Medicina naturista

Redactia
Pe marginea unei periculoaseHotarari de GuvernIodarea obligatorie a sarii - un atentat la sanatatea publica- Interviu cu dr. Pavel Chirila,. directorul S.C. "Naturalia" S.R.L. Bucuresti. - In luna iunie a.c, Guvernul a emis o hotarare prin care toti oamenii si toate animalele de pe teritoriul Romanie...

</b><b>Pe marginea unei periculoase</b><b>Hotarari de Guvern</b><b>Iodarea obligatorie a sarii - un atentat la sanatatea publica</b><b>- Interviu cu dr. Pavel Chirila,
directorul S.C. "Naturalia" S.R.L. Bucuresti

- In luna iunie a.c, Guvernul a emis o hotarare prin care toti oamenii si toate animalele de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa consume doar sare iodata. D-le doctor Pavel Chirila, printr-o documentatie pertinenta, adresata redactiei, ne-ati sesizat ca aceasta masura reprezinta un adevarat atentat la sanatatea romanilor. Ati putea numi cauza?
- Este pentru a doua oara cand se incearca in Romania sa se impuna oamenilor prin forta un anumit stil de a se alimenta. S-a mai incercat acest lucru pe vremea lui Ceausescu, prin asa-zisa "alimentatie stiintifica", si nu cred ca cineva a uitat la ce se ajunsese... Hotararea ca populatia sa consume doar sare iodata este foarte grava, caci nicaieri in lume un guvern nu obliga oamenii sa manance intr-un anume fel. Exista astfel riscul ca in scurt timp un om care nu mananca asa cum zice Guvernul sa devina un infractor, un caz penal... E adevarat, iodarea sarii s-a mai experimentat si-n alte tari, dar intotdeauna exista o alternativa, adica pe raftul magazinului se gasea si sare iodata, si sare neiodata, astfel ca fiecare om sa poata cumpara produsul in functie de dorinta proprie si de recomandarile primite de la medicul sau. In comunicatul de presa nr. 5/23 mai 2002 se precizeaza ca iodarea universala a sarii se refera la sarea "destinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, in scopul prevenirii tulburarilor provocate de carenta de iod; livrarea de catre producatori sau importatori a sarii iodate pentru consumul uman, hrana animalelor si pentru industria alimentara cu un continut de iod sub cel stabilit se sanctioneaza cu amenda de la 100 de milioane la 150 de milioane de lei". Expresia "iodare universala" este cel putin comica! Deci, pentru ca omul e o fiinta supusa greselii, dar nu si unor legislatii absurde, si ar putea sa aiba "scapari", se va ioda din oficiu si sarea animalelor, iar in procesele tehnologice alimentare (conserve de legume, de carne etc.), tot sare iodata se va folosi.

</b><b>"<<Iodarea universala>> a sarii duce la cancer tiroidian"

