solutie e operatia - de fapt un chiuretaj bobita cu bobita. Dar fiind intr-o zona asa sensibila si avand si un hemangiom, mi-a fost frica. Medicul dermatolog mi-a sugerat sa incerc cu ceai de galbenele. Am facut o infuzie de ceai de galbenele putin mai concentrata, cu care ma spalam zilnic de 2-3 ori, iar seara aplicam pe zona respectiva comprese timp de 5-10 minute. Am baut zilnic ceai de busuioc si maghiran (se gasesc la Plafar) si in patru luni veziculele s-au uscat si au disparut complet. Incercati si dvs. acest tratament. Va doresc sanatate!
Cecilia - str. Parang nr. 39, bl. T1, ap. 98, Cluj-Napoca

</b><b>"Doresc un tratament naturist contra toxoplasmozei"
(Raspuns pentru Lucia R. - Sibiu, F. As nr. 493)

Pentru vindecarea infectiei numita toxoplasmoza, care afecteaza vederea, eu am procedat astfel: dupa consultatia medicului oftalmolog si cu recomandarea acestuia, am facut analize la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti. Cu rezultatul analizelor l-am consultat pe medicul homeopat Ion Dumitrescu, care lucreaza la clinica din Bucuresti (str. Traian nr. 160). La aceasta clinica programarile pentru consultatii se fac la tel. 021/252.28.00, 252.21.00. Cu tratamentul recomandat de d-l doctor m-am vindecat.
Felicia Iliescu - str. P. Tarusanu nr. 5, Bucuresti, tel. 021/223.01.05
· Ca orice parazit, toxoplasmoza are un ciclu evolutiv de dezvoltare. Omul reprezinta organismul-gazda pentru toxoplasmoze, care produc reactii inflamatorii in aproape toate organele, dar mai ales in encefal. Eu reprezint unul din cazuri. Am avut toxoplasmoza ganglionara, boala ce a fost depistata foarte greu si pentru care am facut tratament indelungat. In final, am obtinut rezultate spectaculoase cu produse pe baza de aloe vera, respectiv am consumat cateva luni Aloe Berry Nectar - 50 ml pe zi dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin o ora inainte de micul dejun, iar in ochi mi-am pus cate 2 picaturi de Aloe Activator, de doua ori pe zi. Pe data de 31.08.2001, cand am repetat analiza, pentru prima data rezultatul a fost negativ. Anexez buletinul de analize nr. 245 de la Institutul Cantacuzino, care demonstreaza ca am avut acest parazit si ca actualmente nu-l mai am.
Florica Paunescu - str. Povernei nr. 19-21, sector 1, Bucuresti, tel. 021/659.69.83, 0745/19.81.78

"Exista un tratament naturist pentru ciroza biliara primitiva?"
(Raspuns pentru M.J. - Timisoara, F. As nr. 493)

Va trimit alaturat o reteta care este benefica pentru tot tractul gastro-intestinal. Reteta contra hepatitei cronice si altor boli de ficat: 2 g laptisor de matca, 1/2 kg lamai (taiate felii), 1/2 kg miere de albine, 1/2 l ulei de masline, 1/2 l esenta de ceai de tei si sunatoare (pojarnita) - esenta se obtine prin fierberea plantelor intr-un litru de apa, pana ramane 1/2 l. Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele si se lasa la macerat timp de 10 zile. (Nu se folosesc obiecte de metal, ci numai din lemn, sticla sau plastic.) Mod de administrare: cate 3 lingurite pe zi. Imediat, bolnavul se culca pe partea dreapta, intrucat preparatul, fiind foarte puternic, produce ameteli.
M. Mohan - Barlad</b>
<b>

</b><b>"Mi s-a pus diagnosticul epididimita"
(Raspuns pentru Mircea, F. As nr. 493)

Pentru aceasta afectiune se poate aplica urmatorul tratament: inaintea meselor principale se ia cate o lingurita de miere cu apilarnil. Dimineata, inainte de micul dejun: 3 g polen. Seara, la culcare: 2 lingurite de miere propolizata. Dupa baie, se unge scrotul si zona invecinata (inspre abdomen) cu unguentul Nikepropt sau cu miere cu apilarnil. Se pot folosi si drajeuri cu apilarnil: 3 pe zi, nu mai mult de trei luni (produce dereglari hormonale). Se administreaza ceai din: 300 g galbenele, 100 g coada-soricelului, 100 g urzica. Se pune o lingurita cu varf de amestec la 250 ml apa. Ratia pe zi este de 1,5-2 l. Se bea cu inghitituri mici pe parcursul zilei. La fiecare cana de ceai se adauga cate o lingura de bitter suedez original. Seara se fac bai locale de sezut sau bai de aburi cu coada-calului (durata baii: 20 de minute). Se fac 3-4 bai pe saptamana. De asemenea, scrotul se mai poate unge cu ulei de maghiran si se pot aplica comprese cu frunze de branca-ursului.
Georgel Birca - str. Sucevei nr. 31, Falticeni, tel. 0745/40.04.00

"La doar 5 ani, nepotica mea se masturbeaza"
(Raspuns pentru D.F. - Bacau, F. As nr. 493)

