Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Sufar de sinuzita infecto-alergica si reumatism articular". Am probleme de sanatate de aproape 6 ani. La inceput nu prea le-am dat importanta, dar putin cate putin m-au afectat. Sufar de sinuzita infecto-alergica, dupa unii medici, dupa altii de rinita infecto-alergica sau sin...

Cititorii Intreaba...

</b><b>"Sufar de sinuzita infecto-alergica si reumatism articular"

Am probleme de sanatate de aproape 6 ani. La inceput nu prea le-am dat importanta, dar putin cate putin m-au afectat. Sufar de sinuzita infecto-alergica, dupa unii medici, dupa altii de rinita infecto-alergica sau sinuzita fronto-sinuzitala bilaterala. Din cauza acestei sinuzite, in permanenta am senzatia de presiune in interiorul capului, dureri oculare, dureri de cap frontale, care mai ales dimineata imi dau senzatia ca sunt buimac, ameteli, lipsa de concentrare, stari depresive, scaderi ale memoriei etc. De cele mai multe ori, chiar si atunci cand vremea este insorita, simt in zona frontala o presiune extraordinara care-mi provoaca dureri groaznice de cap, ameteli, si pe acest fond ma enervez foarte repede. Mentionez ca in 1996, in urma unei lovituri m-am ales cu o atrofie nervoasa periferica destul de pronuntata. Atunci am facut si o radiografie a sinusurilor care a aratat ca am o ingrosare a mucoasei sau tumora benigna. Presiunea atmosferica ridicata, aerul rece si umiditatea accentuata ma dau peste cap. Am facut o multime de tratamente, dar degeaba. O alta boala de care sufar este reumatismul articular. Ma doare ingrozitor piciorul drept de la genunchi in jos. Am folosit unguente antireumatice si fac foarte multa miscare. De asemenea, sufar si de o spondiloza cervicala. Va rog din tot sufletul sa-mi indicati un tratament naturist pentru a putea diminua efectele sinuzitei, atrofiei nervoase si spondilozei cervicale. Nu-mi doresc altceva decat sa am o gandire limpede, coerenta, absolut necesara in meseria mea. Va multumesc din suflet pentru tot binele pe care-l faceti celor aflati in suferinta.
George Bancila - Bacau, tel. 0234/17.27.53

</b><b>"Sotul meu a orbit in urma unui accident vascular"

Sotul meu in varsta de 55 de ani a suferit un accident vascular (avand diagnosticul tromboza Vcr) in urma caruia nu mai vede cu ochiul stang. In perioada 17-24 septembrie a urmat tratament cu Heparina, Pentoxifilina si vitamine, dar fara nici un rezultat. Mentionez ca sufera si de glaucom si diabet zaharat tip Ii. Daca cineva a avut o problema asemanatoare si s-a vindecat cu vreun tratament naturist, il rog sa-mi raspunda prin intermediul revistei. Va multumesc!
Angela Mirza - Roman

</b><b>"Fiul meu face crize convulsive tonicoclonice generalizate"

Am un baiat in varsta de 22 de ani care are mari probleme de sanatate. Cum s-a eliberat din armata s-a angajat ca infirmier la copii handicapati, in localitate. Intre timp s-a pregatit si a reusit la o scoala postliceala sanitara din Ploiesti si face naveta zilnic. Cu serviciul si cu scoala, nu se mai odihnea suficient. Dupa doua nopti nedormite (in iunie) a facut prima criza de lesin. L-am dus imediat la medic, care i-a dat sa ia vitamine si calciu + D2 si i-a recomandat sa faca niste analize, care au iesit bune. In iulie a plecat cu copiii intr-o tabara pentru o luna si acolo a facut a doua criza. Cand a venit acasa, am fost cu el la mai multi doctori prin Ploiesti, care ne-au recomandat tomografie la cap. Rezultatul a fost bun, dar pe 4 septembrie la ora cinci dimineata a facut a treia criza, in somn. I se incordeaza mai intai mana stanga, apoi tot corpul, respira greu, tremura, transpira, apoi isi revine. Nu retine decat ca i s-a incordat mana stanga si ca a avut mai intai o senzatie de caldura din cosul pieptului. Diagnosticul pus de medici este crize convulsive tonicoclonice generalizate. Dupa a treia criza i s-a recomandat Fenobarbital - 1 tableta seara, la culcare, dar eu nu dorm toata noaptea de grija lui. Spune ca il dor muschii la maini si picioare si oasele soldului cu tot cu mijloc (poate de la Fenobarbital). Daca cineva s-a confruntat cu o astfel de situatie, il rog sa ma indrume si pe mine sa descopar ce are copilul meu si cum pot sa-l vindec. Nu stiu de unde sa incep si unde sa ma mai duc. Acum s-a mai ingrasat, nu mai fumeaza si nu se mai duce la serviciu (trebuie sa inceapa cursurile). Astept cu inima franta si cu rugaciune la bunul Dumnezeu sa mi-l aduca sanatos acasa. Cu multa nerabdare astept un raspuns de la dvs.
C.V. - Urlati, jud. Prahova