- Cand va intra in vigoare aceasta Hotarare de Guvern?
- Incepand chiar cu 31 decembrie 2002. Guvernantii s-au gandit ca Revelionul romanilor sa fie deja "iodat"... Pericolul real al "iodarii universale a sarii" este insa de natura medicala. Din experienta altor tari, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia, unde se practicase iodarea partiala a sarii (doar in unele orase sau comunitati), s-a demonstrat ca procedeul trebuie intrerupt imediat, deoarece crescuse ingrijorator numarul cazurilor de hipotiroidie, hipertiroidie (inclusiv Basedow), cancer tiroidian, precum si numarul cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul tiroidian si unele reactii anafilactice la iod (pot fi socuri anafilactice) sunt mortale.
- De ce credeti ca s-a luat in Romania Hotararea ca toata sarea data spre consum sa fie iodata?
- Motivatia aparenta - in care eu personal nu cred - este ca in Romania ar fi multe cazuri de hipotiroidie si de aceea sarea ar trebui iodata. Va voi arata ca nu-i chiar asa. In anul 2001, au existat in Romania 12.417 cazuri de hipotiroidie; in 2000 fusesera 11.541, iar din 1994 pana in 1999 au fost inregistrate intre 4713 si 7359 cazuri de hipotiroidie. Nu cred ca pentru cele 12.417 de cazuri trebuie iodata sarea pentru 22 de milioane de oameni, plus animalele, plus procesele tehnologice alimentare. Pe de alta parte, orice medic endocrinolog (si cred ca orice student in anul Iii la Medicina) afla, de exemplu, din tratatul lui Harrison (dupa care se pregatesc medicii americani), la pag. 2143, ca "din cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datoreaza deficitului de iod"... Ca urmare, cercetatorii din celelalte tari care au experimentat, cu rezultate negative, de altfel, iodarea partiala a sarii, au observat ca, daca dai iod unei populatii oarecare, unii fac hipotiroidie, altii fac hipertiroidie, unii fac cancere de tiroida, altii fac reactii alergice. Din moment ce mai mult de 99% din locuitorii Romaniei sunt eutiroidieni, adica normali din punct de vedere tiroidian, nu se justifica deloc administrarea prin trei cai a iodului...
- Care este atunci cauza impunerii unei astfel de masuri?
- Este clar ca nu criteriul umanitar a stat la baza acestei decizii. Mai degraba cred ca este vorba de interesul unor persoane, sau al unui grup de persoane, care vor lua bani grei de pe urma procesului de iodare a sarii.
- Ce este de facut, d-le doctor, caci sarea este un aliment indispensabil?
- Recomand populatiei sa nu cumpere, pur si simplu, sare iodata, sa o faca doar in cazul in care aceasta i-a fost recomandata de medicul curant. Altfel, sa incerce sa-si procure sarea din tarile invecinate: Bulgaria, Grecia, Ungaria... Sau, pur si simplu, sa ceara vehement revenirea la decizia luata si anularea Hotararii de Guvern. Si-asa starea de sanatate a natiei romane nu este deloc una fericita. Sa incercam cu chibzuinta sa dezamorsam "bomba cu sare" pana nu e prea tarziu...Ruxandra Constantinescu

</b><b>Consecintele Iodarii Universale A Sarii

- cresterea ratei cancerelor tiroidiene; - cresterea volumului glandei tiroide de la 4,8 ml la 8,6 ml; - afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei; - cresterea constanta a Basedow-ului autoimun; - cresterea incidentei cancerelor tiroidiene papilare etc.

Consecintele Iodarii Alimentelor

- participa la sinteza hormonilor tiroidieni; - scade volumul tiroidei; - influenteaza numarul si tipul cancerelor tiroidiene; - provoaca cresterea conflictului autoimun tiroidian; - creste incidenta printre scolarii "iodati" a hipotiroidismului subclinic.

Ora de consultatie

</b><b>Dr. Ion Nica in dialog cu cititorii</b><b>Sperante de vindecare pentru o boala necrutatoare:Scleroza Multipla
(Scleroza in placi)

Este o boala degenerativa, inflamatorie, a unor structuri din creier, provocata printr-un mecanism imunologic dereglat, care nu este precis cunoscut. In mod cu totul bizar, in anumite organisme se produc anticorpi care, in loc sa atace dusmanii care vin din exterior, ataca componente ale propriului organism, in cazul de fata, o componenta (mielina) a unor celule cerebrale. Sunt mai susceptibili la boala indivizii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, mai ales de sex feminin.
Simptomatologia bolii. Procesul patologic are loc de-a lungul a unu-doua decenii, pentru ca in cele din urma neuronii sa se degradeze suficient de mult, afectand functia cerebrala si producand aparitia manifestarilor clinice. Deci boala nu se manifesta ani de zile. Totusi, examinarea prin rezonanta magnetica poate pune in evidenta leziuni in unele zone cerebrale cu mult inainte de prezenta unor simptome. Manifestarile apar in functie de faza bolii, un semn major de inceput fiind oboseala fizica extrema, chiar la activitati de mica amploare (un semn care se amelioreaza la repaus), oboseala ce scade capacitatea de gandire si de memorie, precipitand instalarea starii depresive, ce accentueaza gradul de handicap. Sunt prezente dureri si spasme la membrele inferioare, tulburari urinare, oculare, diverse pareze si paralizii (unele grave, la muschii respiratori). Uneori, boala evolueaza progresiv, ducand la dependenta accentuata, alteori, in forma recurenta, perioade mai rele alternand cu perioade apropiate normalitatii.

