Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaSupa de fasole verde cu costita afumata. Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi fainosi, 1 ceapa, 20 g unt, 1 lingurita maghiran uscat, sare, piper, 1,2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 500 g fasole verde, 1 pahar smantana (150 g), 150 g costita afumata, 1 legatura pa...

Bucatarie rapida</b><b>Supa de fasole verde cu costita afumata

Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi fainosi, 1 ceapa, 20 g unt, 1 lingurita maghiran uscat, sare, piper, 1,2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 500 g fasole verde, 1 pahar smantana (150 g), 150 g costita afumata, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: - Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cubulete. Se toaca marunt ceapa curatata si se caleste impreuna cu cartofii in untul incins. Se adauga maghiranul, se sareaza, se pipereaza, se stinge cu zeama de legume si se lasa sa fiarba incet - cu capac - circa 10 minute. - Se spala fasolea verde si se taie, oblic, bucati mai mici si se incorporeaza in supa mixata in robotul de bucatarie. Se adauga smantana si se lasa sa fiarba un sfert de ora, la foc mic. - Se taie costita afumata fasii, se prajeste intr-o tigaie fara grasime si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Patrunjelul ales si spalat se taie marunt si se introduce in supa, impreuna cu costita rumenita.

Cartofi cu ciuperci si branza (la tigaie)

Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi nesfaramiciosi, 600 g ciuperci, 150 g branza telemea, 1 legatura patrunjel verde, 30 g unt topit, sare, piper, circa 1 lingurita maghiran uscat.
Mod de preparare: - Se spala cartofii, se curata si se taie stifturi. Ciupercile spalate si zvantate bine se curata si se taie felii subtiri. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca marunt. - Se incing 20 g de unt intr-o tigaie mare si se prajesc cartofii circa 15-20 de minute, intorcandu-i mereu. Se sareaza, se pipereaza, se presara peste ei maghiranul, apoi se scot din tigaie. In untul ramas, se prajesc si ciupercile, aproximativ 4 minute. Se amesteca cu cartofii, patrunjelul tocat si branza sfaramata (sau rasa) si se serveste cald.
Atentie: daca branza e sarata, folositi sarea cu economie.

Tocanita cu taietei

Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g carne de manzat sau pui fara os, 2 cepe, 3 linguri ulei, sare, piper, 1 lingura bulion, 1 cutie rosii decojite (400 g), 200 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 200 ml vin rosu, 1 crenguta rozmarin, 2 cuisoare, 1 foaie de dafin, 400 g taietei (lati).
Mod de preparare: - Se spala carnea, se zvanta si se taie bucati. Ceapa curatata se toaca marunt. Se prajeste carnea in uleiul fierbinte (pe foc iute), se condimenteaza, se adauga apoi ceapa, se lasa si ea 3 minute sa se prajeasca si se adauga bulionul, care se lasa pe foc circa un minut. - Se toarna deasupra rosiile decojite cu suc cu tot, zeama de legume si vinul, se incorporeaza mirodeniile si se lasa sa fiarba - cu capac - aproximativ 45 de minute, la foc mic. - Se fierb taieteii in apa cu sare, se gusta tocanita de sare si piper, se indeparteaza rozmarinul si foaia de dafin si se serveste fierbinte impreuna cu taieteii si, eventual, cu putin parmezan sau cascaval ras.

Pulpe de pui cu vermut

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 cepe, 1/2 legatura cimbru, 4 pulpe de pui (800 g), sare, piper, 2 linguri ulei, 1/8 l vermut sec, 1/8 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr +apa), 500 g morcovi.
Mod de preparare: - Se curata cepele si se taie in opt. Se aleg frunzulitele de cimbru, se spala pulpele de pui, se zvanta intr-un stergar si se condimenteaza. - Se prajesc pulpele in ulei incins, pana ce se rumenesc pe toate partile, se adauga ceapa, se caleste putin, se adauga cimbrul, vermutul si zeama de carne. Se dau la cuptor si se lasa sa se patrunda circa 40 de minute. - Se spala morcovii, se curata si se taie bucati potrivite. Se pun in cratita cu pulpele de pui si se dau inca 20 de minute la cuptor. Se gusta inca o data de sare si piper si se servesc fierbinti, cu o garnitura de cartofi fierti.

Dulciuri

Mere prajite cu inghetata

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 mere acrisoare (600 g), 30 g unt, 6 linguri sirop de fructe (zmeura, afine etc.), 4 globuri inghetata (de vanilie sau de nuci).
Mod de preparare: Se spala merele, se curata de coaja, se scobesc intregi cu o lingurita sau un cutit ascutit si se indeparteaza semintele si partea lemnoasa. Se taie rondele si se prajesc in untul topit circa 3 minute, la foc potrivit, intorcandu-le cand pe-o parte, cand pe cealalta. Se adauga siropul de fructe si se iau de pe foc. Se aranjeaza in cupe sau pe farfurioare ceva mai adanci straturi de mere cu sirop si deasupra inghetata. Se pot garnisi cu frunzulite de menta proaspata.

</b><b>Tarta cu ciocolata

Ingrediente (pentru 4-6 portii): 150 g ciocolata amaruie, 150 g unt, 3 oua, 70 g zahar, 20 g migdale macinate, 40 g faina, 1/4 lingurita praf de copt, 2 linguri zahar pudra, frisca pentru garnisit.
Mod de preparare: - Se zdrobeste ciocolata, se topeste impreuna cu untul (pe baie de apa) si se lasa putin sa se raceasca. Se bat bine ouale cu zaharul pana devin cremoase, se adauga migdalele amestecate cu faina si praful de copt si la sfarsit se incorporeaza ciocolata topita. - Se toarna compozitia intr-o forma de tarta (diametrul: 20 cm) tapetata cu folie de aluminiu, se niveleaza si se coace 20 de minute in cuptorul incins la 200¡C. - Cand s-a copt, se lasa sa se raceasca cel putin o jumatate de ora si se pudreaza cu zahar. Se scoate din forma, se taie bucati (la mijloc, tarta mai are consistenta unei creme mai groase) si se serveste cu frisca batuta.