</b>
<b>
"Fetita mea s-a nascut cu reflux gastro-esofagian"

Am o fetita de doi anisori, care s-a nascut cu reflux gastro-esofagian. La cinci luni, rezultatul de la Ph-metrie a fost 116 la 24 h. La un an, rezultatul a fost de 124 la 24 h. In tot acest timp, tratamentele au fost zadarnice. Copila a avut varsaturi de la nastere si i s-a administrat Coordinax, dar fara rezultat. Din aceasta cauza fetita mea nici nu creste in inaltime, nici nu ia in greutate. Nu poate sa manance nici lapte de vaca, nici Milupa, si nici nu a suportat laptele matern. Ajutati-ma, va rog, poate cineva a trecut printr-o situatie asemanatoare si a reusit sa-si vindece copilul. Vreau sa-mi vad si eu fetita jucandu-se prin curtea casei. Va multumesc si astept raspuns pe adresa revistei.
L.P. Orlando - Pitesti

</b>
<b>
"Doresc un tratament naturist pentru tulburari delirante persistente"

In urma unei depresii cu atacuri de panica si de urmarire asociata cu interpretari si explicatii delirante, dispozitie depresiva severa si anxietate psihiatrica sotul meu a fost diagnosticat cu tulburari delirante persistente. Medicul psihiatru care il trateaza i-a prescris medicamentul Rispolept. A inceput cu o doza de 4 mg, ajungand dupa sase luni de tratament la o doza de 1 mg. A raspuns foarte repede la tratament si pot spune ca se simte chiar foarte bine. Cu toate acestea, sotul meu nu are incredere in acest medicament, se teme ca in timp poate sa-i dauneze si, pentru ca se simte foarte bine, vrea sa intrerupa tratamentul. Psihiatrul i-a spus ca daca lucrurile merg la fel de bine ca pana acum, tratamentul va trebui urmat fara intrerupere cel putin un an de zile. Eu nu mai am putere de convingere asupra lui si sunt foarte ingrijorata ca in urma intreruperii tratamentului starea lui s-ar putea agrava din nou. Rog cititorii care s-au confruntat cu o astfel de boala sa ne ajute cu sfaturi si tratamente naturiste. Multumesc anticipat tuturor si Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si bucurii inzecit pe cat puteti darui. Cu respect,
Elena - Drobeta-Turnu-Severin

</b>
<b>
"Doresc un tratament naturist pentru depresie postnatala"

De la nasterea copilului ma chinuie groaznic o depresie: am instabilitate emotionala, imi simt capul si coloana amortite, sunt emotiva pana la plans, ma enervez din orice, nu pot sa ma concentrez si nu mai am sentimente fata de nimeni. Sper ca bunul Dumnezeu sa-i indemne pe cei care-mi pot da un sfat, sa o faca. Doresc tuturor multa sanatate.
Roxana - Calarasi

</b><b>"Sufar de tuberculoza pulmonara secundara fibronodulara ulcerata"