Tratamentul sclerozei multiple

Indiferent de forma sau stadiul evolutiv al bolii, suferindul de scleroza multipla trebuie sa-si aminteasca un adevar comun: atata vreme cat exista viata, exista speranta, nadejdea ca boala poate fi biruita prin lupta si cu ajutorul lui Dumnezeu. In cauza fiind o boala de o complexitate extrema, ea nu poate fi ameliorata decat cu un tratament complex si indelungat, si nicidecum doar cu o pastila minune, cu ceaiuri miraculoase sau alte tratamente paleative, fara succes. In primul rand, ca si in atatea alte boli, tratarea si prevenirea sclerozei in placi tin de schimbarea stilului de viata si de o alimentatie adecvata pentru tot restul vietii. Dar sa vedem mai intai cand bolnavul de scleroza in placi necesita o spitalizare urgenta.
Prezenta parezelor si paraliziile spastice, mai ales la membrele inferioare (unele grupe musculare sunt intr-o contractura aproape continua), sunt cunoscute de bolnavi, dar uneori ele pot aparea si la principalii muschi respiratori (diafragma si muschii intercostali), impiedicand respiratia. In cazul acesta, respiratia asistata mecanic este obligatorie pentru salvarea bolnavului de la moarte prin sufocare, chiar de la primele momente de jena respiratorie. Interventii de urgenta sunt necesare si in cazul paraliziilor musculare ale faringelui, laringelui, esofagului sau sfincterului, cat si in aparitia febrei, semn de infectie acuta cerebromeningeala, urinara, pulmonara, septicemica etc. Urgente sunt si fracturile, entorsele, luxatiile, mai frecvente la bolnavii de scleroza in placi care au dificultate la mers, tulburari in mentinerea echilibrului si fragilitate osoasa. Cu promptitudine trebuie tratate crizele depresive, prezente adesea in cadrul bolii, cunoscand ca tentativele de sinucidere la acesti suferinzi sunt de sapte ori mai numeroase decat la restul populatiei. Desi nu este intotdeauna urgenta, o problema ridica si bolile cronice sau acute, declansate concomitent cu scleroza multipla, ce necesita atentie din partea bolnavului, pentru a le semnala din vreme, si pricepere din partea medicului, pentru a instaura un tratament cat mai lipsit de nocivitate. Unele medicamente, antiinflamatoarele de pilda, intarzie sau chiar impiedica vindecarea unei fracturi, asa dupa cum dovedesc experimente recente. Medicamentele destinate reducerii unor grasimi din sange, din grupul statinelor, s-a dovedit ca aduc si ele evidente atingeri musculare, iar exemplele pot continua.
Regimul alimentar in scleroza multipla. Dintre alimentele ce pot duce la ameliorarea sanatatii bolnavilor fac parte: morcovii, dovleceii, guliile, pastarnacul si patrunjelul, mararul, prazul, salata verde, sfecla, spanacul, telina, fasolea verde, ceapa, varza si cartofii, cine suporta, muraturi in saramura fara otet, usturoi, conopida, castraveti, fasole alba si mazare verde, andive, broccoli, ciuperci de cultura, hrean, masline verzi. Fructe: mere, pere, piersici, prune uscate, nu afumate, struguri, stafide, smochine, lamai, grapefruit, zmeura, capsuni, cine suporta, banane, caise, afine, ananas, coacaze, pepeni verzi, macese, castane comestibile, ceai verde, cafea naturala, 1-2 lingurite maximum pe zi, nuci. Cereale: orez, ovaz, mei, soia. Proteine animale: curcan, macrou, crap, biban, sardine, stiuca, nisetru, pastrav, rosioara, oua (3-4 pe saptamana), telemea