Spectator

Redactia
Rosia Montana, la ora adevaruluiAurel Lamba- Geolog pensionar din satul Corna, Abrud, judetul Alba -"Pe noi nu ne poate misca din sat decat al de Sus, de langa soare!". Decizia Bancii Mondiale de a spune un "nu" hotarat proiectelor de exploatare a aurului din Muntii Apuseni n-a rupt si panzele de pa...

</b><b>Rosia Montana, la ora adevarului</b><b>Aurel Lamba</b><b>- Geolog pensionar din satul Corna, Abrud, judetul Alba -</b><b>"Pe noi nu ne poate misca din sat decat al de Sus, de langa soare!"

Decizia Bancii Mondiale de a spune un "nu" hotarat proiectelor de exploatare a aurului din Muntii Apuseni n-a rupt si panzele de paianjen tesute din dezinformari si minciuni. Una din "pocnitorile" cu care compania "Gold Corporation" in-cearca sa impresioneze opinia publica acrediteaza ideea ca motii din Rosia Montana, cea mai veche localitate atestata documentar pe teritoriul Romaniei, ar fi dispusi in masa sa-si vanda casele si pamantul, date fiind sumele exorbitante oferite de investitori. "Se vand casele ca painea calda", titra nu de mult un cotidian din Alba-Iulia, predat cu caciula si cu opinca Companiei "Eurogold". "Pe aceasta bujdula, Compania a platit 700 de milioane" - afirma o alta gazeta "independenta" din Bucuresti, publicand fotografia unei case din Rosia, care nici macar nu fusese "negociata"! Dandu-si seama ca lucrurile au scapat de sub orice control, Ministerul Culturii s-a invrednicit sa ordone, pe muteste, sistarea temporara a afacerii, pana la obtinerea avizelor necesare - gest de recunoastere a ilegalitatii depline de pana acum.
Presati de scrisorile cititorilor nostri, care ne cer continuarea campaniei de salvare a Muntilor Apuseni, ne-am propus sa verificam la fata locului adevarul: realitatea vanzarii caselor motilor. Prin noroaiele si paclele lui octombrie, am cutreierat Rosia, Corna si Buciumul, am vorbit cu satenii, atat cu cei care refuza sa-si vanda casele stramosesti, cat si cu unii dintre cei care s-au lasat ademeniti de "miliardele" promise. Adevarul ne-a uluit. Am descoperit cu stupoare ca multe publicatii si televiziuni, considerate onorabile pe piata mass-media romanesti, se preteaza la diversiuni grosolane, procedee imprumutate dintr-o recuzita stalinista completa. Se minte pe fata, se trunchiaza stirile, se citeaza tendentios si se interpreteaza aiuritor. Totul cu un singur scop: neutralizarea rezistentei motilor si a societatii civile in fata proiectului diavolesc. Dar motii sunt mai tari decat cremenea muntilor. Practic, din peste 900 de gospodarii din satele amenintate cu moartea, au fost vandute doar 40, iar dintre acestea, numai 22 sunt "vanzari reale", ale unor rosieni care chiar s-au mutat in alte localitati (de notat ca multi dintre ei regreta deja "tradarea"). Restul de 16 case nu erau locuite, iar proprietarii oricum nu mai aveau de gand sa se intoarca in sat (nici cu varianta Companiei, mai optimista, de 71 de vanzari, situatia nu se schimba fundamental, fiind vorba de sub 10% din populatie). Aceasta este realitatea, "numarata" la fata locului. Pentru conformitate, iata lista celor 22 de localnici care au acceptat sa-si abandoneze casele parintesti: Roman Simion, Paven Nicolae, Manea Salvina, Stan Ana, Mignea Alexandru, Mignea Laurentiu, Jurca Irina, Glava Constantin (urmasii), Haizer Octavian, Fodor Ludovic, Toth Ema, Cioara Gheorghe, Lula Nicolae, Mihalcz Eugen, Mihalcz Clara, Cioflica Timoftei, Balea Marius, Vuzdugan Rozalia, Zsoldos Sandor, Vatca Ioan, Plesa Sabina, Bexa Beniamin Ioan.

</b>
<b>
***

Aurel Lamba este geolog pensionar. A lucrat 34 de ani la exploatarea miniera de aur Baia de Aries. Locuieste in satul Corna, "nuca" cea mai tare pentru dintii Companiei, deoarece numai doua familii au acceptat sa-si vanda casele. Peste Corna ar urma sa vina decantorul de cianura, stavilit, in viziunea lui Frank Timis et comp., de un baraj de 180 m inaltime. Mai bine de 200 de milioane de tone de ape cianurate ar urma sa acopere casele si bisericile satului, dand de lucru arheologilor peste 2-3 milenii. Dar cornenii refuza sa plece. Aurel Lamba este purtatorul lor de cuvant cel mai avizat.