Sunt un caz disperat de Tbc. Am 35 de ani si de doi ani fac tratament si nu ma vindec. S-a ajuns la concluzia ca am tuberculoza pulmonara secundara fibronodulara ulcerata la ambii plamani, cu esec terapeutic. In urma unui control la Bucuresti, s-a constatat ca numai prin interventie chirurgicala ar mai fi sanse sa ma vindec. Fiind rezistent la tratament medicamentos, am sputele pozitive, iar interventia chirurgicala nu se poate face decat dupa negativare. Credeti ca ma puteti ajuta cu un tratament naturist? Sunt disperat, obosit si dezamagit de tot ceea ce mi se intampla. Sunt casatorit, am o fetita de 13 ani, sunt pensionat pe caz de boala si nu pot sa-mi intretin familia. Nu sunt fumator, nu consum bauturi alcoolice si nu fac nici un fel de efort (ceea ce mi-ar dauna si mai mult sanatatii). Va multumesc si va rog din suflet sa ma ajutati.
Marius Ghica - Hunedoara

</b>
<b>
"Fiul meu sufera de ginecomastita"

Sunt mama a doi gemeni in varsta de 20 de ani. Unul dintre ei, la 17 ani, a facut la sanul stang o ginecomastita (san umflat, mamelon marit cu formatiuni nodulare). Am fost indrumata sa merg la endocrinologie, deoarece era vorba de o dereglare hormonala. In urma ecografiilor facute, s-a constatat ca in masa mamara se gaseau noduli cu marimi de 11/9 mm si 7/9mm. A urmat un tratament cu Donol si la urmatoarea ecografie s-a constatat ca nodulii s-au absorbit complet, dar sanul a ramas un pic mai dezvoltat. Problema este ca in mai, dupa aproape doi ani, boala a reaparut. Simte intepaturi dureroase, sanul i s-a umflat, i s-au format noduli. De aceasta data i-au aparut noduli si sub brat. De atunci a facut o multime de tratamente, iar nodulii cand se micsorau, cand cresteau. Pe 2 octombrie a facut ultima ecografie, la care s-a observat ca nodulii au scazut la 5 mm. Mai mult de atat nu au scazut niciodata. I s-a prescris Orgasel (2 tablete pe zi, timp de doua luni) si unguent de galbenele pentru a masa sanul. Precizez ca in tot acest timp nu i s-au facut nici un fel de analize. Apelez la dvs., poate cineva a avut o problema asemanatoare si a rezolvat-o. Credeti ca aceasta problema ar putea fi generata si de faptul ca fiul meu nu si-a inceput viata sexuala? Sper ca voi primi de la dvs. un sfat, o indrumare. Cu mii de multumiri,
M. Alexandru - Focsani, jud. Vrancea

Cititorii Raspund

"Doresc urgent un tratament pentru Tbc osos"
(Raspuns pentru Simona Enache - Ploiesti,
F. As nr. 526)

Faptul ca ati urmat tratament cu mult Prednison a avut ca urmare o decalcifiere puternica a oaselor. Cunosc acest lucru de la o nepoata care a trecut prin acelasi tratament. Fiind din Ploiesti, va recomand sa apelati la d-na dr. Sofia Pascanu de la Fabrica de Caramida Refractara "Pleasa". Sper sa va ajute si sa aflu vesti bune.
Viorica Chirosca - Barlad, tel. 0235/41.34.80

</b><b>"Fetita mea sufera de infectie urinara"
(Raspuns pentru Mariana, F. As nr. 527)

Baietelul meu, de la varsta de 5 luni, a pus foarte putin in greutate, ajungand ca la 1 an si 3 luni (acum o luna) sa cantareasca doar 7,7 kg. Era atat de slab, incat ne apuca disperarea cand ii faceam baie. A fost suspectat de intoleranta la gluten si am fost trimisi cu el la Cluj, pentru a-i face biopsia de intestin. Intamplator, la urocultura i s-a descoperit o infectie urinara cu bacilul Proteus. Din fericire, intoleranta la gluten nu a fost confirmata, dar intre timp infectia urinara ajunsese la peste 100.000 germeni/ml. I-am administrat Gentamicina, dar infectia nu a cedat. Trebuia sa mergem la Cluj din nou pentru a-i face copilului radiografii la rinichi si la vezica, dar, din fericire, intre timp Domnul ne-a indreptat pasii catre un medic homeopat care i-a prescris picaturi de Berberis Vulgaris, sirop Multifruct Total nr. 1, o cura cu Imunogrip, precum si un autovaccin pentru bacilul Proteus sub forma de granule care se dizolva in apa (exista si autovaccin pentru E-coli). Dupa prima saptamana s-a ingrasat 200 g, ajungand ca dupa o luna sa cantareasca 8,4 kg. Tratamentul i-l administram in continuare. Va recomand sa mergeti la un medic homeopat cu fetita, cat mai urgent, pentru a-i prescrie dozele adecvate varstei ei. Domnul sa dea sanatate atat fetitei, cat si familiei dvs.! Cu stima,
Ligia - Oradea, tel. 0259/47.54.29 (dupa ora 20:00)