de oi sau capra, feta. Ulei de masline crud si lapte din soia. Pentru miere si produse continand polen se duc discutii pro si contra. Pentru cresterea tolerantei alimentare se recomanda la inceput un consum zilnic foarte redus, crescand cantitatea in mod progresiv, prevenindu-se astfel balonarea si disconfortul abdominal. Obiceiul fumatului fiind foarte daunator creierului, trebuie abandonat, iar bautura alcoolica - doar cativa mililitri, la ocazii deosebite. Alimente daunatoare. Este bine sa se evite, pe cat posibil, consumul urmatoarelor alimente, preparate prin prajire in untura sau uleiuri (recent producatorii suedezi arata ca fripturile, prin continutul mare de substante gudronate, sunt la fel de daunatoare ca tigarile, afumaturile, mezelurile, conservele si, in general, produsele alimentare cu anumite "E"-uri dovedite nocive). Suferinzii de scleroza multipla sa fie retinuti in consumarea carnii si slaninii de porc, a carnii de rata si gasca, precum si a urmatoarelor alimente: sardele, sprot, ansoa, scoici, peste afumat, branza topita, cedar, parmezan, inghetata, lapte de vaca integral, smantana, masline negre, otet, rosii, bulion, ketchup, paine din grau, porumb si secara, naut, ceai negru, cola, aloe, vin si bere si unele ape minerale sau preparate cu revent (rubarba). Sa nu uitam ca fiecare celula nervoasa cu anexele sale (dendrite, axoni, neurite) primeste cele ce-i sunt necesare prin sangele adus de cele mai inguste capilare (vasa nervorum) deci si in aceasta privinta apa are un rol vital. Sa se consume apa fara nici o restrictie, chiar daca sunt prezente tulburari mictionale. In caz contrar, infectiile duc la pierderea prematura a rinichilor, cu intoxicarea suplimentara a creierului. Un consum de apa suficient si o dieta stricta sunt obligatorii pentru tratarea bolnavilor cu forma progresiva de scleroza multipla, fiind singura speranta, mai ales pentru cei care nu urmeaza tratamente cu interferon sau alte medicamente greu accesibile. Alimentele mentionate mai sus asigura o hranire sanatoasa, mentinand ficatul si rinichii sanatosi, conditie esentiala pentru a reduce afectarea celulelor creierului. Aceste alimente pot fi considerate "medicamente naturale" prin substantele continute, pentru ca participa la plasticitatea neuronilor, mai precis la capacitatea lor de rebransare interneuritica, fenomen ce asigura interconexiunea dintre celulele creierului, impiedicand astfel perpetuarea bolii neuropsihice. Tot ce face creierul, acest organ care contine 90% apa, de o complexitate comparabila cu intreg universul, este chimie pura, de cea mai mare finete. Pare de necrezut, dar asa este, alimentatia si modul sanatos de viata asigura dezvoltarea si buna sa functionare si tot acestea, in anumite conditii potrivnice, pot produce lezarea creierului in decursul anilor.
Alte sfaturi ce pot ajuta bolnavii de scleroza in placi se refera la repausul fizic, cu precizarea de a reduce in mod corespunzator caloriile ingerate si de a controla saptamanal greutatea, pentru a preintampina ingrasarea, ce dauneaza deplasarii si astfel se initiaza un cerc vicios. Incurajarea permanenta - o psihoterapie de sustinere - din partea celor apropiati a celui aflat in aceasta suferinta il ajuta enorm sa-si revina si sa faca fata bolii. Trebuie evitata expunerea prelungita la soare sau la frig ori in imediata apropiere a unor surse generatoare de unde electromagnetice sau linii de inalta tensiune.
