Frumusete

Redactia
Frumusete. Lectia de cosmeticaFondul De Ten- Pielea perfecta este o raritate a naturii. Dar neplacutele riduri, excesul lucios de grasime, porii deschisi si vinisoarele rosii se pot estompa cu ajutorul unui machiaj corect. Bine folosit, fondul de ten va scoate din orice incurcatura -. Machiajul corec...

Frumusete

Lectia de cosmeticaFondul De Ten</b><b>- Pielea perfecta este o raritate a naturii. Dar neplacutele riduri, excesul lucios de grasime, porii deschisi si vinisoarele rosii se pot estompa cu ajutorul unui machiaj corect. Bine folosit, fondul de ten va scoate din orice incurcatura -

Machiajul corect, cu un fond de ten potrivit, arata ca si cand nu v-ati fi dat cu nimic pe obraz, dar acesta arata mai frumos ca inainte. Asa sustin specialistii in cosmetica si, judecand dupa cum arata manechinele si actritele de cinema in fotografii, trebuie sa ii credem. Un machiaj reusit accentueaza luminozitatea naturala a tenului fara ca pielea sa devina vopsita si lipicioasa. N-a fost intotdeauna asa. In Antichitate, frumoasele doamne recurgeau la excremente de veverita pentru a-si masca pistruii si neregularitatile tenului. Produsele cosmetice existente in prezent pe piata, numite fond de ten sau foundation (pe ambalaje se scrie de obicei in limba engleza), adera atat de bine la piele, incat tenul pare matasos si intins. Fondul de ten exista in mai multe varietati: solid - ca o pudra compacta, pastos - ca smantana mai groasa sau lichid (putin mai gros decat laptele). Alegerea lui e in functie de calitatea obrazului. Fondul de ten are mai multe intrebuintari: daca tenul e ferm si proaspat, rolul lui e de a-i accentua usor frumusetea, cu ajutorul unui produs fluid. Alteori, trebuie sa "stinga" o piele prea grasa si prea lucioasa, facand-o sa para mai mata (folositi un fond de ten compact sau cremos). In sfarsit, exista si un fond de ten special, comercializat adeseori in suporturi de forma unui creion, menit sa acopere ridurile sau cutele de expresie de pe frunte si cele care coboara de la nas spre barbie. Iata cateva principii de baza ale folosirii fondului de ten:

</b><b>Programul de sustinere a obrazului

Mai ales daca ati trecut de 40 de ani, tenul dvs. are nevoie de un fond de ten mai dens, mai cremos, menit sa acopere neregularitatile fetei si sa nu se depuna in riduri. Daca aveti pielea uscata, inainte de a-l folosi, aplicati o crema cu ulei de jojoba sau avocado, cu extracte de vitamine sau ceai verde (existente in comert). La cumparare, fiti atente la nuanta produsului, care trebuie sa fie cat mai apropiata de culoarea naturala a fetei. Aplicati cateva picaturi pe barbie (cereti-i vanzatoarei un tester, care se ofera in mod gratuit), intindeti-le si asteptati cateva minute. Numai dupa ce se zvanta, fondul de ten isi arata adevarata culoare.

</b>
<b>
Programul de mascare a ridurilor, cearcanelor si cutelor de expresie

Fondul de ten corector contine particule care reflecta lumina, atenuand adanciturile cutelor. Alegeti-l intr-o nuanta putin mai deschisa decat culoarea obrazului si aplicati-l pe riduri, cute si cearcane, uniformizandu-l usor cu varful degetelor. Lasati-l sa se usuce, apoi aplicati deasupra fondul de ten (acelasi pe care il folositi pentru intreg obrazul). Un fard usor sclipitor sau un fard de pleoape luminiscent vor atenua, de asemenea, vizibilitatea neplacuta a ridurilor de pe obraz.

Programul pentru tenul fara probleme

Pentru tenul fara probleme e suficienta aplicarea unei creme de zi colorate (la noi exista excelentele produse Nivea, in doua nuante) sau fondul de ten fluid, pentru zi. Ele acopera fata cu o pelicula extrem de subtire, care pastreaza aspectul natural al obrazului, accentuandu-i usor culoarea.

Programul pentru ten gras, cu pori dilatati

Pielea grasa, cu puncte negre si pori dilatati are nevoie de un fond de ten opac, care sa o mascheze si sa acopere neregularitatile. O solutie perfecta o ofera fondul de ten solid, comercializat in tuburi sau cutii de pudra compacta. El contine nu doar particule care absorb excesul de sebum, ci si substante hidratante pentru zonele de ten mai putin gras. In contact cu pielea, pudra solida se transforma intr-un voal usor si mat, care da tenului un aspect de perfectiune.

Cateva sfaturi:

- Aplicati mai intai fondul de ten pe frunte, pometi, barbie si nas, apoi intindeti-l cu varful degetelor catre exteriorul obrazului. Un jet foarte fin de spray cu apa minerala face ca machiajul sa dureze mai mult.
- Pentru un efect prelungit, in care fondul de ten sa acopere pielea, dar sa para transparent, aplicati-l pe fata mai intai cu degetele, apoi intindeti-l cu un mic burete umezit in apa si bine stors.

</b>
<b>

</b><b>Mini-lifting pentru obraz
- De practicat o data pe zi -

1. Pentru netezirea cutelor din jurul gurii: formati cu buzele vocalele A, E si I, astfel incat sa simtiti ca muschii fetei participa. Rostirea fiecarui sunet sa dureze cat o expiratie de aer completa. Repetati de 5 ori.
2. Obraji fermi. Sprijiniti-va partea osoasa a pumnilor de obraji. Apasati si faceti cu ei miscari de rotire in sus si-n jos. Repetati de 5 ori, acoperind toata suprafata carnoasa a fetei.
3. Pentru inlaturarea pungilor de sub ochi: inchideti ochii, puneti degetele aratatoare deasupra sprancenelor si degetele mari pe pometi. Impingeti cu degetele aratatoare in sus si cu cele mari in jos, vreme in care clipiti circa 20 de secunde. Repetati de 5 ori.
4. Pentru intarirea gatului si a barbiei: zambiti cat mai larg, cu buzele lipite. Asezati-va o palma la baza gatului si trageti de piele in jos. Inclinati-va capul spre spate pana cand simtiti ca epiderma se intinde. Repetati de 5 ori.

Cosmetica naturista

Apa de fata cu salvie

Are un efect inviorator si calmant pentru tenurile grase, cu impuritati.
Mod de preparare si folosire: Preparati un ceai de salvie dintr-o lingurita de planta oparita cu 125 ml apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 10 minute, apoi strecurati. Amestecati lichidul racit cu o lingurita de otet de mere si o lingurita de sare de mare (exista in comert). Turnati lichidul intr-o sticla cu dop pe care, inainte de folosire, trebuie sa o scuturati. Stergeti-va cu un tampon de vata inmuiat in apa de salvie pe obrazul curatat (demachiat) inainte. Nu uitati de gat si de decolteu.

</b>
<b>
Sapun natural cu castravete

Iata o alternativa excelenta, inlocuitoare pentru apa si sapun. Se recomanda tuturor tipurilor de piele, dar mai ales pentru pielea grasa.
Mod de preparare si folosire: Taiati 5-6 feliute din capatul unui castravete necojit si bagati-le in mixer, impreuna cu un galbenus de ou si putina apa. Veti obtine o lotiune pe care o intindeti pe fata cu ajutorul unui tampon de vata. Clatiti-va apoi din abundenta cu apa calduta si in final tamponati-va cu un prosop plusat.