</b><b>"Am mainile pline de crapaturi"
(Raspuns pentru Maria Grigorescu - Giurgiu, F. As nr. 527)

Draga doamna, eu am avut talpile pline de crapaturi si s-au inchis (cicatrizat) folosind un unguent cu ulei de pojarnita (sunatoare): Hypericin, produs la Timisoara, pe care il gasiti in farmacii. Aveti grija sa mancati legume si fructe crude, bogate in vitamina A (morcov ras, caise, dovleac de placinta sau dovlecei, pepene galben si pepene verde, prune, ardei, rosii, castraveti, cirese, gutui, hrean, coacaze, leustean, patrunjel, zmeura, mure, lamai, telina, varza, spanac.
Mihaela Panait - Iasi
Pentru a scapa de crapaturile de pe maini preparati un ceai concentrat din coada-calului (se gaseste la Plafar). Folositi doua lingurite cu varf la 250 ml apa; fierbeti 5-7 minute. Este necesar sa preparati un litru de ceai, deci veti folosi 8 lingurite de planta. Acoperiti vasul timp de 10 minute, apoi strecurati-l. Cand ceaiul are o temperatura suportabila, introduceti ambele maini, timp de 10-12 minute, si apoi stergeti-va cu un prosop curat. Preparati alifie de filimica (galbenele) dupa urmatoarea reteta: se topesc 500 g untura curata de porc intr-un vas curat, se adauga doi pumni de flori de filimica proaspete sau luate de la Plafar, se amesteca bine si dupa 3-5 minute se ia de pe foc, lasand vasul acoperit pana a doua zi. Dupa 14-16 ore se reincalzeste vasul usor, la foc domol, apoi se strecoara continutul printr-un tifon. Se toarna continutul in borcane mici, care vor fi inchise cu capac si pastrate la frigider. Alifia de filimica se poate procura si de la farmacie sau Plafar. Seara, inainte de culcare, dupa ce ati tinut mainile in ceai de coada-calului si v-ati sters bine, va ungeti cat mai uniform cu alifie de filimica. Tratamentul dureaza circa 3-4 saptamani, pana la vindecarea totala. In timpul tratamentului evitati sa introduceti mainile in var, ciment, ipsos, otet, alcool etc. si nu folositi alte medicamente sau unguente. Va doresc multa sanatate!
N. Grigoras - str. Dreptatii 41, bl. Sf10, ap. 1, Iasi
Pentru crapaturile mainilor este necesar sa se foloseasca Vitamina C din zeama de lamaie: se ia o coaja de lamaie si se maseaza bine crapaturile. Se lasa circa 20 de minute, dupa care se spala mainile cu apa calda. Se recomanda ca mainile sa fie unse apoi cu o crema, de preferat crema de galbenele de la "Farmacia Verde". Acest procedeu se repeta periodic. In circa 3-4 zile, crapaturile vor disparea.
Livia Matran - str. Dorobanti nr. 124, sector 1, Bucuresti, tel. 021/231.04.70
Am citit scrisoarea dvs. publicata in revista si mi-am dat seama ca de aceeasi boala am suferit si eu multi ani. Mi-am vindecat crapaturile cu alifia Cutaden, produsa de "Armedica" S.A. din Targu-Mures. Se ung bine palmele seara, inainte de culcare. Multa sanatate!
Olga Gllner - Entensteig 29,
90768 Frth, Germania

</b><b>"Doresc un leac pentru glomerulonefrita cronica primitiva"
(Raspuns pentru Nina - Resita, F. As nr. 527)