"Sa nu vina maine-poimaine sefii Romaniei in vizita la Rosia Montana si sa spuna: <<Nu-i mai putem opri, domle!>>"

- Satul Corna este asezat pe o vale sterila, numai buna pentru depozitarea apelor cu cianuri de la Rosia. Am auzit ca doi reporteri belgieni au batut din poarta-n poarta si au aflat ca nimeni nu doreste stramutarea. Domnii Dumitrascu si Steyn, de la Corporatie, spun altfel...
- Stop! Domnule, cuvantul "stramutare" cade din vocabular! Dvs. nu trebuie sa repetati prostiile lor. Atentie! Stramutare in limba romana inseamna ca satul asta a mai fost mutat o data. Or, de la romani, nu s-a mai intamplat acest lucru. Acceptam insa cuvantul "relocare", il acceptam ca pe o structura lingvistica, dar nu ca pe o realitate a satului nostru. Noi n-avem case de vanzare, pe noi nu ne poate misca din sat decat Al de Sus, de langa soare! Intr-adevar, pe valea noastra nu exista metale, si de aceea s-au gandit "eminentele cenusii" ale Companiei sa aseze peste acoperisurile caselor noastre apele otravite. Si Dumitrascu, si Steyn, directori de imagine ai "Eurogold", au fost facuti de rusine in Caminul cultural, cand au deschis gura sa aminteasca de stramutare. Ei insisi nu cunosc bine intelesul cuvintelor, dar nici sufletul cornenilor, curajul si neinfricarea noastra. Ce cred ei, ca ne santajeaza si ne sperie? De unde a rasarit Dumitrascu, acest "sudist" care ne dispretuieste, vorbind ca pe Ferentari? Auzi, ca daca nu acceptam sa plecam, vor pune decantorul pe alta vale (cum ai pune piesele de domino), dar nimeni din Corna nu va fi angajat la Companie. Un santaj ieftin, fiindca noi stim ca nu exista alta vale la fel de "potrivita" pentru planurile lor. Fara aprobari, au inceput diverse lucrari, mizand pe toleranta suspecta a autoritatilor locale si judetene. Eu doar atat spun: sa nu vina maine-poimaine sefii Romaniei in vizita la Rosia Montana si sa spuna: "Nu-i mai putem opri, domle! Ce ne facem?".
- Vorbiti in numele tuturor cornenilor sau numai al familiei dvs.? Ce veti face daca ceilalti se vor muta?
- Au fost 200 de persoane in sala cand directorilor de la Eurogold li s-a spus "Nu" cu toata hotararea. Deci vorbesc in numele lor. In Corna sunt mai multe femei vaduve, ai caror soti au murit de tineri, ca urmare a bolilor contractate la exploatarile miniere de la Rosia Montana si Baia de Aries. Eu stiu cat de greu au trudit ele sa-si ridice casele, sa-si creasca copiii. Mai sentimentale decat barbatii, ele sunt cu atat mai greu de urnit din sat, nefiind prea tentate de bani. Au vite, au pamant, au case bune. Si-au aranjat copiii in orase. De ce sa plece? Pana la urma, chiar daca, prin absurd, ele ar fi dispuse sa-si paraseasca satul, eu nu sunt. Am o casa cu 10 camere, am 4 hectare de pamant, un hectar de padure, vite, pensie buna.

</b>
<b>
"Nici presedintele Romaniei, nici Guvernul nu au jurisdictie asupra comunitatii noastre"

- Desi s-a sistat temporar, actiunea de cumparare a caselor a starnit largi ecouri prin sumele mari puse in joc. Daca va dau 3 miliarde, vindeti?
- Eu si cornenii mei nu suntem tigani: ma, tigane, iti arde satul! Nu-i nimic, ma mut in altul... Pe de alta parte, cred ca s-a cam terminat cu miliardele aruncate in stanga si-n dreapta, de cand Banca Mondiala le-a spus "good bye", facand sa li se prabuseasca actiunile la Bursa - locul de unde isi extrageau sumele "de lucru". Nici Adrian Paunescu, nici presedintele Romaniei, nici Guvernul nu au jurisdictie asupra comunitatii locale din Corna. Daca poetul neamului (sau fiul sau) si-a cumparat la Vazdoaia o casa cu 5 milioane si doreste s-o vanda Companiei cu 2 miliarde, il priveste. Oricum, nu-l leaga nimic de aceste locuri si nu poate hotari soarta casei mele. Ce pot sa-mi faca, daca nu ma mut? Slava Domnului ca a disparut dictatura si nu mai poate un fitecine sa dea decrete in tara asta. Dadea un decret si gata, s-a zis cu tine. Ce fericita ar fi Compania sa iasa "Decretul" din mormant!
- Dar si Corna, si Rosia Montana ar putea fi considerate "obiective de interes public", ceea ce ar netezi calea proiectului. Cel putin asa viseaza unii...
- Astea sunt basme. Sa scrie Primul Ministru sau Ministerul Justitiei un articol prin care sa modifice Codul Civil al Romaniei. Acolo se spune: "Este interzisa inchiderea accesului pe drumurile publice". Sa aiba curajul sa declare inchise drumurile Abrud-Corna si Abrud-Rosia Montana, dar cu acte oficiale, cu legi, nu cu hartiute, ca le rup in fata.

