Cosul cu targuieli

Redactia
Prajituri marunte pentru SarbatoriRomburi cu ciocolata. Ingrediente: 400 g ciocolata menaj, 180 g unt sau margarina de prajituri, 300 g zahar tos, 3 oua, 250 g faina alba, 150 g ciocolata Toblerone (se gaseste in comert) sau ciocolata cu lapte (dar fara umplutura), 125 g migdale pisate, putina grasi...

Prajituri marunte pentru Sarbatori</b><b>Romburi cu ciocolata

Ingrediente: 400 g ciocolata menaj, 180 g unt sau margarina de prajituri, 300 g zahar tos, 3 oua, 250 g faina alba, 150 g ciocolata Toblerone (se gaseste in comert) sau ciocolata cu lapte (dar fara umplutura), 125 g migdale pisate, putina grasime pentru forme.
Mod de preparare: - Se zdrobeste ciocolata de menaj si se topeste impreuna cu untul pe o baie de aburi, amestecand usor. - Se porneste cuptorul. - Intr-un castron se amesteca zaharul, ouale, faina si ciocolata topita cu unt, apoi se adauga ciocolata Toblerone (sau cu lapte) tocata marunt (se poate da pe razatoarea mare). - Se pune aluatul intr-o forma unsa cu unt, cu dimensiunea de 25 x 32 cm sau un vas dreptunghiular de jena, si se coace 35 de minute. - Cand prajitura e gata, se lasa sa se raceasca in forma, apoi i se desprind marginile cu un cutit si se rastoarna pe un fund de lemn. Se taie in romburi de 2,5/ 2,5 cm sau in alta forma dorita.

Braduti cu portocale

Ingrediente (pentru circa 40 de bucati): 4 galbenusuri, 170 g zahar, o lingura zeama de portocala, coaja rasa de la 1/2 de portocala, 300 g migdale macinate. Pentru garnisit: 100 g zahar pudra, o lingura lichior de portocale, bombonele pentru ornat.
Mod de preparare: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce devin cremoase, se adauga zeama si coaja de portocala si migdalele macinate si se framanta aluatul cu mana. · Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se taie - cu forma - braduti (pot fi si alte figuri) de circa 4 cm. Se dau la cuptor si se coc aproximativ 10 minute, la 180¡C. ¸ Se amesteca zaharul pudra cu lichiorul de portocale, se toarna glazura intr-un cornet cu orificiul de marime mijlocie si se orneaza bradutii cu ghirlande si cu bomboane colorate.

Cantuccini multicolori

Ingrediente (pentru circa 65 bucati): 300 g faina, o lingurita praf de copt, 160 g zahar, 3 oua, 1 varf de cutit sare, 60 g fistic boabe (facultativ), 50 g migdale intregi, 50 g alune prajite, 50 g fructe glasate, 1 galbenus, 2 linguri lapte.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu praful de copt, zaharul, ouale si sarea si se framanta un aluat in care se incorporeaza, pe rand, fisticul, migdalele, alunele prajite si fructele glasate. · Se imparte aluatul in trei, se fac suluri cu diametrul de circa 2,5 cm si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie, lasand intre ele o distanta de 3 cm. Se ung cu laptele amestecat cu galbenusul de ou si se coc aproximativ 20 de minute, la 180¡C. ¸ Se scot cantuccinii din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se taie - oblic - felii groase de 0,5 cm. Se aseaza feliile pe tava si se mai dau 5-7 minute la cuptor.

Bezele cu migdale

Ingrediente (pentru circa 60 bucati): 200 g stifturi de migdale, 250 g zahar tos, 3 albusuri, 1 varf de cutit sare, 2 plicuri zahar vanilat, 100 g ciocolata amaruie, 2 linguri zahar pudra sau cacao.
Mod de preparare: Se prajesc stifturile de migdale impreuna cu 50 g de zahar tos pana ce se rumenesc si se lasa sa se raceasca. · Se bat albusurile spuma impreuna cu restul de zahar tos si cu zaharul vanilat (turnat in ploaie), pana ce se topeste complet zaharul. ¸ Se rupe ciocolata bucatele si se incorporeaza in spuma de albus, impreuna cu migdalele prajite. ¹ Se ia cate o lingurita de compozitie, se pune pe tava de la aragaz, se dau bezelele la cuptor si se coc 25 de minute la 140¡C. Se scot din cuptor si se pudreaza cu zahar farin sau cu cacao.

Romburi cu unt

Ingrediente (pentru circa 40 bucati): 270 g faina, 30 g zeamil, 80 g alune macinate, 130 g unt, 90 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 ou, cateva picaturi esenta de vanilie. Pentru lipit si ornat: 300 g gem de caise, 150 g alune macinate, 250 g zahar pudra, 6-7 linguri lapte, 4 picaturi esenta de vanilie, circa 50 g caise uscate.
Mod de preparare: Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se tine o ora la rece. · Se intinde o foaie subtire (circa 3 mm), se decupeaza - cu o forma - romburile si se coc 10 minute la 180¡C. ¸ Se incalzeste gemul de caise, se ung cu gem jumatate din romburile coapte, dupa care se lipesc doua cate doua cu cele neunse. Se ung si pe margini cu gem (de jur-imprejur) si se rostogolesc prin alunele macinate. ¹ Se amesteca zaharul pudra cu laptele. In glazura astfel obtinuta se picura esenta de vanilie si se orneaza romburile folosind un cornet. La mijlocul fiecarui romb se pune cate o bucata de caisa uscata.

Patrate cu jeleu de coacaze

Ingrediente (pentru circa 60 de bucati): 300 g faina, 100 g zahar, coaja rasa de la o portocala, 1 ou, 150 g unt. Pentru lipit si ornat: 200 g jeleu acrisor, circa 3 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se tine o ora la rece. · Se imparte in mai multe bucati si se intinde cate-o foaie cu grosimea de 4-5 mm, din care se taie - cu rotita - patrate cu marginile ondulate. ¸ Din jumatate se decupeaza la mijloc patrate mai mici, se aseaza toate pe o tava tapetata cu hartie si se coc 10-12 minute la 170¡C. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se incalzeste jeleul, se ung patratele intregi si se lipesc, doua cate doua, cu cele decupate. Se presara cu zahar pudra si se lasa sa se intareasca.