Tratamentul naturist pe care il solicitati poate fi constituit din unele remedii care si-au dovedit eficienta in decursul anilor in tratarea acestei afectiuni: ceaiul din frunze de mesteacan (Folium betulae), cu actiune diuretica si antiseptica, si ceaiul din frunze de anghinare (Folium cynarae), cu actiune diuretica, precum si ceaiul diuretic nr. 2 Plafar, realizat dintr-un amestec de 8 plante medicinale. Unele produse apicole (de exemplu fagurele de miere, care se mesteca de 2-3 ori pe zi, sau picaturi de tinctura de propolis dizolvate in apa - ambele produse pot fi procurate de la apicultorii care vand produse apicole in piete) pot constitui un dezinfectant eficace al cailor urinare. In completare, sotul dvs. va trebui sa-si asigure o diureza corespunzatoare, printr-un consum de cel putin 2 l de lichide pe zi (preferabil apa plata) si un regim alimentar corespunzator, prin reducerea pe cat posibil a sarii (regim hiposodat), a condimentelor, a conservelor si a bauturilor alcoolice. Ii doresc multa sanatate!
Valeriu Munteanu - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

</b><b>"Doresc un tratament pentru vulvita mixta"
(Raspuns pentru Irina, F. As nr. 527)

Draga Irina, daca este vorba de o infectie cu Candida albicans, aceasta se trateaza cu Stamicin, ovule preparate sau pur si simplu comprimate, introduse de doua ori pe zi in vagin (dimineata si seara, inainte de culcare), timp de 12-14 zile. Pastreaza o igiena intima riguroasa - spala-te de doua ori pe zi, schimba-ti zilnic lenjeria. Atentie, toata lenjeria intima si celelalte lucruri (pijama, camasa, halat de baie, prosop, chiar si cearsaf) trebuie fierte 30 de minute, din momentul in care apa da in clocot, in apa cu detergent. Altfel, infectia se produce din nou si nu mai scapi de ea. Este posibil ca ciuperca sa existe in familie si sa te fi infectat prin faptul ca rufele se spala la comun. Evita ciorapii de nylon in timpul tratamentului, arunca-i pe cei vechi, iar dupa vindecare ia-ti altii noi. Sa auzim numai de bine!
Mihaela Panait - Iasi

"Va rog sa ma ajutati sa scap de vitiligo"
(Raspuns pentru Verginia Loudaini - Maroc, F. As nr. 528)

Exista un tratament naturist pentru afectiunea de care suferiti, tratament pe baza de telina (Apium graveolens), care presupun ca se cultiva si in Maroc si care si-a dovedit eficacitatea in unele cazuri. Preparati o tinctura din 100 g de telina rasa sau tocata marunt, peste care turnati 250 g alcool de 60¡. Lasati-o la macerat intr-o sticla inchisa la culoare, timp de doua saptamani. Cu tinctura astfel obtinuta, tamponati portiunile pielii afectate de vitiligo. Sper sa obtineti si dvs. rezultatul dorit.
Valeriu Munteanu - Timisoara
Vitiligo este afectiunea in care dezechilibrul pigmentatiei cutanate se face vizibil prin pete albe, de diferite marimi, unde parul creste alb. Se recomanda evitarea expunerii la soare, contactul cu agenti chimici, parfumuri, creme ce contin conservanti. Pentru ameliorarea si stoparea evolutiei se recomanda telina (in salate cu smantana si maioneza) si aplicarea pe piele a unui macerat preparat astfel: se iau 100 g radacina si frunze de telina si se pun intr-un litru de apa. Se pun comprese din aceasta solutie, acoperite cu o folie de plastic. De asemenea, se poate utiliza tinctura din radacina de telina maruntita (50 g la 100 g alcool de 40¡, se tine doua saptamani la macerat, se strecoara intr-un borcanel inchis la culoare si se tamponeaza locurile afectate de 4-5 ori pe zi). De asemenea, se freaca locurile cu frunze proaspete de patrunjel, de 3-4 ori pe zi. Va doresc sanatate!
Valeria Petriu - str. Lacurilor nr. 12, Brasov,
O.P. 8, cod 2200
Raspunsul il gasiti in "Formula As" nr. 466 (28 mai - 4 iunie 2001), la pag. 6, unde este un interviu cu dr. Tutu Codrut: "Un lucru imbucurator pentru noi este succesul nesperat al tratamentului pe care il aplicam pentru vitiligo. Practic, putem spune ca vitiligo este o boala 100% curabila". D-l dr. Tutu Codrut poate fi contactat la tel. 0745/43.03.51. Multa sanatate!
Stefan Haiduc - str. Victoriei, bl. 10/20, ap. 10, Negresti-Oas, cod 3919