</b><b>"Dupa mine, proiectul lui Timis este un document mort"

- Dan Ioan Popescu, ministrul Industriilor de la Bucuresti, este sustinatorul cel mai infocat al proiectului. In urma cu cateva luni, s-a facut de ras afisandu-se alaturi de oamenii Companiei, mintind cu seninatate ca Banca Mondiala (Ifc) sustine investitia. Cu proptelele politice pe care le are, Frank Timis crede ca va izbandi...
- Toti sunt pe-o mana, domnule: Minvest Deva, Eurogold, Ministerul. Nu am ce zice despre d-l ministru al Industriilor, saracul, ca e ministru fara industrie, 60-70% din ce-a fost s-a dus. Eu nu stiu de ce mai functioneaza acest minister, cu personal numeros, mananca banii tarii de pomana. Cat despre izbanda lui Frank Timis, va spun numai atat: atunci va reusi el cu acest plan, cand va reusi sa coboare Bazinul Transilvaniei, cu panza freatica, 600 de metri in jos! Acest bazin este mai inalt cu 600 m decat Campia Romana si decat Ungaria. Daca nu face acest lucru (imposibil, desigur), va otravi Ungaria si restul Romaniei. Cele 200 de milioane de tone de ape cu cianuri se vor infiltra foarte usor prin peretii naturali ai Vaii Cornei si vor intra in apele freatice. Valea asta, pana la Abrud, este asa de sparta, asa de tectonizata, incat infiltratia apei otravite se va imprastia mai mult decat oriunde in alta parte. Fundamentul acestui lac trebuie betonat. Dar betonarea este extrem de costisitoare, implicand sapaturi uriase pentru micsorarea pantei, deci a presiunii asupra decantorului. Altfel, se va intampla ca la Certej, in 1972, cand s-a prabusit barajul si a prins sub namol blocuri intregi de mineri, cu familii cu tot. A fost o tragedie despre care regimul comunist n-a suflat o vorba. Astazi, se vorbeste ca si barajele de la Geamana si Valea Rosiei sunt fisurate, dupa ce, in primul caz, a fost pierduta o afacere de miliarde de dolari. Un intreg munte de marmura a ajuns sub reziduurile industriale; atata marmura, incat ar fi ajuns sa placheze toate casele din Israel in cadrul unui contract pierdut pentru totdeauna de Statul roman. Dar asta este o alta poveste...
- Compania spera totusi ca, pana la urma, veti ceda nervos. Razboiul dezinformarii e in toi si e puternic. Va e teama?
- Frank Timis este un om foarte periculos, poate sa manevreze in sus si-n jos cu dolarii. Dar nu ma tem; ma va putea reloca numai prabusind casa peste mine si peste sotie. Oamenii de aici n-o sa se reloce; eventual, toti se vor imprastia in tara, cum s-au imprastiat si cei de la Geamana. Unde e Geamana? O minciuna a fost si atunci (in anii 70), ca si asta - acelasi calapod. Daca pana la urma ne vor infrange, vom fi la fel de terminati ca si cei din Geamana. Daca stiam ca se va ajunge aici, i-as fi dat nota 6 lui Emil Constantinescu, sa repete anul, cand l-am avut in practica studenteasca la Baia de Aries. De la el ne vine nenorocirea, pentru ca ministrii si consilierii lui au dat aprobarea pentru Eurogold. Puterea actuala nu face decat sa preia din mers un cadou nesperat provenit de la "greaua mostenire". In fine, i-as sugera actualului ministru al mediului, care pare om hotarat, sa nu dea avizul de mediu pana cand Frank Timis nu va schimba... directia vanturilor! Decantorul are pozitia est-vest, exact cum bat vanturile pe valea noastra si iarna si vara. Cu o suprafata de evaporare de 4000 m lungime cu 400 m latime, situat exact in calea vanturilor, iazul de la Corna va fi otrava perfecta pentru intreaga Transilvanie. Daca decantorul ar avea pozitia nord-sud sau daca "Gold Corporation" ar schimba directia curentilor de aer (ceea ce, desigur, este imposibil), atunci ar fi de traversat numai latimea, iar vaporii de mercur si cianura ar fi retinuti de dealuri. Dupa mine, proiectul lui Frank Timis este un document mort.Ion Longin Popescu