De un real folos sunt miscarile de gimnastica pasive, efectuate de cei din familie, practicate de preferinta in cada cu apa calda, cu blandete, la membrele inferioare, in sedinte zilnice de circa 30 de minute. Aceste proceduri diminueaza cu timpul rigiditatea si pastreaza integritatea incheieturilor. Miscarile active si mersul pe jos, atat cat permit muschii ramasi sanatosi, trebuie efectuate zilnic, pe o durata care sa preceada aparitia senzatiei de oboseala dureroasa. Discutabile sunt masajele, pe motiv ca pielea fiind intesata de terminatii ale nervilor, ei nu trebuie in nici un fel maltratati. Nu s-au stins controversele nici asupra impactului negativ al telefoanelor celulare asupra creierului sau asupra nocivitatii unor vaccinuri (antivirale, hepatitice, gripale) in agravarea sau chiar producerea sclerozei multiple. Beneficiile vaccinarilor universal acceptate, cu milioane de vieti salvate, cantaresc decisiv in aceasta controversa, totusi - bolnavii deja diagnosticati cu scleroza in placi pot renunta la unele imunizari. Tratamentul cu ajutorul medicamentelor urmareste, cat mai mult posibil, inlaturarea handicapului neuromotor, prezent in scleroza in placi. Este un tratament in continua dezvoltare (eficienta, dar si cost), cu medicamente care au adus si sperante, dar si dezamagiri. De exemplu, unele imunoglobuline administrate intravenos, un tratament foarte costisitor, au fost oprite, pentru ca produceau adeseori infarct miocardic. Cunoscutele vitamine B1 si B12, ce nu si-au dovedit eficienta, sunt totusi asiduu prescrise, la fel ca si vitamina B6, care intr-o administrare prelungita, in doze forte, s-a dovedit a nu fi chiar atat de anodina (pe cat s-a spus), existand cazuri cand tulburarile neurologice au disparut numai la oprirea administrarii ei. In cinci cazuri de scleroza multipla, la tineri sub 30 de ani, care nu au fost tratati anterior cu preparate cortizonice, dar au beneficiat de ele pentru a fi tratati de conjunctivita (cu instilatii la ochi) si de eczeme (cu aplicatii pe piele), dupa un timp s-a dezvoltat glaucomul (la trei dintre ei glaucomul a fost ireversibil), de unde recomandarea ca tratamentul local pe baza de cortizon sa fie aplicat pe suprafete mici, pentru maximum o saptamana. Pentru intarirea activitatii contra radicalilor liberi ai oxigenului, prezenti si in aceasta boala, se recomanda un supliment de vitamina E, C si A si multi medici de specialitate adauga Piracetam si doze mici de aspirina (30-75 mg/zi, timp indelungat). Un succes in tratarea sclerozei multiple pare sa fie medicamentul numit Estriol care, administrat ca tablete la un numar apreciabil de cazuri, in forma recurenta a bolii, a micsorat sau a facut sa dispara leziunile cerebrale.
Poate tratamentul cu Interferon sa previna puseele si progresia handicapului neuromotor? In foarte multe cazuri s-a demonstrat capacitatea acestui tratament de a influenta in bine evolutia bolii, desi nu se stie pe deplin mecanismul. Neajunsurile sunt cauzate de faptul ca in 3-4 ani apar anticorpi care actioneaza contra interferonului si, cum am mai aratat, costul medicamentului este excesiv de mare.
Respectarea legilor unei vieti sanatoase ramane factorul cel mai important pentru prevenirea sau vindecarea acestei suferinte.