"Imi apar pete pe corp, insotite de prurit intens"
(Raspuns pentru Ioana Gheorghe - Bucuresti, F. As nr. 528)

Starile alergice cu prurit intens sunt cauzate de paraziti intestinali de provenienta orientala, din fructele exotice uscate si proaspete. Va recomand sa faceti timp de 10 zile analiza coproparazitologica pentru a pune in evidenta eventualii paraziti. Ca tratament naturist, este indicat ceaiul de trei-frati-patati (Violae tricolorus), levantica (Flores lavadulae), musetel (Flores chamomillae), 1/2 lingurita boabe de mustar. Se pune o lingura de amestec la 500 ml apa si se infuzeaza 5 minute. Se beau trei cani pe zi, inainte de mese, neindulcit sau indulcit cu miere de albine. Local, se unge zona afectata cu crema chinezeasca, de exemplu Cao-Sao. Pentru a evita edemele va trebui urmata o cura alimentara fara sare, preponderent vegetala. Asa cum spuneti, sunteti cadru medical si cunoasteti ce este permis si ce nu. Si eu am suferit 20 de ani de aceleasi simptome si am rezolvat alergia urmand in paralel si antihistaminicele recomandate de medic. Mai puteti sa stergeti locurile cu pete rosii si inflamate cu ceai de pelin concentrat. Intern, trebuie sa beti un ceai amar, de preferinta rostopasca (pentru drenarea vezicii biliare), consumat cu un sfert de ora inainte de masa. Se face infuzie din 1/2 lingurita de planta uscata la 250 ml apa. Va doresc rabdare si sanatate.
Valeria Petriu - str. Lacurilor 12, Brasov, cod 2200

"Cum se vindeca diareea cronica si escarele?"
(Raspuns pentru Marioara Feier, F. As nr. 533)

Pentru vindecarea escarelor va sugerez sa pudrati ranile cu praf de argila de mai multe ori pe zi. Se poate folosi si tinctura de propolis 20%, dar ustura la inceput. Pentru diaree cronica va recomand sa va procurati urmatoarele plante: cimbrisor, cimbru de gradina, coada-calului, coada-racului, frunze de dud, naprasnic, coada-soricelului, traista-ciobanului, galbenele, menta si pelin. Faceti un amestec in parti egale si preparati o infuzie dintr-o lingurita de plante la o cana de apa clocotita. In fiecare pahar de ceai adaugati o lingurita de praf de argila. Beti de trei ori pe zi cate o cana de ceai inainte de masa. Regim alimentar: in primele 24 de ore se bea numai zeama de orez; a doua zi se adauga orez fiert si mere rase. In ziua a treia se consuma paine prajita, branza de vaci proaspata, morcov fiert si carne de pui. Timp de doua saptamani, bolnavul nu va manca grasimi, carne grasa, alune, nuci, dulciuri, condimente iuti. Zilnic va consuma legume si fructe proaspete: morcov, varza, mere curatate de coaja, gutui, portocale, lamai. Va doresc sanatate!
prof. Lucia Roman - Dernisoara nr. 175, jud. Bihor, cod 3793, tel. 0744/52.57.14</b>
<b>

</b><b>"Sotul meu are Zona Zoster pe nervul trigemen"
(Raspuns pentru Tatiana Chirozi - Iasi, F. As nr. 535)

Printre bolnavii care mi se adreseaza pentru tratarea diferitelor afectiuni am avut si unul cu nevralgie de trigemen "capatata" in urma unei extractii dentare acum 5 ani. Durerea a cedat la tratamentul cu lumina polarizata cu aparatul "Bioptron". Tratamentul dureaza 30-50 de zile, cate o sedinta de 4 minute pe zi. Multumesc din inima d-nei Sanziana Pop si intregului colectiv al revistei care fac lucruri minunate pentru bolnavi, suferinzi de boli incurabile si saraci. "Formula As" este un adevarat balsam sufletesc pentru noi toti. Va doresc "La multi ani" si cat mai multe aparitii!
prof. Lucia Roman - Dernisoara(Raspuns valabil si pentru Sandu Stefan - Urlati, "Dupa o fractura de mandibula am facut nevralgie de trigemen", F. As nr. 540)