Problema copilei este destul de delicata si e legata mai mult de instinct decat de vointa. Incercand sa-i explicati, fie cu blandete, fie mai aspru, ati putea sa o faceti sa se ascunda sau, eventual, sa se simta vinovata si sa se inchida in sine. Daca totusi intelege gravitatea faptului si incearca sa-si impuna vointa, exista riscul de a deveni o practica inconstienta (mai ales in somn). Cred ca este preferabil sa discutati cu ea cat mai putin. In astfel de cazuri, discutiile sau sfaturile stimuleaza anumite comportamente. Unele imagini din filme sau reviste pot avea aceleasi efecte. Nu stiu daca medicina clasica acorda mare importanta acestor probleme. Intre anumite limite, ele sunt normale, dar nu de dorit. Daca vreti cu adevarat sa-i veniti in ajutor, trebuie sa incercati sa canalizati aceasta energie (pentru ca in fapt asta este) in alta directie, eliminand pe cat posibil factorii care-i declanseaza acest comportament. O digestie foarte buna si evacuarea la timp a vezicii urinare sunt esentiale. Alimentatia usoara, bogata in legume crude (morcov, patrunjel, sfecla, varza, pastarnac etc.) si fructe autohtone (mere, pere, struguri, piersici, cirese, caise etc.) ii va schimba in bine comportamentul. Eliminati-i din alimentatie mancarurile grase, grele, prajite, foarte sarate sau acre, cu condimente iuti (piper), produsele chimice de sinteza si hrana conservata in general, ceapa cruda, usturoiul crud, hreanul, ridichea neagra. Folositi condimente carminative: marar, cimbru, busuioc, leustean etc. Gazele intestinale declanseaza asemenea practici. Ultima masa a zilei trebuie sa fie foarte usoara (compot de mere, pere sau alte fructe) si sa nu depaseasca orele 18-19. Un alt factor este aerul. E de preferat ca fetita sa nu vina in contact cu fumatorii (mai ales persoanele foarte apropiate). Aerisirea camerei, mersul in aer liber, alergatul, inotul, sportul in general ajuta mult la canalizarea energiilor pe fagase normale. Atmosfera de calm, dragoste si destindere din familie este esentiala. Astfel de manifestari apar uneori la copiii foarte sensibili, ca o aparare la conditiile de mediu. Cu siguranta insa ca cea mai importanta dintre toate este rugaciunea. Invatati-o sa se roage si rugati-va cu totii in casa, dar nu le neglijati pe celelalte. In una dintre cartile lui S.N. Lazarev ("Sistemul autoreglarii campurilor", "Karma pura" sau "Iubirea") este analizat un astfel de caz. In cartea lui Louis Kuhne, "Noua stiinta de vindecare", gasiti, de asemenea, numeroase sfaturi. Totul se obtine cu multa rabdare si delicatete, dar cu siguranta veti reusi. Dupa cativa ani, veti fi uimita ce minune de nepotica aveti. Dumnezeu sa va ajute! Toate aceste cunostinte i le datorez inegalabilului Valeriu Popa.
Alina - e-mail: alindor@hotmail.com
· Motivul ingrijorarii dvs. este intemeiat. Sunt socata cand citesc in numeroase reviste ca acest obicei nu numai ca nu e daunator, ci e chiar "benefic" pentru organism. Aceasta este o minciuna, in ciuda faptului ca e sustinuta chiar de medici. La fel ca si nepotica dvs., m-am nascut cu acest viciu si stiu ce inseamna si ce consecinte are. Acum am 35 de ani, sunt profesoara, sunt un om responsabil si mi-as dori sa am o familie, insa acest lucru nu se poate, pentru ca nu mai pot intretine relatii sexuale cu un barbat. In urma unui contact sexual ma simt extenuata, am ameteli si dureri mari de cap, pentru ca organismul meu e epuizat din cauza ca am practicat acest obicei din copilarie pana la varsta de 15 ani. Ce puteti face totusi pentru nepotica dvs.? Sa o paziti mereu nu este indicat, pentru ca, simtindu-se observata, va cauta sa gaseasca momentul in care sa ramana singura pentru a-si relua obiceiul. Inscrieti-o la un sport, de preferinta inot, pe care sa-l practice cu regularitate. Evitati sa-i dati sa manance alimente condimentate si carne. Nu o lasati sa stea mult in fata televizorului si, daca se poate, evitati cu totul jocurile pe calculator, care irita mintea si ii fac pe copii mai nervosi si nerabdatori. Incercati sa petreceti cu ea cat mai mult timp in natura, in parc, si cat mai putin timp in camere inchise. Aerul liber, sportul, plimbarile ii vor linisti nervii si ii vor domoli obiceiurile. Chiar daca este mica, dati-i responsabilitati simple in casa, luati-o cu dvs. in bucatarie si jucati-va de-a gatitul. Nu incercati s-o constrangeti, pentru ca efectul va fi contrar, ci incercati sa-i abateti mintea spre alte lucruri. Cand va mai creste, puteti sa-i explicati ca acest obicei ii afecteaza sanatatea. Si un ultim sfat, care unora s-ar putea sa le para pueril: rugati-va la Dumnezeu in fiecare zi, sa alunge din jurul ei demonii care-o indeamna sa abuzeze de sine. Poate vi se pare o prostie acest lucru. Totusi, incercati si veti vedea ca, in cateva saptamani, ceva se va schimba. N-o invinovatiti pe fetita. Raspunderea o poarta parintii, care de obicei se lasa in voia patimilor si a abuzurilor. De exemplu, in perioada in care am fost conceputa, tatal meu bea foarte mult. Eu am renuntat la acest viciu la 15 ani, cand am citit pentru prima data Noul Testament. Cand am inteles ca exista un Dumnezeu care-mi cunoaste toate amanuntele vietii, mi s-a facut rusine de mine. Dar se pare ca totusi a fost prea tarziu. Va doresc numai bine!
Crina Iordache - Bucuresti