Cosul cu targuieli

Redactia
Delicii de toamnaRisotto cu rosii si sofran. Ingrediente (pentru 4 portii): 1 ceapa, 2 linguri ulei de masline, 300 g orez, 1 l zeama concentrata de legume fierbinte (Knorr +apa), 1 varf de cutit sofran, 150 g mazare congelata, 250 g rosii, 2 linguri patrunjel verde tocat, 20 g unt, 30 g cascaval ra...

</b><b>Delicii de toamna</b><b>Risotto cu rosii si sofran

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 ceapa, 2 linguri ulei de masline, 300 g orez, 1 l zeama concentrata de legume fierbinte (Knorr +apa), 1 varf de cutit sofran, 150 g mazare congelata, 250 g rosii, 2 linguri patrunjel verde tocat, 20 g unt, 30 g cascaval ras, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in uleiul incins, pana ce devine sticloasa. Se adauga orezul si se caleste si el amestecand intruna. Se stinge cu putina zeama de zarzavat, se incorporeaza sofranul si se lasa sa fiarba, amestecand in continuare. Putin cate putin se toarna si restul de zeama si se lasa sa se umfle orezul circa 40 de minute, amestecand din timp in timp. · Cu 10 minute inainte de a fi gata, se introduce mazarea, apoi rosiile taiate bucati potrivite si la urma patrunjelul verde, untul si cascavalul ras. Se amesteca pana ce s-au incorporat bine, se gusta de sare si piper si se serveste imediat.

</b><b>Tagliatelle cu smantana si busuioc

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 dovlecel (300 g), 2 linguri ulei, sare, piper, 100 ml smantana (sau frisca nebatuta), 200 ml lapte, 200 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 1 legatura busuioc, 30 g unt, 30 g faina, 150 g mazare congelata, 400 g Tagliatelle (taietei ceva mai lati), 100 g cascaval ras, 1-2 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare: Dovlecelul curatat de coaja se taie cubulete si se prajeste circa 2 minute (la foc iute) in uleiul incins. Se gusta de sare si piper si se pune deoparte. · Se amesteca smantana cu laptele si cu zeama de carne, se pun 5 linguri in robotul de bucatarie si se mixeaza cu frunzulitele de busuioc spalate si zvantate. ¸ Se incinge untul, se caleste faina, se stinge cu restul compozitiei de smantana + lapte + zeama de carne si se da in cateva clocote, amestecand intruna. Se adauga mazarea si se fierbe si ea in sos circa 2 minute, la foc mic. ¹ Se fierb taieteii "al dente" in apa cu sare si se lasa sa se scurga. In sosul preparat anterior se incorporeaza mai intai cascavalul ras si se lasa sa se topeasca, pe urma cubuletele de dovlecel, piureul de busuioc (mixat in robot) si zeama de lamaie si se gusta de sare si piper. Sosul se serveste fierbinte, impreuna cu taieteii, dupa ce s-a presarat deasupra putin cascaval ras.

File de peste cu varza acra

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 ceapa, 20 g unt, 800 g varza acra taiata fideluta, sare, piper, 2 linguri miere, 1 foaie de dafin, 200 ml vin spumos, 600 g file de peste (merluciu, cod, salau etc.), 2-3 linguri faina, 20 g unt topit, 100 g boabe de struguri (fara seminte).
Mod de preparare: Se curata ceapa, se toaca si se dunstuieste in untul incins. Se adauga varza murata, sare si piper si pe urma mierea, vinul spumos si foaia de dafin si se fierb toate cu capac circa 30 de minute. · Se spala fileurile de peste, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se dau prin faina si se prajesc aproximativ 6 minute in untul topit si incins. ¸ Se spala strugurii, se rup boabele in doua, se indeparteaza semintele, se amesteca cu varza si se mai gusta o data de sare si piper. Se aranjeaza pe farfurii fileurile cu varza si strugurii si se servesc imediat, eventual si cu o garnitura de piure de cartofi.

</b><b>Chiftelute din carne de pui si ciuperci

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ciuperci, 4 linguri ulei, sare, piper, 50 g paine feliata, 200 g frisca nebatuta (sau smantana), 1 legatura patrunjel verde, 600 g fileuri de piept de pui, 3 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare: Se curata ciupercile, se spala, se taie marunt si se prajesc in 2 linguri de ulei, 5 minute, la foc iute, amestecand incontinuu. Se condimenteaza si se pun deoparte. · Se taie painea cubulete si se inmoaie in frisca sau smantana. Carnea de pui se spala, se zvanta si se taie bucatele, iar patrunjelul verde, spalat si scuturat bine, se toaca marunt. Se mixeaza in robotul de bucatarie carnea, painea cu frisca (sau smantana) cu tot, patrunjelul, zeama de lamaie si cate o lingurita de sare si piper, iar in piureul astfel obtinut se incorporeaza ciupercile prajite. ¸ Se formeaza circa 12 chiftele (cu palmele ude) care se prajesc cam 10 minute in uleiul ramas, bine incins. Chiftelele se servesc fierbinti cu o salata de cartofi si castraveti.

DulciuriTarta cu pere si castane

Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g castane comestibile, 4 pere, 1/2 lamaie, 250 g aluat fraged, 600 ml lapte, 350 g zahar tos, 1 baton de vanilie.
Mod de preparare: - Crestati fiecare castana (pe fata plata), patrunzand cu cutitul atat prin coaja, cat si prin pielita si tineti-le 10 minute in apa clocotinda. Scurgeti-le, lasati-le sa se raceasca si curatati-le (inclusiv de pielita). - Turnati laptele intr-o oala, puneti-l pe foc si cand incepe sa fiarba adaugati 250 g zahar si amestecati pana se dizolva. Incorporati castanele si lasati-le sa fiarba - cu capac - circa 40 de minute la foc foarte mic. Scoateti-le din oala, zdrobiti-le si preparati un piure, adaugand cate putin lapte. - Curatati perele intregi si stropiti-le cu zeama de lamaie. Puneti pe foc 400 ml de apa, 80 g de zahar si miezul batonului de vanilie si lasati-le sa fiarba 5 minute. Introduceti perele si lasati-le sa se patrunda 15 minute la foc mic. Imbracati cu aluatul fraged o forma de tarta si incingeti cuptorul la 180¡C. - Scurgeti perele, taiati-le in patru si indepartati semintele si partea lemnoasa. Intindeti peste aluat 3/4 din piureul de castane, asezati deasupra perele si umpleti spatiile libere cu restul de castane. Dati tarta 30 de minute la cuptor si serviti-o calduta.
Sfaturi utile: Pentru a putea rade miezul batonului de vanilie, apasati batonul cu latul lamei cutitului, taiati-l in doua pe lung si, ca sa se desprinda mai usor, radeti miezul inmuind cutitul in sirop. · Alegeti pere coapte, dar cu coaja tare, ca sa nu se sfarame in timpul fierberii.